» »

Kateri router?

Kateri router?

««
76 / 126
»»

Furbo ::

Seveda, zato je pa blesavo imeti vesoljski ruter, našraufan na beton steno. Bolje nekaj normalnega in par APjev.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

floyd1 ::

Mat xxl: Na 5GHz v tvojem primeru raje ne računaj, pa tudi opečni zidovi ga lahko oslabijo do pogojno uporabnega. Edino skozi knauf in les gre koliko-toliko. 2.4GHz pa pri nas gre skozi AB ploščo precej dobro, skozi ploščo + opečni zid pa žal več ne.

Kot zdaj ugotavljaš sam, je velik problem wl router optimalno postavit. Mora bit prava lokacija za wifi antene, do tega mesta moraš verjetno imet potegnjenih še vsaj nekaj mrežnih kablov, nenazadnje igra neko vlogo tu še estetika - te grde škatle z antenami pač nočeš imeti vsem na očeh.
Imel sem enak problem in sem zato nabavil čisto navaden router brez wl, zraven pa še 2x wl AP. Povezani s kablom. Za manjše stanovanje wl router še gre, za bajto pa je router in vsaj 2 x AP skoraj nuja. Za normalno delujoč net.

mat xxl ::

Ma saj ima 2 AP, ja samo sem mislil enega pri materi uporabiti, pa ji bom raje nek star WRT 54 GL predelal v AP pa še močneje bo delal , ta pa kjer stoji je pa tako ali tako prostor, sam pa z dvemi AP ji .... Ja nisem mislil, da AB stena tako potolče signal.... žal pa mrežnih kablov ni po stanovanju samo tel razvodi in bi moral vse predelovati, je sicer vse v ceveh , samo ...preveč dela.......

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

Invictus ::

Splača se potegnit kable. 1x za vselej imaš mir in se ne zajebavaš z nekimi wifi zadevami, ki tudi precej stanejo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

floyd1 ::

S kombinacijo WL router in AP sem imel jaz kar nekaj težav, sicer pa sem o tem že pisal v tej temi. Signala je bilo povsod po bajti dovolj, naprave pa se žal niso znale "pametno" konektat na močnejši signal. Posledično je bil net na telefonu res katastrofa. Zdaj bom imel tudi 5GHz povsod kjer rabim. Moram pa še en AP nabavit do konca leta, pol pa gasa...

LittleDevil ::

Kaj pa Wifi 6 Routerji, se jih že splača kupiti, se jih sploh že dobi v Sloveniji?

Han ::

Samo če imaš WiFi 6 naprave in rabiš višje hitrosti na razdalji 5 m.

seminal ::

So kar dragi, pa ni nekih velikih prednosti od AC, za prenosnike se dobijo poceni(10) ax200 wifi kartice, problem je da so samo 2 antenske, baje bi se s 3 atenskimi kar lepo pridobilo. Naj bi bilo nekaj nadgradnje hitrosti tudi pri 2,4ghz območju.

scipascapa ::

d4vid ::

Trenutno imam router postavljen v virtualki (opnsense). Zadeva ni ravno stabilna, zato me zanima, kaj se splača kupit, lahko brez wifija? Recimo da dam okrog 100€, mora pa bit zadeva zmožna prebavit 20-30 esp8266 nodov in kakšno IP kamero (v prihodnosti mam plan cca 5 IP kamer kupit).
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

blackbfm ::

Han je izjavil:

Samo če imaš WiFi 6 naprave in rabiš višje hitrosti na razdalji 5 m.


Router kupuješ za nekaj let vnaprej.. V tem smislu je Ac ze zgodovina, razen ce se gleda na vsak euro.

zagi123 ::

Se da kje dobit wifi router, ki bi bil brez notranjih anten in imel 2-3 zunanje detachable antene?
Zamenjal bi muzejskega wrt54gl, kateri s 54mbps ni več kos 100/10 optiki. Morajo bit pa obvezno detachable, ker je router v železni elektro omarici in morajo biti antene ven speljane. Za hude specse in fensi wifi standarde mi je vseeno, dal bi do 70EUR?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zagi123 ()

floyd1 ::

Asus RT-AC55U ima odstranljive antene.

npr tu.

