Forum » Kaj kupiti » Kateri router?
Kateri router?
psychoshorty ::
Ubiquiti sedaj ne kupujte.
Sam imam sicer trenutno vse na Unifi ekosistemu, a to zato, ker vlagam dosti casa v eksperimentiranje in potrpljenje. Ubiquiti ima problem, da sicer prodaja dobre stvari, a so totalno za casom, kaj se tice sw -ja, sploh njihovega sistema posodobitev.
Vsi smo eni betatesterji, saj ce nimas Early Access programa, tudi nimas vseh funkcij. Tako so "napizdovali" z U7 pro AP-ji, da bo MLO podpora prisla kmalu. To so napisali v zacetku tega leta. Komaj pred tremi tedni, so prisli prvi Firmware-ji, ki to podpirajo. Walda napol delujoce.
IoT je trenutno tudi velika tema, kjer bodo naredili radikalni makeover AP-jev, ki bodo uporabljali posebej chipset za 2,4 Ghz. Trenutno je pri skoraj vseh to nedelujoce, kjer z drugimi znamkami deluje vse stabilno. Blesavi so tudi zato, ker "prikrijejo", da imajo recimo U7 pro AP-ji vgrajene ventilatorje.
Imam UCG-MAX z noctuinim ventilatorjem na sami zadevi. Zakaj? Ker v idlanju stvar doseze vec kot 80 stopinj in je na otip vrela. In potem trdijo, da je to normalen parameter delovanja. Tudi Ap-ji so vroci za popizdit. In vse tlacijo v tole prekleto plastiko, namesto, da bi naredili kvalitetne metal housinge, kot je recimo Mikrotikov RB5009, katerega si tudi lastim.
Podpora je v organu, ampak naceloma, ko pa vse deluje, dela lepo. Dobra lasnost je tudi, da out of the box pridobiva stvar vedno vec funkcionalnosti in bo cez nekaj casa lepo konkurirala drugim, ce bodo le uspeli zrihtati stabilnost in releasanje firmware-jov.
Sam imam sicer trenutno vse na Unifi ekosistemu, a to zato, ker vlagam dosti casa v eksperimentiranje in potrpljenje. Ubiquiti ima problem, da sicer prodaja dobre stvari, a so totalno za casom, kaj se tice sw -ja, sploh njihovega sistema posodobitev.
Vsi smo eni betatesterji, saj ce nimas Early Access programa, tudi nimas vseh funkcij. Tako so "napizdovali" z U7 pro AP-ji, da bo MLO podpora prisla kmalu. To so napisali v zacetku tega leta. Komaj pred tremi tedni, so prisli prvi Firmware-ji, ki to podpirajo. Walda napol delujoce.
IoT je trenutno tudi velika tema, kjer bodo naredili radikalni makeover AP-jev, ki bodo uporabljali posebej chipset za 2,4 Ghz. Trenutno je pri skoraj vseh to nedelujoce, kjer z drugimi znamkami deluje vse stabilno. Blesavi so tudi zato, ker "prikrijejo", da imajo recimo U7 pro AP-ji vgrajene ventilatorje.
Imam UCG-MAX z noctuinim ventilatorjem na sami zadevi. Zakaj? Ker v idlanju stvar doseze vec kot 80 stopinj in je na otip vrela. In potem trdijo, da je to normalen parameter delovanja. Tudi Ap-ji so vroci za popizdit. In vse tlacijo v tole prekleto plastiko, namesto, da bi naredili kvalitetne metal housinge, kot je recimo Mikrotikov RB5009, katerega si tudi lastim.
Podpora je v organu, ampak naceloma, ko pa vse deluje, dela lepo. Dobra lasnost je tudi, da out of the box pridobiva stvar vedno vec funkcionalnosti in bo cez nekaj casa lepo konkurirala drugim, ce bodo le uspeli zrihtati stabilnost in releasanje firmware-jov.
