» »

Padalski izpit

Padalski izpit

jeti51 ::

No, če se že nekaj o potapljanju pogovarjate, se pa dejmo še o padalstvu. :) Ne jadralnem, ampak tistim "navadnim", s prostim padom.
Verjetno je tle na forumu kakšen maher, ki se s tem ukvarja, pa me zanima vse o tem, koliko stane izpit, da lahko samostojno skačeš, kako izpit zgleda, kdaj se organizirajo tečaji, koliko potem stane padalo, koliko en skok, so kakšne telesne/starostne omejitve ipd.

Rad bi čim več informacij. :)

Zeberdee ::

moj fotr ma eno uokvirjeno sliko, dokument kjer pise:
bla bla bla bla bla
3000 m
30 s blabla bla
če sem kaj pomagal;)

DavidJ ::

Jst sem doma iz Rimskih Toplic, kjer domuje jadralno-padalski klub Metulj. Sam že načrtujem nekaj časa, da se bom vpisal v šolo pa še ni bilo časa.

Starostne omejitve ni, cena pa pride okoli 40 tisoč. Delaš ga toliko časa, dokler ne narediš. V tem času ti pospdijo padalo in jadraš z njihovo opremo.

Tule je pa še link.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

Matty ::

Kaj te pa zanima?

Ponavadi je v ceno vkljucen izpit + 3 skoki. Izpit je neke vrste schnellkurs, traja en al pa dva dneva, na koncu imas test (in ne poznam se osebe, ki bi padla test :))... Potem gres na letalisce, tam ti pokazejo kako krmaris padalo, vse ostale procedure, in skocis... (prvi dan po pravilniku lahko skocis samo 1x). Potem se se enkrat vrnes na letalisce (npr. naslednji dan) in odskaces se druge skoke... Aja, prve skoke imas radijsko povezavo s tlemi, in instruktor ti govori kaj moras delati, kam zaviti...

O cenah ne vem (vem, da je leta 1997, ko sem delal tecaj, le ta stal okoli 300DM), povprasaj na spodaj navedenem mailu, predvidevam pa, da se ni bistveno spremenila...

Starostne omejitve? Ce si mlajsi od 18 let rabis privolitev starsev... Moras biti zdrav (da te ne ravno infarkt v zraku), kar mora potrditi pooblasceni dohtar za padalstvo (to ti vse povedo na tecaju)...

Tecaji ponavadi potekajo spomladi in poleti, odvisno od povprasevanja in vremena (vse je odvisno od zacetka skakanja). Zacetniki vsaj v spodaj navedeni soli ne skacejo pozimi...

Veliko info dobis na tem naslovu: DEMOTEAM

Kontaktni mail: info@demoteam-klub.si . Ce te zanima ti lahko posredujem se bolj "direkten" mejl... (kjer bo odgovor verjetno hitrejsi).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

IR Babun ::

In kaj je razlika med L-pilotom in A-pilotom jadralnega letala, a so to kakšne omejitve kje in kdaj lahko skačeš?
SCREW THE GOVERNMENT

Matty ::

kaj ima L-pilot in A-pilot jadralnega letala veze s padalstvom?


da se nekaj dodam... Samostojno lahko skaces sele po opravljenjem izpitu, ki ga lahko delas po 50+ skokih (ce imas seveda dovolj skokov z ustreznih visin). Do takrat pa lahko skaces samo v spremstvu instruktorja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

ali3n ::

če zmanjka vetra, more odpret paralo - torej mora prej opraviti tečaj za padalca, da bo znal mehko pristat na trdna tla :D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

IR Babun ::

Se oproščam:D, mislu sem A in L-pilot jadralnega padala, kar sem prebral na davidsovem linku.
SCREW THE GOVERNMENT

DamoskinoS ::

Alo..."kamnpadalci"

Hm...cena je 45.000 sit.V to ceno je wstet tecaj o osnowah o padalstvu ( sama uporaba,predpisi,skratka wse),trije skoki, najem padala.Zdravniški pregled je mislim da posebej.
Prvi dan...teorija in test.
Drugi dan je zlaganje padala,treniranje odvojev iz letala ter simulacija prostega pada (skace se na blazino)in prwi skok!
3 dan pa imas se 2 skoka.

