» »

Določevanje neznanega halogenida

Določevanje neznanega halogenida

mindzone ::

Lp.

Torej pri kemiji imamo za vajo napisati načrt za določitev neznanega halogenida ter vajo tudi izvesti.

Med več različnimi vzorci: NaCl, NaBr , KI ... NaBrO3, NaIO3, NaClO3, KBrO3, KIO3, Ba(ClO3)2 , moramo dokazati katerega imamo (vsak dobi enega).

Jasno mi je, da naprej s plamenskimi reakcijami ugotovimo prisotnost kationa. Drugi korak bi verjetno bil dodatek AgNO3, kjer nastane bodisi bela oborina AgCl, ali pa rumeni oborini AgBr in AgI, če nastane torej bela oborina ni problema, če pa nastane rumena pa dodamo klorovico Cl2 (aq)ter nepolarno topilo npr. heksan. -> če nastane vijolično obarvanje imamo dela z jodom, če rjavo pa z bromom. (s tem postopkom bi znal npr. dokazati preproste vzorce brez prisotnosti kisika.

Ni pa mi jasno kako dokazati npr. NaIO3, ki v vodi disociira na Na+ ter IO3- in druge..

Zanima me torej kako dokazati prisotnost jodatnih, kloratnih anionov?

Najlepša hvala.

KernelPanic ::

Jod se dokaze z skrobom, se mi zdi.

mindzone ::

Ja hvala,
drugače pa sem pogruntal, prvo prisotnost kovinskega kationa s plamesnko reakcijo, nato prisotnost halogenida z AgNO3, na koncu pa prisotnost kisika s tlečo trsko, ki zagori oz. postane bolj intenzivna. (raztopino pač segrevamo)

lp

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kemijske reakcije dokazovanja elementov v organskih spojinah ...

Oddelek: Šola
254687 (4221) SeMiNeSanja
»

Pitna Destilirana voda (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9725568 (18282) dzinks63
»

Kemijski problem x.x

Oddelek: Šola
71227 (1050) Flea
»

NaClO2 v hrani