» »

Prometheus

Prometheus

««
13 / 25
»»

Poldi112 ::

@sulaco TNX. Ti si očitno res zaslužiš svoj nick :)

Glede dvojke, ja, mitraljez scena je huda. Plus da na takih stvareh vidiš pametnega režiserja, ki se ne preserava s specialnimi efekti in vizijami modernih igračk, ki čez 10 let izgledajo patetično. Tu imaš efektivno 25 let staro sceno z orožjem, ki še za današnje razmere izgleda povsem realno. Simple lcd, nobenega 3d sranja in gaziljon knofov, da bi izpadlo komplicirano/napredno. Vseeno so pa glavno vlogo odigrali igralci. Kemija med njimi je božanska in občutki, ki jih posredujejo, te totalno potegnejo v film.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

-valvoline- ::

AVP nikakor ni smiseln zravn ostalih,saj se zgodba dogaja v sedajnosti,torej alieni (in predatorji) obstajajo že tisočletja,k pa v Prometheusu ku se dogaja ksno stoletje pozneje dobimo mamaqueen. Does not compute.

Izi ::

Tudi jaz sem danes še enkrat pogledal cel film, tokrat bolj pazljivo :D
Opazil sem, da sem prvič spregledal kar nekaj precej pomembnih zadev, kar se mi ne dogaja prav pogosto. Ta film je nujno gledati dvakrat.
Ko sem prvič gledal sploh nisem opazil kje se konča kupola in kje je dejansko ladja. Celotna kupola je raziskovalni center skupaj z verskimi objekti. Vesoljska ladja je pa kar cel kilometer stran od kupole povezana z enim samim ravnim hodnikom zaščitena in zaklenjena.
Ekipa iz Prometheusa je ves čas raziskovala samo kupolo, vesoljski ladji niso nikoli prišli niti blizu. Nanjo se je šele kasneje odpravil David sam in jo odklenil ter tam našel živega inženirja.

V kupoli pa sta se izgubila 2 največja looserja odprave in sicer tisti pankič, ki je izjavil, da je na misiji samo zaradi denarja in tisti čudaški biolog, ki je bil ves čas prestrašen. Je povsem logično in pričakovano, da sta se izgubila, saj sta bila verjetno prvič v življenju na terenu.

Preteklost je dejansko cela razložena, samo po delčkih in razdrobljeno.
Na zemlji se je nekaj zgodilo okoli 2000 let nazaj, Kaj točno ne vemo, ampak ključni dogodek, zaradi katerega nas hočejo Inženirji odstraniti je bil ravno v času Jezusa Kristusa. Najbolj logična razlaga bi bila, da smo ljudje dejansko križali Inženirja in si nakopali njihov srd.
Inženirji se torej odločijo, da nas je treba izbrisati, najprej pa morajo izdelati biološko orožje za našo odstranitev. Zaradi varnosti tega ne delajo na domačem planetu, ampak se s floto rogljičkov odpravijo na to zapuščeno luno iz filma.
Ladje pristanejo na vsakih nekaj kilometrov in jih zakopljejo v zemljo, nato 1 kilometer od vsake ladje zgradijo raziskovalni center in se lotijo izdelave biološkega orožja. Izdelano orožje vozijo v skladiščenje direkt na ladje. Vse to se je dogajalo pred 2000 leti.
Potem pa je šlo nekaj narobe in so se kljub čeladam, ki so jih stalno nosili, okužili in vsi po vrsti pomrli razen tistih, ki so bili v hibernaciji. Kot kaže se je hkrati enako zgodilo prav v vseh številnih bazah na luni, kar nam pove, da ni šlo za nesrečo. Sabotaža? Kdo? Kaj točno se je zgodilo ostane odprto vprašanje za 2. del.
Kaj je z Inženirji na njihovem domačem planetu in zakaj 2000 let niso prišli pogledat, kaj se je zgodilo njihovim Bioinženirjem, pa tudi ne bomo vedeli dokler do njih ne prideta Shawova in David.

Glede začetka filma pa je treba malo ugibati. Neke čudne zelene barve se pojavljajo na tistem vulkanskem ozemlju, ampak od blizu vse skupaj zgleda popolnoma mrtvo.
Sem večkrat pogledal začetek in bi rekel, da gre za popolnoma mrtev planet in za žrtvovanje, ki prinese življenje. In to za življenje od začetka po Darvinovi teoriji, brez določene vrste v mislih. Tisti DNK namreč razpade na osnovne gradnike, ki se začno potem naključno sestavljati iz nule. Če bi iz tistega žrtvovanja čez več milijonov let nastal človek bi šlo za popolno naključje.
Poleg tega ni nikjer rečeno, da gre na začetku za planet Zemlja. Če bi šlo za Zemljo bi to verjetno napisali. Gre se bolj zato, da izvemo, da Inženirji potujejo po celem vesolju iz na vsak primeren planet posejejo življenje. Veliko dela nimajo, ker takih primernih planetov je kljub velikosti vesolja dokaj malo.

Zanimivo je še nekaj. Inženir je bil ob spoznanju, da so okoli njega ljudje popolnoma miren, celo ob vpitju in prerivanju se ni vmešal. Potem je pozorno poslušal, kaj mu ima David za povedati in šele po teh besedah znorel, Davidu odtrgal glavo in pobil ostale.
Kaj mu je tako hudega rekel David?
Malo sem pobrskal in Scott pravi, da obstaja angleški prevod za tisti govor, ampak ga zaenkrat še ne bodo izdali.

