» »

Valentinovo

Valentinovo

galu ::

Na Japonskem, v Koreji in podobno tudi v Avstraliji se je zaradi obsežnih marketinških prizadevanj valentinovo razvilo kot dan, ko ženske in redkeje tudi moški ljudem, ki jih imajo radi, podarjajo slaščice in cvetje. Vendar pa je za mnoge ženske, zlasti pisarniške delavke, dejanje postalo obveznost in se od njih pričakuje, da (včasih s precejšnjimi stroški) podarijo čokolado vsem moškim sodelavcem. Na Japonskem tako čokolado imenujejo giri-choco (義理チョ&#12467) - sestavljeno iz besed giri (obveznost, dolžnost) in choco, skrajšana oblika besede chokorēto (チョコレート), kar pomeni čokolada. Tej nasprotna je honmei-choco, ki jo podarijo svojim dragim. Čokolado, ki si jo izmenjujejo prijateljice, imenujejo tomo-choco.

Zaradi nadaljnjih marketinških prizadevanj se je razvil tudi dan, ko naj bi moški tistim, ki so jih na valentinovo obdarovali, uslugo vrnili ( // prvič slišim ). V resnici ti pogosto obdarujejo le svoje izbranke. Ta dan se praznuje 14. marca in se imenuje Beli dan. Prvotno je namreč veljalo, da se podarja belo čokolado ali mehke penaste bonbone marshmallows. Vendar pa se v zadnjem času podarja tudi perilo.

V Koreji se 14. aprila praznuje tudi Črni dan, ko moški, ki za valentinovo niso dobili ničesar, skupaj jedo rezance po kitajsko v črni omaki, imenovane Jajangmyun.

Vir: Wiki


Zakaj vedno moški nastradamo, ko v igro vstopi marketing oz. želja po denarju? V Aziji imajo to vlogo ženske, na zahodu (pod vplivom marketinga seveda), pa je to postala dominantno moška "naloga".
Tudi na splošno je večina podobnih praznikov (sicer jih res ni veliko) woman-oriented. I guess the vagina really does rule the world...
Tako to gre.
  • spremenil: galu ()

krucymucy ::

Obstaja enostavna rešitev. Ne kupiš nič, če ti ostali pa pač ti. Bodo že nehali.

jype ::

Crass commercialism and worshipping of idols.

It's all it is.

galu ::

Ampak konec koncev pa vseeno mi izpademo kot tisti "asocialen" in neljubezniv spol.

Me pa resnično zanima, če je kateri od vas že dobil kake pralineje od druge osebe? Osebno ne vem za nobenega moškega ki bi bil "recieving end".:P
Tako to gre.

jype ::

GaŁu> Me pa resnično zanima, če je kateri od vas že dobil kake pralineje od druge osebe? Osebno ne vem za nobenega moškega ki bi bil "recieving end".:P

Jaz sem dobil listek papirja s sporočilom, ki mi je na glavo obrnilo življenje.

Rias Gremory ::

Meh, valentinovo je pač še ena priložnost za trgovce, da zaslužijo in nas prepričajo v nakup x izdelka. Kar mene ne moti, edino čudno mi je ker se v teh dneh folk obnaša kot da je treba samo za valentinovo, božič in novo leto bližnjemu podariti nekaj.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

šernk ::

od kdaj je pa valentinovo enostranski "praznik" (zame ni praznik, temveč brezvezen dan na katerem trgovci služijo). in ja sem dobil i love milka, žal je pa to tudi zadnje kar sem dobil od tiste osebe :'(
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

figula ::

Moj mrožek je vedno na tisti strani, ki sprejema moja darila in jaz sem vedno na tisti strani, ki sprejema njegova darila (taka in drugačna ;))

Pa ne za Valentinovo in ne za dan žena in ne na materinski dan in ne na tepežnike ali kak drug "zapovedan" dan - ampak na čisto običajen, navaden dan.

Res pa je tudi, da dokler mi je "dvoril" in se nisva pomenila, da so te komercialne zadeve obema odvečne - se jih je pa trudil izpolnjevati. Za vsak slučaj :)

jype ::

figula> Pa ne za Valentinovo in ne za dan žena in ne na materinski dan in ne na tepežnike ali kak drug "zapovedan" dan - ampak na čisto običajen, navaden dan.

Podpiram. Keeps the sales people on their toes, guessing!

figula> Res pa je tudi, da dokler mi je "dvoril" in se nisva pomenila, da so te komercialne zadeve obema odvečne - se jih je pa trudil izpolnjevati. Za vsak slučaj :)

Jaz pa nisem. Če dekle s takimi rečmi pogojuje karkoli, je oplelo!

Osmi marec - tisto je pa nekaj drugega, tam gre pa za praznovanje vsega, kar so ženske dosegle. Takrat gremo pa skupaj nabirat zvončke.

galu ::

@jype
Poziv na sodišče?>:D

My point: problem valentinovega se mi zdi to obsesivno norenje s čokolado, nakitom in rožami - torej povsem materialnimi, (relativno) minljivimi in nepomembnimi stvarmi za čustveno razmerje.

Mogoče je edina pozitivna stvar valentinovega to, da so ljudje bolj odprti za iskanje novih resnih partnerjev. Bonbonček na valentinovo ima dosti bolj točen pomen kot bonbonček sredi oktobra...
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: galu ()

jype ::

GaŁu> Poziv na sodišče?

Ne, ne, veliko bolj trivialno. "Lupčka."

Do takrat sem bil prepričan, da me nihče ne mara.

No, izkazalo se je, da ni šlo za začetek ljubezni, temveč za konec prijateljstva, ampak kljub temu je bila to ena najbolj čustveno napornih epizod v mojem življenju.

Bananovec ::

Danes so po Mariboru naključnim damam delili rdeče vrtnice v znak dobre želje. - To podpiram, talanje darila izrecno zaradi random = n (if n=192319238) razloga pa se mi ne zdi smiselno.
[You see what I did there?!?! ]



HINT: Sony PS3
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Zgodovina sprememb…

Rias Gremory ::

Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

iso2000 ::

Dokler me ni sosed popoldan povprašal kaj bom podaril dragi za valentinovo, sploh nisem vedel, da je. >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Valentinovo

Oddelek: Loža
395757 (3292) matobeli
»

Kam pelat drago za Valentinovo?

Oddelek: Loža
2711521 (5848) #000000
»

Valentinovo

Oddelek: Loža
383191 (1517) D3m
»

Valentinovo

Oddelek: Loža
332074 (1256) The Dragon

Več podobnih tem