» »

Prometheus

Prometheus

««
11 / 25
»»

imagodei ::

Gregor P je izjavil:

Alien originalen LOL:)) ... kdaj slišala za citat "I didn't steal Alien from anybody. I stole it from everybody!" ;)

Tole je navadno trganje iz konteksta. Citat je izrekel scenarist, Dan O'Bannon (glej poudarjen del):
In writing the script, O'Bannon drew inspiration from many previous works of science fiction and horror. He later stated that "I didn't steal Alien from anybody. I stole it from everybody!"[19] The Thing from Another World (1951) inspired the idea of professional men being pursued by a deadly alien creature through a claustrophobic environment.[19] Forbidden Planet (1956) gave O'Bannon the idea of a ship being warned not to land, and then the crew being killed one by one by a mysterious creature when they defy the warning.[19] Planet of the Vampires (1965) contains a scene in which the heroes discover a giant alien skeleton; this influenced the Nostromo crew's discovery of the alien creature in the derelict spacecraft.[19] O'Bannon has also noted the influence of "Junkyard" (1953), a short story by Clifford D. Simak in which a crew lands on an asteroid and discovers a chamber full of eggs.[15] He has also cited as influences Strange Relations by Philip José Farmer (1960), which covers alien reproduction, and various EC Comics horror titles carrying stories in which monsters eat their way out of people.[15]

Gregor P je izjavil:

... ne bit preveč pametna glede Gigerja ker če si pozorno prebrala moj komentar je jasno da sem njemu namenil kompliment (rekel sem da je to ta najboljši del filma; ni pa od Scotta, je moral Gigerja iti prosit za to; v tem kontekstu "posojanje" - namreč vi vsi strašansko kujeta Scotta v nebo kot da si je on vse izmislil) ... mislim da se sploh najde nekdo, ki nekomu očita kakšna je bila vloga Gigerja pri Alienu;((

Kar pa glede Gigerja klobasaš, je pa neresno. Navadno nesramno hinavsko pretvarjanje. V vsakem filmu najamejo scenografa, design artista... Govorit, da si Alien nekaj sposoja od Gigerja je ravno taka blesarija, kot da bi trdil, da si je James Cameron v Terminatorju 2 sposojal ideje od Georga Lucasa, ker je najel ILM za upodobitev T-1000.

WTF, človek, no. Umetniška dela od Gigerja so bila všeč Tako O'Bannonu kot Ridleyu Scottu, zato sta ga prosila, če lahko dizajnira nekatere elemente filma. Ne moreš pa cele scenografije pripisovat njemu.
- Hoc est qui sumus -

Brane22 ::

V bistvu Cameron dela prostor za dokumentarec s Šekijevim pričevanjem na temo "Ali so bili Engineerji v bistvu Srbi".

To bi bla ena taka prikladna "pika na i"... :D:))

Poldi112 ::

Zakaj rogljičku nekateri pravite krof? Naši krofi so polni, pa tudi ameriški nimajo lunkne v obroču. Plus da je ob trku, če se prav spomnim, prišlo do eksplozije, torej je pečen in ne cvrt.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

JesusChrist ::

Poanta je da je to končno en sci-fi film ki smo jih bli včasih vajeni. Sem že pogrešal take zadeve. Tistim, ki pa je film slab pa naj začnejo gledat romantične komedije.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

AngelOfDeath ::

Jaz si pa ne želim da bi kateri naprednejši človek prišel na zemljo. Ker bi ga ljudje, ki živijo in imajo vajeti ubili.
edit: Slovnica

JesusChrist je izjavil:

Poanta je da je to končno en sci-fi film ki smo jih bli včasih vajeni. Sem že pogrešal take zadeve. Tistim, ki pa je film slab pa naj začnejo gledat romantične komedije.

Lol, bolj zahtevne od sebe pošiljaš gledati manj zahtevne filme. Drugače pa definiraj končno in včasih? Ker kvalitetni vesoljski sci-fi se še vedno snemajo. Vesoljska recimo padeta na pamet Cargo in Pandorum, malo starejši a odličen Serenity, pa malo drugačen Moon recimo. Noben od njih niti približno nima toliko debilizmov notri, da bi sesuli izkušnjo tako kot pri Prometheusu, da ne omenjamo tega, da so vsi po vrsti bolj izvirni.

BigWhale ::

imagodei je izjavil:

Skratka, v nezahtevnem filmu te ne zmoti čisto fizikalna omejitev, da ima revolver npr. 6 nabojev, tip pa brez reloadanja enostavno "skine" 30 ljudi? Čestitke, you're easy to please.

Cak, cak. Lej, Handsome Stranger je imel six shooterja with seven bullets! Tko, da tud v navadnem filmu je vse mogoce! ;>

Invictus ::

imagodei je izjavil:

Pa še tkole: ko je Jules Verne napisal V 80 dneh okoli sveta, je bila to SciFi. Danes to ne more biti SciFi, gre samo za žanr fikcije. Enako kot npr. 20.000 milj pod morjem. Nemotova (jedrska) podmornica je bila takrat SciFi, danes pa je zgodba zgolj fikcijska. Oz. drugače: original knjige baš ne moreš jemati drugače kot je bila napisana in sprejeta takrat, ko je izšla. A če bi te zgodbe objavil danes, zagotovo ne bi padle v žanr SciFija.

