Forum » Problemi človeštva » Vlada 2012 -
Vlada 2012 -
Temo vidijo: vsi

Daedalus ::
Jah, v Sloveniji je potrebno zmanjšati JS, ker je preobsežen.
Se načeloma strinjam, z enim zadržkom. Absurdno bi bilo metat na cesto npr. učitelje, medtem pa še naprej tolerirati (in vzpodbujati) trenuten sistem občin pri nas. Jaz bi začel sekat tam... in to neusmiljeno sekat. Če občina ne more preživet sama, naj ne obstaja.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Matako ::
+1
Veliko število občin je posledica, da dobiš keš iz proračuna preprosto zato, ker obstajaš.
Če bi se omejilo to radodarnost bi se razne mikro občine še prav hitele združevati s sosednjimi večjimi.
Veliko število občin je posledica, da dobiš keš iz proračuna preprosto zato, ker obstajaš.
Če bi se omejilo to radodarnost bi se razne mikro občine še prav hitele združevati s sosednjimi večjimi.
/\/\.K.

TESKAn ::
Jaz bi pa naredil interno "trojko", v katero bi dal tri strokovnjake (IT, javno naročanje,...), jim dal pooblastila in poslal po vseh državnih ustanovah, da preverijo delovanje, učinkovitost, napišejo poročilo in potem na podlagi tega poročila izvedel ukrepe. Če bi obdelali eno ustanovo na mesec bi se več kot splačali. In obvezno strokovnjake, da ne bi nasedali na "ampak pri nas obvezno rabimo delovne postaje z 2x Xeonom, 16 GB RAMa, 256 GB SSD diskom, ...)".
Mislim, da se vsi strinjamo, da je treba JS optimizirat, razlikujemo se samo po tem, kako bi se tega problema lotili. Pavšalno sekanje plač IMO ni prava pot, ker najprej preženeš sposobne (ki lahko dobijo službo drugje), na kratek rok bo profit, na dolgi rok pa še manj učinkovit JS.
Mislim, da se vsi strinjamo, da je treba JS optimizirat, razlikujemo se samo po tem, kako bi se tega problema lotili. Pavšalno sekanje plač IMO ni prava pot, ker najprej preženeš sposobne (ki lahko dobijo službo drugje), na kratek rok bo profit, na dolgi rok pa še manj učinkovit JS.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

pegasus ::
Fantaziraš o xeonih. Iz prve roke poznam štorije, da so glavni problemi it oddelkov JU dobiti iglične printerje na lpt, ki delajo direkt iz DOSa ter skrb, da ne crkne štrom med trodnevnim procesom "obdelave podatkov" v "bazi", ki je en huge text file, ki se za vsako spremembo v celoti prebere in nazaj napiše na disk.

dstr17_ ::
Ne, najdi si tisto, kar sem si jaz "izmislil" in povej, kaj tam ni prav (nima to veze z Lafferjevo krivuljo).Na Lafferjevo krivuljo si se skliceval ti, ne jaz.
Niso nobene vratolomne trditve. Pokaži, zakaj ne drži.Sem ti že povedal: na to nazadnjaško logiko, ki se jo poslužujejo razne religiozne skupine (po novem pa očitno tudi ekonomisti), ne pristajam. Jaz nimam kaj dokazovati, da neka tvoja trditev ne drži. Ti moraš dokazati, da drži.
Ko pridem po kako storitev JS in vidim, kako stvari potekajo, mi je mnogokrat kar slabo.Jaz pa takih težav nimam. Na vrsti sem hitro in če so kakšne komplikacije so zaradi izpolnjevanja velike količine obrazcev in pridobivanja raznoraznih dovoljenj. Zaposleni na to nimajo vpliva.
Si me preusmeril na Wikipedijo, pa verjetno tudi sam nisi vsega prebral, ampak samo tisto, kar ti je bilo najbolj všeč.To še nič ne pomeni, ker:During the Reagan presidency, the top marginal rate of tax in the United States fell from 70% to 31%, while revenue continued to increase every year from 1980 ($885B) to 1990 ($1.93T).
(1) BDP bi rasel v vsakem primeru, tako da samo iz tega podatka ne moreš vedeti če lahko to pripišeš znižanju davkov
(2) ZDA so pred tem znižanjem davkov rasle bolj kot pa po znižanju
in
(3) odstavek, na katerega sem se skliceval, je v razdelku Empirical data in tam je navedenih več analiz, ki se vse ujemajo v tem, da je maksimum Lafferjeve krivulje praktično povsod višje kot so pa trenutne vrednosti davkov.