Potem sem pozorno spremljal kotaljenje rogljička in Vickersovo je definitivno zmečkalo. Kamera se odmakne šele, tisti hip, ko se rogljiček ravno dotakne njenih rok. Ni šans, da bi se rešila.
Tudi če je robot od nje ni ostalo nič.

-valvoline- ::

The line that David speaks to the Engineer [which is from a longer sequence that didn't make the final edit] is as follows:

ida hman?m a? kja nam?tuh zd?:taha ... gh??vah-pjorn-?ttham sas da:t? kredah

A serviceable translation into English is:

"This man is here because he does not want to die. He believes you can give him more life."

@Izi: Kako si potem razlagaš, če gre evolucija prosto svojo pot, da imamo isti DNK kot inžinirji? Plus da a ne implicira že samo ime inžinir na to, da so nas ustvarili (nekako si vreči malo materiala na planet ne zasluži naziva inžinir, vsaj po mojem).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

-valvoline- je izjavil:

The line that David speaks to the Engineer [which is from a longer sequence that didn't make the final edit] is as follows:

ida hman?m a? kja nam?tuh zd?:taha ... gh??vah-pjorn-?ttham sas da:t? kredah

A serviceable translation into English is:

"This man is here because he does not want to die. He believes you can give him more life."

Aha, egoizem starega Weyland ga je torej tako razkuril. Se mi je zdelo, da znajo biti Inženirji precej čudaški in bo morala biti tudi Shawova precej previdna z njimi da ji takoj ne odtrgajo glave. Z osebki, ki se žrtvujejo za višje cilje jaz ne bi hotel imeti opravka ;)

Nikec3 ::

Poldi112 je izjavil:

@Izi: Kako si potem razlagaš, če gre evolucija prosto svojo pot, da imamo isti DNK kot inžinirji? Plus da a ne implicira že samo ime inžinir na to, da so nas ustvarili (nekako si vreči malo materiala na planet ne zasluži naziva inžinir, vsaj po mojem).

Evolucija gre prosto pot, začne se pa z Inženirskim DNK-jem. DNK-ja pa nista enaka, ampak reče Elisabeth nekaj v smislu da njihov DNK "predates human" DNK.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Čakaj, začne se že z njihovim, samo ta razpade, torej ga ni več. Nekaj ga je moralo sestaviti nazaj v našega, kar je precej neverjetno. Bolj verjetno bi bilo, da smo mi izjema in so ali od tu izhajali, ali pa nas sem naselili.

Poldi112 je izjavil:

Hja, težko vprašanje :P Mogoče tako, da so na vse primerne planete po vesolju raztresali DNK in več milijonov let spremljali razvoj. In potem je nekje na nekem planetu Zemlja slučajno nastal človek.
Sicer pa naš DNK ni enak njihovemu, je pa precej podoben. Shawova je po primerjavi samo ugotovila, da gre za naše prednike. Inženirji so tudi po videzu kar nekaj drugačni od ljudi.

O človeku na Zemlji ni bilo ne duha ne sluha, ko so po Zemlji že lomastili Dinozavri. Če bi Inženirji želeli točno človeka, zakaj bi torej DNK sejali že takrat ko na Zemlji ni bilo nič, ko pa je človek pravzaprav zadnje bitje, ki se je na Zemlji pojavil komaj pred kratkim.
Pa še videlo se je v filmu, da se je DNK razpadel na najmanjše dele in se je življenje začelo iz nule.

Lion29 ::

torej tako, naj pristavim se jaz svoj piskrcek, ze ki se ne jenja govoriti o tem filmu... moje mneje je bilo, pred parimi dnevi, ko sem ga pogledal, da je zeloo povprecen film in ni bil vreden nekega komentiranja... sele potem sem videl, da folk na veliko komentira in debatira okoli tega... pol sem zacel brat, da naj bi se to dogajalo v alien vesolju, torej neke vrste prequel... in se malo brat ostale pdoatke (pogleda tiste posnetke, kak so rpedstavli humanoida 8, etc)...

sem dobil malo sirine....

moj komentar je:

film je sam po sebi zelo povprecen... zgodba (premisa) je fascinantna, zanimiva... realizacija je pa res boga.... ne morem verjet, da je ridley ustvaril to...

nekdo je omenil moon, prometheus bi definitivno potreboval nekaj vec dramaticnih, srkivnostnih elementov ...

prebral sem, da ste na veliko predebatirali ze nekaj pomankljivosti v filmu... je prevec vsega, da bi sel vse brat... mpak mene je zmotilo kar precej stvari