Nemotova podmornica je bila na premog, ne jedrska ... Beri knjigo še enkrat :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Izi ::

imagodei je izjavil:

Lej, če nekdo napiše, da je film dober, jaz začutim neustavljivo slo po tem, da napišem, da ni dober.

imagodei je izjavil:

Ampak, zdaj vedno bolj vidim, da je problem še širši: ne samo, da je Ridley Scott mene razočaral, očitno je množico ljudi navdušil.

Brez skrbi, vsi smo opazili, da te v trollanje v tej temi žene neka neustavljiva sla. Psihiatri bi rekli, da gre za tipično mladostniško kljubovalnost.
Dobesedno zaboli te, ko vidiš, da nekdo misli drugače kot ti. Ni problem v tem da tebi film ni všeč, s stvarmi, ki nam niso všeč se pač srečujemo na vsakem koraku, tukaj se ne da nič narediti, ampak kako hudiča je mogoče, da si nekdo upa napisati, da film le ni tako slab, če pa si vendar ti razločno napisal, da je film slab !!!
Simptomi:
WTF je narobe z ljudmi? A je to sploh mogoče? Že najmanj 20-krat sem napisal, da je film popolna polomija, katastrofa, sramota za režiserja, pa se kljub temu še vedno najdejo ljudje, ki jim je film všeč. Sploh me ne upoštevajo. Sedaj mi je pa totalno zavrelo. Nekaj je treba narediti? Kako naj te kretene spravim k pameti. Sovražim ljudi ...
Če bi bil v Ameriki bi kupil orožje in jih šel streljati na ulico. Ah, na ulici se mi zna kdo upreti, bi šel raje v šolo, tam bodo samo brezglavo bežali. Bi jih naučil, kaj se pravi neupoštevati moje mnenje.
Kaj pa če film le ni tako slab? Nemogoče, saj sem vendar nadpovprečno inteligenten. Moje dojemanje je daleč pred tistimi, ki hvalijo film. Sicer sem film spremljal zelo površno, med gledanjem sem hotel očarati punco, ki je sedela zraven mene, ampak za moje super možgane to ni ovira, meni ni ničesar ušlo. O čem sploh razmišljam, jasno, da je moje mnenje nezmotljivo.
Ampak kaj ko je orožje tako težko nabaviti v Sloveniji. Ne preostane mi drugega, kot da grem še naprej trollati na forum, mogoče bom pa le našel kakšnega mladca, ki se mi bo pridružil zaradi gole kljubovalnosti in bomo skupaj prepričali idiote kako slab je film ...

To težavno mladostniško obdobje, na srečo prej ali slej mine. Pri nekaterih že kmalu po tridesetem, pri večini šele okoli štiridesetega. Če se podaš v politiko pa očitno nikoli.

Hehe, nisem se mogel zadržati, ob prebiranju imagodejevih postov v tej temi mi gre že nekaj časa na smeh. Filmi so namenjeni razvedrilu in ne izobraževanju.
Peace brother ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Poldi112 je izjavil:

JesusChrist je izjavil:

Lol, bolj zahtevne od sebe pošiljaš gledati manj zahtevne filme.

Zahtevne? Že to, da enačiš "zahtevnost" z "okusom" mi pravi, da se sploh ne mislim mešati v debato s tabo.

Od kje ti ideja, da enačim zahtevnost z okusom? Ti si tisti, ki nas podiš gledati romantične komedije. Jaz samo iz tega vlečem zaključke. Če je napačen pa ti povej, kaj si mislil s tem.

Sploh pa, kaj ima okus veze s tem, da me moti totalno nesmiselno obnašanje oseb v filmu? Glede na to, kako nas podite ven iz debate se mi zdi, da se počutite ogrožene.

Gregor P ::

imagodei je izjavil:

Tole je navadno trganje iz konteksta. Citat je izrekel scenarist, Dan O'Bannon (glej poudarjen del):
In writing the script, O'Bannon drew inspiration from many previous works of science fiction and horror. He later stated that "I didn't steal Alien from anybody. I stole it from everybody!"[19] ...

... in kaj tebi ni jasno; O'Bannon&co so fantazirali o tem filmu že davno prej, preden se je Scott sploh prikazal poleg, ideje so kradli iz vsepovsod. Pa še režirati ga je hotel: "O'Bannon had originally assumed that he would direct Alien, but 20th Century Fox instead asked Hill to direct." itd. itn.

Kar pa glede Gigerja klobasaš, je pa neresno. Navadno nesramno hinavsko pretvarjanje. V vsakem filmu najamejo scenografa, design artista... Govorit, da si Alien nekaj sposoja od Gigerja je ravno taka blesarija, kot da bi trdil, da si je James Cameron v Terminatorju 2 sposojal ideje od Georga Lucasa, ker je najel ILM za upodobitev T-1000.
WTF, človek, no. Umetniška dela od Gigerja so bila všeč Tako O'Bannonu kot Ridleyu Scottu, zato sta ga prosila, če lahko dizajnira nekatere elemente filma. Ne moreš pa cele scenografije pripisovat njemu.

Mene je ravno Gigerjev svet impresioniral takrat v Alienu, ne pa sam film. Film sam brez Gigerjeve umetniške stvaritve ima zame izredno majhno vrednost, ker sem vse videl že prej v X filmih. Ali kot je rekel O.Bannon: "His paintings had a profound effect on me. I had never seen anything that was quite as horrible and at the same time as beautiful as his work. And so I ended up writing a script about a Giger monster." Potem pa še "O'Bannon introduced Scott to the artwork of H. R. Giger" Skratka brez Gigerja ni Aliena, brez Scotta je pa lahko.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Polde chill. Kar se tiče mojih kriterijev za filme pa se ne boj, ker že oceno 6 dobi redkokateri od mene - da te potolažim: tudi ta ni bil za več kot 6 pri meni osebno, ampak mi je bil "ok" v smislu nostalgije na tiste stare dobre aliene in podoben crap.