Fritz ::
Saj je prav, da mediji gledajo pod prste politikom. Ja, se zgodi, da pride ponekod do oligopolov, ampak za to niso rešitev kakšni visoki davki kot se to hoče prikazati, ampak spodbujanje konkurence med mediji.
Ponekod? Globalizirani kapitalizem sam po sebi teži h koncentraciji in kolikor so mene učili, tako uči tudi ekonomska znanost - koncentracija=bolj optimalna izraba proizvodnih kapacitet na enoto izdelka=učinkovitost. Seveda se koncentracija ne dogaja samo zaradi naravne rasti podjetij temveč tudi zaradi kupovanja konkurenčnih podjetij. Ker smo lih na računalničarskem portalu nam je verjetno vsem znana zgodba o proizvajalcih trdih diskov, LCD panelov itn.
Posledično lahko konkurenco sploh omogočamo le tako, da trg reguliramo in omejimo velikost podjetij oz. omejimo njihov položaj na trgu, celo tako, da so nekoč privatizirana velika državna podjetja razdelili na več manjših. Težava, s katero se potem soočamo je ta, da je regulator podložen politiki, ta pa vplivom kapitala (lobiranje, neposredne donacije, medijski vpliv itn.) in zlahka pridemo do tega, da trg nadzira samega sebe (tako kot npr. pri bonitetnih agencijah). Regulacijo pa neoliberalizem in to kar ti zagovarjaš, vidi kot distorzijo trga s strani države.
Poenostavljen prikaz koncentracije na trgu prehrane v ZDA:
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fritz ()

Okapi ::
V primeru koalicije z Jankovičem bi pa lahko rekli - Kriv je, ker je zelo dobro poznal Jankoviča in vedel, kakšna bo koalicija z njim - pa je vseeno šel v to.A je kdo rekel, da bi moral iti v koalicijo z Jankovićem? Lahko ne bi šel v nobeno, vlade ne bi bilo mogoče sestaviti in imeli bi takoj še ene volitve. Skratka, bili bi tam, kjer smo zdaj, samo da eno leto prej in brez škode, ki je bila narejena v tem letu.
O.

V tem primeru pa bi spet pljuvali po nekonstruktivnem Virantu, ki da je povzročil še ene nepotrebne volitve. JJ je v tistem trenutku izgledal boljša izbira kot ponovitev volitev, ki bi spremenile kaj že točno? Sej razumem, da ti gre DL na živce, ok.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