1. zrtvovanje "inzenirja"
2. rocne svetilke tistih doktorjev na zacetku v letu 2089... CAMMON
3. 4 leta poznej so bili hibernirani pr tem planetu... cemu bi se hotli hibernirat za 2 leti (kot dave pove charlize)????
4. robot JÉ :O:O:O telovadi, se dolgocasi??? SE UCI :D, ponavlja besede, da izgovori kao cimbolj pravilno.. ROBOT, leta 2093... lol
5. Kapiran psotavlja BOZICNO drevo...LOL.. in zraven KADI, CIKE... leta 2093 :D
6. sicer mi je bila igra robota kar vsecna, ampak za moje pojme je cel koncept popolnoma zgresen
7. Charlize se predstavi folku komaj ko se odhibernirajo? :D A uni so sli na prometeusa brez da bi veli zakaj? :D
8. cel koncept raziskovanja kupol, mi je bil mimo...grejo osebno tja (wtf), ko pa imajo tiste orb naprave za mapiranjes tvari... totalno za lase privleceno
9 operacija glavne junakinje, obleke, etc

10. tipi omenjajo kredite ko currency, charlize omeni, da so zapravili triljone dolarjev

mah napak in za lase privlecenih elementov je na stotine....

meni absolutno povprecen film, in ce nebi bral te teme, bi sel skozi kot vsaki drugi, nic posebnega
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Ah, Lion29, eni živimo s to franšizo že od leta 1979, tebe takrat še ni bilo in ne moreš razumeti navdušenja nad vsakim novim nadaljevanjem zgodbe iz otroštva :P

PaX_MaN ::

Izi je izjavil:

Pa še videlo se je v filmu, da se je DNK razpadel na najmanjše dele in se je življenje začelo iz nule.

Iz nule že ne, če je model hlačal po kar precej zeleni in bujni soseki. Takrat je evolucija že delala v smer homo sapiens s polno paro:

lol, sem bil, sem bil... tudi par let prej ;)

sem tudi gledal aliene, ko sem bil mali... sam tsito so bili cisto drugi filmi... bolj horror varianta... sicer pa je res, sem bil premajhen...

ta film sem sel gledat popolnoma nevedoc, da je karkoli povezan s cimerkoli.. niti da je ridley scott posnel..

sej pravim... sele potem ko sem prebral stvari v tej temi, se je sprozlo malo vecje zanimanje... sam po sebi mi je pa bil... meh.....

PaX_MaN je izjavil:

Izi je izjavil:

Iz nule že ne, če je model hlačal po kar precej zeleni in bujni soseki.

sem chekiral se enkrat... in ni nikjer nobene bujne soseke... samo kamenje! je pa nekaj zelenih lis res opaziti, kot je omenil izi... ampak to je lahko samo barva kamnine.... nikjer pa nobene vegetavije ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lion29 ()

Huh, pol mi jo je pa spomin zagodel.
Se posipam s plevelom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

pa smesno je dejstvo, da kot je ustaljena praksa zadnje case, dajejo v take filme in serije vedno enga crnca, enga "kitajca", zdaj se đinđerja :D

pa zdaj gledam spet malo, da vidim, kaj sem se zamudil :D

evo, se ena stvar.... priblizuje se nevihta... tipi raziskujejo...in bezijo na prometheusa???? wtf?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lion29 ()

google predstavlja google glass.... tipi pa so leta 2093 v obicnih celadah in imajo nek bogi carunalnik na URAH? :D:D:D

it's fun

verjetno so izumli kake kreme al kaj v letu 2093, da se po 2 letih hibernacije vsi z mini pufkom, ni potrebno brit.. pa lepe frizure majo.... verjetno jih je dave urejal vmes...

pa full so smesni s temi malimi gadgeti in temi monitorcki po prometeusu... kr neki krogeci se vrtijo...pismo no....

imagodei ::

Nikec3 je izjavil:

Ena možnost za idejo filma je dejansko močna povezava s krščanstvom. Jezus je bil inženir, ljudje smo ga križali, zato si zaslužimo izumrtje. Ujemajo se tudi letnice, saj je Elisabeth izmerila, da so inženirji na ladji mrtvi 2000 let. Veliko je tudi referenc na krščanstvo, Elisabethin križ, ko izgubljena znanstvenika vidita mrtve inženirje rečeta "Jezus Kristus". Ne vemo no, nekam preveč je referenc, da bi bilo vse skupaj naključje.

Torej ideja filma bi lahko bila, da je krščanstvo edina pravilna religija. :)) Ni mi sicer všeč, je pa zanimivo in obenem razumljivo da scenarist in režiser tega nista povedala direktno. Je enostavno preveč kontroverzno.

Referenc na krščanstvo je nesramno mnogo. A smo že omenili, da Elizabeta "rodi" ravno na Božič?

Evangelij po Luku (Lk 1,35-37; poudarek je moj):
35 Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin.
36 Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. 37 Bogu namreč ni nič nemogoče.«

Aja, a smo povedali, da je Elizabeta iz Prometeja - jalova?

Še enkrat povem: film bi lahko bil takoooo veliko. Ampak faila. Faila zato, ker so ga krajšali in rezali, vendar Ridley Scott v nasprotju s Petrom Jacksonom (LOTR) v editirani verziji filma ni uspel prikazat tistega, kar bi moral. Film faila zato, ker so se ustvarjalci tako božjastno trudili overloadat vsako minuto filma z referencami na krščanstvo, ob enem pa vozit slalom po obstoječem Alien Universe, da trpi zgodba. Zato je ta film polizdelek in razočaranje. Ja - če od filma ne bi pričakoval nič, bi bilo tudi razočaranje ob ogledu manjše. Prav zato, ker bi Prometej dejansko lahko gledalcu (že ob prvem ogledu in brez branja navodil za uporabo) posredoval močno zgodbo, je ta film tak fail.

