» »

Kateri router?

Kateri router?

««
20 / 134
»»

GTX970 ::

Svetujem takega, ki ima odstranljive antene (uporabiš 2x usmerjeni anteni).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GTX970 ()

N4m31355 ::

@GTX97 zakaj bi 2x usmerjene? za normalno stanovanje (1 nadstropno) bo 2x 10DB omni vec kot dovolj.

Ce so antene 10DB (x mW), mora tudi router oddajati najmanj x mW??

Lonsarg ::

Ne da se iz mW v decibele pretvarjat, watt je moč, decibel pa ojačanje. 3 decibeli so faktor 2. Z tem da je treba vedit, da ena stena komot požre 10-15 decibelov signala, torej če si iz 3dB antene nadgradil na 10dB si pridobil pol stene daljši signal tko na oko, nič več.

toncek1 ::

Torej kakšen router mi priporočate za nakup?

BorutK-73 ::

N4m31355 je izjavil:

@GTX97 zakaj bi 2x usmerjene? za normalno stanovanje (1 nadstropno) bo 2x 10DB omni vec kot dovolj.

Ce so antene 10DB (x mW), mora tudi router oddajati najmanj x mW??

ČE bi prebral post od Tončeka, bi vedel da potrebuje router za 100m razdaljo med 2 hišama, zato pa potrebuje usmerjene atene.

Tonček, TPlinki imajo odstranljive antene.

Je ta router ok tej za nakup: https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik...
A potem bi potreboval druge antene ali zakaj morajo biti odstranljive?

__X__ ::

@toncek1
Ta TP link je soliden, pri njem me moti zgolj to da ima 3dbi antene, raje bi vidle gor 5dbi ali 8dbi. So pa odstranljive in jih lahko zamenjaš z močnejšimi za povečan domet. Router ima tudi USB za priključit gor kakšen disk,..

Na 100m boš imel z priloženimi antenami težave (preverjeno!)

Daniel ::

Na večje razdalje se vsekakor splača investirati v kake dodatne usmerjene antene. Majhne dobiš že za malo EUR. S tem si vsekakor zagotoviš bolj zanesljivo delovanje.

clancy ::

__X__ je izjavil:

Na 100m boš imel z priloženimi antenami težave (preverjeno!)

Ne samo da bo imel na 100m težave, niti na dvorišču pred hišo mu ne bo lovilo>:D.

Ok torej moram gledati routerje kateri bodo imeli najmanj 5dbi antene?
Glede tega usb priključka se da to potem priklučiti usb ključek za internet?

Dami ::

Za povezavo med hišama bi jaz vzel tole oz. 5ghz varianto. To je p2p link only, še vedno rabiš ruter za dostop do interneta.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

krop ::

Kupiš 2x to zadevo pa si rešen http://shop.wlan-sat.com/strojnaoprema/...

To koliko dbi so antena na žalost ne pomeni veliko, ker lahko ima pa oddajno moč manjšo... Ker zakonodaja določa maksimalno oddajno moč, ki je zmnožek oddajne moči in decibelov je najbolje v bistvu kupit tak ruter, ki doseže to največjo dovoljeno že z 3dbi(torej ima veliko oddajno moč) in nato gor 10+dbi anteno montirat. Z tem kršiš zakon ampak imaš dober signal:)

Price/performance je veliko bolj praktično imeti dva ruterja z isto SSID nastavitvijo, da jih naprave vidijo kot eno omrežje in lahko v neskončnost razširiš signal z dodajanjem dostopnih točk/ruterjev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

mat xxl ::

Bistvo odstranljivih anten je tudi v tem, da lahko tako anteno prestaviš izven hiše in ne ostane v prostoru ! Sevada kabel + na koncu antena, pa kabel čim krajši.... zaradi izgub...

Vse te zadeve so ok samo morajo imeti priključek za usb in podpirat 3G tehnologijo. Ker bom potem na router priključil Vodafone USB modem K5150
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik... bi bil mogoče ta router ok pa da ima podporo za usb modem?

Mislim da z default firmwareom ne delajo usb modemi, delajo samo z ddwrt.
ddwrt je free firmware.