monster-x ::
Se načeloma strinjam, z enim zadržkom. Absurdno bi bilo metat na cesto npr. učitelje, medtem pa še naprej tolerirati (in vzpodbujati) trenuten sistem občin pri nas. Jaz bi začel sekat tam... in to neusmiljeno sekat. Če občina ne more preživet sama, naj ne obstaja.
Seveda se ne zmeče ven vse po vrsti. To je neumno. Potem pa ti notri ostanejo bebci, s katerimi si ne moreš pomagati. Postaviti moraš boljši sistem in obdržati dobre ljudi. Definitivno pa je stvar prevelika in je jasno, da se lahko bolje naredi z nižjimi stroški. Samo preurediti je potrebno procese.
Sem ti že povedal: na to nazadnjaško logiko, ki se jo poslužujejo razne religiozne skupine (po novem pa očitno tudi ekonomisti), ne pristajam. Jaz nimam kaj dokazovati, da neka tvoja trditev ne drži. Ti moraš dokazati, da drži.
Saj sem ti, pa ti to ni všeč in zavračaš.
Jaz pa takih težav nimam. Na vrsti sem hitro in če so kakšne komplikacije so zaradi izpolnjevanja velike količine obrazcev in pridobivanja raznoraznih dovoljenj. Zaposleni na to nimajo vpliva.
Sta dve možnosti. Ali imaš srečo ali pa skoraj nikoli nimaš težav. No, pa očitno tudi ne vidiš možnosti izboljšav. Jaz jih.
Zaposleni seveda imajo vpliv. Lahko so prijaznejši. In pa lahko predlagajo spremembe in se za njih borijo.
(1) BDP bi rasel v vsakem primeru, tako da samo iz tega podatka ne moreš vedeti če lahko to pripišeš znižanju davkov
Kako veš, da bi rasel v vsakem primeru?
(2) ZDA so pred tem znižanjem davkov rasle bolj kot pa po znižanju
Seveda. Ko si manj razvit, rasteš hitreje. Potem pa je vedno težje ustvariti še več, zato je to normalen pojav, da se začne rast umirjati.
(3) odstavek, na katerega sem se skliceval, je v razdelku Empirical data in tam je navedenih več analiz, ki se vse ujemajo v tem, da je maksimum Lafferjeve krivulje praktično povsod višje kot so pa trenutne vrednosti davkov.
Sam podatki iz realnosti ti pa niso všeč al kako? So ti vse predpostavke analize všeč?
Če se ti zdi pa pošteno, da ljudjem jemlješ njihov težko prislužen denar ... fajn zate. Ta selektivna ekonomska svoboda ni ravno fajn. Lafferjeva krivulja pove samo, kje je maksimum državnih prihodkov. Ampak to pa pomeni, da lahko pride zaradi tega do ogromnih distorzij na trgu, če je davčna stopnja visoka.
Jah nič, navijte davke, če misliš, da nas bo to rešilo, da boste lahko še kakega uradnika plačali. Takih kot jaz itak ne bo več v Sloveniji v tem primeru. Upam, da domen in njemu podobni nakazujejo še dodatno državi. Se pravi več kot je potrebno.
Ponekod? Globalizirani kapitalizem sam po sebi teži h koncentraciji in kolikor so mene učili, tako uči tudi ekonomska znanost - koncentracija=bolj optimalna izraba proizvodnih kapacitet na enoto izdelka=učinkovitost.
Ja, načeloma je res do neke mere. Dokler ne pride do prenasičenosti določenih proizvodnih dejavnikov in ne uspeš več dosegati ekonomij obsega.
Regulacijo pa neoliberalizem in to kar ti zagovarjaš, vidi kot distorzijo trga s strani države.
Res je. Če se ne dogovarjajo je okej. Če vsi namenoma držijo visoke cene, pa se bo morda slej ko prej našel nekdo, ki bo temu naredil konec, tako da se jim ne splača z visokimi cenami signalizirati, da je še prostor v panogi, ker si pridobijo nove konkurente.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Okapi ::
JJ je v tistem trenutku izgledal boljša izbira kot ponovitev volitev,JJ je bil takrat že pravnomočno obtožen zaradi korupcije/prejemanja podkupnine. Če to takrat Viranta ni motilo ...
O.

@djordevič - očitno bo mogla naslednja Vlada dobro popucat za SDS. Predlagam globinski sesalnik in obilo razkužila.
@Okapi - true. Še vseeno pa vztrajam pri svojem, JJ je takrat izgledal manjše zlo (ali pa vsaj bolj predvidljiv) kot še ene pradčasne volitve ali pa sodelovanje z na silo nahekano stranko. Ob tem, kar gledamo zdaj... bi pa bile še ene predčasne volitve manjše zlo od ostalih alternativ.
@Okapi - true. Še vseeno pa vztrajam pri svojem, JJ je takrat izgledal manjše zlo (ali pa vsaj bolj predvidljiv) kot še ene pradčasne volitve ali pa sodelovanje z na silo nahekano stranko. Ob tem, kar gledamo zdaj... bi pa bile še ene predčasne volitve manjše zlo od ostalih alternativ.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

djordjevic ::
V celoti podpišem. Samo pol bomo spet poslušali jok in stok edini pravih zveličavnih demokratov, kako jih mečejo iz služb, ker so, bogi bogi, člani SDS.
Egzektli rajt, bičes.
Egzektli rajt, bičes.

No grave is deep enough to keep us in chains.

dstr17_ ::
Saj sem ti, pa ti to ni všeč in zavračaš.Ne, nisi jih.
Kako veš, da bi rasel v vsakem primeru?To je predpostavka glede na ekonomsko situacijo takrat.
Seveda. Ko si manj razvit, rasteš hitreje. Potem pa je vedno težje ustvariti še več, zato je to normalen pojav, da se začne rast umirjati.To velja le za države v razvoju, ne pa za situacijo ZDA v 70ih in 80ih. Za časa Clintona so tako ali tako spet bolj začeli rasti.
Sam podatki iz realnosti ti pa niso všeč al kako? So ti vse predpostavke analize všeč?Saj tista analiza (in druge, ki so navedene) temelji na podatkih iz realnosti.
Če se ti zdi pa pošteno, da ljudjem jemlješ njihov težko prislužen denar ... fajn zate.Če se ti zdi pa pošteno, da ljudi izkoriščaš iz pozicije moči ... fajn zate.
Lafferjeva krivulja pove samo, kje je maksimum državnih prihodkov.Seveda, in Lafferjeva krivulja je zgrešen argument za znižanje davkov. Kvečjemu za zvišanje (o katerem sicer razen tebe in tvojih strahov nihče ne govori).
Brezposelnost je narasla, ZRSZ:
Ob koncu januarja 2013 je bilo pri Zavodu prijavljenih 124.258 brezposelnih oseb, kar je 5,2 % več kot decembra lani.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dstr17_ ()