Da pa moraš film 2-3x gledat in brati razne FAQ-je, ki ti bolj ali manj verodostojno razložijo, kaj naj bi David, Vickersova ali Inženirji mislili ter počeli in s kakšnimi motivi, je pa nedopustno.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Gregor P ::

sulaco je izjavil:

Glede Alien3: od kje pride prvi alien:
V najbolj razširjenem filmu je prvi host PES (Rotvajler), vendar sem tudi jaz gledal Director`s cut verzijo, v kateri "escape pod", ki pade na plažo, iz morja vlečejo z voli/kravami-in kasneje v filmu pokaže, kako se alien izleže iz krave.

Hvala za INFO:)

Sem šel gledati in kot kaže to ni režiserki rez (tega Fincher nikoli ni hotel narediti) ampak "2003 Assembly Cut"
The alien gestates in an ox rather than a dog, and one of the inmates discovers a dead facehugger.

Glede na to, da je Alien 3 iz leta 1992 dejansko nisem še videl te različice toliko let kasneje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

billy ::

A ni začetek posnet na niagarskih slapovih? potem lahko glede tega nekako ocenimo za kateri čas gre, ker afaik, so niagarski slapovi nastajali kar nekaj časa, in ne "čez noč" ?

JohanP ::

Ne, posneto je na Islandiji. Niagarski slapovi pa so stari cca 10500 let in naj bi se v naslednjih 50k letih premaknili do jezera Erie.

DarkSite ::

Lion29 je izjavil:

verjetno so izumli kake kreme al kaj v letu 2093, da se po 2 letih hibernacije vsi z mini pufkom, ni potrebno brit.. pa lepe frizure majo.... verjetno jih je dave urejal vmes...

pa full so smesni s temi malimi gadgeti in temi monitorcki po prometeusu... kr neki krogeci se vrtijo...pismo no....

Ja kvadratki na Metro Windows8-ki pa niso ane?

Je že kdo uspel prevesti tisto rezano sceno :d k sem prilimal link? :D ?

JohanP je izjavil:

Ne, posneto je na Islandiji. Niagarski slapovi pa so stari cca 10500 let in naj bi se v naslednjih 50k letih premaknili do jezera Erie.

Na Islandiji? Kul, potem zdaj vemo, da se dogaja na zemlji :)

Glede trojke in extended cut-a, zdaj ko berem detajlno ne vem katerega bi si pogledal. V extended Ripley naplavi na obalo, kar je totalno retardirano (sploh po tistem, ko rešilna kapsula prosto pade iz orbite v atmosfero in nato v vodo). Na koncu tudi ni alien-a, ki bi skočil iz Ripley, ko ona skoči. Sem hotel pogledati če je queen, (na hitro pogledal začetno in končno sceno) pa ni bilo nič :)

FlyingBee ::

david okuži hallowaya in ta poseksa punčaro, ki nato v sebi nosi stvor, ki brez hrane zraste v gigantsko "hobotnico", ki v inžinirja vsadi otročička, ki je nato prilezel ven kot oskubljen alien-like stvor (brez tessalationa in neka ribja ustka ... hahahaha) in to je konec domnevno prvega dela trilogije? to bi lahko precej bolje naredili in nekako sem razočaran, ker enostavno ne obrazloži rdeče niti zgodbe, saj vmes lahko kaj ostane nerazloženega, ne more pa srž filma

Sarkozy ::

še ena razlaga filma

zanimivo

Prometheus EXPLAINED

Space jockey

Space jockey

Ils sont fous ces Slovenes!

ja, film, ki nam vsekakor postavi veliko vprašanj, kar ni slabo, mislim pa da je bolj problem v tem, da so nekatere stvari povpršno narejene in nelogične

Sarkozy je izjavil:

še ena razlaga filma

zanimivo

Prometheus EXPLAINED

Space jockey

Space jockey

Dobro je seciral film. Po mnogih ogledih, kot je omenil.
Še kakšnih 5 podrobnih razlag in 3 oglede, pa bomo mogoče dojeli to neizmerno veličino filma. Treba se je sprijazniti, da je človeški um premajhen, da bi lahko dojel to mojstrovino ;)

Moram zapisati, da je na koncu seciranja filma zadel bistvo, da bolj ne bi mogel.
Največji problem Prometheusa so gledalci, ki so v današnjem času interneta in Googla in Wikipedie, navajeni, da na vsako vprašanje dobijo odgovor v trenutku.
V današnjem času je zelo malo neodgovorjenih vprašanj. Če se odgovora ne najde takoj so ljudje jezni, polovica jih zadevo besno popljuva, druga polovica pa zgradi zgodbo zarote.
Scott je bil zelo pogumen, da se je v tem današnjem času upal narediti nekaj tako pogumnega. Medtem ko večina današnjih filmov odgovarja na vprašanja jih Scottov film postavlja. Za večino to dejanje ni pogumno, ampak preprosto neumno. Ali se mu bo pogum obrestoval ali pa ga bo pokopal, pa bomo videli šele po drugem delu Prometheusa.
Vsaj glede na vesoljske Sci-fi serije zadnjih let bi rekel, da se pogum ne izplača. Besni gledalci kaznujejo vsako eksperimentiranje in hočejo samo jasne in direktne odgovore.