Sicer pa bi jaz to rešil z navadnim routerjem in AP. Bi pa bilo malo dražje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

floyd1 ::

Letos poletu smo se tu precej pogovarjali o WL rešitvah za hiše, kjer samo WL router ni dovolj. Zdaj sem končno prišel do točke, ko lahko predstavim svoj sistem in ugotovitve. Pa malo se mi piše...:D

Torej - po več priporočilih in veliko prebranih pohvalah, sem se odločil za ubiquiti. Zaradi obnove hiše, ki še vedno traja (jooooj, kdaj bo tega konc :|) sem sklenil stroške vseeno oklestiti na minimum. Že nekaj časa nazaj je padla odločitev, da bosta v začetku brezžični dostop pokrivali dve dostopni točki, vsaka v svojem nadstropju. Ker se v pritličju priklopi tudi kaka hitrejša naprava, hkrati pa ta AP zagotavlja še pokritost večjega dela dvorišča, sem odločil za UAP-AC-LR. V nadstropju, kjer je več sob, precej zidov, ni pa nekih potreb po hitrosti, sem vzel kar (poceni) UAP-LR, torej brez 5 GHz in AC. Rabljeno dobiš za đabe. Tu so se vse naprave vedno povezovalee le na 2.4GHz (ko sem testiral z 5GHz AC varianto), tako da ... ... tu niti ni nobenega kompromisa. Router je ER-X. Poceni, hiter, osnovne nastavitve porihtaš hitro, enostavno. Oba AP sta povezana na router s kablom (stari dober CAT 5e).

Sistem zdaj deluje res dobro. Prehodi klientov (xiaomi telefoni, laptopa Lenovo in Dell) med AP so neopazni, kar je bil tudi eden izmed glavnih ciljev. Pokritost hiše je zdaj fenomenalna (AP sta postavljena nekako "po diagonali" hiše), ravno tako dvorišča okrog hiše (vmes je samo ena debela stena). Za test sem streamal video iz NAS-a na telefon ter hodil po celi hiši (od kleti do podstrešja) in video sploh ne trzne. Pa po dvorišču. Nobenega ustavljanja. Nič. Pri prejšnji kombinaciji - wl router in AP (kabelska povezava) - misija nemogoče. Ustavljanje, trzanje...

Občasno sem prej imel tudi kak problem s Sonoff-i (predvsem nezmožnost seznanitve v mrežo, nato pa občasno nedosegljivost) in zdaj tudi tega več ni. Kar ne morem verjet, kaj naredi dober wireless.

Ker imam v kleti že sedaj super signal (2.4 je na telefonu "full") verjetno niti ne bom nabavljal dodatnega AP-ja za družabno sobo, ki bo tam.

Da ne bom samo hvalil, ta sistem ima tudi kak "dark side". Nastavljanje zna biti malo tečno - 2x mi je med tem vse tako zaštekalo, da je pomagal le reset naprave in ponovno seznanjanje (adopt). Updati so na začetku malo hecni, včasih enostavno ne gre updatat, menda zaradi slabo združljivih verzij Unifi kontrolerja in firmware-a za naprave. Verjetno pa je ta težava bolj ob nakupu naprav. Včasih naprava po updatu kaže status "disconneted", čeprav dela OK. Potem restartaš napravo (štrom) in je OK, včasih pa enostavno pustiš in če čez nekaj spet pogledaš kontroler je v redu. Restarti so precej dooolgi, na srečo pa jih ne rabiš velikokrat. Zaradi mojega šparovnega pristopa (ER-X namesto USG) tudi ne morem upravljati vsega iz Unifi kontrolerja, ampak router nastavljam posebej, preko web vmesnika. Ni pa tu neke panike.