FlyingBee ::

ne vem no, nekaj mi ni jasno ...

1. Kakšen pomen ima prvi prizor z razpadajočim inžinirjem?
2. Zakaj je David infektiral znanstvenika in zakaj je že kar vedel kaj bo iz tega ratal?
3. Zakaj bi namesto orožja naredili zverce, ki bi iztrebile človeka.
4. Zakaj na koncu inžinir tako agresivno pobije vse, brez niti ene besede?
5. Na podlagi česa si lahko razlagam, da tisti črdečelasi geolog postane mutant?
6. Kakšna so tista falusna/kačasta bitja, ki skozi usta zlezejo in imajo kislino namesto krvi?
7. Če imajo isti DNK, kako je ostala glava 2000let skoraj nedotaknjena in kako so jo z elektrošoki spodbudili in zakaj so bili tako presenečeni, da je eksplodirala in kako, da se 2090 leta še vedno znanstveniki tako lahko zmotijo?

.... in še Zakaj kaže David znake navdušenja, ostalih čustev pa ne, čeprav naj bi bil tako narejen, da se obnaša, dela in izgleda kot človek?

Zgodovina sprememb…

In v čem je smisel imeti lestvico od 1 do 10 (predvidevam), če potem uporabiš zgolj dobro polovico?
Kar se mene tiče je Aliens čista desetka. Edini debilizem, ki se ga spomnim je, da ladja pade dol iz orbite, ampak to jim brez problema odpustim. Za Prometheus se pa strinjam da je vreden nekje 6.

FlyingBee je izjavil:

ne vem no, nekaj mi ni jasno ...

1. Kakšen pomen ima prvi prizor z razpadajočim inžinirjem?
2. Zakaj je David infektiral znanstvenika in zakaj je že kar vedel kaj bo iz tega ratal?
3. Zakaj bi namesto orožja naredili zverce, ki bi iztrebile človeka.
4. Zakaj na koncu inžinir tako agresivno pobije vse, brez niti ene besede?
5. Na podlagi česa si lahko razlagam, da tisti črdečelasi geolog postane mutant?
6. Kakšna so tista falusna/kačasta bitja, ki skozi usta zlezejo in imajo kislino namesto krvi?
7. Če imajo isti DNK, kako je ostala glava 2000let skoraj nedotaknjena in kako so jo z elektrošoki spodbudili in zakaj so bili tako presenečeni, da je eksplodirala in kako, da se 2090 leta še vedno znanstveniki tako lahko zmotijo?

.... in še Zakaj kaže David znake navdušenja, ostalih čustev pa ne, čeprav naj bi bil tako narejen, da se obnaša, dela in izgleda kot človek?

Se je že povedalo da je film bil tako butasto narejen in z namernimi napakami, da bi se na koncu vse "izšlo" po "skripti".

Poldi112 je izjavil:

In v čem je smisel imeti lestvico od 1 do 10 (predvidevam), če potem uporabiš zgolj dobro polovico?
Kar se mene tiče je Aliens čista desetka. Edini debilizem, ki se ga spomnim je, da ladja pade dol iz orbite, ampak to jim brez problema odpustim. Za Prometheus se pa strinjam da je vreden nekje 6.

Kako misliš da uporabim zgolj dobro polovico? Ker si pač redkokateri zasluži več kot 6. Sploh v zadnjih par letih je žalost kar se tiče filmov. So pa seveda svetle izjeme.

Zgodovina sprememb…

Nikec3 ::

Wayland je naročil Davidu, da naj nekoga iz posadke okuži. David nikoli ne dela na svojo roko.

Davidu program prepoveduje, da bi kr nekega človeka okužil, zato išče dovoljenje:
David: "What would you be willing to do to get the answers to your questions?"
Holloway: "Anything and everything."

In tukaj David dobi "dovoljenje", da lahko okuži Hollowaya, in mu ponudi okužen napitek.

Čeprav menim da je scenarij slab, je ta dialog dejansko nek biser celotnega scenarija.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

PaX_MaN ::

LOL, ta biser celotnega scenarija je na nivoju unga dialoga po katerem se pilot in še dva delajo kamikaze. Oziroma, ker je treba za razumevanje brat FAQje:
Holloway says, "Anything and everything." And that basically overrides whatever ethical programming David is mandated by, [allowing him] to spike his drink.

Overajda etično programiranje?
WHAT.DA.FAK?

A "David" se ti pa zdi nekaj povsem vsakdanjega;((

Izi je izjavil:

Brez skrbi, vsi smo opazili, da te v trollanje v tej temi žene neka neustavljiva sla. Psihiatri bi rekli, da gre za tipično mladostniško kljubovalnost.
Dobesedno zaboli te, ko vidiš, da nekdo misli drugače kot ti. Ni problem v tem da tebi film ni všeč, s stvarmi, ki nam niso všeč se pač srečujemo na vsakem koraku, tukaj se ne da nič narediti, ampak kako hudiča je mogoče, da si nekdo upa napisati, da film le ni tako slab, če pa si vendar ti razločno napisal, da je film slab !!!
Simptomi:
[snip...]

Najprej hvala, dandanašnji mi vedno manj ljudi omeni, da sem mlad.