Je pa zanimivo, da nas je spomnil, da se je s prvim Alienom, ki je danes kulten in ga kujejo v zvezde, dogajalo zelo podobno, kljub temu, da so bili takrat ljudje mnogo bolj odprtega duha kot danes.
Tričetrt gledalcev smo prvega Aliena sprejeli kot običajno grozljivko in razen nekaj tistih slavnih trenutkov ko te iz tišine nekaj v trenutku zelo prestraši, film ni v ničemer izstopal. Zgodba je bila nerazumljiva in imela več neodgovorjenih vprašanj kot Prometheus. Četrtina gledalcev pa je film besno popljuvala, kritiki pa sploh ob izidu filmu večinoma niso namenili nobene dobre besede. Se spomnim kar nekaj prijateljev, ki so se imeli za bolj intelektualne in njihov odziv na prvega Aliena je bil enak imagodejevemu iz tega foruma. WTF odziv.
Šele ko je 7 let kasneje prišel 2. del, se je začelo navdušenje, ki je potem oba dela naredilo za kultna. Drugi še vedno velja za malo boljšega, ampak prihod drugega je tudi prvega ponesel v višave in sedaj sta oba legendarna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Sarkozy ::

Izi je izjavil:

Ali se mu bo pogum obrestoval ali pa ga bo pokopal, pa bomo videli šele po drugem delu Prometheusa.

Stric je star že 75, upam, da ne bo preveč odlašal z dvojko

Vmes misli posneti še The Counselor in Blade runner 2

in Scott we trust

in Scott we trust

Ils sont fous ces Slovenes!

Ampak za svoja leta zgleda kar v redu. Taki ljudje tako ali tako ne gredo nikoli v penzijo in ustvarjajo do smrti. Če ga srce ne bo izdalo, lahko ustvarja še vsaj 10 let.
Taki stari režiserji so meni všeč, ker se jim počasi že začne jebati za gledalce in si upajo eksperimentirati. Delajo bolj za svojo dušo.
Med takimi eksperimenti je precej čudnih filmov, ki jih razumejo samo redki izbranci, ampak vmes se najdejo tudi biseri.

Zgodovina sprememb…

Mene neodgovorjena vprašanja, mišljena da ostanejo neodgovorjena ne motijo. Res me je precej zmotil konec, ker sem pričakoval zaključeno celoto. Tisto, kar me najbolj nervira, so nesmiselne akcije in reakcije ljudi. In s tem se tudi tisti youtube video gor strinja. Samo da jih večino izpusti. In tega čas ne bo mogel kar tako popraviti. Ga ni alien filma, kjer bi se osebe vedle tako nesmiselno.

Saj zgodbe nastajajo izključno zaradi napačnih reakcij ljudi. Če bi gor poslali skupino vojaških specialcev, ki vse delajo samo po ukazih in svojega razmišljanja sploh nimajo, potem zgodbe ne bi bilo.
Notri in ven, vse v nekaj minutah, nobenega dotikanja, nič se ne bi zgodilo, ena stran reporta za poveljnika in vrnitev na Zemljo. Alien se ne bi nikoli rodil in celotne franšize ne bi bilo. Boring.

Zato pa imamo čudaške znanstvenike, ki jih radovednost žene, da delajo napake po tekočem traku, dokler jim enkrat slučajno ne uspe. Brez njih ne bi napredovali pa tudi nobenih zgodb ne bi bilo.

imagodei ::

Izi je izjavil:

Največji problem Prometheusa so gledalci, ki so v današnjem času interneta in Googla in Wikipedie, navajeni, da na vsako vprašanje dobijo odgovor v trenutku.
V današnjem času je zelo malo neodgovorjenih vprašanj. Če se odgovora ne najde takoj so ljudje jezni, polovica jih zadevo besno popljuva, druga polovica pa zgradi zgodbo zarote.
Scott je bil zelo pogumen, da se je v tem današnjem času upal narediti nekaj tako pogumnega. Medtem ko večina današnjih filmov odgovarja na vprašanja jih Scottov film postavlja. Za večino to dejanje ni pogumno, ampak preprosto neumno. Ali se mu bo pogum obrestoval ali pa ga bo pokopal, pa bomo videli šele po drugem delu Prometheusa.

Niso problem neodgovorjena vprašanja per se. Problem je, da igralci očitno čez cel film vedo več, kot gledalec, to pa je storytelling fail. Na koncu filma oz. druge oblike pripovedi, mora biti gledalcu jasno bolj ali manj vse, kar je jasno karakterjem v zgodbi. Čisto OK je, da se gledalec med filmom praska po glavi in mu ni nič jasno, ampak do konca morajo biti glavna vprašanja odgovorjena. Tudi če je od začetka jasno, da gre za trilogijo oz. več delov je fajn, če ti je po ogledu vsaj kaj jasno (za primer recimo poglej trilogijo Matrix).

Poleg tega pa razna namigovanja na krščanstvo niti niso ostala tako zelo skrita, nekateri smo že ob prvem ogledu filma te stvari jasno opazili. To da se stvari dogajajo okoli Božiča in da starost Inženirjeve glave ocenijo na 2000 let, sta le dva izmed očitnih namigov.