Ampak za vse najdeš rešitve na njihovi podpori, in ko enkrat stvar dela - pol RES dela. Kombinacija ER-X in UAP-AC-LR mi v več kot 3 mesecih ni zaštekala niti enkrat, tak da - ja, deluje zelo stabilno.

S svojim izborom sem zadovoljen, še enkrat pa se moram zahvaliti za vse uporabne nasvete na tem forumu (SeMiNeSanja, Smukec, ToniT, ...). Hvala.

scipascapa ::

daš še linke za te produkte, da malo pogledamo? ok že tukaj je predrago ko svinja
https://www.mimovrste.com/dostopne-tock...
https://www.mimovrste.com/dostopne-tock...
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik...

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

MrStein ::

floyd1 je izjavil:

Za test sem streamal video iz NAS-a na telefon ter hodil po celi hiši (od kleti do podstrešja) in video sploh ne trzne. Pa po dvorišču. Nobenega ustavljanja. Nič. Pri prejšnji kombinaciji - wl router in AP (kabelska povezava) - misija nemogoče. Ustavljanje, trzanje...

Video zna buferirat tudi za minuto vsebine.
Boljši test bi bil kaki živi video, recimo Skype video call ali podobno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

floyd1 ::

scipascapa: Vsaj UAP-LR je v tem trenutku že precej zastarel kos opreme in jo lahko dobiš (rabljeno) nekje za pol cene. Firme to počasi ven mečejo. Ostalo pač je kot je. Mene je komplet prišel na malo manj kot 210 ojrof. Veliko? Malo? Kaj pa vem. Jaz sem zadovoljen, samo to šteje...

MrStein: Se strinjam, gotovo bom v naslednjih tednih poskusil še kaj drugega stestirat. Če ne prej, ko bom še kako kamero gor obesil.

scipascapa ::

Hja ugotoviti, kje dobiti za 1/2 cene, bolha verjetno ne :)

floyd1 ::

Tudi na bolhi komot najdeš kaj ugodnega, treba je pa spremljat. USG sem recimo še ne tako dolgo nazaj videl za pol (naše) cene. Nenazadnje pa se tudi v naših trgovinah še da dobit kak popust ;).

mtosev ::

a mogoče kdo ve kje v tp-linkovem firmware se najde podatek o uptime? sem že nekaj krat iskal pa ne najdem. pri ddwrtju je lepo uptime na vrhu interfaca
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pierch ::

Danes dobra cena za WRT3200ACM-EU.
Pierch

scipascapa ::

samo opisi so slabi, raje AC86U?

pierch ::

IMHO sta oba dobra izbira, po reviewjih sodeč imata oba nekaj pomanjkljivosti ampak nič kritičnega, bolj stvar osebne preference.
Pierch

scipascapa ::

d4vid ::

floyd1 je izjavil:

Letos poletu smo se tu precej pogovarjali o WL rešitvah za hiše, kjer samo WL router ni dovolj. Zdaj sem končno prišel do točke, ko lahko predstavim svoj sistem in ugotovitve. Pa malo se mi piše...:D

Torej - po več priporočilih in veliko prebranih pohvalah, sem se odločil za ubiquiti. Zaradi obnove hiše, ki še vedno traja (jooooj, kdaj bo tega konc :|) sem sklenil stroške vseeno oklestiti na minimum. Že nekaj časa nazaj je padla odločitev, da bosta v začetku brezžični dostop pokrivali dve dostopni točki, vsaka v svojem nadstropju. Ker se v pritličju priklopi tudi kaka hitrejša naprava, hkrati pa ta AP zagotavlja še pokritost večjega dela dvorišča, sem odločil za UAP-AC-LR. V nadstropju, kjer je več sob, precej zidov, ni pa nekih potreb po hitrosti, sem vzel kar (poceni) UAP-LR, torej brez 5 GHz in AC. Rabljeno dobiš za đabe. Tu so se vse naprave vedno povezovalee le na 2.4GHz (ko sem testiral z 5GHz AC varianto), tako da ... ... tu niti ni nobenega kompromisa. Router je ER-X. Poceni, hiter, osnovne nastavitve porihtaš hitro, enostavno. Oba AP sta povezana na router s kablom (stari dober CAT 5e).