Nadalje: smo v oddelku 7 Umetnosti, če si opazil. Tole ni Loža, malce več vsebine v postih je pač pričakovana reč. Film je (lahko, očitno pa vedno redkeje) umetnost. Tle debatiramo o različnih vidikih; debata ti je lahko všeč ali pa ne - grow up.

Odrasli poskušamo debatirat argumentirano, o mladostniški nezrelosti pa več pove tvoj ad hominem izpad, ko zmanjka argumentov. Se ti opravičujem, če te moje mnenje, da je Prometej lahko všeč le nezahtevni publiki, tako užali, da meniš, da sem začel osebni obračun z vami in da je spuščanje na osebni nivo kul odgovor.

Čist napačno razumeš stvar: lej, film ti je bil všeč, praviš, da je globok in dodelan kot le malokateri... Prav, prepričaj me. Povej, kaj dela ta film tako dober? S kakšno logiko naj spregledam že 1000x omenjene napake v zgodbi?

Seveda je lažje cvilit, da je film top šit, ko te pa vprašam zakaj, pa se elegantno izviti in preiti v ad hominem napad.

Gregor P je izjavil:

... in kaj tebi ni jasno; O'Bannon&co so fantazirali o tem filmu že davno prej, preden se je Scott sploh prikazal poleg, ideje so kradli iz vsepovsod. Pa še režirati ga je hotel: "O'Bannon had originally assumed that he would direct Alien, but 20th Century Fox instead asked Hill to direct." itd. itn.

Ja, exactly, kaj ti ni jasno? :D O'Bannonu so očitali, da je določene stvari "pokradel" iz drugih filmov. In na to je odgovoril, da ni kradel nikomur, da pa je kradel vsem. To je ena taka fina retorična figura, s katero je povedal, da tisti, ki mu očitajo krajo, nimajo pojma o čem govorijo.

Ne more bit uporaba neke tematike, koncepta, ideje, značajskih lastnosti, prototipa osebe ali arhetipa, okarakterizirana kot kraja. Na ta način potem danes ne moreš več povedati nič več, ker so bile vse teme, vsi zapleti in vse osebe že obdelane do časa Shakespearja! Na ta način lahko G.R.R. Martina obtožiš, da je kradel od Shakespearja in celo od Homerja! Da ne rečemo od Franka Herberta (Dune), Stephena Kinga (Stand, The Dark Tower) in očitno, od J.R.R. Tolkiena.

Ne, kolega - na frišno in originalno zapakirana zgodba, ki subtilno reciklira določene že videne karakterje, NI KRAJA.

No, recimo, Avatar je pa samo Pokahontas v novi preobleki. Tle bi pa kamot omenjal kakšno krajo...
- Hoc est qui sumus -

Zanimivo, da del o Gigerju (ki je zato zgolj samo nek dizajner) si pa v svojem odgovoru kar izpustil he he8-)
"His paintings had a profound effect on me. I had never seen anything that was quite as horrible and at the same time as beautiful as his work. And so I ended up writing a script about a Giger monster."

Zgodovina sprememb…

@Gregor P,

malce nesramno podtikaš, ampak dobro. Tole sem ti napisal malce višje gor, sem mislil, da je jasno. Ampak očitno imaš rad, da se večkrat pove:

imagodei je izjavil:

Also, če že špilaš frajerja, pa mal povišajva stavo:
O'Bannon brought in artists Ron Cobb and Chris Foss (with whom he had worked on Dark Star and Dune, respectively) to work on designs for the human aspects of the film such as the spaceship and space suits.[25][29] Cobb created hundreds of preliminary sketches of the interiors and exteriors of the ship, which went through many design concepts and possible names such as Leviathan and Snark as the script continued to develop.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Sam pa trdim, da brez Gigerja, ni Aliena oz. je brez njega le še nek horor film v vrsti mnogih.

Še en citat iz zgornjega vira:
Scott flew to Zürich to meet Giger and recruited him to work on all aspects of the Alien and its environment including the surface of the planetoid, the derelict spacecraft, and all four forms of the Alien from the egg to the adult.

P.S.: tvoj frajerski citat govori zgolj o človeških aspektih filma;)

Zgodovina sprememb…

Cold1 ::

Overajda etično programiranje?
WHAT.DA.FAK?

Jah, prosto po Asimovu pač.

imagodei je izjavil:

Čist napačno razumeš stvar: lej, film ti je bil všeč, praviš, da je globok in dodelan kot le malokateri...

Globok in dodelan kot le malokateri? Pretiravati pa spet ni treba. Maja najvišja uporabljena vrednost je bila "v redu". V redu, je še daleč od odličnega. Rekel sem, da se strinjam z oceno nekje med 7 in 7,5.
In ker ima film na imdb trenutno oceno 7,4 po 150.000 glasovih, pomeni, da je moja ocena enaka oceni večine. Z mojim okusom ni nič narobe, medtem ko s tvojim nekaj očitno ne štima, če tako drastično odstopa od mnenja večine. Okusi so jasno različni in odstopanja ocene med 5 in 8 niso nič nenavadnega. Sci-fi je že tako ali tako precej specifičen žanr, ki ga večina ne mara prav posebej, sploh ženske ponavadi ne dajo nič na ta žanr.
Ocene manj kot 5 pa imajo ponavadi cenene nizkoproračunske grozljivke z vedri ketchupa in kakšno bejbo zgoraj brez. Če Prometheus primerjaš s tem šundom, potem sta samo 2 možnosti, kljubovalnost ali pa demenca. Pa brez zamere.