Kot drugo so pa tu prisotni še plain klišejski debilizmi iz tretjerazrednih grozljivk, ki ostanejo tudi, če nekako zakrpaš vse luknje v zgodbi (z raznimi FAQ-ji na internetu, director's cut verzijo, privat razlagami navdušencev...). Še vedno ostajajo vprašanja, kateri kapitan bi pustil zapustit ladjo trumi amaterjev, ne da bi okolico prej pregledali vojaki/varnostniki. Ostajajo vprašanja o karanteni (na ladjo prinesejo glavo v nahrbtniku in potem prosto po prešernu vtikajo igle vanjo, snemajo si maske, vrata odpirajo vsem, ki sredi nevihte trkajo...). Vprašanje varnosti posadke in uspešnosti misije je odvisno med drugim tudi od tako ključnih stvari, kot je health protocol. Zato bi se o teh zadevah temeljito poučili že pred misijo, na treningu, kršitve pa bi bile strogo sankcionirane (kapitan ne dovoli vstopa na ladjo).

Ja - kvalitetne Sci-Fi serije v zadnjih desetletjih so nas navadile na višje standarde in manj nelogičnosti.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Z odsekano glavo in karanteno je bilo vse v redu, sem bil pozoren. Spravijo jo v to namensko neprodušno prozorno vrečko iz katere potem izpumpajo ves zrak, šele nato gre v torbo. Na ladji gre takoj v laboratorij in v posebno karanteno. So pač malo bolj napredni in ne delajo skozi steklo, kot v današnjih lasih ampak imajo že nek neviden forcefield za karanteno. Glavo vzamejo ven šele znotraj zašlite in preverijo, če je kakorkoli kontaminirana. Odgovor računalnika je negativen. Potem pa začno z poskusi. Električna stimulacija sproži napredovanje ustavljenega procesa tistega črnega gnusa, ki ga ne morejo ustaviti, Vse se odvija v strogi karanteni.

Vojakov in varnostnikov na misiji ni, gre za popolnoma miroljubno raziskovalno misijo. Na ladji imajo sicer par pušk, pa še te jim Shawova prepove vzeti s seboj v kupolo, ker gre za raziskovalno misijo, kjer ne pričakujejo problemov. Shawova je vodja odprave v kupolo in ona ima tam glavno besedo in ona se odloči, da pušk ne rabijo. Vickersova skrbi samo za varnost na ladji, zato tudi skuri Hollowaya, ko hoče okužen na ladjo.

Mislim, da si malo nerealen s tvojim vojaškim režimom. A si kdaj videl raziskovalce, ko odpirajo kakšno novo grobnico ali celo neraziskano piramido? Noben ni imel nobene maske, nobenega orožje ni bilo nikjer, vojaške prisotnosti pa še manj.

Misija Prometheus naj bi bila odgovor na VABILO Inženirjev, kateri so očitno že bili na Zemlji, pa nam niso nič naredili. Nihče ne pričakuje kakšnih koli zapletov, saj naj bi šlo za "obisk" na poprejšnje vabilo. Razmišljanje: "Če bi nas imeli Inženirji namen pobiti, bi nas pobili že na Zemlji".
In kako bi izpadlo, če bi se Zemljani na vabilo poslali gor vojsko? Tudi Prometheus je raziskovalna ladja brez težjega orožja.
Ne moreš iti vendar na prijateljsko vabilo z težko oboroženo vojaško ladjo polno vojakov, Obisk bi se takoj spremenil v vojno.

Zgodovina sprememb…

Ima kdo podatek za koliko je bil ta film skrajšan in koliko bi znala trajati EE verzija? Namreč v filmu je toliko lukenj, da skoraj ne morem verjeti, da bi ridley to namerno naredil. Logično se mi zdi, da je moral veliko zadev izrezati, ampak je vseeno pustil nekaj, da lahko pelje neko zgodbo.

EE bi znala dodati marsikaj oz razložiti marsikaj. Upam, da ni to le prazno upanje :)

Ni pa mi jasna logika začetka. Zakaj bi se sploh katerokoli živo bitje namerno žrtvovalo za nekaj, od česa ne bo imelo koristi, zakaj bi inženir moral "v celoti" razpasti, da potem dobimo ven "naš" DNK, ko pa bi bilo dovolj, da razpadla zgolj ena njegova dlaka. Meni je ta njegov "obred" bolj deloval na samomor, kakšen takšen..."časten" samomor.

Torej, če bi bil tisto samomor inženirja in smo mi potem slučajno nastali, bi to razložilo, zakaj so nas inženirji hoteli pomorit - ker nas ne bi smelo biti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: billy ()

billy je izjavil:

Zakaj bi se sploh katerokoli živo bitje namerno žrtvovalo za nekaj, od česa ne bo imelo koristi

To so bolj sociološka vprašanja, ki se filma ne tičejo neposredno.
Zakaj se muslimani razstreljujejo? Zakaj se ljudje prijavljajo v vojsko? Pri živalih, ki živijo v kolonijah je žrtvovanje svojega življenja za splošno korist nekaj povsem običajnega. Ljudje so še pred kratkim žrtvovali celo svoje lasne otroke bogovom, v zameno za boljšo letino ali v obdobjih večjih epidemij.
Pri živalih je razlog za žrtvovanje skupna korist, pri ljudeh pa ponavadi vera in Inženirji so kot kaže precej verno ljudstvo.

billy je izjavil:

Torej, če bi bil tisto samomor inženirja in smo mi potem slučajno nastali, bi to razložilo, zakaj so nas inženirji hoteli pomorit - ker nas ne bi smelo biti.

