» »

Avto: enoprostorec

Avto: enoprostorec

mp218 ::

Zdravo.

Kupujem enoprostorca, pa me zanima:
A) bencinerja ali diesla.
B) Zafira, Verso, Touran, Scenic ali Mazda 5

V službo se ne bom vozil z njim, ker je dovolj blizu, da lahko grem peš ali s trolo. Tako da bo namenjen bolj "za v trgovino", vikend izlete in dopust. Velikost enoprostorca mi je važna bolj glede varnosti, saj se v zdajšnjem avtu (Clio 2, p206) počutim kot v orehovi lupinci...

Ad A) Po mojih izračunih, če je diesel dražji za 2k, se investicija povrne v cca 65000 km. 5 centov cenejši diesel in v povprečju 2l manjša poraba. Kaj pa sama kvaliteta dieslov? Se res bolj kvarijo? So servisi dražji? Bo pri moji vožnji motor res bolj trpel?

Ad B) Kakšne so kaj vaše izkušnje? Cena res da več ali je le znamka toliko bolj prominentna?

M

PS: Sprašujem tu, ker pričakujem bolj zmerne odgovore. Na avtomobilskih forumih je vse preveč "vernikov" :)

monster-x ::

Kupuješ nov ali rabljen avto?

Glede na to, da očitno ne boš delal veliko kilometrov, bi jaz raje pogledal proti bencinarju. Ampak poglej malo, koliko imajo porabe. Kakšna Zafira bencinar je kar požrešna.

Drugače pa so vsi ti avti OK (razen za Mazdo 5 bi ti težko rekel, ker ne vem). Meni osebno pa se zdita najboljši izbiri Verso in Touran.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

WarpedGone ::

a) pojdi na testno vožnjo obeh variant in se odloči po občutku, kaj ti bol sede
b) undecided, glej zgoraj

Avto je daleč od rezultata matematične enačbe. Če bi bilo tako, bi na celem svetu bila le še ena znamka. Avto mora najprej odgovarjat tebi. Očitno že veš kakšni so gabariti (razred, prostornost, ...) tko da ti preostane le še srce oz. duša. Kaj tebi paše, v čemer se boš najbolje počutil.
Ko boš dal to skozi in izbiro zožil na par kandidatov, se pa sprehodi čez njihov forum, da se izogneš najbol bolečim problemom posameznih modelov.

Ne kupuj dizla, ker da manj porabi. Tistih par eur nižje porabe boš plačal drugje. Dizla kupuj, če ti način delovanja in vožnja dizla bol odgovarja kot bencinska varianta v istem vozilu. Traktorji za oranje njiv niso dizli zarad nižje cene goriva ampak zarad drugačnega režima delovanja motorja, ki bolje ustreza nalogi.

P.S. Verniki smo povsod :D
Zbogom in hvala za vse ribe

RejZoR ::

Večje ni bolj varno...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Janac ::

seat alhambra, ce ti je preveliko pa alteo xl ali navadno alteo.

mp218 ::

Sem šel na testne vožnje CMAX, Scenic in Verso. In mi je Verso najbolj sedel. Tudi Scenic ni slab. Je pa res, da je bla Verso bencinar(ka?:), Scenic pa diesel. Glede vožnje mi je bolj umirjen diesel, bencinar pa malčk bolj dinamičen.

Mazda 5 mi je všeč, ker ma zadaj drsna vrata. Baje je to ful komot, ko maš otroke...Touran je pa Das Auto, tko da mi bolj vzbuja zaupanje.

Sem pa cenovno občutljiv (beri: škrt), tko da mi ne bo težko požret, če bom izbral cenejši model (eg. Zafira, Scenic). Trenutno gledam kolk me stane Total Cost of Ownership, recimo v petih ali sedmih letih. Investicija, poraba (bencin, diesel), servisi, možnost okvar, ipd.

@WarpedOne Kje bom pri dieslu plačal več? Servis, okvare?

&RejZor Zakaj večji ni varnejši? Sem gledal Merivo, pa se mi je zdela majhna naprom voznemu parku, ki se fura po Ljubljani in po slovenskih avtocestah. Saj je SUV-ov pomoje že 10%!

WarpedGone ::

@WarpedOne Kje bom pri dieslu plačal več? Servis, okvare?

To so standardni sovragi, lahko te pa preseneti še kak povsem nepričakovan. Aja, pa nakupna cena je tipično 2k višja.
Zbogom in hvala za vse ribe

IceIceBaby ::

Če si škrt ne kupuj novega avtomobila. Kupi 2, 3 leta star avto z garancijo za dobre pol cene novega.

Samo kot primer: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=495...