Sistem zdaj deluje res dobro. Prehodi klientov (xiaomi telefoni, laptopa Lenovo in Dell) med AP so neopazni, kar je bil tudi eden izmed glavnih ciljev. Pokritost hiše je zdaj fenomenalna (AP sta postavljena nekako "po diagonali" hiše), ravno tako dvorišča okrog hiše (vmes je samo ena debela stena). Za test sem streamal video iz NAS-a na telefon ter hodil po celi hiši (od kleti do podstrešja) in video sploh ne trzne. Pa po dvorišču. Nobenega ustavljanja. Nič. Pri prejšnji kombinaciji - wl router in AP (kabelska povezava) - misija nemogoče. Ustavljanje, trzanje...

Občasno sem prej imel tudi kak problem s Sonoff-i (predvsem nezmožnost seznanitve v mrežo, nato pa občasno nedosegljivost) in zdaj tudi tega več ni. Kar ne morem verjet, kaj naredi dober wireless.

Ker imam v kleti že sedaj super signal (2.4 je na telefonu "full") verjetno niti ne bom nabavljal dodatnega AP-ja za družabno sobo, ki bo tam.

Da ne bom samo hvalil, ta sistem ima tudi kak "dark side". Nastavljanje zna biti malo tečno - 2x mi je med tem vse tako zaštekalo, da je pomagal le reset naprave in ponovno seznanjanje (adopt). Updati so na začetku malo hecni, včasih enostavno ne gre updatat, menda zaradi slabo združljivih verzij Unifi kontrolerja in firmware-a za naprave. Verjetno pa je ta težava bolj ob nakupu naprav. Včasih naprava po updatu kaže status "disconneted", čeprav dela OK. Potem restartaš napravo (štrom) in je OK, včasih pa enostavno pustiš in če čez nekaj spet pogledaš kontroler je v redu. Restarti so precej dooolgi, na srečo pa jih ne rabiš velikokrat. Zaradi mojega šparovnega pristopa (ER-X namesto USG) tudi ne morem upravljati vsega iz Unifi kontrolerja, ampak router nastavljam posebej, preko web vmesnika. Ni pa tu neke panike.

Ampak za vse najdeš rešitve na njihovi podpori, in ko enkrat stvar dela - pol RES dela. Kombinacija ER-X in UAP-AC-LR mi v več kot 3 mesecih ni zaštekala niti enkrat, tak da - ja, deluje zelo stabilno.

S svojim izborom sem zadovoljen, še enkrat pa se moram zahvaliti za vse uporabne nasvete na tem forumu (SeMiNeSanja, Smukec, ToniT, ...). Hvala.



Vprašanje, ker sem v ubiquiti svetu jaz popoln n00b - ali potrebuješ njihov router, ali se AP lahko priklopi na katerokoli omrežje?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

OldSkul ::

Ne potrebuješ njihovega routerja. Dostopne točke se lahko normalno povežejo na katerikoli router. Pač pridobijo svoj IP in začnejo opravljati svoje delo. Točke upravljaš preko njihovega kontrolerja.

SeMiNeSanja ::

OldSkul je izjavil:

Ne potrebuješ njihovega routerja. Dostopne točke se lahko normalno povežejo na katerikoli router. Pač pridobijo svoj IP in začnejo opravljati svoje delo. Točke upravljaš preko njihovega kontrolerja.

"katerikoli router" je vseeno treba jemati nekoliko z rezervo - če uporabljaš 'katerikoli', se ti lahko zgodi, da ne boš mogel izkoristiti polne funkcionalnosti dostopnih točk.
Predvsem se lahko zatakne pri več SSID-jih (npr. guest omrežje ali posebno omrežje za IoT naprave). Da bi to lahko izkoristil, moraš imeti router, ki podpira VLAN-e, včasih (odvisno od napeljave) pa tudi switch, ki podpira VLAN-e.