Ne, ta teorija odpade, ker so Inženirji že bili na Zemlji in to skoti celotno človeško obdobje, kar kažejo risbe iz jam iz različnih obdobij, pa ni nič kazalo, da nas mislijo pobiti.
Da nas mislijo odstraniti smo se jim nekaj zamerili šele kakšnih 2000 let nazaj.

Zgodovina sprememb…

Dobro, ampak jaz potem nisem dobil občutka, da bi bili ti inženirji neki ubermensch, glede na to, da so tehnološko zelo razviti, kaj drugega, kot logika ne more biti pri njih merilo.

Edino, če so to le vojaki, ali orodje, nekih drugih nezemljanov, tistih, ki domujejo na domačem planetu, in ti so poslali inženirje "po vesolju"

billy je izjavil:

Edino, če so to le vojaki, ali orodje, nekih drugih nezemljanov, tistih, ki domujejo na domačem planetu, in ti so poslali inženirje "po vesolju"

Shawova si je v filmu postavila vprašanje: "Kdo je pa potem naredil Inženirje?"
Kot vsak stavek v filmu ima tudi ta verjetno nek pomen. Bog si ga vedi kaj bomo videli na Inženirskem planetu.

Ali se komu zdi, da se je kaj bistvenega spremenilo tu na Zmelji zadnjih par tisoč let od recimo znamenita izreka "kruha in iger", razen da imamo pametne mobilnike pa to? Zakaj bi torej, kdo pričakoval od neke druge t.i. "napredne" rase, da bo strašansko razumska in uporabljala samo logiko, zgolj zato ker imajo pač napredno tehnologijo?:|

Zgodovina sprememb…

Ker je ta rasa 99.9% enaka naši.

na domačem planetu bodo Predatorji vse pokončali, film Engineers vs. Predator ... šala

kdaj pa pride drugi del vn?

PaX_MaN je izjavil:

Ker je ta rasa 99.9% enaka naši.

No, potem tudi od njih prav nobeden ne more pričakovati čudežev, razen malo boljše mobilnike:P

Gregor P je izjavil:

Ali se komu zdi, da se je kaj bistvenega spremenilo tu na Zmelji zadnjih par tisoč let od recimo znamenita izreka "kruha in iger"

ja, meni se zdi, da se je spremenilo OGROMNO... "enakopravnost" zensk, enakopravnost drugih ras, mocno povecana etika in morala, vecja organiziranost, veliko vecja stopnja izobrazenih ljudi, dosegljivo znanje, etc, etc... niti ne bom nasteval, ker se mi zdi tvoj komentar trolanje

Gregor P je izjavil:

Ali se komu zdi, da se je kaj bistvenega spremenilo tu na Zmelji zadnjih par tisoč let od recimo znamenita izreka "kruha in iger", razen da imamo pametne mobilnike pa to? Zakaj bi torej, kdo pričakoval od neke druge t.i. "napredne" rase, da bo strašansko razumska in uporabljala samo logiko, zgolj zato ker imajo pač napredno tehnologijo?:|

Točno to. Poglejmo na primer naše Muslimane. Večinoma jih vodi samo slepa vera, razum in logika pri njih... (oops, bom nehal predem bom česa obtožen)
Mogoče so ti Inženirji samo kakšna fanatična verska ločina in na njihovem domačem planetu obstajajo tudi bolj razumni Inženirji ali pa celo kakšna še bolj napredna bitja.
To so pač tista neodgovorjena vprašanja v filmu in o tem je sedaj brez veze debatirati.

Lion29 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Ali se komu zdi, da se je kaj bistvenega spremenilo tu na Zmelji zadnjih par tisoč let od recimo znamenita izreka "kruha in iger"

ja, meni se zdi, da se je spremenilo OGROMNO... "enakopravnost" zensk, enakopravnost drugih ras, mocno povecana etika in morala, vecja organiziranost, veliko vecja stopnja izobrazenih ljudi, dosegljivo znanje, etc, etc... niti ne bom nasteval, ker se mi zdi tvoj komentar trolanje

Upam, da se zavedaš, da so ženske že bile kdaj enakopravne v naši večtisočletni zgodovini, imele celo vodilne funkcije v družbi nad moškimi, preden me boš kar takole obtožil nekega trollanja.

>Z odsekano glavo in karanteno je bilo vse v redu, sem bil pozoren.

Meter od nje so bili brez maske, pa še premikali so jo. To je že bil en tak velik fail.

>Na ladji gre takoj v laboratorij in v posebno karanteno. So pač malo bolj napredni in ne delajo skozi steklo, kot v današnjih lasih ampak imajo že nek neviden forcefield za karanteno.

Aha, zato je bila taka panika, predno je glava eksplodirala. Verjetno jim je neviden forcefield crknil :)

>Vse se odvija v strogi karanteni.

A niso ravno pravi čas uspeli zapreti prostora? Kakšna ti je to stroga karantena?

>Mislim, da si malo nerealen s tvojim vojaškim režimom.

