Forum » Pomoč in nasveti » Pomoč pri sestavi računalnika
Pomoč pri sestavi računalnika
damchy ::
Pozdravljeni!
Namen imam kupiti novo matično ploščo,procesor in rame!Vse te komponente bom kupil posebaj,saj me to manj stane,če malo pogledam,kje kaj manj stane!Sem namreč študent in denarja nimam veliko!
Vse skupaj bom poskušal sestaviti sam,vendar s tem nimam izkušenj in nikogar ki bi mi pomagal!
V trgovinah pa zaračunajo uro dela preko 7000 sit/uro.
Sem namreč računalniški tehnik,študiram pa elektroniko,tak da nekaj malega vem o tem!
Prosil bi,da mi nekdo malo opiše,kako se to naredi? Zanimajo me nastavitve biosa (ali bios potem vse sam prepozna),če je potrebno postavljati jumperje(ali je to tovarniško že nastavljeno) in takšne stvari.Skupaj sestavit bi znal vse,vendar z nastavitvami nevem kako(ali si pri vsem lahko pomaga z ono knjigico,ki jo dobiš zraven matične)?
Najlepša hvala za pomoč!
Srečno Novo leto 2003 vsem skupaj!
Damjan(MB)
Namen imam kupiti novo matično ploščo,procesor in rame!Vse te komponente bom kupil posebaj,saj me to manj stane,če malo pogledam,kje kaj manj stane!Sem namreč študent in denarja nimam veliko!
Vse skupaj bom poskušal sestaviti sam,vendar s tem nimam izkušenj in nikogar ki bi mi pomagal!
V trgovinah pa zaračunajo uro dela preko 7000 sit/uro.
Sem namreč računalniški tehnik,študiram pa elektroniko,tak da nekaj malega vem o tem!
Prosil bi,da mi nekdo malo opiše,kako se to naredi? Zanimajo me nastavitve biosa (ali bios potem vse sam prepozna),če je potrebno postavljati jumperje(ali je to tovarniško že nastavljeno) in takšne stvari.Skupaj sestavit bi znal vse,vendar z nastavitvami nevem kako(ali si pri vsem lahko pomaga z ono knjigico,ki jo dobiš zraven matične)?
Najlepša hvala za pomoč!
Srečno Novo leto 2003 vsem skupaj!
Damjan(MB)
tilko007 ::
Vzel bi si malo časa in pogledal v članke. tam se nahaja članek, kateri opisuje sestavo računalnika na dolgo in široko.Glede biosa in jumperjev pa ti jaz ne morem povedat kej dost. Sej se bojo najdl ksni ki mal vec vejo o teh stvareh. ne vem.
Kle je pa ČLANEK
Kle je pa ČLANEK
ABIT NF7-S, AMD 2400+, 2*512 PC333, RADEON 9500PRO,maxtor 80GB
Trubadur ::
O sestavi pc-ja si prvo pejt pogledat članek od alijena-w.klik!
BIOS:
Ponavadi bios prepozna vse sam.Če se boš spuščal v podrobnosti imaš knjigico k jo dobiš zraven matične.
JUMPERJI:
To je tut že vse tovarniško nastavljeno.
Samo pazi pri diskih.Če boš imel dva mora biti en master,drugi pa slave.Drgač pa je tuki use tut v knjigci napisan.
Glej navodila
Srečno novo leto tud teb
BIOS:
Ponavadi bios prepozna vse sam.Če se boš spuščal v podrobnosti imaš knjigico k jo dobiš zraven matične.
JUMPERJI:
To je tut že vse tovarniško nastavljeno.
Samo pazi pri diskih.Če boš imel dva mora biti en master,drugi pa slave.Drgač pa je tuki use tut v knjigci napisan.
Glej navodila
Srečno novo leto tud teb
Ja saj priklopit vsega skupaj mi ni problem,članek sem si prebral tak da to bi znal!To ni problem!
Bojim se samo glede jumperjev in nastavitev v biosu!
Kaj ve mogoče kdo,kje bi si lahko še o tem kaj prebral???
No saj če so jumperji že tovarniško nastavljeni,te tak gre!
Kako pa je glede garancije? Ti jo priznajo?Verjetno ne?
Hvala za vse!Res!
Damjan
Bojim se samo glede jumperjev in nastavitev v biosu!
Kaj ve mogoče kdo,kje bi si lahko še o tem kaj prebral???
No saj če so jumperji že tovarniško nastavljeni,te tak gre!
Kako pa je glede garancije? Ti jo priznajo?Verjetno ne?
Hvala za vse!Res!
Damjan
MI_KO ::
Kupi, pol pa sestavi vkup. - tak easy! Nimaš kaj veliko za nastavljat. Vsaka matična ima svoja navodila, tak da ti je brezveze kaj razlagat, če osnove že znaš.
Samo pri nameščanju procesorja bodi pazljiv!!! ZElo!!