Če pa uporabljaš samo 1 SSID in ne 'kunštvaš'...no, potem pa res lahko uporabiš katerikoli router, tudi najcenejšega ali kakega zastarelega, pa bo stvar še vedno delovala.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

OldSkul ::

Normalno, da je boljše, da uporabljaš še njihov router. Jaz imam USG router, ki je sicer malo podhranjen, vendar zadostuje. Tako sem v celoti prešel na ubiquiti ekosistem. Dobra odločitev. Kontroler mi deluje kar na linux strežniku in je 24/7.

Furbo ::

Meni se tudi že valjajo 4 ubiquiti dostopne točke in dream machine, čakam samo še na switch.
Če prav štekam, si brez kontrolerja (v dream machine) APji ne znajo gladko podajati npr.telefona iz ene na drugo točko tako, da naprava telefon tega še ve ne oziroma, ni to prepuščeno njemu.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

OldSkul ::

Dream machine je zame neuporaben, ker ne podpira spreminjanja nastavitev preko config.gateway.json datoteke. Tako lahko pozabiš na delovanje IPTV-ja in še česa (OpenVPN recimo).

Zakaj ne dodajo v uporabniški vmesnik enostavnega nastavljanja delovanja multicasta /IPTV, mi res ni jasno.

floyd1 ::

Furbo je izjavil:

Meni se tudi že valjajo 4 ubiquiti dostopne točke in dream machine, čakam samo še na switch.
Če prav štekam, si brez kontrolerja (v dream machine) APji ne znajo gladko podajati npr.telefona iz ene na drugo točko tako, da naprava telefon tega še ve ne oziroma, ni to prepuščeno njemu.

Kontroler rabiš za nastavitve in update, pol pa le spremlja dogajanje na mreži. Tak da AP-ji sami handlajo s klienti.

mat xxl ::

SeMiNeSanja vprašanje za tebe, pa morda še koga ?

Kaj se svetuje, ali najbolj svetuje glede na dejstvo, da se navadno prenosne naprave v kolikor imamo različen ssid na ruterju in ap, jih težko odlepijo od ene naprave, čeprav je na njej že slab signal in skočijo na drugo tudi seznanjeno z boljšim signalom. Ali je za to bolje imeti enake ssid -e in posledično gesla in kake so lahko pomankljivosti ali težave v takem primeru.

Mi je pa zanimivo, da mi Asus trenutno, kljub drugemu ssid AP ja pokaže odjemalca , tudi če je ta vklopljen na AP ?

Morda sprašujem neumnosti, samo z AP ji nimam neke prakse.....

Furbo ::

OldSkul je izjavil:

Dream machine je zame neuporaben, ker ne podpira spreminjanja nastavitev preko config.gateway.json datoteke. Tako lahko pozabiš na delovanje IPTV-ja in še česa (OpenVPN recimo).

Zakaj ne dodajo v uporabniški vmesnik enostavnega nastavljanja delovanja multicasta /IPTV, mi res ni jasno.

A potem v moji sestavi z dream machine, switchem in apji ne bom mogel prek tega furati tudi siol tv (prek žice)?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

alex32 ::

Pozdravljeni,

kateri Wi-Fi router priporočate z možnostjo IPSec/IKEv2 VPN serverja na njem? Hvala.

floyd1 ::

mat xxl je izjavil:

SeMiNeSanja vprašanje za tebe, pa morda še koga ?

Kaj se svetuje, ali najbolj svetuje glede na dejstvo, da se navadno prenosne naprave v kolikor imamo različen ssid na ruterju in ap, jih težko odlepijo od ene naprave, čeprav je na njej že slab signal in skočijo na drugo tudi seznanjeno z boljšim signalom. Ali je za to bolje imeti enake ssid -e in posledično gesla in kake so lahko pomankljivosti ali težave v takem primeru.