Ja, ker pričakovati kakšnekoli probleme na planetu, za katerega predvidevaš, da je bil 2k let nazaj poseljen, je res naivno. Če ne zaradi ostalega bi že za zaščito pred divjimi živalmi, okoljem, ... potrebovali vojsko.

>A si kdaj videl raziskovalce, ko odpirajo kakšno novo grobnico ali celo neraziskano piramido? Noben ni imel nobene maske, nobenega orožje ni bilo nikjer, vojaške prisotnosti pa še manj.

Nisem. Ampak pač ne gledam raziskovalcev piramid. Ni pa ravno odpreti eno piramido (grobnico) primerljivo z obiskom neznanega planeta, za katerega predvidevaš, da so bili 2k let nazaj prijazni. Hell, pri nas vlada ne preživi niti 4 letnega mandata. Vsakih par sto let se nam geo karte pošteno premešajo.

>Nihče ne pričakuje kakšnih koli zapletov, saj naj bi šlo za "obisk" na poprejšnje vabilo.

Aha, torej inteligentni znanstveniki pričakujejo, da se v 2k let ni NIČ spremenili (verjetno v šoli niso imeli zgodovine, samo umetnost) in da razen inžinirjev tam doli ne more biti ničesar nevarnega.

>Ne moreš iti vendar na prijateljsko vabilo z težko oboroženo vojaško ladjo polno vojakov,

Moraš. Drugače je vse, kar ti ostane od misije rambo punca in glava robota.

>Če bi gor poslali skupino vojaških specialcev, ki vse delajo samo po ukazih in svojega razmišljanja sploh nimajo, potem zgodbe ne bi bilo.

Ne pretiravati. Aliens je imel praktično same vojake in je najboljši film v seriji. In da bi vojaki ubili zgodbo je abotno - minimalno kar bi ji dali je globino in verjetnost. Mirno si lahko zamisliš dialoge med vojsko in znanstveniki, kjer prvi rinejo v smer varnosti, drugi pa v smer raziskovanja. In trenja med njimi bi ti dala nek občutek pristnosti. Za razliko od tega sranja, kjer, totalno neprepričljivo, to vlogo vojske prevzame geolog??? ki se za povrh vsega še izgubi in šlata aliena.

>Zato pa imamo čudaške znanstvenike, ki jih radovednost žene, da delajo napake po tekočem traku, dokler jim enkrat slučajno ne uspe.

To potem niso znanstveniki in velika verjetnost je, da ne bi dočakali svojih 30 ali 40 let s takim načinom dela na zemlji.

>Brez njih ne bi napredovali pa tudi nobenih zgodb ne bi bilo.

Za nekoga tako nezahtevnega glede zgodbe imaš zanimiv strah :)

Gregor P je izjavil:

Upam, da se zavedaš, da so ženske že bile kdaj enakopravne v naši večtisočletni zgodovini, imele celo vodilne funkcije v družbi nad moškimi, preden me boš kar takole obtožil nekega trollanja.

kje pa? upam, da ne govoris samo o enem ljudstvu ampak o vecini clovestva...

in tudi ce bi bilo res, kar pravis, se je v zadnjih nekaj tisoc let OGROMNO spremenilo... a se tiz avedas, da je suzenjstvo bila ustaljena praksa? da so bili umori ustaljena praksa?

mah no, pustimo stat... nauciti se moram, da neumne opazke o tem, kak gre clovestvo v pogubo ignoriram

Poldi112, v tvojem odgovoru si v bistvu povedal večino kar je narobe pri tem filmu

saj pravim, za 15 letnike je super, za 22 letnika, nekaj pač kar je novega v tej franšizi in za malo starejše zelo beden scenarij s polno luknjami

Lion29 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

kje pa? upam, da ne govoris samo o enem ljudstvu ampak o vecini clovestva...

in tudi ce bi bilo res, kar pravis, se je v zadnjih nekaj tisoc let OGROMNO spremenilo... a se tiz avedas, da je suzenjstvo bila ustaljena praksa? da so bili umori ustaljena praksa?

mah no, pustimo stat... nauciti se moram, da neumne opazke o tem, kak gre clovestvo v pogubo ignoriram

Pravim, da do bili tako vzponi in padci v naši večtisočletni civilizaciji.

Za ženske, ki naj bi po tvojem šele dandanes imele več pravic, ti takoj lahko povsem najmanj dva primera, kjer je tako to že bilo in sicer v Minojski civilizaciji od leta 2600 do 1450 pred našim štejem ... in pa recimo Galke, na splošno so bili Galci bolj civiliziran narod od Rimljanov takrat, ki so imeli Galce za barbare ter jih tako tudi opisovali; na žalost so se ohranili predvsem njihovi napačni opisi "barbarov", vendar so novejše raziskave pokazale, da so Rimljani radi malo prirejali zgodovino njim v prid (nič novega torej).

Kako bi šele lahko argumentiral, če bi bil zgodovinar:)

P.S.: kdaj pa so bili umori, kar ustanovljena praksa oz. kaj sploh misliš s tem?!? Bile so vojne, takrat, so vojne še danes, in so se ljudje pobijali takrat kot se tudi danes. Že v Sloveniji se streljajo skoraj že vsak teden, da sploh ne omenjam kakšnega mesta kot je Juarez.

Zgodovina sprememb…

««
13 / 25
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alien 5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
6617171 (7507) oo7