Ce se kdo zanima za ta sport in bi rad izwedel sekej wec mi lahko pise na MAIL pa se bomo tocn zmenil, kako, kdaj pa kje se bo stwar odwijala.
Nikoli v tardečo, naredil boš nesrečo!™

Matty ::

Ufff... 45k sit??? Dobr da je to ze za mano :)

Aja. Zdravniski izpit stane exstra 5000+ SIT.

jeti51 ::

Ma denar (na srečo:)) načeloma ni problem. Malo sem si prebral tisti link od Mattyja... zanimivo!:)) Nisem pa še nikomur na noben mail nič pisal, ker se bom najprej še malo pogovoril z enim kolegom, ki ga to tudi zanima.
Aja, pa samo informativno, kakšna je pa približna cena nadaljevalnega tečaja, ker o tem nič ne piše? Vsekakor bi me zanimalo samostojno skakanje, da ne bi rabil inštruktorja ob sebi. Aja, pa še to, kje je lokacija teh izpitov? Lesce?
Kaj več bom pa itak v mailu vprašal, potem ko se s kolegom posvetujem, k, če še resno misli pa kdaj bi njemu časovno ustrezalo...

Toliko zaenkrat. :)

Matty ::

Khm... Nadaljevalnega tecaja v pravem pomenu besede ni... Potem pac skaces naprej in si placujes skoke, ter hkrati napredujes... Na zacetku skaces z gurtno (da se padalo sigurno odpre), potem z naslednjimi skoki simuliras odpiranje padala (npr. pri 4-5 skoku), ko instruktor presodi sam zacnes odpirat padalo (vse je relativno, recimo pri 8-10 skoku)... Ko si enkrat precej stabilen v zraku se pocasi zacne visati visina skoka (z gurtno se skace s priblizno 1000-1200m)... In tako dalje do 50-tega skoka...

Se cene... najdrazje je pravzaprav zacenjat, saj so skoki najdrazji (se posebej iz ta male cesne, antonov je ze cenejsi - zato je bila zadnja leta vecina skokov v Lescah,..)... Cim visje gres, tem vecja so letala, in hkrati tem cenejsi so skoki...

Pri tistem linku malo preglej se forum, lani pa so vecino zacetnikov pometali ven nad lescami (vecina instruktorjev je od tam ali iz okolice), sam sem pa pred leti prvi skok naredil v Postojni... Se da pa vse zment, ce je le dovolj zanimanja :) Ko si enkrat naberes dovolj skokov pa gres samo z instruktorjem po raznih boogijih po celi sloveniji (itak gredo vsi na te boogije...). Po opravljenem izpitu sportnega padalca pa si potem brez problema kupis padalo in skaces brez omejitev...

Lokacija izpitov je (kakor mi je znano) Ljubljana. Se da pa vse dogovort, ...

In kako se prileze spiti pivo po uspesnem dnevu skakanja :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

francka45 ::

bom po dolgem času spet obudil staro temo da ne bom odpiral nove.
ta tema je sicer namenjena skakanju s padalom iz aviona, a jaz imam p avprašanje v zvezi z jadralnim padalstvom.

ali mi lahko kdo razloži kakšna je razlika med A in L pilotsko licenco?

sharp ::

Jaz imam L lincenco in naj bi jadral samo ob spremstvu inštruktorja ali drugega pilota z A lincenco.Za A lincenco naj bi veljalo,da lahko letaš samostojno in jo moraš tudi imeti,če hočeš tekmovati na pika tekmah.
Drive fast as your guardian angel can fly.

Nejc Pintar ::

A licenco potrebuješ za vsa tekmovanja. Ne samo za pikaše.
Moraš pa ko imaš L-licenco opraviti še 40-50 ur(mislim da 40) z inštruktorjem. Potem imaš še izpit in dobiš A licenco.
Lahko je biti prvi, če si edini!

francka45 ::

hm, jaz nebi tekmoval.
ampak v glavnem moram če se želim metat z bližnje gore obvezno moram imet A licenco, kar pomeni oba tečaja?

gorjanc ::

Zadeva je taka. Ko se človek odloči da gre delat izpit za jadralnega padalca, mora najprej opraviti L tečaj, ki vključuje nekaj malega torije, polet ali dva katerega maksimalna oddaljenost od tal ne presega 150m, in kar je najpomembneje, veliko treniniranja štarta to je del kjer se začetniki največkrat poškodujejo in včasih dela težave tudi najbolšim padalcem zato je osvojitev dobre tehnike zelo pomembna.

