Forum » Kaj kupiti » Kateri router?
Kateri router?
xandros ::
@xandros:
- Iot naprave so ponavadi bolj dummy, če imas pa še kitajske stvari...
* Ja pač so dummy, bolj kot ne jih imam za igranje z MicroPyhtonom na njih in nekaj senzorji povezanih gor (sporočanje pa mi deluje preko MQTT protokola)
- Controller SW uporabljam izključno od Unifija, da sem lahko nastavil Unifi AP, nameščen na Ubuntu; mrežna se mi ne izklaplja, ker imam poleg tega gor še plex/nginx/mosquitto, ki so bila do sedaj vedno dosegljiva preko žične povezave in so tudi dostopna od zunaj (testirano preko mobilne povezave v času nedelovanja AP)
- Da, za Unifi sem prebral na tem formu, da ga hvalijo. Očitno sem se pač nategnil. Prosim, predlagaj nekaj do ranga 100 EUR.
Malo se bos moral sam(ostali ti bodo tezko pomagali) pretegnit, in malo debugirat, izklopit delcek po delcek, logi, netflow,...
Dej tudi en navaden router/ap, in gor priklopi samo iot.
Unifi ni nic posebnega, valjda da ljudje hvalijo, ce so sli iz slabse opreme na boljso.
Pa moral bi ti ok delovati z dobrimi clienti. Tako, da ne meci tega stran.
floyd1 ::
Nisem vedel, da lahko Rpi uporabiš kot zamenjavo za USG. Jaz že vem kaj bo moj naslednji projekt Pa še WRT1200AC se lahko znebim
Zamenjava za USG ali njihov Cloud Key (kjer je kontroler)?
Sicer sem le na hitro preletel, a v začetku videa govori o le tem, da bo kontroler prenesel in Win mašine na RPi. USG ima še vedno v mreži.
igor0203 ::
Sicer nisem najbolj domač s tem kaj točno Cloud Key dela, ampak ja, gor lahko pokneš controller.
Našel še en video, iskal po ključu cloud key raspberry pi
edit2: Našel še en tutorial: https://dzone.com/articles/migrating-a-...
edit: Aha, USG je samo router, kontroler je pa ločen (predvidevam da je to Cloud Key)
Našel še en video, iskal po ključu cloud key raspberry pi
edit2: Našel še en tutorial: https://dzone.com/articles/migrating-a-...
edit: Aha, USG je samo router, kontroler je pa ločen (predvidevam da je to Cloud Key)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: igor0203 ()
profii ::
Cloudkey dela na Rpi ali pa ZeroPi, kar je še ceneje.
https://www.friendlyarm.com/index.php?r...
Problem je baje kartica, ki crkne po kakšnem letu. Baje. Jaz sem po 2-3 mesecih prešel iz ZeroPi na pravi Cloudkey. Delovanje je identično.
https://www.friendlyarm.com/index.php?r...
Problem je baje kartica, ki crkne po kakšnem letu. Baje. Jaz sem po 2-3 mesecih prešel iz ZeroPi na pravi Cloudkey. Delovanje je identično.
domenc ::
@Daniel:
Bom poslal log, samo da se spet pojavi napaka (sem pa poveča nivo logiranja na Debug).
@xandros:
Vem, probavam, pa dokaj neuspešno oz. ne znam dobro zdebugirat kaj bi bilo narobe.
Kar vem je še, če se takrat ob napaki povežem na SSID 2.4 GHz (kjer ni povezave), ping/trace do AP (192.168.0.2), ISP routerja (192.168.0.1) in DHCP server-ja (192.168.0.3) ne deluje (čeprav naj bi bil connectan na SSID - tetsirano na laptopu in mobitelu).
Bom poslal log, samo da se spet pojavi napaka (sem pa poveča nivo logiranja na Debug).
@xandros:
Vem, probavam, pa dokaj neuspešno oz. ne znam dobro zdebugirat kaj bi bilo narobe.
Kar vem je še, če se takrat ob napaki povežem na SSID 2.4 GHz (kjer ni povezave), ping/trace do AP (192.168.0.2), ISP routerja (192.168.0.1) in DHCP server-ja (192.168.0.3) ne deluje (čeprav naj bi bil connectan na SSID - tetsirano na laptopu in mobitelu).