SasoS ::
Mislim da imava podoben problem: Mikrotik ni DD-WRT ali pa Openwrt na Linksys-u, daleč od tega, se boš kar ukvarjal z njim za nastavitev. Jaz če ne bi imel precejo bolj kompleksne rešitve (pa vlan-e ...) bi najraje vzel kaj bolj enostavnega za konfiguracijo.
Meni je OpenWRT najbolj enostaven za konfigurirat. Je pa res da sem domač v linuxu in če greš v konzolo pač lahko nastaviš karkoli hočeš.
Tistim ki sem sicer kazal Luci web interface niso nič rekli da bi kaj zaostajal za ostalimi (web rešitvami).
Trenutno top varianta je najbrž Asus RT-AX59U, AX wifi (nima pa še wifi6e), quad core, 512 rama in 128mb fleša...tok ni mel niti moj prvi linux server:))
krefi ::
zdravo,
potrebujem nasvet kako urediti omrežje in sicer gre se za domače omrežje dvo etažne hiše spodaj so starši do kjer je pripeljana optika in tam je tudi telekomov modem. Iz tega modema imam v svojo etažo pripeljan Lan kabel na katerega je trenutno priklopjen Xiaomi wifi router 3. Sedaj me pa zanima kako bi to bilo najbolj smiselno storiti? imam pa v zgornjem stanovanju tudi switch saj ima od xiomija router samo 2 lan porta potrebujem pa 4 zato če bi menjal router zgorej bi vzel enega z 4 porti. Sedaj pa kaj bo priklopjeno na omrežje spodaj kjer je telekomov modem je priklopjen en računalnik in en tv nič zahtevnega v etaži višje kjer je seda xiaomi pa je priklopjeno preko LAN: video nadzor, računalnik trenutno eden v prihodnosti vsaj še eden, homeassist RPI 3 preko WIFI: tiskalnik, naprave za pametno stanovanje, telefoni, prenosniki zato bi rad tudi mal bolšo pokritost Wifija. Razmišljam tudi o pociji da bi imel zgoraj samo swtich ter AP.
potrebujem nasvet kako urediti omrežje in sicer gre se za domače omrežje dvo etažne hiše spodaj so starši do kjer je pripeljana optika in tam je tudi telekomov modem. Iz tega modema imam v svojo etažo pripeljan Lan kabel na katerega je trenutno priklopjen Xiaomi wifi router 3. Sedaj me pa zanima kako bi to bilo najbolj smiselno storiti? imam pa v zgornjem stanovanju tudi switch saj ima od xiomija router samo 2 lan porta potrebujem pa 4 zato če bi menjal router zgorej bi vzel enega z 4 porti. Sedaj pa kaj bo priklopjeno na omrežje spodaj kjer je telekomov modem je priklopjen en računalnik in en tv nič zahtevnega v etaži višje kjer je seda xiaomi pa je priklopjeno preko LAN: video nadzor, računalnik trenutno eden v prihodnosti vsaj še eden, homeassist RPI 3 preko WIFI: tiskalnik, naprave za pametno stanovanje, telefoni, prenosniki zato bi rad tudi mal bolšo pokritost Wifija. Razmišljam tudi o pociji da bi imel zgoraj samo swtich ter AP.
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s
sbawe64 ::
Slo projekt 10 gbit routerja (wifi nima), kjer je cpu utilizacija 0% gre proti koncu
Sedaj se odloča, ali dati notri 1.6/1.8 Gz cpu in 4/8 gb rama.
10 Gb/s throughput without using CPU cores? ? Check.
Tomaž Zaman
Sedaj se odloča, ali dati notri 1.6/1.8 Gz cpu in 4/8 gb rama.
10 Gb/s throughput without using CPU cores? ? Check.
Tomaž Zaman
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Vanadium ::
Spremljam njegov youtube. Na koncu bo vse odvisno od cene ... Za nas plebejce se bo vse začelo končalo in končalo pri ceni. Drugače pa pohvalno.
