Forum » Loža » Obvezno cepljenje otrok - Mnenja za in proti?
Obvezno cepljenje otrok - Mnenja za in proti?
imagodei ::
WarpedGone je izjavil:
Komot. Js pa zraven gnojišče. Deal? Kdo se bo bol jokal in jamral?
O najinih zadevah se boma zmenla midva. Če je vsaj en od naju idiot boma mela štrajt. Če si idiot in se ne zavedaš svojega vpliva na druge, boš mel štrajt.
Z ali brez gradbenega dovolenja.
Dokler misliš, da je večina ljudi sposobnih kooperacije in sobivanja brez prisile, ta logika še nekako zdrži. Žal smo ljudje preveliki idealisti. Iz istega razloga "popolnoma svobodni trg" nikoli ne bo deloval. Ste pač naivni romantiki.
Sicer pa, razpustimo sodišča, sej se vse da domenit. Včasih so imeli dvoboje, pa je kar nekako delovalo, right?
In ja, v tej iteraciji teme se še nismo dotaknili finančne plati zdravljenja otroških bolezni. Neolibsi želijo vitko državo, porezat čimveč nepotrebnih socialnih transferjev, najbrž bi blo fino uvest privat zdravstvo... Ob enem pa seveda nepotrebni posegi v telo niso dopustni...
Moj otrok je januarja ali februarja letos v bolnišnici preživel 20 ur (ne cel dan!). Zaradi okužbe z RSV se mu je razvil bronhiolitis. Terapija je obsegala 4 inhalacije, zanj je ves čas skrbela mamica. Račun: prdec manj kot 1000 EUR! Za 20 ur oskrbe.
En odmerek OMR cepiva stane v rangu nekaj 10 EUR. Bolnišnični dan oskrbe otroka na intenzivnem oddelku zaradi encefalitisa po ošpicah pa...? Si ne upam razmišljat o tem.
Daedalus ::
Večina nasprotnikov cepljenja je proti kršenju človekovih in pacientovih pravic.
Daj no. Kakšne pravice se kršijo ob cepljenju, katerega namen je predvsem zaščita populacije (oziroma dela populacije) pred nepotrebnimi epidemijami določenega sranja? Kr lepo po alinejah.
Kdo ti daje pravico ukrepanja, da se odločim otroka ne-cepit zaradi alergije na cepivo, ti pa mi cepivo še vedno vsiljuješ in bi mi najraje otroka ugrabil ter ga šel cepit na lastno pest, ker domnevno ogroža tvojega otroka ?
Ja, kot da bo hudobna Država ugrabljala in cepila otroke, za katere obstaja medicinsko potrjeno tveganje hujših zapletov v primeru cepljenja. Kot je recimo alergija na kake sestavine cepiva. Eni mate pa ideje, ni kaj.
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
enadvatri ::
Večina nasprotnikov cepljenja je proti kršenju človekovih in pacientovih pravic.
Kako ti cepljenje krši človekove pravice? Saj ni obvezno.
Nasprotniki obveznega cepljenja sicer pozabljajo, da je cepljenje obvezno samo za otroke, ki še niso dovolj zreli, da bi se sami zase odločili kaj je najboljše za njih. Tako kot je obvezno šolanje in cel kup drugih pravil za starše in otroke.
Država ni lastnik otrok. Ampak so skrbniki njegovi starši, ki se odločajo v njegovem imenu. In ja, država krši otrokove človekove pravice. Predvsem del kjer vsak posameznik svobodno odloča o posegu v svoje telo.
Kaj tukaj ni jasno??????
Da se tvoje pravice končajo z mojim nosom!
SplitCookie ::
Sicer pa, razpustimo sodišča, sej se vse da domenit. Včasih so imeli dvoboje, pa je kar nekako delovalo, right?
Glede na efektivnost, razlike niti nebi bilo.
Da se tvoje pravice končajo z mojim nosom!
Torej si fašist ?
Ja, kot da bo hudobna Država ugrabljala in cepila otroke, za katere obstaja medicinsko potrjeno tveganje hujših zapletov v primeru cepljenja. Kot je recimo alergija na kake sestavine cepiva. Eni mate pa ideje, ni kaj.
To je najmanj kar nekateri tu počnejo.