Odlični filmi se po mojem mnenju začno šele z oceno več kot 8, ki si jo Prometheus nikakor ne zasluži. Pridevnika "globok", ne bi uporabil nikoli, je namreč bolj plitek kot globok, ampak vseeno spodbuja razmišljanje, kar se vidi tudi že po 11 straneh mnenj.
In filma nisem nikjer povzdigoval, v nasprotju s teboj, ki ga na vse možne načine tlačiš, ampak sem samo odgovarjal na vprašanja tistih gledalcev, ki so očitno spremljali bolj površno.

Sem se pa spustil na osebni nivo, ker več kot očitno trollaš. Vsem je jasno, da film sovražiš in ni potrebno, da se na vsakih par postov spet vključiš in nas spomniš, kako slab po tvoje je film in kako nezahtevni gledalci smo nekateri.

Zgodovina sprememb…

ampak vseeno spodbuja razmišljanje...

Em, ne.

...kar se vidi tudi že po 11 straneh mnenj

Ki so tu zgolj zato, ker nekateri na vsak način branijo tale visokoproračunski pofl.

ampak sem samo odgovarjal na vprašanja tistih gledalcev

Prej bi rekel, da se je na plano vleklo vse mogoče izgovore, za bizarne nelogičnosti, ki jih je poln Prometheus.

FlyingBee ::

ja, ni za pretiravat, vsekakor pa ima nekatere zaplete in razplete bolj na nivoju alien 4, se spomnite tistega prizora, ko alien odbije pol glave enmu modelu, ta pa z roko seže nazaj in košček možganov da predse in začudeno gleda ... nekako bi bil za nižjo oceno od 7, bi se strinjal, ja

daj en ZF film ocent 130.000 ljudem starim nad 25 let in 20.000 starim pod 18 let pa boš videl popolnoma drugačno oceno kot če bi bilo 130000 pod 18 let in 20000 nad 15 let ... imaš pa še vedno 150.000 ljudi, ki so podali svojo oceno

Zgodovina sprememb…

Moja ocena bi bila med 5 in 6, kar je ob visokem proračunu precejšnje razočaranje, celo če štejemo ta film med poletni popcorn-šmorn (kar po mojem mnenju nikakor ni, niti ni mišljeno da bi bil).

Gregor P je izjavil:

P.S.: tvoj frajerski citat govori zgolj o človeških aspektih filma;)

Rly? A bo treba mal obnovit angleščino?
Cobb created hundreds of preliminary sketches of the interiors and exteriors of the ship

Gregor P je izjavil:

Še en citat iz zgornjega vira:
Scott flew to Zürich to meet Giger and recruited him to work on all aspects of the Alien and its environment including the surface of the planetoid, the derelict spacecraft, and all four forms of the Alien from the egg to the adult.

Pa dobr... Kaj zdej hočeš povedat? Tvoj originalni claim je bil:
ta boljši del (kako izgledajo pošati itd.) pa so si itak sposodili pri Gigerju

in potem še:
rekel sem da je to ta najboljši del filma; ni pa od Scotta, je moral Gigerja iti prosit za to; v tem kontekstu "posojanje"

Iz tvojih ust se to sliši, kot da so ustvarjalci ali kradli pri Gigerju, ali pa da so moledovali, da lahko uporabijo njegove pošasti. Skratka, kot da je Giger Alien world že imel nekje pripravljen, pa da so ga oni samo prekopiral.

V resnici so ustvarjalci sami izbrali art designerja, ker jim je bila všeč njegova rdeča nit stvaritev. Alien in mnogi drugi elementi (Space jockey itd.) so bili ustvarjeni posebej za ta film. Nihče ni kradel od Gigerja.

Mislim, resno... Kaj sploh hočeš povedat? Ustvarjalci Aliena so bili tisti, ki so izbrali Gigerja in na koncu požegnali njegove stvaritve. Le-te so neločljiv del filma. Giger je bil del "crew-a". Jasno, Alien nosi tudi njegov pečat in tudi Giger ima zasluge, ampak ne moreš zdaj filma lupit kot čebulo, po plasteh. Ravno zato, ker so se vse stvari pokrile, je Alien pač masterpiece svojega časa.
- Hoc est qui sumus -

Oprosti, ampak ti se vedno bolj smešiš iz komentarja v komentar oz. nepoznavanje Aliena kar kriči iz tebe.

Naj začnem zgolj s tem

imagodei je izjavil:

Cobb created hundreds of preliminary sketches of the interiors and exteriors of the ship

... in sedaj še enkrat citat na katerega se opiraš, bodi pozoren na poudarjen del:
O'Bannon brought in artists Ron Cobb and Chris Foss (with whom he had worked on Dark Star and Dune, respectively) to work on designs for the human aspects of the film such as the spaceship and space suits.

... in tu potem znova citat glede Gigerjeveja dela:

Vidiš sedaj tvojo zablodo?:8)

Mislim da mi sploh ni potrebno nadaljevati z ostalim:|

Razen morda še citat:
And so I ended up writing a script about a Giger monster

Zgodovina sprememb…

Izi je izjavil:

Globok in dodelan kot le malokateri? Pretiravati pa spet ni treba. Maja najvišja uporabljena vrednost je bila "v redu". V redu, je še daleč od odličnega. Rekel sem, da se strinjam z oceno nekje med 7 in 7,5.
In ker ima film na imdb trenutno oceno 7,4 po 150.000 glasovih, pomeni, da je moja ocena enaka oceni večine. Z mojim okusom ni nič narobe, medtem ko s tvojim nekaj očitno ne štima, če tako drastično odstopa od mnenja večine.