Ales ::
No ja, v prvih minutah videa slišimo, da bo tole vsebovalo closed source out of tree kernel crap pod NDA in še user space closed source crap pod NDA.
Pojavi se dvom, ali tole sploh spoštuje licenco kernela in licence user space komponent.
Drugo, obtičali bodo s tistim, kar jim ponudnik da, kar je po mojih izkušnjah omejeno na določen kernel in user space, naprej se pa lahko človek jebe. Možnost dejanskega vzdrževanja in nadgradenj je torej blizu nule.
Hard pass.
Lahko pa recimo tisti, ki ste gledali in bi tole imeli, poveste, koliko bi dali za ta slepoulični izdelek, če se že pogovarjamo.
80 EUR +DDV?
Pojavi se dvom, ali tole sploh spoštuje licenco kernela in licence user space komponent.
Drugo, obtičali bodo s tistim, kar jim ponudnik da, kar je po mojih izkušnjah omejeno na določen kernel in user space, naprej se pa lahko človek jebe. Možnost dejanskega vzdrževanja in nadgradenj je torej blizu nule.
Hard pass.
Lahko pa recimo tisti, ki ste gledali in bi tole imeli, poveste, koliko bi dali za ta slepoulični izdelek, če se že pogovarjamo.
80 EUR +DDV?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
Vanadium ::
Jaz sem si rekel Max 150-200 € z DDV, preden sem se podučil okoli closed source zadev. Je pa ta cena po moje neizvedljiva z alu ohišjem. Bi skoraj raje videl neki podobno rack ohišju, da se naredi.
Opkow ::
Če se ne motim, je ohišje z CNCjem izrezano iz enga bloka aluminija, kar ne bo poceni.
Že njegov prejšnji projekt za tipkovnico MONO je 900 EUR, brez stikal in tipk. :]
Že njegov prejšnji projekt za tipkovnico MONO je 900 EUR, brez stikal in tipk. :]
starfotr ::
Odvisno s čim primerjaš. Če je to mikrotik za 200-500 eur, potem bo tole zagotovo dražje.
Če je trg za tak izdelek, potem super.
Če je trg za tak izdelek, potem super.
bciciban ::
Model komplicira. SW routing na enem x86 jedru zmore 10Gbps brez da bi resno zašvical.
Jaz raje vržem malo več HW-ja v ta problem in koristim fleksibilnost linux ekostitema, kot pa da se umejujem na nek specialni HW in binary blobe.
Jaz raje vržem malo več HW-ja v ta problem in koristim fleksibilnost linux ekostitema, kot pa da se umejujem na nek specialni HW in binary blobe.
Ne vidim ravno use case-a.
10Gbps je preveč za home use, tudi za wan visoko. VLAN L2 in enostavnejši L3 filtering bo delal vsak malo naprednejši switch na wire hitrosti. Če pa imaš potrebo da več filtriraš, potem ti pa hw offload itak ne koristi. In vsak ki rabi kaj resnega ne bo gledal v budgetu za nekaj 10 ali 100 eur...
HW offload znajo delat vsi "home" routerji odkar so šli na DSA arhitekturo brez binary blobov. LAN-WAN routing že pri prejšnji generaciji ni bil problem. CPU trenutno kuri VPN, tuneli, enkripcija in podobno...kjer ti hw offload nič ne pomaga. Začenjajo kapljati routerji z 2.5Gbps porti, čez leto ali dve se bo dobilo 2.5/5Gbps, Wifi7 quad core router za 100 EUR, več pa najbrž za naslednjih 10 let ne rabiš. Meni večina zadev še zadovoljivo laufa na ath79 single-core routerjih iz 2015...
10Gbps je preveč za home use, tudi za wan visoko. VLAN L2 in enostavnejši L3 filtering bo delal vsak malo naprednejši switch na wire hitrosti. Če pa imaš potrebo da več filtriraš, potem ti pa hw offload itak ne koristi. In vsak ki rabi kaj resnega ne bo gledal v budgetu za nekaj 10 ali 100 eur...
