Forum » Kaj kupiti » Kateri router?
Kateri router?
BlaY0 ::
Točno tako. Vidiš dve ločeni omrežji, ki sta sicer lahko poimenovani enako. Jaz imam recimo SSID blabla ter blabla_5 da vem kateri je kateri.
JerryP ::
Točno tako. Vidiš dve ločeni omrežji, ki sta sicer lahko poimenovani enako. Jaz imam recimo SSID blabla ter blabla_5 da vem kateri je kateri.
Aha tnx. Kako je pa z dometom wifi N omrežij? Zdj sm v stanovanju meu dva G ruterja, da sem imel povsod dober signal(cca 13m med njima). Bi si lahko zdj privošču imeti samo ta novi ruter brez drugega?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: JerryP ()
BlaY0 ::
Meni se zdi da je bolje, če imaš različni imeni. Tako točno veš na kateri band se priklapljaš, če imaš multi-band kliente ala telefon, tablico, TV, STB.
kitek555 ::
Iščem router do 50 eur(lahko je malo več). Gledal sem tega TP-Link TL-WR1043ND in Linksys E1200 ali imaste vi kakšno drugo mnenje ?
Lp
Lp
miller31 ::
Imam eno vprašanje
DLINK BREZŽIČNI N HD ROUTER
hitrost prenosa podatkov do 300 Mb/s
podprti brezžični standardi 802.11b/g/n
4 x 10/100/1000 LAN porti
1 x 10/100/1000 WAN port
USB share port, čitalec SD kartic
omrežna zaščita WEP, WPA, WPA2
garancija: 24 mesecev
Dodatne lastnosti:
možnost uporabe dveh brezžičnih omrežij (SSID)
vgrajen DLNA strežnik za pretok medijskih vsebin
zmanjšana poraba energije s funkcijo Dlink Green
dvojna zaščita (požarni zid) SPI in NAT
podpora IPv6 standarda
napredni starševski nadzor
QoS tehnoligija za učinkovitejši internetni dostop
Ali mi bo delal Multicast preko wi-fi-ja?
Hvala za pomoč
DLINK BREZŽIČNI N HD ROUTER
hitrost prenosa podatkov do 300 Mb/s
podprti brezžični standardi 802.11b/g/n
4 x 10/100/1000 LAN porti
1 x 10/100/1000 WAN port
USB share port, čitalec SD kartic
omrežna zaščita WEP, WPA, WPA2
garancija: 24 mesecev
Dodatne lastnosti:
možnost uporabe dveh brezžičnih omrežij (SSID)
vgrajen DLNA strežnik za pretok medijskih vsebin
zmanjšana poraba energije s funkcijo Dlink Green
dvojna zaščita (požarni zid) SPI in NAT
podpora IPv6 standarda
napredni starševski nadzor
QoS tehnoligija za učinkovitejši internetni dostop
Ali mi bo delal Multicast preko wi-fi-ja?
Hvala za pomoč
Spock83 ::
Predpostavljam, da je DIR-657 (ker eden od redkih ima SD). Ima ga moja kolegica in mislim, da na PCju gleda od T2 multicast preko VLC. Ima pa malo slabši domet ta router. Za HD preko wifi pa priporočam 5Ghz ali pa celo novejši AC na 5Ghz. Sam moraš tudi imeti ustrezne odjemalce.
Dajarra ::
Kateri router priporočate za internet 100/10?
Povezana sta 2 računalnika.
Max 60e. V čem se pa razlikujejo še dražji?
Hvala.
Hvala.
geniusone ::
Kateri router priporočate za internet 100/10?
Hvala.
http://www.akcija.si/brezzicni-router-t...
cortez ::
TP-LINK TL-WR841N
http://www.bfcshop.com/brezzicni-usmerj...
Tega vzemi, če ne potrebuješ USB. Sam imam in dela bp.
Tega vzemi, če ne potrebuješ USB. Sam imam in dela bp.
Za kaj pa je sploh namenjen USB, kaj vklopiš preko usb v router?
Vsi pišejo, da za TP router potrebuješ CD in v 5 min je zadeva done. MacAir seveda cdja nima, verjetno je driver tudi opcija?
Vsi pišejo, da za TP router potrebuješ CD in v 5 min je zadeva done. MacAir seveda cdja nima, verjetno je driver tudi opcija?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dajarra ()
miller31 ::
Namesto da kopiraš specifikacije daj link od tega routerja.