Gogyto ::

Sem ravno hotel predlagat Citroenovega Xsaro Picasso ali pa c4 picasso. Dobrega pol leta sem lastnik rabljene Xsare picasso pa lahko govorim zgolj v presežkih.Glede na to, da avto rabim podobno kot ti (na šiht se vozim z vlakom), za kake vikend izlete in dvakrat na leto dopust, sem vzel bencinarja. Avto ima placa dovolj, mehek za vožnjo, kot pač francoz je...

s1m0n ::

CMAX ima med naštetimi najboljše vozne lastnosti, lego na cesti, tudi ne počuti se kot nek enoprostorec.
Scenic ima kar prostorno notranjost, prtljažnik, dobro preglednost ceste... O Versotu pa nimam pojma ker se še z njim nisem peljal!

Oblikovno pa je tak CMAX ta najlepši

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s1m0n ()

mp218 ::

@IceIceBaby

Kaj pa vem? Gl. primer za Toyoto Verso?

link

l.2009 ali mlajši (do 3 leta, smo že 2012) in najcenejši je 14000 evrov. Nova je pa 17 do 20... Ne vem, če je vredno.

mp218 ::

CMAX je od zunaj res lep. Notr ima pa za moj pojme preveč gumbov. Sem bolj pristaš preprostih (špartanskih) zadev. Pri Scenicu pa me moti, ker ma števc v sredini. :) Sploh nisem opazil, kdaj sem šel čez 160 km/h na testni vožnji. Se pa strinjam, da ma res dober pregled.

@gogyto Cool. To sem hotu slišat glede bencinarjev :)

IceIceBaby ::

mp218, japonci pregovorno kar dobro držijo ceno, mogoče niso najboljša "tarča". Čeprav vseeno. Razlika 6k eur ni pomeni, da boš v teh treh letih izgubil dodatnih 170 eur na mesec. Poleg tega pa izguba vrednosti pri starejšem avtu ni tako kritična. Ponavadi je ravno izguba vrednoti "stošek", ki ga večina pozabi. Vsi se mečejo za dizli, da bodo prihranili 50 eur na mesec v bencinu, malo ljudi pa potuhta na par 100 eur, ki izpuhtijo iz avta vsak mesec.

Pa tista 3 leta tudi ni treba povsem dobesedno vzet. Če gre za aktualni model in dobiš na avto še 1 leto garancije se mogoče splača tudi kakšno leto starejšega, če je res lepo ohranjen.

Sicer je to samo predlog. Jaz ponavadi tudi kupim nov avto, ampak vseeno je nov avto ponavadi daleč od racionalne odločitve.

Valvoline ::

Na prvi pogled res izredno ugodno in zanimljivo.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=550...

Gogyto ::

@ Valvoline, sorry, ampak tale seat je bolj tko-tko. :)

Nikonja ::

ta seat je podn IMHO, star, kilometrov ima sigurno več kot piše, motor super preslab za tolk velik avto...

jaz imam cmax-a 1.8 125KM in sam na začetku mislil da bo preveč ampak zdaj po 2 letih pod razno nebi vzel manj. Edini minus je mogoče poraba katera ne pada pod 8 l da ga j... edino če ga peljem po avtocesti 90-100kmh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nikonja ()

SkIDiver ::

c-max 1.8 in 125KM?

mp218 pameten pristop, da si preračunal še ostale stroške poleg nakupnega stroška. Če se odločiš za rabljeno vozilo kupi od prvega lastnika in potrpežljivo čakaj, da se najde;)

Pri dizlu mogoče lahko dodaš kakšne težave z injektorji in turbino. Ni pravilo se pa lahko zgodi. Das auto pa lahko vzbuja zaupanje ampak tudi njim spodleti.
Pri bencinarju pa praktično nimaš kaj sfalit karkoli že vzameš.

msjr ::

Od teh bi izbral Mazdo 5 ali Versota (če ni predrag), predvsem izberi avto v katerem dobro sediš in ima tebi najbolj všečno notranjost. Touran je bolj prazen, Scenic mora biti Grand Scenic (pa ne diesel). Zafire sicer ne poznam ima pa diesel not 1.9 JTD mašino, ki se meni zdi ok.

Ko je recimo nekdo zgoraj omenjal c4 picasso in ta starega picassa je recimo notranjost novejšega c4 slabše zasnovana. Na poti se recimo pixne dosti slabše držijo tistih plitvih držal. So še druge stvari, ampak take so pomembne.

p.s.: V Mazdi 5 so drsna vrata res luksuz, ampak je treba paziti, da nevzgojena deca ne skačejo na cesto, ker je malo bolj nevarno, kot pri navadnih vratih, kjer mimobrzeči debili le vidijo, da nekdo odpira vrata.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

C4 Grand Picasso ali Touran (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5116554 (9793) RedDrake
»

avto za družino s tremi otroki

Oddelek: Na cesti
338099 (4565) klemenSLO
»

Ekonomično in praktično vozilo za min. 6 oseb

Oddelek: Na cesti
163282 (2731) Invictus
»

Nakup novega enoprostorca

Oddelek: Na cesti
307603 (6487) Malajlo
»

kupujem enoprostorca (tourana) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11314994 (12285) Boeing

Več podobnih tem