Ko opraviš L tečaj ti da inštruktor en kartonček na katerem piše da si pač opravil bla bla bla.

Sedaj se pa začne zabavni del oziroma A izpit. A izpit potrebuje vsak jadralni padalec in ne samo tisti ki hočejo tekmovati. Poteka pa nekako takole. Njaprej je potrebno opraviti 50 višinskih poletov (mslim da se šteje vsak skok kjer je višinska razlika med štartom in pristankom 200m), prvih nekaj skokov opraviš v mirnih pogojih brez kake pretirane termike, ter tako počasi napreduješ spoznavaš padalo itd. Proti koncu si že upaš iti v kar hude termične pogoje. Med temi ipoleti je tudi kar nekaj teorije ki se jo moraš naučiti. Ko enkrat opraviš 50 poletov (pri teh skokih mora biti prisoten inštruktor) greš lepo v ljubljano na ministrstvo delat pisni del izpita. Če izpit opraviš ti dovolijo opravljanje praktičnega dela kjer preverijo tvoj štart, manevre hitrega spuščanje ter pravilen manever za pristanek, mimogrede to zadnje je najtežje od vsega. Ko opraviš vse to si Jadralni padalec.

Ok to je to, kako poteka opravljanje izpita za Jadralnega padalca. Naj omenim še to da oba izpita ponavadi staneta od 100 -130 000 SIT. Ko enkrat delaš A izpit se pričakuje da imaš svojo opremo.

Jadralno padalstvo je zelo lep šport, ki pa zahteva celega človeka v zraku ni polovičarstva saj te napačna poteza ob napačnem času veliko stane mogoče celo življenja.

Vsako soliranje v slogu, kdo rabi šolo, jaz bom kupil opremo pa mi bo kolega pokazal kako je treba, je igranje z lastnim življenjem.

Še kratek odgovor na tvoje vprašanje, ja potrebuješ oba tečaja.

Če ima kdo še kakšno vprašabnje na da z njim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gorjanc ()

francka45 ::

hvala za obsežen opis

me pa zanima če kdo pozna kakšno preverjeno dobro (in čim cenejšo) šolo padalstva nekje na gorenjskem čimbolje v okolici kranja (ni nujno)

saj sem našel kar nekaj podatkov že, a me zanima še vaše mnenje če je kdo kakšno obiskal?
se mi pa čudno zdi kako lahko rečejo da so cene kao za celo slovenijo enotne, a sem gledal klub metulj katerega je link nekje zgoraj, pri katerem stane vsak del tečaja 40k sit (-20% popust če si dijak/študent) v tržiškem klubu pa stane vsak del tečaja 60k sit kar pomeni 120 tisoč samo šolanje... pa še padala se redko dobi kakšne začetniku primerne in cenovno ugodne.

francka45 ::

res noben ne pozna nobenih šol?

gorjanc ::

Ja tako je na gorenjskem koncu boš težko našel nižjo ceno kot 60 000 SIT na tečaj. Drugače jaz na gorenskem poznam naslednje šole.

Bohinci šolajo pač v bohinju. Zelo vredu organizirano strokovni inštruktorji . http://djp-bohinj.s5.net/

DJP Lesce Bled šola je bolj one man band včasih se mu ne da prav dosti drugače vredu človek tečaj poteka predvsem na Kriški gori, Gozd. http://djp-lesce.s5.net/

Tržič točno ne vem koga imaš v mislih ampak če se piše kurnik prste stran od njega človek je nategator.

Potem pa imaš še kimflajevo šolo ki je po mojem mnenju najbolša saj človek živi od padalstva opremo če hočeš zrihta on. Tečaj poteka večinoma na ambrožu pod krvavcem. www.kimfly.si

No ko se malo pozanimaš napiši tukaj imena potencialnih inštruktorjev pa se bom jaz pozanimal kdo se najbol zavzame. Cene mislim da ne bodo ne vem kako različne.