Andy9 ::
Si bom izposodil temo za težavo.
Znalce bi vprašal za rešitev.
Imam starejši router Linksys wrt160nl, na njega priključeno fizično pc in receiver, preko wifi pa še tiskalnik in google home mini. Ravno v slednjem je težava. Ko priklopim fizično na router še TV (tudi ugasnjen), mi mini v tistem trenutku izgubi povezavo, ali pa je tako slaba, da prekinja. Ostalo dela kot mora, tudi uhd programi z Youtube na tv-ju. Je pa vse zelo blizu skupaj, tako da signal je močan.
Kaj bi lahko bilo?
Imam starejši router Linksys wrt160nl, na njega priključeno fizično pc in receiver, preko wifi pa še tiskalnik in google home mini. Ravno v slednjem je težava. Ko priklopim fizično na router še TV (tudi ugasnjen), mi mini v tistem trenutku izgubi povezavo, ali pa je tako slaba, da prekinja. Ostalo dela kot mora, tudi uhd programi z Youtube na tv-ju. Je pa vse zelo blizu skupaj, tako da signal je močan.
Kaj bi lahko bilo?
SeMiNeSanja ::
Kaj bi lahko bilo?
Vse skupaj mi namreč nekako deluje kot adresni konflikt...
Ali imaš na TV ali 'mini' definiran statičen IP - po možnosti enak?
Kolikšen imaš DHCP območje, ki ga dodeljuješ na routerju? Je dovolj veliko območje?
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)
Sedajle ne bi vedel kako je z IP-jem, ker sem v službi, nisem pa nič nastavljal, tako da bom pogledal. Prav tako nimam spremenjenih nobenih nastavitev na routerju.
blackbfm ::
https://www.tp-link.com/us/support/faq/...
Ce gre za tezavo v linku drugega kot "posodobi vse naprave" ni
Ce gre za tezavo v linku drugega kot "posodobi vse naprave" ni
Aja. Nastavil sem edino na PPPoE, zaradi povezave z telekomovim usmerjevalnikom.
Posodobljeno imam vse.
Posodobljeno imam vse.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Andy9 ()
Gogo ::
Imamo kakšnega uporabnika Honor Router 3 wi-fi 6? Kakšne so izkušnje? Thx
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
Gogo ::
Noro, a ne?
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gogo ()
J.McLane ::
Mislim da je optika še vedno najboljša izbira, če je možnost za en normalen denar. Ne gre se za to kaj se da MAX doseči preko prezžične povezave, gre se za zanesljivost delovanja in da so visoke hitrosti ves čas dosegljive.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
starfotr ::
Brez optike ste samo s super hitrim wifijem na suhem. Optika je temelj za vse, tudi za 5G ipd.
Daniel ::
NIč ti ne koristi izjemen WiFi, če imaš npr. 40+ naprav na mreži, kot jih imam jaz. Saj gre, dokler komunicirajo ena za drugo. Ko bi pa rade vse naenkrat pa imamo kar naenkrat veliko težavo. Ali pa, da se spraviš kopirat 50 GB iz ene naprave na drugo, ostale pa si vzamejo pavzo... Standardi so res zmeraj bolj napredni ampak kabel bo pač ostal kabel.
SeMiNeSanja je izjavil:
Kaj bi lahko bilo?
Vse skupaj mi namreč nekako deluje kot adresni konflikt...
Ali imaš na TV ali 'mini' definiran statičen IP - po možnosti enak?
Kolikšen imaš DHCP območje, ki ga dodeljuješ na routerju? Je dovolj veliko območje?
Najlepša hvala!
Kot kaže je res šlo za konflikt. Sem nastavil na tv-ju statični IP, ga malo spremenil in sedaj deluje.
Za starše iščem nov router manjših dimenzij ter dva AP. Router naj bi imel 4 LAN porte (idealno vsi POE), da lahko potem gor priklopim dva AP.
Glede AP sem izbor nekako zožil na TP-Link EAP225/245, pri routerju pa se mi zatakne. Ima kdo kak predlog?