Ja, kakšne pa zdaj strešaš? Kot prvo, film, ki ima na IMDB oceno 7,4 načeloma spada med zelo dobre filme, glede na to, da ima top 250 filmov vseh časov po IMDB-jevi lestvici ocene med 9,2 in 8,0.

Kot drugo, oceno na IMDB-ju očitno razumeš narobe. Ocena je weighted average vseh tistih, ki so glasovali. V resnici, če te zanima, je 55% ljudi dalo filmu oceno 8 ali več. Okoli 25,5% je filmu dalo oceno 6 ali manj. 19,8% pa je filmu dal oceno 7, tako kot bi mu jo dal ti.

Skratka, 80% ljudi se s tabo ne strinja! Dobra polovica je prepričana, da je film noro dober (ocene 10-8).

Izi je izjavil:

Odlični filmi se po mojem mnenju začno šele z oceno več kot 8, ki si jo Prometheus nikakor ne zasluži.

Že to, da ocene iz IMDB navajaš kot merilo dobrega filma, pove, kako zelo sva si različna. Metacritics (ocena 65/100) in deloma RottenTomatoes (Top critics, ocena 71% sta tisto, kar jaz gledam. Sploh pa ocene postanejo "realne" šele čez nekaj let, ker je narava stvari taka, da bolj glasujejo tisti, ki jim je film všeč. No, ocena iz Metacritics je že nekako podobna tisti, ki bi jo jaz filmu pogojno dal.

Izi je izjavil:

Sem se pa spustil na osebni nivo, ker več kot očitno trollaš.

A ti veš, kaj je trolanje?

Izi je izjavil:

Vsem je jasno, da film sovražiš in ni potrebno, da se na vsakih par postov spet vključiš in nas spomniš, kako slab po tvoje je film in kako nezahtevni gledalci smo nekateri.

Narobe. Nezahtevni gledalci so tisti, ki navkljub očitnim napakam film uvrščajo dokaj visoko in si lažejo, kako je lahko storytelling šele nekje na tretjem mestu, zato ker imaš v filmu čudovit CGI in 3D efekte.

V bistvu nisem razočaran samo zaradi Prometeja in Ridleya Scotta. Razočaran sem nad celo situacijo, nad gledalci in ustvarjalci, ker je v zadnjem času rastoč trend šibkih scenarijev in neprepričljivih zgodb na konto krasnega CGI-ja. Folk navdušeno ploska, hodi v kino in daje feedback: "we want more of this"! Skratka, v bodoče lahko pričakujemo še bolj neumne zgodbe, glavno da ima primat prepričljiva 3D slika.

To je eden izmed resničnih problemov. Če bi pa sam dajal oceno, bi pa Prometeju dal oceno 5,5. Da bi bil nad 5 je zasluga izključno CGI-ja. Ampak, zanič zgodbe ne odpustim.
- Hoc est qui sumus -

Gregor P je izjavil:

Oprosti, ampak ti se vedno bolj smešiš iz komentarja v komentar oz. nepoznavanje Aliena kar kriči iz tebe.

Kaj boš zdaj, meril kurca? A si diplomiral iz Aliena? Dej se mal ustavi, pa vprašaj se, kaj točno hočeš povedat. Prejle sem ti prilepil, kaj si trdil originalno, zdej se pa izvijaš in obračaš pozornost name in na moje nepoznavanje Aliena. Praktično direkt si trdil, da so ustvarjalci pokradli vse ideje iz obstoječih filmov in da so Aliena ukradli Gigerju.

Jaz nikol nisem rekel, da Giger nima zaslug. Nikol nisem rekel, da nima prstov pri Alienu. Ne zdej delat mene za problem. Get your story straight.

Še enkrat:

In pa še enkrat citat, za katerega misliš, da si z njim prijel boga za jajca, bodi pozoren na poudarjen del:
O'Bannon brought in artists Ron Cobb and Chris Foss (with whom he had worked on Dark Star and Dune, respectively) to work on designs for the human aspects of the film such as the spaceship and space suits.

Gregor P je izjavil:

Vidiš sedaj tvojo zablodo?:8)

Ne, a ti vidiš svojo. Očitno imaš ekstremno selektiven spomin. Ne vem, a je to bolezensko stanje, če je pa to stvar preference, da z njim pretepaš strawmane, je pa skrajno nesramno! Tole sem napisal pol ure nazaj:
Giger je bil del "crew-a". Jasno, Alien nosi tudi njegov pečat in tudi Giger ima zasluge

Gregor P je izjavil:

Razen morda še citat:
And so I ended up writing a script about a Giger monster

Kot rečeno, za razliko od tebe sem jaz toliko pošten, da Gigerju čisto priznam njegove zasluge. Alien preveva njegov surrealni, morasti feeling. Ampak še enkrat: ti si trdil, da so ustvarjalci praktično kradli od njega. Jaz trdim, da so ga najeli, ker jim je bil kul. Rezultat je bila sinergija, ki je ustvarila kultni film.
- Hoc est qui sumus -

Ni nobene potrebe, da se spuščaš na osebni nivo; storil si pač napako oz. nisi razumel dobro angleškega teksta, nič hujšega torej. Opravičilo bi bilo povsem dovolj, vendar si se ti očitno odločil, da boš kar nadaljeval z žaljenjem, tudi prav:)

Poglejmo še celotno franšizo (brez Predatorjev)

Alien (1979)
Rotten Tomatoes - 97%
Metacritic - 83
IMDb - 8,5

Aliens (1986)
Rotten Tomatoes - 100%
Metacritic - 87
IMDb - 8,5

Alien3 (1992)
Rotten Tomatoes - 42%
Metacritic - ni
IMDb - 6,4

Alien Resurrection (1997)
Rotten Tomatoes - 52%
Metacritic - 63
IMDb - 6,2

Prometheus (2012)
Rotten Tomatoes - 73%
Metacritic - 65
IMDb - 7,4

Opazimo, da je pri vseh treh največjih ocenjevalcih približno enak vrstni red, če gledamo celotno franšizo.