Zgodovina sprememb…

Torej če bi sprogramiral router na ddwrt bi potem delalo?

jnovak ::

No da se še jaz malo izobrazim; en Schnellkurs, Q&A, ker trenutno so omrežja zame španska vas.

Obstoječi wi-fi router je že malo v letih in vedno pogosteje ponagaja (potrebno dnevno izklopiti iz elektrike in na novo prižgati, da ga naprave zaznajo oz. da on spusti naprave on-line) & sedaj je še hitrost prenosa preko wi-fi začela padati.
Enostavno bi lahko zamenjal napravo, kupil novega za 15-20 € (TP-Link TL-WR7***) in bi zadeva morala delati. Vendar sem videl, da je sedaj na voljo kar nekaj dodatnih opcij ...

Torej, kaj bi sploh potreboval, želel od routerja:
- hkrati brezžično povezati več naprav: 2x prenosnik, 3x mobilnik, 1x printer (tako je že več let); rad bi, da ni težav, če se občasno poveže še 5 dodatnih naprav (tudi TV)
- vpr: TP-Link TL-WR842ND ima USB port - predstavljam si, da lahko hitro in enostavno uredim deljenje datotek med napravami povezanimi v omrežju. Next step: da ta priključen disk služii kot FTP & lahko nanj shranjujem datoteke (in downloadam) tudi, ko nisem povezan na domače omrežje. Possible? Easy to set-up? Any issues that might occur?
Zasledil sem, da se za sharing uporablja še Samba (ali Media Server). Kaj je to, kaka je razlika med tem in FTP-jem?

(Kolikor sem preletel zadnje pogovore v temi, je veliko govora o dražjih napravah. Čemu? Zdi se mi, da sam ne potrebujem neke top naprave, ampak bi moralo nekaj povprečnega več kot zadostovati. Uporabljal se bo samo v enem nadstropju, signal mora nesti čez 1 steno (in omaro) in v radiju 8 metrov.)

To je to ... bom še potem kaj vprašal, ko bom kaj več vedel :)

DD-WRT in OpenWRT vsekakor podpirata ključke, je pa vseeno malce odvisno od sreče, ker vse kombinacije pač ne delajo. Tako na hitro pa tale TPLink z originalno programsko opremo tega ne podpira.

Tukaj je emulator:

http://www.tp-link.com/resources/simula...

tebodi ::

Ne morem verjet, da imam samo jaz probleme z ASUS-om?.

Asus RT-N66U mi po par mesecih prekinja dnevno.
Izgleda, kot da bi bil problem prav s CPU-jem - ob testiranju hitrosti (bandwidth speedtest) se podatki prenašajo "skokovito" (torej z zaustavitvijo in nato ponovno trenutek tekoče itn.).
In ne prekinja samo data povezave, ampak tudi brezžično - izgine signal, ki nato navadno deluje šele po prekinitvi (izklopu) in ponovni vzpostavitvi.

Pa nimam nobenih posebnih zahtev, samo da bi normalno delalo in da se ne ukvarjam s tem.
Dejansko pa redno prekinja že navaden video stream (SD). Ni problem v signalu niti s firmware-om.

Glede na ocene in - CENO - sem pričakoval, da bodo stvari dejansko delovale.
Kje so šele QoS, network share, p2p client...

Če se je šele po par mesecih začel problem je bodisi okvara, bidisi neko zlo v networku.

tebodi ::

Lonsarg je izjavil:

Če se je šele po par mesecih začel problem je bodisi okvara, bidisi neko zlo v networku.

Zasledil sem, da naj bi imeli ti asusi (nekateri primerki) problem s pregrevanjem.
Na začetku je delovalo nekako tako-tako, nikoli dobro, torej res hitro, ampak za silo je bilo.
Kot rečeno, čez par mesecev degradacija, vedno slabše.
To pomeni, da moram paziti in načrtovati, da se ne bi kakšni appi posodabljali, če želim približno normalno gledati kak video stream. Sicer ga prekine nekajkrat na uro ali 30 min, redno pa tudi, če poskrbim da ni prenosov pri kateri drugi napravi.