Samo pri nameščanju procesorja bodi pazljiv!!! ZElo!!
Kaj pa pri nameščanju hladilnika na procesor potrebuješ termalno pasto?
Nekaj sem bral o tem,pa ne vem al je to zraven hladilnika priloženo,al je treba to kupit?
Pa kaj ko je vse sestavljeno,se sistem spet sam zažene z diska,ali je potrebno disk formatirat in na novo gor postavit sistem!?
LP
Damjan
Nekaj sem bral o tem,pa ne vem al je to zraven hladilnika priloženo,al je treba to kupit?
Pa kaj ko je vse sestavljeno,se sistem spet sam zažene z diska,ali je potrebno disk formatirat in na novo gor postavit sistem!?
LP
Damjan
AngelOfDeath ::
Jaz bi kupil matično pa proc pi istem (ponavadi kar brezplačno sestavijo) tako da ne moreš ti česa narobe narest.
boštjan ::
ko nameščaš cooler na CPU,daš tanko plast termalne paste,pol pa cooler zahaklaš za haklce na podnožju.(vse je opisano v knjigici,samo keri CPU boš ti kupo).disk boš mogo prej formatirat in postavit particije,da boš lahko OS gor vrgo.če boš mel win9X/ME,narediš to z fdiskom,ki je na zagonski od win 98.če boš pa mel 2000/xp pa samo cd not vrži,v biosu za cd izberi first boot device in pol v namestitvenem postopku narediš particije in sformatiraš particijo na keri boš pač mel OS.
Disk bom imel še naprej stari,na katerem je že sistem,kaj ga moram v vsakem primeru prej formatirat?
LP
Damjan
LP
Damjan
Zavo ::
Pazi samo na to, da ne boš odkrhnil procesorja, ko bos hladilnik gor dajal!
Ker potem ni garancije! Pasto pa dobiš zraven hladilnika!
Če hočeš ti lahko jaz to naredim, ker sem tudi iz MB, samo do mene se boš moral pripeljati (Tabor)!
Ker potem ni garancije! Pasto pa dobiš zraven hladilnika!
Če hočeš ti lahko jaz to naredim, ker sem tudi iz MB, samo do mene se boš moral pripeljati (Tabor)!
Kako to mislite,da bi odkrhnil procesor?Da bi ga odlomil???
Jaz sem tudi s Tabora,zraven živilske šole!Daj bi mi napisal tvoj mail,da ti pišem,ko bom vse kupil!
Damjan
Jaz sem tudi s Tabora,zraven živilske šole!Daj bi mi napisal tvoj mail,da ti pišem,ko bom vse kupil!
Damjan
Jutri bom kupil celerona 1,3GHz in novo plato in me zanima kaki napajalnik rabim? Zdaj mam notri 200W in na plati mam celerona 466?
Bo šlo skozi,ali rabim še napajalnik? Navijat nimam namena!
Bo šlo skozi,ali rabim še napajalnik? Navijat nimam namena!
Ne vem kaj naj naredim,s tem celeronom sem bil zelo zadovoljen,imel sem ga 3 leta!
Iger ne igram,računalnik rabim samo za inet,divx,mp3,programiraje in odklepanje gsm-ov!
Malo sem po forumih bral,eni hvalijo intel,drugi AMD,ne vem točno kaj naj naredim,celeron 1300 ali duron 1300 tak kot ti praviš!
Boljšega procesorja pa tak ne rabim!
Iger ne igram,računalnik rabim samo za inet,divx,mp3,programiraje in odklepanje gsm-ov!
Malo sem po forumih bral,eni hvalijo intel,drugi AMD,ne vem točno kaj naj naredim,celeron 1300 ali duron 1300 tak kot ti praviš!
Boljšega procesorja pa tak ne rabim!
Zheegec ::
Ma sej je v redu če nisi nek hardcore gamer ali pa ne lavfaš ravno ne vem kakšnih exstra poggijev je Celeron čisto v redu (čeprav ni )
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Kable sem si naredil za siemense,motorole in nokie!To znam odklenit,samo ne najnovejših modelov,ker nimam softwear-a!Koliko pač dobim z neta,to mi gre!
1000 sit na gsm
LP
Damjan
1000 sit na gsm
LP
Damjan
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zaklenjen BIOS... Kako do kode?Oddelek: Pomoč in nasveti | 4073 (3308) | Gutjerez |
» | sestava računalnikaOddelek: Strojna oprema | 2651 (2025) | mihajlo carr |
» | Kako spremeniti linux particijo za namestitev windows xp?Oddelek: Operacijski sistemi | 2942 (2749) | slemo |
» | Zamenjava procesorjaOddelek: Strojna oprema | 1344 (943) | kuglvinkl |
» | Navijanje AMD 1GhzOddelek: Navijanje | 2169 (1633) | OwcA |