» »

Računalnik se ne ugasne

Računalnik se ne ugasne

mtej_ko ::

Na očetovem računalniku se je v zadnjih dneh pojavil naslednji problem: ob ukazu za izklop računalnika v Windowsih se računalnik ne ugasne. Izkop se sicer začne normalno (windowsi se zaprejo, na monitorju se slika več ne prikazuje...), a računalnik ostane prižgan (lučka še vedno gori, ventilator še vedno deluje,..). Posledično ga je potrebno fizično ugasniti. Ko ga nato ponovno prižgem, se računalnik normalno zažene.

Podobno se zgodi, če ga dam v sleep mode (windowsi se zaprejo, monitor ne dobiva več signala, a računalnik ostane prižgan), tako da ga je tudi v tem primeru potrebno fizično ugasniti. Ob ponovnem vklopu pa se v tem primeru zgodi naslednje: računalnik se začne prižigat, ventilator se za kakšne pol sekunde vklopi, nato pa se spet ugasne; to se ponavlja v nedogled, tako da ga je spet potrebno fizično ugasniti. Ob ponovnem vklopu nato traja nekoliko dlje časa, da se Windowsi zaženejo (ampak ko se zaženejo, se sistem obnaša normalno).

Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe? Kakšnih hardverskih ali softverskih sprememb na sistemu pred tem ni bilo.

Še nekaj osnovnih podatkoh o sistemu:
- OS Win 7 Home premium 64 bit
- plošča Gigabyte H55M-D2H
- procesor je prva generacija I3 3,06 GHz
- 3 GB RAM
- 500 GB WD disk

Duhec ::

Se podobno dogaja v varnem zagonu?
Če je tam zaustavitev ok, potem v varnem zagonu preskeniraj proti spyware zajedalcem, zaženi MSCONFIG in preglej v zavihku Zagon, če se nahaja kakšna nerazumna vrstica, za katero ne veš kam spada, ji odstrani kljukico, shrani in poizkusi normalen zagon in zaustavitev.
Če imaš kake zunanje usb enote/diske jih prej izklopi/zaustavi preko varne zaustavitve.
Lahko pa te heca tudi kak gonilnik za neznano hw napravo.
Si/je v zadnjem času kaj dodajal/inštaliral/spreminjal sistem ?
Če da, lahko tudi posodobitev biosa odpravi kakšne take hw/sw težave, vendar to počni, ko že ni več drugih rešitev.
Poročaj.

mtej_ko ::

Duhec, hvala za hiter odziv. No, danes sem se končno lotil nadaljne analize problema in ugotovil naslednje:
- tudi v safe mode se računalnik ne ugasne: v tem primeru računalnik obstane s tistim modrim windows ozadjem in napisom "Ustavljanje"
- z ad aware in pa microsoft security essentials sem preskeniral računalnik, ne najdeta nobenih virusov/spyware-a
- pri Zagonu v msconfig ni označeno nič sumljivega

Zunanji disk sicer imam priklopljen, a je izključen (enako kot je bil tudi takrat, ko še ni bilo težav pri ugašanju). Hardverskih sprememb zagotovo ni bilo, softverskih mislim da tudi ne.

Poizkusil sem še z opcijo "repair windows" (ali nekaj takega), ki mi je bila ponujena v meniju za izbor ali običajnega zagona ali zagona v safe mode, in sistem presenetljivo javi, da moram pred tem odklopiti predvajalnik glasbe ali podobno priklopljeno napravo, pa čeprav takšna naprava sploh ni bila priklopljena. Kasneje sem opazil, da je z MagicISO nastavljen en virtualni DVD pogon; lahko morda težava izvira od tu? Kaj še lahko poizkusim, preden se lotim posodobitve biosa?

acookook ::

Prebral sem duhcev post, a meni to ni pomagalo. Namestil sem W10 na novo (tisto verzijo, ki je najnovejša z media creation toolom). Edino kar je dejansko novega, glede na prejšne nove namestitve je, da ob zagonu poženem 3 ninite exe datoteke za updejtanje appov. (i5 6400, gtx 1650, crucial mx 500) Komp se enostavno noče ugasniti, sicer se po izklopu za kratek čas stemni potem pa spet login screen. Kaj bi bilo lahko narobe? Skinem ta taskschedule za te ninite datoteke?
.

sbawe64 ::

V safe modu je enako ?
2020 is new 1984
Corona World order

Ja. Edino kaj mi še pride na pamet, je da probam -force stikalo.
.

Še to: Fresh install, drajverji vsi pomembni (grafa, plata) inštalirani, v bios mi grafa dovoli le prek hdmi porta na tv (pa še to izgleda ne več), na nov aoc monitor prek displayport ne dovoli. stari monitor pa se je odločil,da bo samo še delal, če ga uporabljam za second screen laptopa.
.

MIHAc27 ::

Če daš v iskalno vrstico ukaz: shutdown -s -t 5
Se ugasne? Če da, so softverski problemi (fast boot, gonilniki INF, AMT, TPM. Kaka aplikacija, mogoče windows update).
BIOS tudi ni napačno, če je zadnja možna verzija.

Če ne, je napajalnik star? Nekateri imajo tudi čez čas težavo z ugašanjem. Nagaja mogoče kaka usb naprava...

Jp, z zgornjim ukazom se izklopi brez problema, bios je zadnja možna verzija (ga-z170-d3h,bios 2?018/03/09 - ima plata dual bios,mi je vseeno), Windows verzija pa je 20h2
.

styrian ::

Poizkusi držati tipko Shift, ko klikneš na Zaustavitev sistema.

Če bo takrat delalo normalno, izklopi tole opcijo:
 Fast startup

Fast startup

Hvala. To je dejansko pomagalo in zdaj se vsaj komp ugasne. Bom ob prvi priliki, ko bo,če bo kak nov fw naredil update
.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ponovno zažene namesto ugasne

Oddelek: Strojna oprema
406920 (3733) solatko
»

Ventilatorji se ne ugasnejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5110976 (9567) inbox
»

Računalnik se mi kar ugaša

Oddelek: Pomoč in nasveti
452121 (1780) mojo31
»

Problem pri zaustavitvi sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
211912 (1544) energetik
»

Računalnik se ne prižge!