HW offload znajo delat vsi "home" routerji odkar so šli na DSA arhitekturo brez binary blobov. LAN-WAN routing že pri prejšnji generaciji ni bil problem. CPU trenutno kuri VPN, tuneli, enkripcija in podobno...kjer ti hw offload nič ne pomaga. Začenjajo kapljati routerji z 2.5Gbps porti, čez leto ali dve se bo dobilo 2.5/5Gbps, Wifi7 quad core router za 100 EUR, več pa najbrž za naslednjih 10 let ne rabiš. Meni večina zadev še zadovoljivo laufa na ath79 single-core routerjih iz 2015...
damirj79 ::
BlaY0 ::
Ker je folk okoli mene in nasploh postal razvajen (mularija si prek WhatsAppa šera 4K filmčke raznih bedarij, prek maila se prenašajo 200+ MB PowerPoint prezentacije, slike posnete s tanovim iPhoneom so 20x večje kot bi lahko bile), in ker je vsesplošna digitalna potratnost postala naš novi vsakdan (za vsak bajt koristnih informacij se prenese/obdela/shrani dodatnih 19 bajtov bloat-a, aplikacije ki opravljajo enako vlogo kot so jo pred 20 leti zasedejo med 50 in 100x več prostora in za obratovanje potrebujejo 100x hitrejši/močnejši računalnik kot bi ga lahko sicer), bom moral po 12ih letih tudi sam malo nadgraditi sicer še delujočo obstoječo "WiFi in routing infrastrukturo" (svoj dobri, stari TL-WDR4300 z OpenWRT).
Skratka za naslednjih 10 let rabim nekaj kar bo lahko zrutalo/znatalo prek zajle 1 Gbps ali več, WiFi6, USB port ali več njih za zunanji disk in 2 printerja pa da laufa OpenWRT, da lahko zložim gor še kakšen media server, adguard, in raznorazne custom skripte ki počno to in ono ter po možnosti vso Home Assistant navlako. Aja pa da ne kuri 10 W štroma v idle načinu... zadovoljil bi se recimo s 6 W. Cena? Recimo do 70 EUR.
Tale zadeva je je res huda, mogoče malo prehuda zame, edino malo me čudi da nima vsaj enega 2.5 Gbit porta. Če bi šel v tej smeri (Filogic 830), se pravi prek bađdeta, bi verjetno vzel BPi-R3.
Trenutno testiram RT-AX53U (zaenkrat še na asuswrt), ki sem ga dobil prek Amazona za pičlih 40 EUR in zaenkrat zgleda obetavno.
Druga varianta, ki jo imam ogledano je Cudy TR3000 (Filogic 820). Ruterček za 60 EUR izgleda impresivno.
Tretja varianta pa je, da ločim routing od WiFi in nabavim NanoPi R3S (dobrig 46 EUR) in praktično vse od A do Ž delam na njem, za WiFi pa dodam en poceni, lahko tudi rabljen AX router (recimo 25 EUR), ki ga uporabim kot dumb AP. Pri tej varianti se bojim da bo poraba presegla 10 W v idle načinu (brez dodatnega sviča seveda).
Mnenja?
Skratka za naslednjih 10 let rabim nekaj kar bo lahko zrutalo/znatalo prek zajle 1 Gbps ali več, WiFi6, USB port ali več njih za zunanji disk in 2 printerja pa da laufa OpenWRT, da lahko zložim gor še kakšen media server, adguard, in raznorazne custom skripte ki počno to in ono ter po možnosti vso Home Assistant navlako. Aja pa da ne kuri 10 W štroma v idle načinu... zadovoljil bi se recimo s 6 W. Cena? Recimo do 70 EUR.