Le kako ni zapovedan obvezni vojaški rok za otroke. Saj ne vedo kaj je dobro za njih !
Jaz recimo predlagam, da se uvede široko testiranje na prirojene imunske pomanjkljivosti in motnje metabolizma pred prvim cepljenjem. Rizične skupine se avtomatično izvzame iz cepljenja. Sem tudi za to, da se staršem omogoči opt-out za njihove otroke - ampak morajo pred tem opraviti 40-urni tečaj imunologije, ki poleg osnovnega izobraževanja o delovanju imunskega sistema in cepiv obsega tudi nazorne posnetke umiranja in trpljenja otrok zaradi encefalitisa po ošpicah. Starši naj tudi podpišejo izjavo, da se v naprej odpovedujejo tožbam zdravnikov zaradi posledic, ki bi jih pustila pri njihovih otrocih otroška bolezen. Poleg tega otroka, ki je iz programa cepljenja izvet zaradi kaprice staršev, ne smeš vpisati v javni vrtec in javne šole; za poklice, kjer se zahteva delo z ljudmi, pa naj se zahteva dokazila, da so ljudje cepljeni po programu.
Torej šel bi se brain-washinga in nato 'ekskluzije' otrok iz šol. Segregacija manj vrednih od več vrednih cepljenih otrok ?
Opozicija lahko isti način prikazuje tudi nacistične eksperimente na ljudeh.
40-ur imunološki izobraževalni tečaj bi moral biti obvezen za VSE ki imajo karkoli za podajat mnenje ali pa glasovat za obvezno cepljenje.
Hkrati pa bi moral na tem tečaju jasno poudarit in naštet vse zaplete ki lahko nastanejo ter kakšni so postopki odpravljanja teh zapletov.
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SplitCookie ()
Truga ::
Torej si fašist ?
Ni fašist. Samo opominja te na ono staro foro - tvoje pravice so omejene s pravicami drugih.
To je najmanj kar nekateri tu počnejo.
Can I haz some nicknames?
[J.P.Sartre]
WarpedGone ::
Cepljenje je plačljivo (€25/letno) in ne-obvezno. Dobiš pa jasno in na hitro razloženo ocena tveganja brez cepljenja in s cepljenjem. In glavne mehanizme prenosa, pogostost in prognozo bolezni. Enako bi naredu z otroci - zbral info in pretehtal. Če bi blo vse brezplačno (kot sedaj) bi bil to dodaten neobstoječ minus cepljenja.
Kaj tukaj ni jasno??????
Blindspot.
Tako kot je glavna škoda vere to, da se trenira suspenz razuma za določen aspekt ideologije, je tule precej podobno - ker je stvar dobra (statistično dokazano !!!!111), ni nič narobe če DRŽAVA posega v telo posameznika. Mogoče celo zadeva na papirju ni tako zelo 'slaba' kot je 'slaba' praksa. Na papirju so še izjeme in pravila itd, v praksi si pa skor nakol nataknjen, če si drzneš podvomit.
Ej, ce se sami odlocjo da bojo manj vredni (in bolni so obcutno manj vredni za drzavo kot zdravi) je to njihov problem.
Hvala, da me razumeš in dovoliš da sem drugačen od tebe.
Ej, ce se sami odlocjo da bojo manj vredni (in bolni so obcutno manj vredni za drzavo kot zdravi) je to njihov problem.
Izbrisani v.02
Ni fašist. Samo opominja te na ono staro foro - tvoje pravice so omejene s pravicami drugih.
To je bolj finta kot fora. Ker ti dejansko, po odločbi nemškega sodišča, NIMAŠ, pravice zahtevati življenje v zdravem okolju.
Zgodovina sprememb…
SplitCookie je izjavil:
Glede na efektivnost, razlike niti nebi bilo.
Demagogija, much? Kako to pomaga tvojemu stališču?
SplitCookie je izjavil:
Torej šel bi se brain-washinga in nato 'ekskluzije' otrok iz šol. Segregacija manj vrednih od več vrednih cepljenih otrok ?
Recimo, da imam otroka, ki ne sme biti cepljen zaradi prirojene imunske pomanjkljivosti. Tvoj necepljen otrok, ki je zato krasna petrijevka za patogene otroških bolezni, ga okuži. Moj otrok zaradi tvoje kaprice trpi hude posledice. Kaj bova storila? Kako boš povrnil nastalo škodo?