Mi je pa zanimivo, da mi Asus trenutno, kljub drugemu ssid AP ja pokaže odjemalca , tudi če je ta vklopljen na AP ?

Morda sprašujem neumnosti, samo z AP ji nimam neke prakse.....

Po mojih izkušnjah enak ali različen SSID ni imel vpliva na to. Meni je delovalo v obeh primerih enako - slabo.
SeMiNeSanja je v tej temi že lepo razložil, katere standarde morajo AP podpirati, da zadeva deluje res Ok. Citiram:
802.11k oskrbuje odjemalce s seznamom bližnjih dostopnih točk, da bi olajšal hitrejše odločanje o prehodih med njimi
802.11v omogoča dostopni točki opozarjanje priključenega odjemalca, da ga bo razvezal, ker so na voljo druge dostopne točke z močnejšim signalom.
802.11r pa služi temu, da se avtentikacija na drugi dostopni točki izvede hitreje.

Skratka, gre se za feature-je, kakršne n smeš pričakovati v 'navadnem' routerju ali kakšno ceneni dostopni točki, ki je prvenstveno namenjena 'domači rabi', saj se tam do nedavnega niti ni pričakovalo, da bi uporabnik imel več kot eno dostopno točko.


Na tvoj WL asus router pa moraš gledati kot na kombinacijo router+AP. To sta "2 napravi v eni škatli". APje maš pač zdaj z različnimi ssid, še vedno pa z vsem hendla isti router (usmerja promet, dodeljuje IP...). Zato na njem vidiš vse povezane naprave. Laično razloženo.

darkolord ::

mat xxl je izjavil:

SeMiNeSanja vprašanje za tebe, pa morda še koga ?

Kaj se svetuje, ali najbolj svetuje glede na dejstvo, da se navadno prenosne naprave v kolikor imamo različen ssid na ruterju in ap, jih težko odlepijo od ene naprave, čeprav je na njej že slab signal in skočijo na drugo tudi seznanjeno z boljšim signalom. Ali je za to bolje imeti enake ssid -e in posledično gesla in kake so lahko pomankljivosti ali težave v takem primeru.

Mi je pa zanimivo, da mi Asus trenutno, kljub drugemu ssid AP ja pokaže odjemalca , tudi če je ta vklopljen na AP ?

Morda sprašujem neumnosti, samo z AP ji nimam neke prakse.....
Poleg tega, kar je bilo spodaj napisano, imajo odjemalci tudi nastavitev "roaming aggressiveness", ki določa, kako dolgo se drži ene dostopne točke, preden preklopi na močnejšo. Večji aggressiveness pomeni hitrejši preklop, vendar velikokrat pri preklopu za trenutek pade povezava, kar ima lahko neželene posledice.

Znotraj istega SSID se preklop praviloma izvede precej "agresivno" kot na drug SSID, saj gre pri drugem SSID večinoma za drugo omrežje, kar pomeni, da je treba zahtevati še nov IP ipd, kar lahko traja kar nekaj sekund več.

SeMiNeSanja ::

V bistvu je že vse povedano od predhodnikov.

Uporaba različnih SSID-jev zgolj nekoliko olajšuje 'ročni' nadzor, saj že na prvi pogled veš, na kateri AP si trenutno priključen in ročno prestaviš na tistega, za katerega veš, da bolje deluje.

Ravno tako je precej velika past, če navijaš moč oddajanja do maksimuma. Ravno to ima lahko za posledico, da se odjemalec ne bo hotel 'odlepiti'.

Še najbolje pa je, če imaš AP-je, ki podpirajo sodobne standarde, ki omogočajo optimalen roaming. Vendar če smo realni, v domačem okolju niti nismo tako zelo 'mobilni', kot smo to mogoče v službi.
Prenosnik imaš nekje v dnevni sobi ali delovnem kabinetu. Poleti ga mogoče odneseš na vrt ali balkon, zvečer pa mogoče v spalnico, če si eden tistih, ki še iz postelje srfajo.

