» »

HP prenosnik formatiranje, resize particije

HP prenosnik formatiranje, resize particije

1309976 ::

Prenosnik (1 dan star) ima 1 TB diska, od tega je 20 GB namenjeno recovery particiji, ostalo pa je v eni particiji. Sem poskušal spremeniti velikosti particij, pa sem skoraj uničil zadevo, ker mi nato ni več hotelo bootati. Sem nato preko biosa spremenil vrstni red boota in (hvala Alahu, alii komur koli že, sem včeraj naredil recovery še na dvdje) prek recovery dvdjev usposobil zadevo, a ni šlo drugače kot da sem vrnil nastavitve na komplet tovarniške (torej vključno z eno ogromno particijo).

Disk sem razdelil na tri dodatne particije, prvo primary ostali dve logical, recovery particije se nisem dotikal. Ob poskusu naložitve zadeve prek recoverya na disku mi je zadeva zmrznila in se nato ni hotela bootati. Rešil sem kot opisano zgoraj. sem posušal še s par drugimi zadevami, a nikakor ni šlo skozi...preostala mi je le zgoraj navedena tovarniška nastavitev...pri vseh ostalih je javljalo napake.

Ima kdo kakšne izkušnje s tem kako nastaviti zadevo, da bom particije lahko razdelil vsaj na recimo 3 dele (200 - sistem, 300, cca 500)?


Lep pozdrav

ST-777 ::

Poskusi s programom Paragon Hard Disk Manager (trial verzijo). S tem programom zapečeš zagonski CD, v biosu spremeniš zagon, da se program zažene s tega diska in potem narediš poljubno število particij. Paragon Hard Disk Manager je zelo enostaven za uporabo.

1309976 ::

Očitno nisem napisal dovolj razumljivo...

...ni problem v tem, da ne bi vedel kako naštimati particije (oziroma verjetno je v tem problem:)). Uporabil sem Acronis disc director suite in njegov boot cd, ki sem ga zapekel na podlagi image datoteke z njihove internetne strani. Problem je v nastavitvah HP recoverya, ker mi slednji, ob razdelitvi največje particije na tri manjše, ni hotel namestiti sistema. Možnost izbire namestitve ob upoštevanju obstovečega diskovnega stanja je sicer bila, ampak takoj ko se je postopek začel, me je opozoril da je namestitev mogoča le z uporabo tovarniških nastavitev tudi glede nastavitev diska in particij.

Očitno je, da se mi zdi nesmiselno imeti sistem na particiji veliki cca 1 TB, ker je z vidika vzdrževanja zame popolnoma nesmiselno (manjša recimo 100 gb particija bi se sformatirala in bi se na nanovo namestil sistem, pri čemer bi lahko podatki na ostalih particijah ostali nedotaknjeni).

Pri stari Toshibi sem imel možnost izbire na označeno particijo, kar je nato tudi upošteval - kar pa tu ne. Verjetno ne poznam kakšne nastavitve - mogoče na nastavitvajh recoverya, pa zato ne gre skozi.

Sistem je sicer znova nameščen. A če ima kdo kak dober oz. koristen nasvet, se priporočam, ker mi 1 TB velika particija res ne diši.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1309976 ()

RejZoR ::

Kje pa se fizično nahaja recovery particija? Recimo Lenovo jo ima nakoncu diska in če kakorkoli spreminjaš dimenzije particij recovery neha delovat. Bo pa sistem še vedno bootal če boš odstranil recovery, da pridobiš prostor. ACER pa ima recovery na začetku, pred sistemom Windows in vsemi podatki. Tukaj pa lahko spreminjaš velikost particij ampak ne moreš odstranit recovery-ja, da bi pridobil dodaten prostor, ker sistem nato sploh ne boota. Če je na koncu si naredi backup diska z EASEUS Todo Backup Free na npr zunanji disk, naredi si tud bootable USB in si probaš predelat disk po svoje. Če ne uspe pa obnoviš nazaj in probaš še enkrat dokler ne bo delovalo. Sam sem se tko večkrat igral s particijami brez da bi se moral sekirat da bo šlo kaj narobe.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

1309976 ::

Recovery particija je res na koncu diska. Recovery sem si naredil na dvdje (5xdvd), tako da bi lahko šel v izbris recovery particije, a ne želim razen če ne bo res šlo drugače.

Sem uporabil shrink opcijo, a ta mi lahko razdeli disk le na 2 večji particiji (2 x ca 500 Gb), kar je sicer bolje kot nič.

Cilj je vzpostaviti stanje particij nekako 100 gb za sistem, ostalo pa na vsaj še 2 (raje 3) particiji.

Problem je kot opisano v tem, da ko sem disk razdelil na več particij, mi HP recovery ni želel vzpostaviti sistema drugače kot s tovarniškimi nastavitvami, tudi glede particij diska. Na user manualih nisem našel nič uporabnega.

Lp

ST-777 ::

Paragon Hard Disk Manager ne omogoča le razdelitev diska na particije, temveč lahko iz ene obstoječe particije narediš dve ali več, določiš poljubno velikost particije, nastaviš zagon sistema in še marsikaj drugega. Poglej opis na njihovi strani.

1309976 ::

Ni problem v uporabi programa za nastavitev particij.

Z HP servisa sem dobil odgovor, da recovery particija onemogoča razdelitev 1 TB diska na več particij, ker so tovarniške nastavitve nastavljene na 1 samo particijo.

Kar pa najverjetneje dejansko pomeni, da tudi ob izbrisu recovery particije ne bom mogel razdeliti diska na več particij, saj sem na zadnje sistem nastavljal preko Recoverya na dvdjih in je bila ista pesem...razen če zgolj prisotnost Recovery particije kot takšne dela probleme, torej tudi če ne bootaš z nje.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1309976 ()

ST-777 ::

Če bi imel podoben problem kot ti, bi uporabil Paragon Hard Disk Manager in z njim zapekel zrcalno kopijo obstoječega OS in vseh podatkov na DVD-je. Nato bi z zagonskim diskom Paragon Hard Disk Manager (ki temelji na Linuksu) formatiral disk, naredil particije in naložil OS in podatke.

Po mojem mnenju tovarniške nastavitve, ki jih omenjaš, tako ne morejo več povzročati težav. Svetujem pa, da preden se spustiš v to namestitev s Paragon Hard Disk Managerjem prej prebereš njihova navodila: http://download.paragon-software.com/do...

errhec ::

Si poizkusil namestiti sistem in kasneje spremeniti velikost particij?
dd

1309976 ::

Po namestitvi sistema je možno disk zmanjšati z Shrink disk orodjem. Orodje je pa omejeno uporabno, ker so na disku določene datoteke, katere ne sme prestaviti in lahko zmanjšaš le do tam (pri meni nekje do 500 GB, tako daimam zdaj dve particiji), vsaj tako piše v navodilih.

Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ponovno nalaganje Windowsov

Oddelek: Pomoč in nasveti
113704 (3532) hojnikb
»

HP Recovery

Oddelek: Pomoč in nasveti
131931 (1041) 012
»

Pokvarjena particija - nujno!

Oddelek: Pomoč in nasveti
232545 (2093) 69charger
»

Dostop do recovery particije

Oddelek: Operacijski sistemi
5980 (867) axee
»

Fantomska particija.

Oddelek: Pomoč in nasveti
81535 (1341) zk_eu

Več podobnih tem