Trenutno top varianta je najbrž Asus RT-AX59U, AX wifi (nima pa še wifi6e), quad core, 512 rama in 128mb fleša...tok ni mel niti moj prvi linux server:))
Tale zadeva je je res huda, mogoče malo prehuda zame, edino malo me čudi da nima vsaj enega 2.5 Gbit porta. Če bi šel v tej smeri (Filogic 830), se pravi prek bađdeta, bi verjetno vzel BPi-R3.
Trenutno testiram RT-AX53U (zaenkrat še na asuswrt), ki sem ga dobil prek Amazona za pičlih 40 EUR in zaenkrat zgleda obetavno.
Druga varianta, ki jo imam ogledano je Cudy TR3000 (Filogic 820). Ruterček za 60 EUR izgleda impresivno.
Tretja varianta pa je, da ločim routing od WiFi in nabavim NanoPi R3S (dobrig 46 EUR) in praktično vse od A do Ž delam na njem, za WiFi pa dodam en poceni, lahko tudi rabljen AX router (recimo 25 EUR), ki ga uporabim kot dumb AP. Pri tej varianti se bojim da bo poraba presegla 10 W v idle načinu (brez dodatnega sviča seveda).
Mnenja?
Če ima port 1GbE, potem lahko je cpu sposoben routat več, ampak fizično prek portov ne bo šlo. Če gledaš tako striktno na porabo, potem bi tiste verzije z sfp porti pozabil, ker vsak sfp modul pobere 1.5w in več. Verjetno na koncu vse kar iščeš ne bo več v rangu 50€...
Če ima port 1GbE, potem lahko je cpu sposoben routat več, ampak fizično prek portov ne bo šlo.
No shit. Zato sem napisal 1 Gbps ali več.
Če gledaš tako striktno na porabo, potem bi tiste verzije z sfp porti pozabil, ker vsak sfp modul pobere 1.5w in več. Verjetno na koncu vse kar iščeš ne bo več v rangu 50EUR...
Saj sem napisal, da je ta varianta (BPi-R3) itak že tako ali tako čez bađet. Trenutno niti ne rabim tega in verjetno še naslednjih 5 let ne bom, ker niti nimam ostale infrastrukture, ki bi podpirala 2.5 Gbps.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
_Denny_ ::
Ima kdo kake osebne izkušnje z GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000)? V kratkem bo optika, trenutni TP-Link Archer C7 V1 že crkuje na obroke in malo gledam za zamenjavo. Ta Flint 2 router mi je hudo všeč, ker ima že predinštaliran derivat OpenWRT-ja, 2.5 Gbps porte in možnost za AdGuard Home (tako se rešim ločenega Pi-Hola); edina zame negativna stvar so fiksne antene, ki jih zgleda ne moreš obračati levo in desno.
Drugače pa sem odprt za predloge...iščem nekaj z:
- 2x 2.5 Gbps port - LAN in WAN; trenutno sicer ne rabim, samo stvar se kupuje za 5+ let in slej ko prej bomo vsi na 2.5Gbps povezavah
- podporo za IPv4/IPv6 dual stack (žal Telekomova implementacija IPv6, trenutni TP-Link recimo tega ne podpira)
- SQM QoS
Mi je vseeno:
- domet in hitrost WLANa; wireless se bo uporabljal v trenutnem in sosednjem prostoru za max. gledanje 1080p Youtuba in simpliTV app (avstrijska verzija NEO, EON, ipd.) za vse ostalo imam kabel. Recimo, da je že katerikoli AC dovolj.
Nočem:
- RGB super duper gaming Božična jelka variante, ki mi bo osvetlila pol sobe
Budget je recimo do 150€.
Drugače pa sem odprt za predloge...iščem nekaj z:
- 2x 2.5 Gbps port - LAN in WAN; trenutno sicer ne rabim, samo stvar se kupuje za 5+ let in slej ko prej bomo vsi na 2.5Gbps povezavah
- podporo za IPv4/IPv6 dual stack (žal Telekomova implementacija IPv6, trenutni TP-Link recimo tega ne podpira)
- SQM QoS
Mi je vseeno:
- domet in hitrost WLANa; wireless se bo uporabljal v trenutnem in sosednjem prostoru za max. gledanje 1080p Youtuba in simpliTV app (avstrijska verzija NEO, EON, ipd.) za vse ostalo imam kabel. Recimo, da je že katerikoli AC dovolj.