Kot kaže je najboljši 2. del, tesno mu sledi 1. del, na sredini je Prometheus, zelo slaba pa sta 3. in 4. del.

Zgodovina sprememb…

Gregor P je izjavil:

Ni nobene potrebe, da se spuščaš na osebni nivo; storil si pač napako oz. nisi razumel dobro angleškega teksta, nič hujšega torej. Opravičilo bi bilo povsem dovolj, vendar si se ti očitno odločil, da boš kar nadaljeval z žaljenjem, tudi prav:)

Se ti zdi, da je tale tvoj pokroviteljski odnos kaj več kot žaljenje?

Res ne vem, v čem je problem preprostega teksta, za katerega mi očitaš, da ga ne razumem:

Lej, tudi drugi berejo tole temo. Mogoče se čutiš moralnega zmagovalca, ko podjebavaš in se trkaš po prsih, ampak dejstvo ostaja, da sta Cobb in Foss oblikovala ladjo in vesoljska oblačila, pa verjetno še kakšno malenkost. Jaz ne zanikam, da je Giger zdizajniral Xenomorpha in še cel kup podrobnosti. Zgolj dokazujem, da je bil Giger samo eden izmed film-crewa ter da si nihče ni od njega nič sposojal. Mr. Giger je bil za svoje delo pri Alienu pošteno plačan, Xenomorpha je ustvaril izključno za potrebe filma, tako kot tudi "Space jockeya". Ti pa pač v svoji želji da bi dokazal svoj prav, nisi pripravljen priznati svoje zmotne in obscene trditve. Saj je na forumu vse dokumentirano in vsak lahko prebere, kako in kaj ;)

Zate pač iz povedanega lahko ugotovimo, da si nepošten in nekorekten sogovornik. Nič več in nič manj.

Again - če bi si tole izmišljeval, bi bila to žalitev. Tako pa je zgolj ugotovitev resničnega stanja. Ni skrivnost, da si mi preko svojega sluzastega izvijanja in nepoštenega odnosa blazno antipatičen. Ampak glavni razlog, da zaključujem to debato je enostavno to, da nimam volje izgubljat časa z neprestanim dokazovanjem splošno dostopnih dejstev, ki jih lahko vsak preveri kadarkoli.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Gregor P je izjavil:

Počasi je čas, da ga nehaš srati in da se skupaj z imagodei-om vrneta na vsebino.

PaX_MaN ::

Gregor P je izjavil:

To ga bolj verjetno ti ne razumeš. "Script" pomeni scenarij in ne scenografija.
;)

imagodei je izjavil:

Ni skrivnost, da si mi ... blazno antipatičen.

Poglej, kaj ti čutiš do mene, me tudi pod razno na zanima. Sicer si se pa ti vmešal v debato o Gigerju;)

Dejal si mi (med drugim):

... in to zato ker ti napačno misliš oz. nas s citati zavajaš (verjetno nenamerno), da sta imela Ron Cobb in Chris Foss karkoli z Alienovim svetom (tujim planetom, nezemeljskimi ladjami itd.), kar preprosto ne drži. Ona sta samo odgovorna za človeške aspekte filma, torej ladjo s človeško posadko itd. torej v bistvu ta nezanimiv, manj kreativen del filma.

Tisto kar pa naredi film Alien nekaj posebnega in na podlagi česar smo si sploh zapomnili film, je pa Gigerjevo delo, ki je navdihnilo filmsko ekipo, še preden se je ta sploh izoblikovala in katere del je postal tudi sam na koncu (verjetno ti ni ušlo Gigerjevo delo Necronomicon iz leta 1977 in to pač malo dodelano za film vidiš nato tudi v Alienu.). In Giger je ustvaril celoten Alienov svet, Cobb in Foss nista imela nič pri tem, celo
Cobb also created some conceptual drawings of the Alien, but these were not used.
Logično pa da je bil za svoje delo plačan, v tem ne vidim nič spornega.

Ob tem tudi citat Gigerja:
I had very long discussions with Ridley Scott, and for us, the monster undoubtedly was the most important aspect of the film.
...
And I have heard that some people went to see ALIEN up to six times with the mere purpose of figuring out, of seeing what the monster is like.

Potem še glede ladje nezemljanov:
And that's just one thing I should like to point out: I went my own way to make the derelict
(and it's no coincidence if it looks like my paintings), and Ron Cobb went his own way
for the Nostromo. These two tasks were entrusted to two different artists so the two ships should look totally different, giving the impression they came from two different civilizations. The derelict had to appear as a non-human construction—so I did it!

...ter:
It is a kind of science fiction film, but for me, it's more a horror film. Ridley Scott called it a gothic novel, and he often referred to my Necronomicon book to show people how they should work.