Edino telefoni so malo bolj potujoči po hiši, a na koncu, če smo realni, se še vedno 90% časa zadržuješ zgolj v dveh prostorih, pa še to ne skačeš nonstop med njima, da bi bil brezhiben roaming tako zelo pomemben.
Drugače povedano: zdi se mi, da problem delamo večjega, kot dejansko je, če se pogovarjamo o domači rabi.

Pri poslovni rabi pa je tudi marsikdo precej statično 'prlepljen' na svoje delovno mesto. Istočasno pa imaš dejavnosti, kjer je mobilnost znotraj prostorov/obrata izredno visoka. Sploh velik izziv znajo biti tu kakšna skladišča, kjer se sprehajaš z ročnimi čitalci in drugimi terminali, pa še kovinska ogrodja polic pridno motijo radijske valove.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

bluefish ::

Po dolgih letih se očitno poslavlja moj WRT54GL. Kaj je dandanes aktualnega?

Načeloma nimam nekih posebnih zahtev. Povezava je 10/10, brezžično se gor povezujeta dva računalnika in občasno kak telefon, NAS ni v planu in torej gbit porti niso nuja.

xandros ::

https://openwrt.org/toh/views/toh_avail...

1.glej, da je zadnji sw!(openwrt bos imel podporo, ki jo nujno rabis)
2.da podpira wifi5(ac) (bos izlocil routerje, ki jih ne smes kupit)
3.pogojno poglej , da je vsaj 64M rama, da je cim hitrejsi cpu

Šele potem glej na ceno!

starfotr ::

Če imaš doma kak drug napajalnik, poskusi najprej zamenjat napajalnik na routerju.

Če imaš spajkalnik in se ti da igrat, lahko menjaš kondenzatorje.

Moj predlog za novo konfiguracijo:

EdgeRouter X
in
UniFi AC Lite

floyd1 ::

Če je do zdaj 54-ka folgala, pol je danes skoraj karkoli ok, če le dela stabilno. Šalo na stran, strinjam se s predhodnikom (starfotr), če pa greš na eno napravo, pa verjetno katerikoli AC Asus s podporo "merlin" FW.

Han ::

Archer C6. TP-Link firmware je precej dober, lahko pa ga tudi menjaš za OpenWRT.

scipascapa ::

odlična cena.

polde66 ::

Jaz imam tole in lahko flešaš gor Merlina


https://www.amazon.it/Tenda-Gigabit-Ant...
polde

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: polde66 ()

OldSkul ::

Furbo je izjavil:

OldSkul je izjavil:

Dream machine je zame neuporaben, ker ne podpira spreminjanja nastavitev preko config.gateway.json datoteke. Tako lahko pozabiš na delovanje IPTV-ja in še česa (OpenVPN recimo).

Zakaj ne dodajo v uporabniški vmesnik enostavnega nastavljanja delovanja multicasta /IPTV, mi res ni jasno.

A potem v moji sestavi z dream machine, switchem in apji ne bom mogel prek tega furati tudi siol tv (prek žice)?


Ne bo šlo. Ko sem jaz nabavil USG sem se najprej prijel za glavo (prej sem imel netgear r7000 z asuswrt firmware). No, potem mi je zadevo le uspelo urediti, sem malo pregledal forume.

Furbo ::

No ja, počasi bodo menda že uredili, itak imam že sedaj speljane zadeve direkt iz siol modema, samo za prihodnost sem mislil potegniti preko switcha.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

fruc900 ::

Han ::

Če ne rabiš USB in višje AC hitrosti, ki tako ali tako pride do izraza na razdalji le par metrov (brez ovir), vzameš cenejšega.

markk1 ::

Pozdravljeni, potrebujem pomoc in sicer nabaviti moram 2 routerja za normalno uporabo doma za hitrosti 200/6 in 100/20 (optika). Kaksnega priporocate. Cena do max 45€.

Hvala
««
76 / 126
»»