Valvoline ::
Brezposelnost bo še doug naraščala,gospodarstvo bo posledice populističnega Pahorijanskega dviga minimalca občutilo še leta in leta.
Število propadlih podjetij in blokiranih računov je rekordno,država bo z nabitimi davki in prispevki pokopala prav vse.
Število propadlih podjetij in blokiranih računov je rekordno,država bo z nabitimi davki in prispevki pokopala prav vse.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()

Brezposelnost bo še doug naraščala,gospodarstvo bo posledice populističnega Pahorijanskega dviga minimalca občutilo še leta in leta.
In reševanje vsega tega bo Jaju kmalu prihranjeno...

Štejemo sitno! Petek vlada dobi metek.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()

Naslednja vlada vseeno leva,desna,tehnična,marionetna... bo pribita ob steni,al bo odpustila polovico državnih parazitov raus in ostalim znižala plače 20-80%,maximalno znižala davke in poenostavila birokracijo, ali prevzela odgovornost za popolno uničenje gospodarstva in Slovenije. Druge ni.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Fritz ()

jype ::
Valvoline> Naslednja vlada vseeno leva,desna,tehnična,marionetna... bo pribita ob steni,al bo odpustila polovico državnih parazitov raus in ostalim znižala plače 20-80%,maximalno znižala davke in poenostavila birokracijo, ali prevzela odgovornost za popolno uničenje gospodarstva in Slovenije. Druge ni.
Al pa sam tebe zaprejo k tankaš cvičk, pa smo na istem.
Al pa sam tebe zaprejo k tankaš cvičk, pa smo na istem.

Še cviček je predrag in totalno preveč obdavčen. Upam da se tega zavedaš. če ne pa ti ni pomoči.
Zgodovina sprememb…

djordjevic je izjavil:
Ti se kar tolaži, ja.![]()
Trenutno je Grška apokalipsa v živo na sporedu. Za vse tiste k dvomijo kaj prnaša komunizem. Slovenija je med naslednjimi.
Zgodovina sprememb…

Ja, zaradi takih, ki državo okoli prinašate, lopovi utajevalski!

djordjevic je izjavil:
Ja, zaradi takih, ki državo okoli prinašate, lopovi utajevalski!![]()
Jaz lahko le upam da bo čimveč takih k jaz,in se čimprej zaprejo denarne pipice. Naj komunajzarska golazen pocrka. Tudi v Grčiji.

Glede na to, da že štejemo sitno. Razmišljam za nazaj. Ja, mogoče res nisem dovolj naredil za Jajov padec...
... ga bom pa z veseljem zbrcal, ko bo na tleh.
EDIT: No saj v bistvu se mi možak smili. Samo jbg. tako ima.
... ga bom pa z veseljem zbrcal, ko bo na tleh.

EDIT: No saj v bistvu se mi možak smili. Samo jbg. tako ima.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…

djordjevic je izjavil:
Ja, zaradi takih, ki državo okoli prinašate, lopovi utajevalski!![]()
Jaz lahko le upam da bo čimveč takih k jaz,in se čimprej zaprejo denarne pipice. Naj komunajzarska golazen pocrka. Tudi v Grčiji.
Oprosti, ampak če misliš, da se iz denarne pipice (h katere toku po mojem skromnem mnenju prispevaš bore malo) napajajo samo komunisti, si hudo omejen.

Cervantes ::
Je pa tle ena fora, jajo je na (skoraj) vse zanimive položaje delegiral prisklednike in žlahto.. ko bo naslednja vlada z njimi pometla, bo to koštalo ohoho... odpravnine pa to. Ti prasci bojo kradli še po smrti. Komunajzarji? Da ne crknem od smeha.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Cervantes ()

JanK ::
Seveda si prirocno pozabil Virantovo placno reformo, za katero je bilo ze takrat dovolj jasno, da bo draga. Okoli 2 milijardi evrov draga!
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

No, samo glede tega ima vseeno prav. Dvignit minimalno plačo, na drugi strani pa nobene reforme je bil strel v koleno.