Sicer sem našel samo MikroTik RouterBOARD hAP ac2, da je manjših dimenzij, nima pa POE izhodov na LAN portih. Sem upal, da bo morda kak GL.iNet imel kaj, pa nimajo nobenega s toliko izhodi.
Danes jim je T-2 menjal star modem in sta dobila Iskratelov Innbox, ampak me nekoliko moti da razen SSID za wifi ne morem kaj dosti nastavljat, tako da bi en port dal na bridge ter potem vezal na zgornji router.
Glede AP sem izbor nekako zožil na TP-Link EAP225/245, pri routerju pa se mi zatakne. Ima kdo kak predlog?
Sicer sem našel samo MikroTik RouterBOARD hAP ac2, da je manjših dimenzij, nima pa POE izhodov na LAN portih. Sem upal, da bo morda kak GL.iNet imel kaj, pa nimajo nobenega s toliko izhodi.
Danes jim je T-2 menjal star modem in sta dobila Iskratelov Innbox, ampak me nekoliko moti da razen SSID za wifi ne morem kaj dosti nastavljat, tako da bi en port dal na bridge ter potem vezal na zgornji router.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: igor0203 ()
Za starše iščem nov router manjših dimenzij ter dva AP. Router naj bi imel 4 LAN porte (idealno vsi POE), da lahko potem gor priklopim dva AP.
Edgerouter X SFP ni dovolj majhen?
Ja, približno takih dimenzij. Ampak kolikor vidim, ima ta samo 1x POE. Po še malo raziskovanja, sem naletel na Mikrotik HEX PoE. Kako mnenje o tem?
Ja, približno takih dimenzij. Ampak kolikor vidim, ima ta samo 1x POE. Po še malo raziskovanja, sem naletel na Mikrotik HEX PoE. Kako mnenje o tem?
Edgerouter X ima samo 1 PoE port.
Edgerouter X SFP ima 5 portov pasivnega PoE 24V
Edgerouter X PoE ima 5 portov pasivnega PoE 24/48V (in je nekoliko dražji)
Super, potem je to to. Mogoče še kak predlog glede AP-jev? Ali bojo EAP225 delali ok z ER-X-SFP?
Super, potem je to to. Mogoče še kak predlog glede AP-jev? Ali bojo EAP225 delali ok z ER-X-SFP?
Router sam po sebi zagotovo ne bo delal problemov.
Vprašanje je tu bolj 'kozmetične' narave - ali morda nebi želel imeti vse od istega proizvajalca, saj Ubiquiti tu konkurira s svojimi dostopnimi točkami.
To je res ja... Čeprav gledam cene in recimo 2x EAP225 stane skoraj toliko kot UAP AC Pro in dva ločena AP bi verjetno bolje pokrila signal kot samo en AP.
Izkušnje iz lastnega stanovanja sicer pravijo, da bi verjetno že en UAP Lite zadostoval. Pri meni je namreč veliko več železa med stenami, je pa 25m2 manjše stanovanje.
Izkušnje iz lastnega stanovanja sicer pravijo, da bi verjetno že en UAP Lite zadostoval. Pri meni je namreč veliko več železa med stenami, je pa 25m2 manjše stanovanje.
To je res ja... Čeprav gledam cene in recimo 2x EAP225 stane skoraj toliko kot UAP AC Pro in dva ločena AP bi verjetno bolje pokrila signal kot samo en AP.
Vsekakor je Ubiquiti veliko bolj znan, saj je že dolgo na trgu in marsikdo ga ima (tudi) doma.
Kakšne lastnike TP-Link Omada je precej težje najti. Drugače so mi za v stanovanje 'vizualno' bolj všeč njihove 'wall' variante, ki poleg vsega nudijo 3 porte za žične naprave, od tega eden celo z PoE.
Podobni modeli so se v zadnjem času našli pri številnih ponudnikih. Morda res niso tako idealni glede pokrivanja prostorov (v primerjavi s stropnimi variantami), so pa zato prodajalci veseli, ker kakšnega več prodajo (v hotelih bi kar v vsako sobo dali po enega!).