Magic1 ::
.:joco:. ::
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.
Invictus ::
Sicer vam pa osnoven koncept človekovih, pacientovih in otroških pravic ni jasen.
Tako da se umikam iz te debate, ker nima smisla.
http://goo.gl/2YuS2x
Aston_11 ::
Tudi cepljeni otroci so petrijevke za necepljenje. Še vedno so prenašalci, vendar sami ne zbolijo. Necepljeni otroci zbolijo in ostanejo doma. Se pravi so manj nevarni za ostale necepljene otroke.
Sicer vam pa osnoven koncept človekovih, pacientovih in otroških pravic ni jasen.
Če si jih imel kdaj v vrtci, veš, da ni tako.
Magic1 ::
SplitCookie je izjavil:
Ker ti dejansko, po odločbi nemškega sodišča, NIMAŠ, pravice zahtevati življenje v zdravem okolju.
To je fail nemškega sodišča. Se dogajajo ti faili; včasih celo kakšnega svetnika obsodijo po nemarnem.
Dokler obstaja možnost preprečitve okužbe imunokompromitiranih ljudi, pa se zaradi neodgovornosti posameznikov to vseeno zgodi, mora obstajati tudi mehanizem za klicanje na odgovornost.
Zdaj mi pa povej, kako naj jaz vem, od koga je npr. moj otrok s prirojeno metabolno motnjo, zaradi katere ni smel biti cepljen, fasal ošpice, posledično encefalitis ter zato doživljenjske hude glavobole in motnje koncentracije?!
Dobiš pa jasno in na hitro razloženo ocena tveganja brez cepljenja in s cepljenjem. In glavne mehanizme prenosa, pogostost in prognozo bolezni. Enako bi naredu z otroci - zbral info in pretehtal. Če bi blo vse brezplačno (kot sedaj) bi bil to dodaten neobstoječ minus cepljenja.
Vsi ti podatki so na voljo. Če jih potrebuješ, vprašaj lokalnega dohtarja. Če mu ne zaupaš, dobi drugo, tretje mnenje. Ti nihče ne preprečuje tega.
Hudič je samo da jih nasprotniki cepljenja ne priznavajo, kontra pa navajajo največkrat iz lufta namešane "argumente", ki jih pripravljajo razni "dohtarji" sumljivega porekla. Za marsikakega se pa pol še pokaže, da ni dohtar sploh. Po možnosti pa ti sproti prodaja homeopatske maže iz lastne lekarne.
Necepljeni otroci zbolijo in ostanejo doma. Se pravi so manj nevarni za ostale necepljene otroke.
Ni lih tako. Kaki rotavirusi/sezonske bolezni so vedno fun (pa kr dober primer)... ne sam, da začasno "prizemljijo" večino mulčkov in mulčic, še njihovi domači se pol kuhajo/mo ene par dni skup Pri tem nič ne pomaga, da prvi oboleli po izraženih simptomih ostanejo doma...
[J.P.Sartre]
Tudi cepljeni otroci so petrijevke za necepljenje. Še vedno so prenašalci, vendar sami ne zbolijo. Necepljeni otroci zbolijo in ostanejo doma. Se pravi so manj nevarni za ostale necepljene otroke.
Res nima smisla, ker iz posta v post dokazuješ svojo nevednost.
Cepljeni otroci seveda niso prenašalci. Izjemoma lahko pride do indirektnega prenosa, ja... Če npr. cepljen otrok na oblačilih ali na koži prinese patogene iz vrtca domov, ter nato okuži svoje mlajše sorojence. Cepljeni (imuni) posamezniki pa sicer nikakor niso prenašalci. Če bi to bilo res, potem seveda koncept "čredne imunosti" pade v vodo.
SplitCookie je izjavil:
Izbrisani v.02
Izbrisani se niso nic odlocli. So bli meni nic tebi nic izbrisani.
Saj vem, tale moj quote se slisi precej nesramno, ampak dejstvo da nas pri takem odlocanju zanima izkljucno statistika, ne pa glupe zgodbe o revezih iz tednika, ki majo zaradi cepiva 6 otrok in so vsi avtisti. In statistika pravi da so necepljeni bolni vec, in kot taki prenasajo vec bolezni.