Evo
http://b2b.avtera.si/src/article.php?ar...
floyd1 ::
Priklopiš lahko tiskalnik, zunanji disk, USB ključek. Printer na routerju je zelo uporaben (če ga drugače ne moreš imeti na mreži), HDD-ji pa delajo na njem precej počasi - če bi rad veliko kopiral npr. HD filme sem ter tja, raje pozabi na to, ker so hitrosti precej nizke. Razen če kupiš kak top of the top router za 150 EUR +, ki imajo že precej močnejše procesorje.
Vsak router se da nastaviti preko web vmesnika, tako da CD-ja nisem še nikoli uporabil.
Dr_M ::
Torrent klient na router, 1TB 2.5" zunanji disk in si zmagal. Ce imas dovolj zmogljiv router, gre tam nekje 10MB/s, z najnovejsimi asusi celo precej vec, ampak so precej dragi.
Priklopiš lahko tiskalnik, zunanji disk, USB ključek. Printer na routerju je zelo uporaben (če ga drugače ne moreš imeti na mreži), HDD-ji pa delajo na njem precej počasi - če bi rad veliko kopiral npr. HD filme sem ter tja, raje pozabi na to, ker so hitrosti precej nizke. Razen če kupiš kak top of the top router za 150 EUR +, ki imajo že precej močnejše procesorje.
Vsak router se da nastaviti preko web vmesnika, tako da CD-ja nisem še nikoli uporabil.
Ne gre predvsem za domačo uporabo kjer te zadeve niso potrebne.
Verjetno je tale res najbolj optimalna izbira zame:
Koliko MB/s bi potem morala dosegati povezava 100/10?
E: sem našel da celo 12,5 MB/s :O Meni pa trenutno filme vleče z 2-3 MB/s.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dajarra ()
floyd1 ::
Torrent klient na router, 1TB 2.5" zunanji disk in si zmagal. Ce imas dovolj zmogljiv router, gre tam nekje 10MB/s, z najnovejsimi asusi celo precej vec, ampak so precej dragi.
Videl sem en tak "original" torrent klient na routerju (Buffalo, ca. 2 leti nazaj) in je bil res porazen - ravno toliko, da je (pogojno) delal. Upam, da so v tem času te stvari že malo porihtali, ker tisto je bilo popolnoma neuporabno - kake večje datoteke sploh ni cuknil (čeprav sem dal HDD formatirati v routerjevih nastavitvah), ni se dalo nastaviti niti sejanja po končanem downloadu in še bi lahko našteval. Drugače pa, če se na linux spoznaš, verjamem, da lahko narediš čudeže. Jaz sem žal odraščal z DOS-om in Win 3.11, za linux ni bilo nikoli dovolj volje, jebat ga.
Dr_M ::
Jest mam asusa, sicer klient ni nek biser, ampak dela, vecinoma :>
Obstajajo pa tudi alternative, ampak kot si omenil, moras met ze nekaj znanja linuxa.
Obstajajo pa tudi alternative, ampak kot si omenil, moras met ze nekaj znanja linuxa.
diNero ::
Ne gre predvsem za domačo uporabo kjer te zadeve niso potrebne.
Verjetno je tale res najbolj optimalna izbira zame:
veš kdaj ti bo "vlekel" 12,5MB/s? NIKOLI! imam 1043 verzijo, oddaljen od vira 5m, vmes ena stena, pa še 10 dejavnikov, ki jih "ne vidiš"..in sem prezadovoljen pri liniji 100/10 z 6-7MB/s DL.
Invictus ::
Za to brzino se moraš priklopit preko kabla, ne wirelessa ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
A potem tudi če imam router 300mps ne bom uspel izkoristiti celotne moči interneta?
Je preko WIFI potem sploh mogoče?
Višja kot je frekvenca, bolj je signal občutljiv na motnje in ovire.
Tako je. Samo je bandwidth večji. Pri stalnih peakih, kjer je pri HD videu dostikrat pogost.
A potem tudi če imam router 300mps ne bom uspel izkoristiti celotne moči interneta?
Je. AC router in ustrezni klient. Pa seveda, da imaš dober signal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spock83 ()
trnvpeti ::
trnvpeti ::
t3hn0 ::
pa seveda je tu formula
max_hitrost = hitrost_interneta / stevilo_uporabnikov_na_wifi
pri dveh antenah in dveh uporabnikih?
kjer je hitrost wifi vecja koz hitrost wan linije?
kjer...
ja, velja da je to tvoja max hitrost klient-ruter. Če je ta manjša kot wan hitrost, potem ne moreš izkoristiti hitrosti linije (samo s tem klientom)..