Lep pozdrav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gorjanc ()

francka45 ::

ja kurnik je bil ja

freserovski ::

Kaj za Maribor ve kdo tukaj kako in kaj glede izpita za navadnega padalca? Kam se splača it v tečaj?
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

IgorGrozni ::

Jap, Kimfly.

gorjanc ::

No kot receno kurnika mocno odsvetujem. Ko sem jaz delal izpit smo vcasih z njegovo skupino skupaj vadili (isti teren). Kolikor srečam tiste ljudi še sedaj nima noben A izpita. Najprej opraviš L izpit tu je vse vredu nobenih problemov, ko pa mu plačaš A izpit pa kar naenkrat nima več časa vse se začne vlečt.

Mislim da je Kimfly prava izbira zate. Še okolica Kranja je.

freserovski ::

za Maribor pa nihče nič ne ve :)?
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

gorjanc ::

Zal sam sem iz Gorenske malo poglej na spodnjih forumih.

http://www.paragliding-slovenia.si/
http://www.sffa.org/forum/

Ce ne najdes nicesar vprasaj na enem od forumov ni vrag da ti ne bi kdo pomagal. L.P.

poweroff ::

SAmo tole bom dodal - točno tako je, kot je povedal gorjanc. Napaka pri jadralnem padalstvu te lahko veliko stane, zato počasi, previdno in s premislekom. Govorim iz lastne izkušnje (in ja, imel sem preklemansko srečo).
sudo poweroff

francka45 ::

sedaj sem se odločil sa kimfly. a problem je nastopil pri starosti.:|
višje v tej temi je omenjeno da naj nebi bilo starostne omejitve. prijazni gospod pri kimfly-ju mi je pa povedal da je minimum 16 let. jaz jih imam pa 15:'(

Nejc Pintar ::

AFAIK se da začetni tečaj opravljati že pred 16im letom, s podpisom staršev.
Lahko je biti prvi, če si edini!

seu_ ::

Pozna kdo kakšno dobro padalsko šolo v SV regiji (Štajerska, Pomurje)?

fr4nc ::

seu_ je izjavil:

Pozna kdo kakšno dobro padalsko šolo v SV regiji (Štajerska, Pomurje)?

Da!

LCM
http://www.lcm-club.si/
http://www.skydivemaribor.com/
http://www.skydivemaribor.com/tandem-in...

Drugače pa še bolje da greš en vikend na letališče - ko bo lepo vreme (recimo danes bi šlo skoz) pa si malo ogledaš zadeve, navežeš osebni stik z "učiteljem" itd.

Lp
"Rad pomagam, če je le možno" by Fr4nc; blog(2): http://cpuwars.wordpress.com/
"I just love to share the truth!!" by Fr4nc; http://intelvsamd.wordpress.com/

seu_ ::

Hvala za linke, zanimalo me je, če je kakšna še posebej dobra (ker je kar dosti denarja).

fr4nc ::

seu_ je izjavil:

Hvala za linke, zanimalo me je, če je kakšna še posebej dobra (ker je kar dosti denarja).

Hmmm... precej dobra - koko to misliš? Sej te v vsaki šoli načeloma popolnoma enako na učijo - skoraj vse je odvisno od tebe.
Drugače pa velike izbire ravno ni.

Res je ja... padalstvo ni poceni šport - tako kot vsak, ki ima opravka z letali...

Lp
"Rad pomagam, če je le možno" by Fr4nc; blog(2): http://cpuwars.wordpress.com/
"I just love to share the truth!!" by Fr4nc; http://intelvsamd.wordpress.com/

gorjanc ::

Iščeš za jadralno padalstvo ali klasično iz avijona (mi jim pravimo kamen padalci :) )

Gladi ::

Kakšni so kej stroški pri jadralnem padalstvu?(izpit, etc.)

seu_ ::

gorjanc je izjavil:

Iščeš za jadralno padalstvo ali klasično iz avijona (mi jim pravimo kamen padalci :) )


Tadrugo :)

Rias Gremory ::

@Gladi
Padalski.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

gorjanc ::

Stroški za Jadralno padalstvo so kar visoki:

Sicer je že ful časa odkar sem delal izpit tko da vzemi malo z rezervo ampak izpit je sedaj mislim da okoli 800EUR +- 200EURzačetni in nadaljevalni(rabiš oba). Vem da je nekaj časa nazaj KJŠ sponzoriral tečaj tako da če si iz teh koncev se ti mogoče splača pogledat.