Jaz nimam problema z neobveznim cepljenjem, ampak ce ni nobenega tehtnega razloga proti cepljenju, in se teh ljudi ki nocjo cepit otroka, ker CONSPIRACY, nabere dolocen procent se take otroke deportira. Starsi grejo lahko z njimi, ce hocejo. Ker, kot vidimo vedno znova je dolocena gmota necepljenih rizicna za vse (pri enih cepivo ne prime, eni se niso cepili ker so alergicni, eni so preslabotni, itd).
Pac, princip "sam se odloci, sam nosi posledice", ne da jih nosijo se vsi okoli tebe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Truga ()
Kakšnemu stališču ?
Recimo, da imam otroka, ki ne sme biti cepljen zaradi prirojene imunske pomanjkljivosti. Tvoj necepljen otrok, ki je zato krasna petrijevka za patogene otroških bolezni, ga okuži. Moj otrok zaradi tvoje kaprice trpi hude posledice. Kaj bova storila? Kako boš povrnil nastalo škodo?
Biti kužen ni kaznivo
Hkrati pa, če imaš tako občutljivega otroka, ga daj v balonček.
Ja on ima pravico, po njegovo... Tvoj otrok je itak v2, ker ima pomankljivosti. survival of the fittest pa te fore.
Zgleda da ne znaš brat. Kakršnokoli razdeljevanje otrok je načeloma zelo slaba stvar. No, vsaj tko etničarji pravijo. Koliko je res je to druga stvar.
Zanimivo bi blo videt, kako bi se dojemanje in pravo okuževanja ljudi spremenilo, če bi prenos bil viden takoj, sevi bi imeli neprijeten vonj, barvo ipd. Pomojem bi lahko tožil sodelavca, ki ni vzel bolniške, ko je bil prehlajen, in je tako okužil 10 drugih sodelavcev.
Ker prepoznati bolanega človeka je tako ... nemogoče ?
Če bi to bilo res, potem seveda koncept "čredne imunosti" pade v vodo.
No, potem ti koncept pade v vodo, ker je.
Izbrisani se niso nic odlocli. So bli meni nic tebi nic izbrisani.
Nekako tako kot tile otroci, kateri bi fasali trajne poškodbe ob cepljenju.
Pa še enkrat, na malo drugačen način. Recimo da ne vem da imam otroka, ki ne sme biti cepljen zaradi internih defektov. In ga pediatrinja vseeno pošlje cepit. Zaradi tega dobi trajne možganske poškodbe.
Kdo mi bo kril škodo ?
Zgodovina sprememb…
Seveda nima smisla, ker folk je tukaj pameten, a nima nobenega znanja o medicini. Še vsak zdravnik, s katerim sem govoril, je bil za ceplenje, če pogoji le to dopuščajo. Najlažje je bit prepameten laik.
Zdravniki so samo javni uslužbenci. Tako kot tajnice in podobna JU srenja.
Saj vem, tale moj quote se slisi precej nesramno, ampak dejstvo da nas pri takem odlocanju zanima izkljucno statistika,
Če te zanima izključno statistika, bi šel cepit VSE neglede na njihovo stanje. Stare, mlade, etc.
Sam potem tragedy strikes kmalu pri takih glupih odločitvah.
Nekako tako kot se odločujejo za religijsko pohabljanje otrok je pri cepljenju zadeva popolnoma ista.
Odločitev mora biti na podlagi maksimacije pleasure faktorja, ne na minimizaciji 'nevernikov'
Zgodovina sprememb…
SplitCookie je izjavil:
Kakšnemu stališču ?
Aja, saj res... Naziv, ki ga ponosno nosiš, itak priča, da nimaš stališča, ampak zgolj neargumentirano nabijaš.
SplitCookie je izjavil:
Biti kužen ni kaznivo
Hkrati pa, če imaš tako občutljivega otroka, ga daj v balonček.
Stvar dogovora, ali je kaznivo ali ne. Slovenska zakonodaja pozna kazniva dejanja povzročitve splošne nevarnosti.