Ker ravno omenjaš "pro" verzijo uap - ta je 48v, er-x sfp pa nudi le 24v poe. Nanj lahko direktno priključiš le "lite" in "lr" varianti uap, za "pro" pa bi bilo treba še vedno uporabiti poe injektor.
Sicer pa UAP in er-x kljub istemu proizvajalcu nista v enem "ekosistemu" in je vsaj iz tega vidika vseeno, katere AP boš priklopil gor.
Sicer pa UAP in er-x kljub istemu proizvajalcu nista v enem "ekosistemu" in je vsaj iz tega vidika vseeno, katere AP boš priklopil gor.
Hvala obema za izčrpne odgovore.
Zaenkrat bom vzel ER-X SFP in gor priklopil moj UAP Lite ter potestiral kak je domet.
@SeMiNeSanja: Pogledal te wall Omade, zgledajo zelo zanimivo in nekaj takega kar bi mi doma zelo prav prišlo
Zaenkrat bom vzel ER-X SFP in gor priklopil moj UAP Lite ter potestiral kak je domet.
@SeMiNeSanja: Pogledal te wall Omade, zgledajo zelo zanimivo in nekaj takega kar bi mi doma zelo prav prišlo
Kako hudiča je pa grajeno tako stanovanje, ki potrebuje router + 2x AP? A to je vsaka soba svoja faradayeva kletka?
Ne se zanašat na doseg Wifi-ja tistega kar pride zraven T-2, ker je res katastrofa.
Ne se zanašat na doseg Wifi-ja tistega kar pride zraven T-2, ker je res katastrofa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Daniel ::
Morda pa ni samo stanovanje in je hiša. Ali pa še ohišnica in bi rad signal tudi na terasi. Recimo jaz imam Wifi na površini vsaj 1 km2 ampak to je vse odprta površina, brez hiš, mi pa pride prav, ker je mobilni internet neuporaben.
Kako hudiča je pa grajeno tako stanovanje, ki potrebuje router + 2x AP? A to je vsaka soba svoja faradayeva kletka?
Navedeni Edgerouter-X usmerjevalniki nimajo WiFi-ja. Tako je že v osnovi najmanj eden Acesspoint potreben. Če je stanovanje včeje in želiš uporabljati višje hitrosti, ki ti jih omogoča AC, pa nekako optimiziraš zadeve.
Je pa zanimivo, da počasi starši (stari starši?) postajajo tako komunikacijsko napredni. Naši starejši doma so še čisto 'analogna' generacija. Še na digitalno TV se komaj navajajo (je vsakič jok in stok, ko pride nov daljinec za TV,...).
Ne bo več dolgo, ko bodo iz doma za upokojence konkurirali mulariji na TikTok in podobnih omrežjih?
Tudi stanovanja so lahko velika in zelo neizprosna do wifi signala. Tašča je v stari meščanski hiši, stanovanje 140m2, debele stene, noben router ne pokriva več, kot do sosednega prostora, skozi 2 steni pa so tudi pri 2.4GHz težave. Da se ne pogovarjam o tem, da je ta frekvenčni spekter v centru mesta popolnoma zasičen in ob poznih popoldnevih in večerih vidno pade hitrost wifi.
Dve UAP meni lepo pokrijeta celo hišo (160m2) in parcelo, še v enem delu kleti se da normalno delat na wifi. Pri tašči pa je že vprašanje, če bi s tem pokril vse sobe.
Dve UAP meni lepo pokrijeta celo hišo (160m2) in parcelo, še v enem delu kleti se da normalno delat na wifi. Pri tašči pa je že vprašanje, če bi s tem pokril vse sobe.
krho ::
Zakaj ne zgradiš mesha.. saj ti t-2 ponuja wifi module 2,5€/kos/mesec za mesh na innboxu?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Zakaj ne zgradiš mesha.. saj ti t-2 ponuja wifi module 2,5€/kos/mesec za mesh na innboxu?
Mogoče zato, ker imaš na lastnem WiFi več 'svobode' konfiguriranja, kot na T-2 Mesh-u?
Sicer ne poznam detajlov T-2 mesh-a, a sem zelo skeptičen, da ti omogočajo več SSID-jev in VLAN-ov (kar potrebuješ, če hočeš ločiti IoT naprave od ostalega omrežja!).