Torej 54Mb/s z 2 userjema, je 27Mb/s na userja. Če imaš linijo 30Mb/s+, pa 2 klienta na WiFiju, tudi če en idla in drugi loada na polno, ta ne pride čez 27Mb/s.
^.^
A kdo ima navodila, kako nastimati torrent klient na tplink wdr 3600?
Evo na tej povezavi maš opisano vse kako in kaj.
Drugače sem pa teden nazaj dobil wdr3600 in sem bil razočaran nad 2,4ghz signalom. Že v samem prostoru, kjer sem imel ruter mi je hitrost ruterja zelo nihala. Kjer imam z linksysom wrt54g excelent signal in 54mbit hitrost je imel wdr3600 samo dober signal, hitrost pa vse od 1mbit do 54mbit. Tudi dva računalnika z broadcom wifi n mrežno kartico sta se povezala šele, ko sem omejil omrežje na g hitrosti, kar pa je enako kot jih imam z linksysom. Skratka sem razočaran nad nakupom :-/
Zgodovina sprememb…
cordoba ::
Jst sem načeloma zadovoljen, edino wireless mi je npr prejšni od t2 veliko bolje vlekel.
Čudno, da zgubim 20 mb wireless od kar imam ta router.
Čudno, da zgubim 20 mb wireless od kar imam ta router.
cortez ::
Zakaj komlicirate za torrent client ?
Izbereš router z usb-jem, ki podpira DDWR-T in na njega naložiš Transmission.
Po temle postopku :
Po temle postopku :
Zakaj komlicirate za torrent client ?
Na moji povezavi je opisano vse kar potrebuje za njegov model ruterja. Je pa res, da je potrebno prej še namestiti ddwrt. Kaj je pa transmission druzga kot torrent client?
Zgodovina sprememb…
Kater dd - wrt verzija pa je najbolj stabilna za wdr 3600?
Zdj js sm testirau julijsko in mi je na vsake tok prekinjalo povezavo na 2.4ghz frekvenci, medtem, ko je 5ghz delala brez problema. Na hitro sem sprobal še majevsko verzijo, o kateri ti pa ne morem več povedati, ker nisem dovolj potestiral.
Sem pa na ddwrt forumu zasledu, da je z julijsko verzijo nekdo imel podobne probleme s prekinjanjem, medtem, ko za majevsko verzijo je bil konsenz, da je stabilna. Drugače imaš pa priporočeno verzijo za wdr3600 na ddwrt strani iz aprila, tako, da jaz bi na tvojem mestu sprobal to verzijo.
mare92 ::
Kupujem router do nekje 100€ in zbiram predloge.
Najbolj vazen mi je domet, zanesljivost in pa mogoce moznost drugega firmwarea(oz da je velika podpora za ta router in da ni nek star model). AC supporta verjetno ne dobim za ta denar?
LP
Najbolj vazen mi je domet, zanesljivost in pa mogoce moznost drugega firmwarea(oz da je velika podpora za ta router in da ni nek star model). AC supporta verjetno ne dobim za ta denar?
LP
marnit ::
Sem čisto nov pri routerjih in bi rabil nasvet, rabil bi en router, ki bi vlekel po dvosobnem stanovanju s hitrostjo za osnovne vdsl pakete, trenutno imamo 4/1. Vzamem najcenjšega? In bo ali moram na kaj pazit?
Rabim za laptop in tablico. En računalnik pa ostane na kablu.
Hvala za pomoč.
Hvala za pomoč.
mare92 ::
Kupujem router do nekje 100€ in zbiram predloge.
LP
Sem se malo dlje stegnil in narocil Asus RT-AC66U, tako da ne rabim predlogov.
Porocam, ko dobim in stestiram. LP
Tomson ::
Sem čisto nov pri routerjih in bi rabil nasvet, rabil bi en router, ki bi vlekel po dvosobnem stanovanju s hitrostjo za osnovne vdsl pakete, trenutno imamo 4/1. Vzamem najcenjšega? In bo ali moram na kaj pazit?
Hvala za pomoč.
Za omenjene potrebe je tale Dlink kar dober nakup. Po testih ga kar hvalijo in ima izjemno ugodno ceno (30€). Za kaj bolj zahtevnega poglej za TPLinkom v alternativi ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
totimato ::
Kateri ruter mi priporočate pri sledeči želji:
Na mreži imam na kablu 3 stacionarce, na wifi pa dva prenosnika, dve tablici in dva telefona.
Na enem stacionarcu je torrent. Želel bi, da ruter omeji hitrost na tem računalniku, ko do interneta dostopajo drugi klienti. Torej, da ostali ne opazijo da se piple.