Nočem:
- RGB super duper gaming Božična jelka variante, ki mi bo osvetlila pol sobe
Budget je recimo do 150€.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
Flint je meni grd k'sto mater.
Za tak denar ni problema... lahko vzameš zgoraj omenjeni BPi-R3 ali pa NanoPi R5S/R6S + en poceni WiFi router za AP.
Za tak denar ni problema... lahko vzameš zgoraj omenjeni BPi-R3 ali pa NanoPi R5S/R6S + en poceni WiFi router za AP.
Zgodovina sprememb…
Zimonem ::
Ma kup enga intla celerona za router pa maš vse gor. Za ap pa po želji. Openwrt je neroden.
Če ima port 1GbE, potem lahko je cpu sposoben routat več, ampak fizično prek portov ne bo šlo.
No shit. Zato sem napisal 1 Gbps ali več.
Če gledaš tako striktno na porabo, potem bi tiste verzije z sfp porti pozabil, ker vsak sfp modul pobere 1.5w in več. Verjetno na koncu vse kar iščeš ne bo več v rangu 50EUR...
Saj sem napisal, da je ta varianta (BPi-R3) itak že tako ali tako čez bađet. Trenutno niti ne rabim tega in verjetno še naslednjih 5 let ne bom, ker niti nimam ostale infrastrukture, ki bi podpirala 2.5 Gbps.
Kaj pol sprašuješ, če že vse veš? :))
Badžet imaš tolk nizek, da kupi kar pač najdeš, velikanske razlike ne bo.. 2.5GbE si pa ti začel omenjat..
Sprašujem za mnenje o predlogih ki sem jih navedel. A si nepismen? Daj še enkrat preberi v kakšnem kontekstu sem omenil 2.5 Gbps. Pa brez veze da se oglašaš, če ti še to ni jasno kaj sprašujem.
Zgodovina sprememb…
Ja, AX53U je tudi ok, jaz sem sicer vzel AX59U zato da je še nekaj fore pri VPN-jih.
Ima sicer nek bug in kaže samo 28MB fleša...ampak jaz imam itak sfriziran firmware in gre tudi na 8MB naprave.
Za tak denar (do 100€) se res ne splača nič sestavljat, še manj laufat.
ARM bo požrl dosti manj štroma kot x86.
Ima sicer nek bug in kaže samo 28MB fleša...ampak jaz imam itak sfriziran firmware in gre tudi na 8MB naprave.
Ma kup enga intla celerona za router pa maš vse gor. Za ap pa po želji. Openwrt je neroden.
Za tak denar (do 100€) se res ne splača nič sestavljat, še manj laufat.
ARM bo požrl dosti manj štroma kot x86.
Hmm, zanimivo... kolikor gledam ima samo dve mtd particiji, prva 4 MB za bootloader, ostalih 124 MB je pa UBI device na katerem je vsaj 7 voljumov in 7. je rootfs_data. A imaš na njem nastavljen autoresize? Kako misliš sfriziran? A svoj set paketov v SquashFS imiđu imaš ali še kaj drugega?
Zgodovina sprememb…
Tukaj sem mislil na AX53U.
Moji primeri:
AX53U:
AX59U:
Heh, za AX59U sem se že malo razvadil, je že 9M firmwmare.
Ja, v glavnem pač vključim tisto kar rabim v squashfs, nekaj sem tudi delal sprememb pri kompajlanju, da pride nekaj paketov manjših kot v originalu.
Anyway AX53U ima neko dodatno particijo na ubi, ki jo openwrt ne tika, zato izguba prostora. Mogoče bo rešeno v 2410, nisem še pogledal. PR je bil merged:
https://github.com/openwrt/openwrt/pull...
