» »

električni polnilec za vrtalko

električni polnilec za vrtalko

bohina ::

Pozdravljeni!

Imam en problem. Pri prenosni električni vrtalki mi je pregorel adapter za polnjenje. Električar mi je rekel naj nabavim nov adapter a z več amperi da ne bo spet pregorel. Na stvari se je dve leti nabiral prah, včeraj pa sem dobil adapter DC 18V 1100mA ( prej je bil 400mA ). Zadevo sem priklopil in čez nekaj časa opazil da se baterija pregreva in da jo je napihnilo. Zanimka me kaj je bilo narobe. Ali je baterijo napihnilo ker je tako stara, ali pa je 1100mA preveč za polnjenje te baterije?

Hvala za odgovore!

Letalec ::

Ta tvoj električar je en velik CEPEC!!!! Oprosti za takšno reakcijo, ampak počakaj da ti objasnim. Torej v osnovi je od velikosti baterije in njene kapacitete odvisno kako hitro jo lahko polnimo. Tako v osnovi neko 800mah AA baterijo lahko polniš z max 100ma, nek 56ah avtomobilski akumolator pa z 12A. Tu pa pride v enačbo še komponenta C. Torej profesionalne baterije imajo oznake ki povejo kako hitro se lahko polnijo in praznejo. Če ima baterija oznako 10C praznenje in 1C polnjenje, ter recimo kapaciteto 5000mah, pomeni da se lahko prazni z tokom najveš 10*5000mah (50A) in polni z največ 1*5000mah (5A). Pri bateriji z enakmi oznakami, a z nižjo kapaciteto bodo te tokovi seveda nižji. Če navedene vrednosti prekoračiš, baterijo UNIČIŠ. Sedaj pa še k vprašanju kakšen je najnižji polnilni tok baterije. Odgovor je da ga ni. Tako lahko avtomobilski akumulator napolniš z 12 polnilcem za kamero ki zmore 500ma. Edina razlika je da bo polnjenje trajalo 56ah/0.5A = 112ur!

Zaključek je, da baterija polnilca ne more skurit, ker lahko pobere le toliko toka, kolikor ji ga ta da. No če je polnilec slabo narejen/konstruiran in ni zmožen obratovati npr. 112ur pod polno obremenitvijo in se pregreva, je druga stvar. Pač moraš dobiti takega, je zmožen dalj časa delovati na svoji nazivni moči, vsekakor pa ne "močnejšega" z večjo amperažo.

Aja, pa 2 leti stare NiMh materije so tudi tako ali tako ponavadi samo še za v smeti, tako da se ne sekirat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Letalec ()

mat xxl ::

Točno tako, električar, ki se mu sanja ne, potem pa mislijo, več je bolje ...., kar pa ravno pri baterijah ne drži, mnogo bolje bi bilo celo imeti manjšo moč in polniti dalj časa, ko je baterija topla, je že preveč, če je pa vroča ...potem pa papa baterija .... se ji veselo zmanjšuje doba trajanja...

int47 ::

bohina je izjavil:

Zanimka me kaj je bilo narobe. Ali je baterijo napihnilo ker je tako stara, ali pa je 1100mA preveč za polnjenje te baterije?

Močnejši napajalnik, ni nujno krivec za napihnjeno baterijo. Za bolj točen odgovor si podal premalo podatkov.

Kakšno baterijo je napihnilo LiIon? Je bila prej preveč izpraznjena?
Baterijo priklopiš direktno na polnilni adapter, ali je vmes še polnilec?
Imata oba adapterja enako napetost in vrsto (enosmerna, pulzirajoča enosmerna(neglajena), izmenična) napetosti?
Je bil stari polnilni adapter s stabilizirano napetostjo (stikalni napajalnik), novi pa ne, ali obratno?

Lahko je vzrok za okvaro slaba baterija in/ali polnilec.

bohina ::

Hvala za odgovore!

Zgleda da je bila baterija slaba, ker mi je tadrugo normalno napolnil in vrtalka sedaj veselo dela.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Overcharge in polnilne baterije (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6412714 (4910) int47
»

Polnilec za PMR walkie-talkie

161332 (1076) ToniT
»

Polnjenje baterije

114772 (3883) jest10
»

Polnilne baterije

448556 (6342) darkolord
»

Kako dolgo bo baterija potrebovala za napolnjenje?

62816 (2664) c0dehunter

Več podobnih tem