Kar se same opreme tiče če bi kot začetnik kupoval novo opremo gre nekako takole:
Padalo 2000EUR
Sedež 500 EUR
Rezervno padalo 300 EUR
Čelada 100 EUR
Inštrument 200 EUR neobvezno na začetku ampak si ga boš kmalu zaželel
Vse cene so na nižjem koncu spektra

Začetniku je priporočeno da za prvo leto ali dve kupi rabljeno opremo saj jo bo opremo kmalu prerasel in si zaželel hitrejše "boljše padalo", komplet rabljene opreme te pride 1500 - 2000 EUR odvisno od starosti padala. Padalo s starostjo hitro izgublja ceno ostale stvari pa jo kar držijo.

Drug kar velik strošek pa je čas. Namreč na začetku prvih par let moraš čimveč časa posvetit športu da dobiš občutek za zrak in izgubiš strah pred raznimi dogodki v zraku. Če tega navajanja ni te je stalno strah v zraku in ne uživaš to je po mojem mnenju najpogostejši razlog za opustitev hobija med ljudmi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gorjanc ()

Donk3y ::

Tudi sam že nekaj časa načrtujem opraviti tečaj padalstva. Kolikor se mi je uspelo pozanimati je sedaj v modi AFF tečaj. Sestavljen naj bi bil iz 7 skokov. Prve 3 opraviš v družbi dveh inštruktorjev, ostale 4 pa v družbi enega. Že pri prvem skoku pa se vržeš iz višine ~4000m.

Cena pa nej bi bla okrog ~1400€ če se ne motim. To je seveda, če vseh 7 korakov opraviš brez ponavljanja. Če moraš kakšen korak ponoviti pa je cena 150€-200€ na skok.

Ko imaš opravljen AFF tečaj, si korak bližje A-licenci. Potrebno je opravit še "samostojnih" 10 skokov (nisem pa siguren za to cifro). Če preživiš, potem si samostojni padalec. S tem ko postaneš samostojen padalec pa postanejo tudi skoki krepko cenejši.

Sam sem si zadal, da ta tečaj opravim. 1400€ pa se mi niti ne zdi tako visoka cena. Raje zapravim za to, kot pa kakšen nov gadget ali dva...

jc ::

Da, trenutno je res najbolj v modi AFF metoda. V ameriki, od koder se je to razširilo po svetu na klasični način skoraj ne šolajo več. Tečaj s 7 skoki te pride 1160€, v kolikor pa moraš katerega izmed skokov ponoviti te pa pridejo 180€ (2 inštruktorja) oz. 130€ (1 inštruktor). Moraš pa zraven všteti še stroške zdravniškega pregleda za letalstvo (2. kategorija, 50-100€).

Po opravljenem tečaju pa pride posamezen skok 32€ (skupaj z izposojo opreme).

Donk3y ::

Kaj mogoče veš koliko pride posamezen skok brez izposoje opreme?

Invictus ::

Zastonj, sploh če skočiš brez opreme ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fr4nc ::

jc je izjavil:


Po opravljenem tečaju pa pride posamezen skok 32€ (skupaj z izposojo opreme).


V MB je tako dokler nisi član kluba - 32€ za skok z opremo iz 2000m,
ko si član kluba pa je cena za skok z opremo iz 4000m 27€.

Lp
"Rad pomagam, če je le možno" by Fr4nc; blog(2): http://cpuwars.wordpress.com/
"I just love to share the truth!!" by Fr4nc; http://intelvsamd.wordpress.com/

jc ::

Brez izposoje opreme je 26EUR oz. če se včlaniš v Aviofun (članarina 60EUR) 22EUR. To a potem velja povsod, kjer leti Aviofun. To je pa večinoma povsod po Sloveniji, če želiš 4000m. Tu pa lahko vidiš, kdaj in kje leti : Aviofun koledar


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tečaj jadralnega padalstva

Oddelek: Šport
81757 (1532) johnnyyy
»

Padalstvo

Oddelek: Šport
5979 (843) jc
»

wingsuit padalstvo

Oddelek: Šport
143217 (2834) perci
»

Akrofobija-Strah pred višino...

Oddelek: Loža
385921 (4922) Symantec
»

Adrenalin - sem/nisem odvisen

Oddelek: Loža
402865 (1962) Grey

Več podobnih tem