» »

Pomoč pri ramih

Pomoč pri ramih

FirkFrukt ::

Pozdravljeni!

Imam tole matično ploščo in tukaj na slikah so vse potrebne lastnosti mojega računalnika: Grafična in matična in rami . Sedaj pa me zanimajo vaši predlogi(predvidevam da je danes 2gb rama malo) kaj storiti, ali dodati še recimo 2gb ram ? Zanima me predvsem tudi katere rame kupiti ? Računalnik dosti uporabljam za delo s programi kot so autocad,archicad in podobni. Uporabljam pa ga tudi za igranje igerc(čeprav sedaj že večinoma malo štekajo). Pa me zanima če bi dodatek ramov kaj izboljšal celotno zadevo ? Sam nisem neki ekspert v računalništvu, zato tudi prosim vas za pomoč. Hvala v naprej ! LP!

Letalec ::

OK, 32 bitni windowsi tako ali tako ne podpirajo več kot 3GB RAM-a. Načeloma lahko ugotoviš, če je problem v pomanjkanju rama tako, da ob poganjanju zahtevne aplikacije zaženeš task manager (CTRL+ALT+DEL). Tam nato pogledaš če je zasedenost pomnilnika blizu 100%, oz. če že uporablja "virtual memory". Tvoja plošča podpira dual-chanel DDR2 800MHZ rame. Seveda če dodaš v računalnik še eno ploščico 800mhz, bo le ta delovala na frekvenci najslabše ploščice v PC-ju (677mhz). Torej za največjo učinkovitost bi moral zamenjati vse RAM-e. To bi te stalo nekje ~60€. Naj omenim da za novejše plošče 3GB DDR3 1333mhz RAM-a stane ~30€.

Seveda sploh ni rečeno da je problem v RAM-u. Najboljša rešitev je, če imaš prijatelja ki ima odrabljeno staro kišto, in ti da RAM za eno pivo. Sam osebno ne bi več investral v tak računalnik. Uporabljaj dokler dela :)

FirkFrukt ::

Hvala za odgovor. Sedaj sem šel v eno novejšo igrico in preveril to, kar si mi napisal. Zasedenost je bila približno 65 %, brez pa da bilokar delam pa je zasedenost 38 %. Torej kaj pa na primer ta 1gb ? Potem bi bilo ravno 3gb. Bi učinek bil kaj boljši ali se tudi teh 15 evrov ne splača metat ?

Letalec ::

Kot že rečeno, pri RAM-u ni pomembna samo velikost, ampak tudi hitrost. Ker pri tebi NI problem v pomanjkanju velikosti RAM-a, ampak v njegovi hitrosti, ti dodajanje 1GB načeloma ne bo naredilo nobene koristi (če se ne motim). Torej iz mojih izkušenj je ob uporabi različno hitrih RAM-ov (v tvojem primeru 2x 667mhz in 1x 800mhz), nastavil njihovo skupno frekvenco na najnižjo (v tvojem primeru 667mhz). Tako na hitrosti ne pridobiš NIČ. Edina pridobitev bo, da boš imel zasedenost namesto 65%, nekje 45%. Tako boš imel lahko hkrati odprta autocad in arhicad, ter ob preklopu iz enega na drugega ne bo zakasnitve 3s, ampak le 0.5s. Vse ostalo bo enako. Da bi dejansko pospešil sistem z RAM-om moraš zamenjati vse rame z 800mhz, da ti počasnejši ne omejujejo hitrejših. Ker kaže da bi bila kapaciteta 2GB dovolj, te pride 30€. Pridobitev na hitrosti je max nekje 18%. Seveda spet, če hitrost omejuje samo ram. Če slučajno RAM dovolj hiter, procesor pa ne more računati tako hitro, bo pridobitev na hitrosti 0%.

Drugače se nadgradnja z RAM-om splača predvsem takrat ko začne računalnik uporabljati virtualni pomnilnik oz. ko začne "ružit". Takrat se zgodi da mu zmanjka rama, in namesto njega začne uporabljati nekaj prostora na disku. Ker pa je disk nekje 50x počasnejši, traja zadeva mnogo dlje. Ta problem se zadnjih recimo 8 let skoraj ne pojavlja več.

Največ kar bi tebi priporočal je zagon kakšnega pohitritvenega/čistilnega programa (Uniblue Power Suite). Ta bi znal narediti še najopaznejšo izboljšavo na tvojem sistemu.

Letalec ::

PS: poizkusi pognat še kakšen Avtocad, in poročaj koliko pomnilnika ti zasede. Sam imam prenosika dualcore 2.5GHZ, 3GB DDR2 800mhz in je trenutna zasedenost 1.8gb, s tem da ne počnem nekaj ekstremnega. Pa še katere windowse imaš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Letalec ()

FirkFrukt ::

Tudi pri autocadu ni bila bistvena sprememba kot pri igrici. Imam pa win 7 32 bit, ta teden nameščen. Me pa zanima kako si vedel da je hitrost ramov 667 mhz ? Kje se dobi ta informacija ?

logout ::

Na sliki, kjer si čečkal po serijski številki, se vidi.

L.p., Kloko

FirkFrukt ::

Aha hvala, kaj pa pomeni Max Bandwidht ? in tistih 333 Mhz ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje o dual channel RAMu?

Oddelek: Kaj kupiti
252151 (980) Mitja358
»

Koliko rama za računalnik...

Oddelek: Pomoč in nasveti
264976 (4375) Meizu
»

Dokup RAMa

Oddelek: Kaj kupiti
202015 (1537) Hanzo
»

RAM dilema

Oddelek: Strojna oprema
242340 (1691) OVID
»

DDR2 in hitrost vodila pri prenosnikih

Oddelek: Strojna oprema
5913 (854) bradek

Več podobnih tem