Ne, vse skupaj je največ 5 naprav na mreži, v povprečju je običajno aktivna samo 1 naprava (statični ip-ji itn.).
Rade volje bi občasno uporabljal asusov p2p downloader, ampak takrat niti normalno browsanje ni mogoče.

Modem sem že zamenjal, ponovila se je ista zgodba. Da se razumemo - originalni fw, nobenega tweakanja, "maksimiranja performans".

Res ne morem verjeti, da imam edini takšno smolo.
Ampak če vsi drugi hvalite, potem pač ni druge.

Ironija je, da sem nabavil to relativno dražjo varianto prav zato, da ne bi bilo problemov.
Prejšnji modemi vsi skupaj niso prišli do cene tega, pa nikoli ni bilo teh problemov.

SeMiNeSanja ::

Vsak proizvod se lahko pokvari. Eden prej, drugi kasneje.
Če je stvar še v garanciji jo reklamiraj.

En kolega ma z sosedom skupaj internet brezžično povezan med dvema hišama. Razdalja med hišama pa je okrog 150-200m zračne linije. Sosed ma v router priklopljen net preko utp kabla in oddaja net do routerja ki ga ima kolega v hiši in tako sprejme net. Oba imata pa tale router: Tp-link TL-WA601G.
Torej če kupim jaz router z antenama 5dbi bi to moralo nesti do soseda slabih 100m. Al bi blo še bolš če bi sosed kupil en navadn router ki bi sprejeo signal od mene?

Pojdi do soseda ki to že ima in ti naj svetuje ali pove kaj ima on in kako deluje.

Sem bil in je edini problem da na routerju nima usb vhoda, če ne bi tudi jaz naredil tako kot on :)

mat xxl ::

tebodi je izjavil:

Ne morem verjet, da imam samo jaz probleme z ASUS-om?.

Asus RT-N66U mi po par mesecih prekinja dnevno.
Izgleda, kot da bi bil problem prav s CPU-jem - ob testiranju hitrosti (bandwidth speedtest) se podatki prenašajo "skokovito" (torej z zaustavitvijo in nato ponovno trenutek tekoče itn.).
In ne prekinja samo data povezave, ampak tudi brezžično - izgine signal, ki nato navadno deluje šele po prekinitvi (izklopu) in ponovni vzpostavitvi.

Pa nimam nobenih posebnih zahtev, samo da bi normalno delalo in da se ne ukvarjam s tem.
Dejansko pa redno prekinja že navaden video stream (SD). Ni problem v signalu niti s firmware-om.

Glede na ocene in - CENO - sem pričakoval, da bodo stvari dejansko delovale.
Kje so šele QoS, network share, p2p client...

Nadgradi FW. Sam sem dal celo neoriginalnega, vendar njihovega sfriziranega na 68 ko, pa je potem, delalo, samo to je bilo kmalu po izidu routerja tako, da sedaj bi moralo tudi z original fw delovati !

toncek1 je izjavil:

Sem bil in je edini problem da na routerju nima usb vhoda, če ne bi tudi jaz naredil tako kot on :)

Teh routerjev verjetno ne moreš več kupit, nabaviš novejša modela. Važno je da ti pove kakšne antene ima, kako sta routerja nastavljena. Verjetno je prvi (tam kjer pride interent) glavni (router), v drugi hiši je pa nastavljen kot dostopna točka(acces point)

čuhalev ::

Ugotovil sem, da mi je Tp-Link 741ND procesorsko prešibak. Kaj priporočate za stabilno poganjanje sistema Openwrt in ima okoli 600 MHz CPU, 8 MB flasha. Brezžične sprosobnosti niso pomembne.

Kolikor imam izkušenj praktično vsi TpLinki delajo stabilno z OpenWRT. Malce si poglej še na OpenWRT strani, kateri ima najboljšo dokumentacijo in podporo pa bo to nekako to.

kje kupujete antene? Zanima me omni in usmerjena za Linksys WRT 54GL.. (oddajam ze z max mocjo)

Kolikor sem vzel sem vzel pri Wlan-Sat, drugače je pa kar nekaj trgovcev s to opremo pri nas.

