» »

rekordne cene bencina...vsak v svojem avtu

rekordne cene bencina...vsak v svojem avtu

1
2
»

jype ::

Ja, res ti! Ne lastništva avtomobila - zgolj brezskrbnost, s katero kljub prekomerni obremenjenosti določenih okolij zlorabljaš preveliko napravo za osebni prevoz v točno tistih okoljih.

Morda ti ne hodiš vsak dan v Ljubljano z osebnim avtomobilom - govorim o povprečnežih, ki jih je v Ljubljani več kot pol milijona na dan.

Pithlit ::

murmur je izjavil:

Ce prav razumem ti pri nas delodajalci poleg redne place izplacajo tudi potne stroske? A to res se obstaja? Seveda potne stroske ne na racun nizje place.

0,18EUR na polni km. Razen če ti pač delodajalec da več.

Lahko ti pa plačuje glede na 95 oktanski bencin. To pa trenutno znese 0,21EUR/km.

Potni stroški ti pripadajo (predpostavka - si redno zaposlen za določen ali nedoločen čas... razne študentske napotnice tukaj odpadejo) če si od delovnega mesta oddaljen več kot 1km. Zdaj pa lahko vsi greste računat TCO (ob predpostavki da se avtomobil rabi izključno za prevoz do delovnega mesta in nazaj bo to precej simpl).
Life is as complicated as we make it...

GrimReaper ::

Jest mam avto tut zarad užitka v vožnji, ne zdej v zimskem času seveda, edino popoldne mal pritisnem.
Drugače je pa problem še če hočeš oz. moraš dalj časa kot sodelavec delat, hočeš kdaj prej it ven, sodelavec manjka na šiht itd., to da si od enga odvisen te pride isto kot avtobus.
Vsaj zame osebno ne bo noben problem dokler bo bencin pod 2€/l.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Alamar ::

0,18EUR na polni km. Razen če ti pač delodajalec da več.

Lahko ti pa plačuje glede na 95 oktanski bencin. To pa trenutno znese 0,21EUR/km.
Vir? Ker pri nas dobimo 15c na kilometer.

oracle ::

Alamar je izjavil:

0,18EUR na polni km. Razen če ti pač delodajalec da več.

Lahko ti pa plačuje glede na 95 oktanski bencin. To pa trenutno znese 0,21EUR/km.
Vir? Ker pri nas dobimo 15c na kilometer.

Mogoče misliš 15 % cene 95 oktanskega goriva?

Sicer pa vir

Ampak ne vem kako ažurno to posodabljajo, prejšnji mesec sem dobil 0,18.

Alamar ::

Ne, 15 centov na kilometer. Je pa gospodarska dejavnost. Tvoj vir je za negospodarske dejavnosti.

edit - že našel - za trgovinsko dejavnost je min 15 centov na km. Zgleda da imajo različni sektorji različne tarife.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Alamar ()

LeQuack ::

Po zakonu ti morajo dati najcenejšo možno varianto prevoza, kar je ponavadi avtobus. Kilometrina pride v poštev za razne hribovce ali pa za službene poti, kar ni prevoz na delo. Pa še to samo do najbližjega postajališča. Lahko pa ti delodajalec vseeno plačuje, če mu je želja, samo je potem stvar obdavčena, se pravi dražja.


(prevoz na delo in z dela)

(1) Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.

(2) Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.

(3) Javni prevoz po tej uredbi je prevoz, ki je pod enakimi pogoji dostopen vsem uporabnikom prevoznih storitev in se izvaja v komercialne namene, razen prevoza, ki se opravlja z osebnim ali s kombiniranim vozilom. Javno prevozno sredstvo po tej uredbi je prevozno sredstvo, s katerim se opravlja javni prevoz. Postajališče po tej uredbi je mesto, kjer je mogoče uporabiti javno prevozno sredstvo in je kot tako določeno v aktih prevoznika.

(4) Če je najbližje postajališče od običajnega prebivališča oddaljeno več kot en kilometer, se v davčno osnovo poleg povračila stroškov iz prvega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in le-temu najbližjim postajališčem.

(5) Če delojemalec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo, ne glede na tretji in četrti odstavek tega člena, ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.

(6) Za določanje oddaljenosti v skladu s tem členom se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave.

(7) Če ima delojemalec pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene in mu delodajalec za tako uporabo službenega vozila zagotovi tudi gorivo, se povračilo stroškov za prevoz na delo všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

(8) Delojemalcu, ki dosega dohodek iz delovnega razmerja iz tujine, se ne glede na prvi, tretji, četrti in peti odstavek tega člena, prizna strošek prevoza na delo in z dela do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

Pithlit ::

Če avtobusa ni... pol ti ne morejo dat potnih pa uredbi.

Je pa bistvo vsega tega to, da do 18 centov potni stroški niso obdavčeni. Niti se nobeni potni stroški ne štejejo v dohodnino (pa tudi če ti jih delodajalec plača 1EUR/km).

Janša sicer obljublja popravke... kaj bo iz tega bomo pa šele videli.

Sicer pa... ena čisto osebna računica:
Mene avto stane cca. 27c/km (nabavna cena avta, zavarovanje, nafta, gume, servisi in letna vinjeta).
Life is as complicated as we make it...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prevoz na delo - zaplet (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15625179 (10675) Mavrik
»

potni stroški

Oddelek: Loža
172069 (1160) val46
»

Plačilo prevoza - delo

Oddelek: Loža
162023 (1468) MadMicka
»

Prevoz na delo in iz dela, malica

Oddelek: Loža
237466 (6203) St235
»

Potni stroški

Oddelek: Loža
419058 (9058) nastyboy

Več podobnih tem