Samo toliko, ker si omenjal diske, če boš rabil sambo potem pride prav več prostora na rootfs, razen če boš imel na diskih...
Moji primeri:
AX53U:
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/root 8.0M 8.0M 0 100% /rom tmpfs 122.0M 152.0K 121.9M 0% /tmp /dev/ubi0_1 29.8M 192.0K 28.0M 1% /overlay overlayfs:/overlay 29.8M 192.0K 28.0M 1% / tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
AX59U:
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/root 9.0M 9.0M 0 100% /rom tmpfs 243.2M 260.0K 242.9M 0% /tmp /dev/ubi0_6 92.6M 1.1M 86.8M 1% /overlay overlayfs:/overlay 92.6M 1.1M 86.8M 1% / tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
Heh, za AX59U sem se že malo razvadil, je že 9M firmwmare.
Ja, v glavnem pač vključim tisto kar rabim v squashfs, nekaj sem tudi delal sprememb pri kompajlanju, da pride nekaj paketov manjših kot v originalu.
Anyway AX53U ima neko dodatno particijo na ubi, ki jo openwrt ne tika, zato izguba prostora. Mogoče bo rešeno v 2410, nisem še pogledal. PR je bil merged:
Samo toliko, ker si omenjal diske, če boš rabil sambo potem pride prav več prostora na rootfs, razen če boš imel na diskih...
Ja, za AX53U vem kako izgleda in ni bug... po defaultu ima dve 50 MB veliki MTD "particiji", na prvi je live sistem, druga je pa za rescue/recovery sistem (po moje samo kernel + initramfs, skratka neizkoriščenega full). Potem ima pa še eno 16 MB particijo na koncu na kateri je po defaulti JFFS in je namenjena za loge in statistiko. Skratka ko greš na OpenWRT je 66 MB popolnoma neizkoriščenega. Če se bom odločil za AX53U potem imam že plan za svoj MTD layout, ki bo raztegnil OpenWRT systemsko particijo čez vse 3, kar bo v bistvu že samo z wear level vidika veliko bolje. V končni fazi jaz recoveryja ne nucam, še vedno pa lahko naredim kompleten dump NANDa in če/ko bom ruter prodajal zložim vse lepo nazaj tako kot je bilo pred mojo "predelavo".
Ne ne, samba4 je čisti overkill za te ruterje, meni popolnoma zadošča ksmbd-server. Ga furam trenutno na WDR4300 in ima vse kar nucam.
Ne ne, samba4 je čisti overkill za te ruterje, meni popolnoma zadošča ksmbd-server. Ga furam trenutno na WDR4300 in ima vse kar nucam.
Zgodovina sprememb…
Zdajle sem imel cajt pogledat... skratka to je točno to o čemer sem zgoraj pisal in je že vse narejeno tako da se mi niti s tem ne bo treba "matrat". Enostavno bom popečal stable 23.05.5 in zbildal.
Zgodovina sprememb…
Evo ga, urejeno:
# df -h Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/root 9.5M 9.5M 0 100% /rom tmpfs 122.2M 104.0K 122.1M 0% /tmp /dev/ubi0_1 72.9M 172.0K 69.0M 0% /overlay overlayfs:/overlay 72.9M 172.0K 69.0M 0% / tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev # cat /proc/mtd dev: size erasesize name mtd0: 00080000 00020000 "u-boot" mtd1: 00060000 00020000 "u-boot-env" mtd2: 00100000 00020000 "nvram" mtd3: 00100000 00020000 "factory" mtd4: 00100000 00020000 "factory2" mtd5: 06400000 00020000 "firmware" mtd6: 00400000 00020000 "kernel" mtd7: 06000000 00020000 "ubi"...raztegnjeno čez firmware2 particijo. Particije jffs2 zaenkrat nisem povozil, sem jo pa odstranil/skril. Če/ko mi bo zmanjkovalo bom pa še tistih 16 MB dodal.