Daniel je izjavil:

Kolikor sem vzel sem vzel pri Wlan-Sat, drugače je pa kar nekaj trgovcev s to opremo pri nas.

Wlan-Sat ima realne moci ali napihnjene?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: N4m31355 ()

Kako točno bi pa napihnil moč oddajanja?

recimo pise da je antena 18Db omni, dela pa enakodobro kot orginal 5Db

krop ::

Pa saj ne kupuješ iz kitajske:))

NejcSSD ::

S strani Monitor.si (http://www.monitor.si/revija/februar-20...
so bili v februarski številki pohvaljeni naslednji, vsak v svojem cenovnem razredu (okoli 20 so jih testirali):

ZLATI MONITORJI:
- Asus RT-N53 (54eur) razred 0-70eur
- TP-Link Archer C5 (96eur) razred 70-150
- Buffalo WZR-1750DHP (165eur) razred 150eur-

Še posebej je bil pohvaljen Archer C5 za dober domet (izven svojega razreda).

Samo tok mal za info,
LP :)
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

Antene so povsem ok. Kupil sem dve in obe delujeta povsem normalno oziroma bi lahko rekel, da me včasih prav preseneti do kam vse seže signal brezžičnega omrežja :)

Dami ::

Jaz sem na mojem asus rt-16n dal gor 9db namesto stock 2db pa je range isti drek. Res pa da je ruter na kovinski 19" rack omari in da se z nastavitvami ubijal nisem kaj preveč ukvarjal. Sta v planu 1-2 unifija, tak da se ne sekiram preveč :)
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

OldSkul ::

da nisi nabavil fake 9db. Isto sem nabavil jaz, pa je bilo brez efekta.

Pravzaprav dB pri omni antenah ne pomenijo kaj dosti, razlika je bolj v tem, da je pri višjih dB signal bolj elipsoiden (širši v sredini, zgoraj in spodaj pa ga je manj), pri nižjih dB pa je bolj podoben krogli. Se pa malce bolj pozna pri usmerjenih antenah.

tomaz4 ::

Doma imam Linksys WRT160N z DD-WRT firmware-om, ki je 7 let deloval odlično, sedaj pa ima težave (reboot-i, pada povezava, ...).
Kaj bi predlagali za zamenjavo (nek router ki podpira DD-WRT in bo enako zmogljiv kot WRT160N s podobno močnim signalom)?

broken/link ::

Če maš možnost poskusi samo napajalc menjat. Ker glede na simptome je čist možno, da je zgolj napajalc crknu. Ni pa nujno.

samotest ::

Ima kdo priporočilo za ne-Apple router z opcijo, da priklopiš USB in deluje kot Applov Time Machine? Ranga do 100 Eur. Disk imam trenutno kot TM na RPi, pa bi ga preklopil direkt na router..
Našel sem Netgear, a menda ne zna dati diska v sleep mode, pri nas pa je router v dnevni in to potem ni opcija.

Moj Asus ac56u sem pogledal ima tudi time machine in glede na to, da se ga že tako ali tako priporoča kot best buy v rangu 100€(večina nas v tej temi sodelujočih) mislim da nimaš kaj razmišljati;)

samotest ::

hvala Azgard .. grem prebrskat net malo podrobneje za ta model.. lp

tomaz4 ::

broken/link je izjavil:

Če maš možnost poskusi samo napajalc menjat. Ker glede na simptome je čist možno, da je zgolj napajalc crknu. Ni pa nujno.

Hvala za namig. Bom poskusil dobiti drug napajalc.

FrEaKmAn ::

zanimam se za nakup TP-Link C5 AC1200. Zadnjič mi je sodelavec omenil, da imajo baje routerji omejitve glede velikosti diska, ki ga lahko priklopiš na router. Ali je to res? Če da, kje bi lahko izvedel to, ker na njihovi strani nič ne najdem.

Imam asus-a rt n56-U in gor 3TB disk bp.

scipascapa ::

in potem ti deluje kot mrežni disk? torrenti 24/7?
««
20 / 134
»»