On ni nič pozabil. *hand waving* *komunajzarji!* *cviček*
Ko ga končno strpajo na zaprti oddelek skupaj z očitno mentalno motenimi pripadniki trenutne vlade, bo država spet postala približno funkcionalna.
Potem lahko začnemo reševat dejanske probleme.
djordjevic> Dvignit minimalno plačo, na drugi strani pa nobene reforme je bil strel v koleno.
"Nobene reforme" je stvar Ivana, ne Boruta.
Ko ga končno strpajo na zaprti oddelek skupaj z očitno mentalno motenimi pripadniki trenutne vlade, bo država spet postala približno funkcionalna.
Potem lahko začnemo reševat dejanske probleme.
djordjevic> Dvignit minimalno plačo, na drugi strani pa nobene reforme je bil strel v koleno.
"Nobene reforme" je stvar Ivana, ne Boruta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

T-h-o-r ::
borut je s sodelavci sestavil in dal ven reforme. Da jih pa Janša in ostalo ljudstvo ni želelo sprejeti, pa nekako ni Pahor kriv? Tu so moje reforme za trg dela: ubiti študentsko delo. Tu so moje reforme za pokojnino: pokojninska reforma.
Ampak ne, ne bomo jih sprejeli, Borut! Ne maramo tvojih reform! Čeprav jih bomo nespremenjene sprejeli 1 leto kasneje.
Ampak ne, ne bomo jih sprejeli, Borut! Ne maramo tvojih reform! Čeprav jih bomo nespremenjene sprejeli 1 leto kasneje.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

ban, zapor
ne mi rečt, da se tole tolerira; končal boš v jjulagu
ne mi rečt, da se tole tolerira; končal boš v jjulagu

Zaradi do kristijanov žaljivega grafita NSi vložila kazensko ovadbo
Po mnenju NSi tovrstna dejanja zavirajo razvoj demokracije, saj spodbujajo sovraštvo proti drugače mislečim.
Tole je objavilo Delo. Od kdaj pa so kristjani drugače misleči? Zmeraj sem mislil, da sem drugače misleči jaz.

Cerv, če si ti drugače misleči, je očitno oni drugi tudi. Ker če bi bil on enako misleči iz tega nujno izhaja, da oba enako mislita. Logika.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…

ampak katoliki so ja vsi enakomisleči

Ne. Samo včasih se delajo, da so (oziroma se nočejo izpostavljat, pa potem spet "silence means approval").

kako ne, saj je postava njihovega življenja zapisana v tisti knjigi; če so katoliki morajo brez ugovorov slediti tistemu, kar tam piše, ali pa niso katoliki

Če gremo na trivialno predpostavko. Vsak je enakomisleči sam s seboj. Ko se množica širi slej kot prej prideš do drugače mislečih. Zagotovljeno je!
Življenje je lepo. EDIT: in nakar se spomniš, da je tu še Jajo. :(
Življenje je lepo. EDIT: in nakar se spomniš, da je tu še Jajo. :(
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…

T-h-o-r> kako ne, saj je postava njihovega življenja zapisana v tisti knjigi; če so katoliki morajo brez ugovorov slediti tistemu, kar tam piše, ali pa niso katoliki
RKC je torej samo rimo, nič katoliška?
Glede na navade njenega osebja bi sklep utegnil biti pravilen.

T-h-o-r> kako ne, saj je postava njihovega življenja zapisana v tisti knjigi; če so katoliki morajo brez ugovorov slediti tistemu, kar tam piše, ali pa niso katoliki
rkc so zame ti, ki jih imenujem pod besedo katoliki; protestanti so pač protestanti :P

Glede na vse povedano, se deklariram za nič-mislečega.
In grem v SDS, tam take včlanijo.
In grem v SDS, tam take včlanijo.

tam so klerikalci, fašisti, fašistični klerikalci, liberalni desničarji, pod vodstvom stalinista
fucked up
fucked up

A pa ti pa tud neč ne misljo?
A če nč ne mislm, a sm lohka krerikalc?
A če nč ne mislm, a sm lohka krerikalc?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Cervantes ()