Še manj ti omogočajo striktno filtriranje, kaj boš dovolil IoT napravam....
Za uporabnika z minimalnimi zahtevami.... ajde. Ampak prosim ne proglašat mesh kot rešitev za vse težave, tako kot so včeraj še proglašali repeaterje / range extenderje in wireline adapterje.
krho ::
on je rekel, da bi to postavil pri starših.. tam ne rabi vsega tega.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
on je rekel, da bi to postavil pri starših.. tam ne rabi vsega tega.
Kako pa ti veš, kaj rabi?
Pa če mesečno plačuješ za dva mesh 'satelita', se ti v dveh letih že nabere za 120€ - pa še nimaš nič svojega, možnosti pa imaš vedno skrajno omejene.
Kaj ni bolje ta denar dati za lastno opremo in uživati v svobodi konfiguriranja, kot ti srce poželi?
No kakorkoli, Mesh lahko kupiš tudi mimo T-2 pa veliko jih ponuja tudi "guest network" kamor bi lahko obesil IoT. Nek Deco M4 two pack za 100 €.
Ja, mogoče bosta dva AP-ja totalen overkill za njuno stanovanje. Zato sem pa na koncu napisal, da bom najprej kupil samo ER-X in pokritost s signalom potestiral z mojim UAP-Lite.
Pri meni doma bi pa dva AP-ja bila smiselna, ker imam v stenah ogromno železa. Linksys WRT1200AC mi recimo ne lovi v sosednji sobi, pa je od oka recimo nekje 5-6m razdalje. Zato sem za sobo dokupil UAP-Lite in wifi sedaj dobro dela. Spet v naslednji sobi (spalnici), imam že v določenih delih sobe težave s signalom in bi recimo tudi pasal še en AP. Ampak ker tam preživim skoraj nič časa (beri, samo spim), me to ne moti toliko oz. sem tistih 10-15min zvečer na telefonu pač na mobilnem prenosu.
Pri meni doma bi pa dva AP-ja bila smiselna, ker imam v stenah ogromno železa. Linksys WRT1200AC mi recimo ne lovi v sosednji sobi, pa je od oka recimo nekje 5-6m razdalje. Zato sem za sobo dokupil UAP-Lite in wifi sedaj dobro dela. Spet v naslednji sobi (spalnici), imam že v določenih delih sobe težave s signalom in bi recimo tudi pasal še en AP. Ampak ker tam preživim skoraj nič časa (beri, samo spim), me to ne moti toliko oz. sem tistih 10-15min zvečer na telefonu pač na mobilnem prenosu.
Zimonem ::
scythe ::
Rabim nasvet, izbiram med LINKSYS MR8300 in ASUS RT-AC88U. Kateri ima močnejši signal? Do zdaj sem imel WRT54GL + DD-WRT + odprt na 250mW.
Vedran ::
Ali vklopiti naslednje možnosti na usmerjevalniku?
1. Firewall in stealth mode
2. e-mail filter via port 25
3. NetBIOS filter
4. Teredo filter
1. Firewall in stealth mode
2. e-mail filter via port 25
3. NetBIOS filter
4. Teredo filter
mat xxl ::
Za ta denar dobiš dve unifi 6 lite dostopne točke. Pa še za rpi4 ostane če nočeš cloudkey.
scythe ::
Želim imeti eno enoto in to je to. Dost ljudi priporoča https://www.netgear.com/home/wifi/range... , slaba lastnost sta velikost in €€€. Po drugi strani pa pravijo, kupi router ki podpira dd-wrt,kupi ojačeval 500mw + drugo anteno :/
Želim imeti eno enoto in to je to. Dost ljudi priporoča https://www.netgear.com/home/wifi/range... , slaba lastnost sta velikost in €€€. Po drugi strani pa pravijo, kupi router ki podpira dd-wrt,kupi ojačeval 500mw + drugo anteno :/
Če pravijo, jih ubogaj!
profii ::
Seveda je to super rešitev. Potem pa nabij na 1W ali pa 2W. Briga te za sosede in regularcije.
Sarkazem off.
Sarkazem off.