In da je na koncu nek Scott sploh dobil v roke režijo tega filma, je zgolj hollywoodska politika, ker sicer verjetno tega filma sploh ne bi bilo (bojda je O'Bannon skopiral toliko elementov iz drugih filmov, da je bil že kar resen problem).

Če pa vzameš Gigerja in copy-paste masterja O'Banonna ven iz zgodbe, ki je bila očitno napisana na podlagi Gigerjeve pošasti, pa nimaš več Aliena.

In tako ti je oz. vsaj vsakemu povprečnemu bralcu jasno, zakaj ti pravzaprav ni všeč Scottov Prometheus8-)

flbroker ::

Sem si ogledal film prejšnji teden, nenormalno dober! Sem velik oboževalec ZF žanra in tole je eden ta boljših filmov, komaj čakam na drugi del, upam da ga ne zaserjejo. Konec je mind-blowing, to mi je zelo všeč, ko že misliš da si vse videl, potem pa SHITTING BRIX tako kot v Saw 1.

>Konec je mind-blowing, to mi je zelo všeč

O čem točno govoriš, ker ko sem sam na koncu videl, kako vernica in robot odletita v naslednji del, sem si rekel "ma naj gre v k..."

Looooooka ::

Izi je izjavil:

Looooooka je izjavil:

Tist za moje pojme sploh ni hcerka...ampak android. Sklepam pa da ji tega ni nihce povedal. Dodatno sumljivo je to, da tudi ne pokazejo ce je umrla ali ne.

Bo kar hčerka in ne robot. Izdajo jo čustva, roboti se ne razburajajo, ona pa je kar nekajkrat izgubila živce in med drugim napadla Davida, ko ji ni hotel povedati o čem sta govorila z tastarim. Ko sta se ruvala z Davidom se nedvoumo vidi, da je en robot, drugi pa človek. Tako da je tvoje teorija zelo verjetno napačna :P

ce gres gledat pogovore z zasedbo bos lahko prebral da tud Charlize pravi, da je ta opcija mozna. Da so se o njej na sredini filma celo pogovarjali. Ni v scenariju...je pa zaradi poteka filma konec tak, da dopusca to moznost.
Je pa res, da se je v filmu preveckrat ustrasila...in da se androidi v prejsnjih filmih pac niso :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Looooooka ()

Ena taka nedoslednost več večine, vsaj glede na ta forum, ne bo zmotila :)
Še več, ziher se bo takoj našla razlaga. Mogoče je to namenoma, da bi jo imeli za človeka. Mogoče je, prosto po bladerunnerju, robot, a se tega niti ne zaveda. Ali pa je, prosto po surrogates, zgolj vozilo za tapravega Wayland-a (tisti ki smo ga videli je pa klon)...

Verjetno android, ker očitno ni programirana, da bi tekla levo ali desno:P

gazibo ::

Poldi112 je izjavil:

>Konec je mind-blowing, to mi je zelo všeč

O čem točno govoriš, ker ko sem sam na koncu videl, kako ...........[spoiler]........ sem si rekel "ma naj gre v k..."

hvala za spoiler

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gazibo ()

Malenkost. Lol, po 11 straneh teme, kjer smo obdelali vse živo, se ti zapičiš v moj opis konca. Kaj sploh delaš v tej temi, če še nisi videl filma?

V bistvu si mi lahko hvaležen, ker zdaj veš da nekega smiselnega konca ni in da (če bomo pridni) odgovori pridejo v drugem delu. Tako da raje počakaj z ogledom do takrat. Oziroma prej vseeno raje vprašaj, da vidiš, če ni spet isto in boš moral počakat še na 3. del.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

Sims ::

Torej, da še napišem moje splošno mnenje. Zelo rad gledam ZF. Ko sem pogledal prvič, me je film pustil z ogromno odprtimi vprašanji. Občutek je pa bil "WTF, nekaj manjka". Ne bi pa ga sicer tako sktitiziral kot nekateri. Priznam, da sem ga komaj čakal, da pride na platna. Do danes, po več ogledih sem si pač ustvaril svojo zgodbo z luknjami :D. Gledal sem ga večkrat ravno zaradi tega, da bi še kak detajl dodatno ujel. Na žalost še vedno ostanejo nekatere "gluposti". Sem gledal vse Aliene. Im moram reči, da so mi vsi bili zase super. Tudi 4-ka. Takole bom rekel. Prometheus-a zagotovo v naslednjih letih ne bom več pogledal, kot tudi ne Avatarja, tega sem samo 1 nkrat. In me ne vleče več sploh ... Sem pa en tistih, ki si vedno znova vrže gor kak star film tipa Predator, Alieni, Kombinacija le teh :D, Underworld ...

Črnec je vedel če je Cherlize robot ali ne, pa je naredil samomor. 8-)

Črnec je vedel če je Cherlize robot ali ne, pa je naredil samomor. 8-)

Sarkozy ::

11 oktobra boš zvedel

00:03:27:07 (JANEK FILLS VICKERS IN) (DELETED SCENE)

p.s.
Vickersova je 100% android, nekako tako kot je rekel Poldi (prosto po BladeRunnerju)
edina je bila polna energije ko se je zbudila (ni bruhala), plus sploh ni bilo videti, da je spala v "hyper-sleep chamber"
le mokre stopinje na tleh (to je lahko tudi od tuša)

Vickers

Vickers

Ils sont fous ces Slovenes!

Looooooka ::

i win! :D
««
11 / 25
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»