Hvala za vsak predlog.
Na mreži imam na kablu 3 stacionarce, na wifi pa dva prenosnika, dve tablici in dva telefona.
Na enem stacionarcu je torrent. Želel bi, da ruter omeji hitrost na tem računalniku, ko do interneta dostopajo drugi klienti. Torej, da ostali ne opazijo da se piple.
Hvala za vsak predlog.
black ice ::
Katerikoli spodoben router. Če si kolikor toliko tehnični tip posezi po Mikrotiku, drugače s kakšnim Tp Link WDR3600 tudi ne boš udaril mimo (čeprav je na OFW QoS zanič, oz. ga sploh ni). Skratka - glej za routerji s QoS.
mtosev ::
Kateri ruter mi priporočate pri sledeči želji:lahko kr nacenejši ruter kateri podpira namestitev dd-wrtja(asus rt-n10u)
Hvala za vsak predlog.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
mtosev ::
nekateri pač bolj zaupamo bolj znanim znamkam
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
Gregor5816 ::
Kateri router priporočate?
Trenutno imam nagledanega TP-Link TL-WR1043ND.
Trenutno imam sicer slabo linijo (planiram nadgradnjo na 4/2 v bližnji prihodnosti, čez kakšno leto ali 2 pa optika, ko bodo to zrihtali pri nas). Rad bi čimboljšo hitrost v mreži, ker trenutno je max 1,2 MB/s (vse priklopljeno na siolovem modemu). Izgleda da modem ne da skozi več kot 10 Mb/s. Zato sem tudi gledal, da bi imel router gigabitno stikalo.
Me pa še zanima, kaj pomeni dual band 2,4 in 5 GHz? Če ima frekvenco 5 GHz, pomeni da ima podporo za 802.11ac (čeprav dvomim, glede na to da v specifikacijah ni ac naveden)?
Trenutno imam nagledanega TP-Link TL-WR1043ND.
Trenutno imam sicer slabo linijo (planiram nadgradnjo na 4/2 v bližnji prihodnosti, čez kakšno leto ali 2 pa optika, ko bodo to zrihtali pri nas). Rad bi čimboljšo hitrost v mreži, ker trenutno je max 1,2 MB/s (vse priklopljeno na siolovem modemu). Izgleda da modem ne da skozi več kot 10 Mb/s. Zato sem tudi gledal, da bi imel router gigabitno stikalo.
Me pa še zanima, kaj pomeni dual band 2,4 in 5 GHz? Če ima frekvenco 5 GHz, pomeni da ima podporo za 802.11ac (čeprav dvomim, glede na to da v specifikacijah ni ac naveden)?
nightbird ::
jaz mam ta ruter (sicer še v stari preobleki) in je super. na optiki lagano vse prebavlja. na vseh kompih mam maximalen download, dober wifi range ma, fajn usmerja podatke (na enem kompu letijo torrenti, medtem ko na drugem kaj igram imam še vedno nizek ping), je zelo stabilen - ne vem če sem ga kdaj restartal zaradi crasha :D dosti videov se tudi znotraj omrežja strema preko njega in ni nobeh problemov s prenosom. skratka jaz sem zelo zadovoljen in ti ga lahko samo priporočam.
2,4ghz in 5ghz so različne frekvence oddajanja in trenutno je večina naprav narejenih na 2,4 ghz. novejše naprave so začele podpirati novejše standarde - torej 5ghz. skratka wifi maš s tem routerjem na obeh frekvencah, zato, da naprava (sprejemnik) sprejema wifi na eni ali drugi frekvenci mora imeti primeren reciever. tako, da če maš katero napravo ki deluje na 5ghz ti bo to koristilo, če ne pač ne. bo pa ti verjetno v prihodnosti koristilo - recimo kak telefon, tablica, ki bo to znala izkoristiti.
lp
2,4ghz in 5ghz so različne frekvence oddajanja in trenutno je večina naprav narejenih na 2,4 ghz. novejše naprave so začele podpirati novejše standarde - torej 5ghz. skratka wifi maš s tem routerjem na obeh frekvencah, zato, da naprava (sprejemnik) sprejema wifi na eni ali drugi frekvenci mora imeti primeren reciever. tako, da če maš katero napravo ki deluje na 5ghz ti bo to koristilo, če ne pač ne. bo pa ti verjetno v prihodnosti koristilo - recimo kak telefon, tablica, ki bo to znala izkoristiti.
lp
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nightbird ()