Povzročitev splošne nevarnosti
314. člen
(1) Kdor s požarom, povodnjo, eksplozijo, strupom ali strupenim plinom, ionizirajočim sevanjem, motorno silo, električno ali kakšno drugo energijo ali kakšnim drugim splošno nevarnim dejanjem ali sredstvom ali opustitvijo dejanja, ki bi ga moral storiti za zagotovitev splošne varnosti ljudi in premoženja, povzroči nevarnost za življenje ljudi ali premoženje velike vrednosti, se kaznuje z zaporom do petih let.
Kar pa se tiče balončka... Zakaj bi jaz svojega otroka omejeval v gibanju in defacto zganjal segregacijo samo zato, ker ti nimaš čuta za odgovornost do družbe in nisi dal cepiti svojega otroka?
SplitCookie je izjavil:
Zgleda da ne znaš brat. Kakršnokoli razdeljevanje otrok je načeloma zelo slaba stvar. No, vsaj tko etničarji pravijo. Koliko je res je to druga stvar.
Eeee? See above.
SplitCookie je izjavil:
Ker prepoznati bolanega človeka je tako ... nemogoče ?
Spet strešaš neumnost za neumnostjo. Saj Wikipedija velikokrat pomaga, ko hoče človek pametovat o stvareh, ki mu v fundamentu niso jasne. Ampak vseeno - si že kdaj slišal za inkubacijsko dobo? Pa možnost, da je človek kužen še predno se pojavijo simptomi?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
To je fail nemškega sodišča. Se dogajajo ti faili; včasih celo kakšnega svetnika obsodijo po nemarnem.
In včasih te tak fail stane življenja, ali pa koga drugega.
Vendar se to v statistiki ne bo nikoli pokazalo.
+ še vedno je potreba po odgovornosti, česar v sloveniji v zdravstvu ni, kakor se je večkrat pokazalo. Zato kakršnikoli zaključki s obveznostjo cepljenja nimajo tu kaj delati, dokler se teh osnovnih zadev ne porihta.
Aja, saj res... Naziv, ki ga ponosno nosiš, itak priča, da nimaš stališča, ampak zgolj neargumentirano nabijaš.
Naziv priča kvečjemu o konsenzu moderatorskega oddelka, da ne delujem v skladu s njihovimi idejami/pravilniki/whatever, ker je pač označiti glupe ideje za glupe tako nehumano do sogovornika, da je treba nekoga najmanj izobčiti iz družbe.
In hkrati si ti veleum podlegel self-confimation biasu.
Stvar dogovora, ali je kaznivo ali ne. Slovenska zakonodaja pozna kazniva dejanja povzročitve splošne nevarnosti.
Je tako, zadeva je stvar dogovora. In če se sprejme, te lahko jaz tožim, da sem se okužil s gripo ki je prišla naravnost od tebe.
Kar pa se tiče balončka... Zakaj bi jaz svojega otroka omejeval v gibanju in defacto zganjal segregacijo samo zato, ker ti nimaš čuta za odgovornost do družbe in nisi dal cepiti svojega otroka?
Ker ti je očitno težko dojeti, da imam enakega otroka kakor ga imaš ti in ga skušam zaščititi pred tvojo self-righteousness in sebičnostjo, ker očitno tudi taki s 'defektnimi' otroci niti ne pomislijo na to, da je mogoče drug tudi tak. Neee, ziher je en od unih ki hočjo otroka posilit/okužit/razkosat&pojest za fruštek.
Get a fucking brain
Spet strešaš neumnost za neumnostjo. Saj Wikipedija velikokrat pomaga, ko hoče človek pametovat o stvareh, ki mu v fundamentu niso jasne. Ampak vseeno - si že kdaj slišal za inkubacijsko dobo? Pa možnost, da je človek kužen še predno se pojavijo simptomi?
Ne vleči jare kače. Zadeva se je nanašala izključno na citirani predhodni del in ne na everything about everything.
Zgodovina sprememb…
SplitCookie je izjavil:
In včasih te tak fail stane življenja, ali pa koga drugega.
Vendar se to v statistiki ne bo nikoli pokazalo.
Hja, neoliberalističnih ekonomistov ne zanimajo osebne stiske posameznikov. Menda podatki kažejo, da moramo trg pustiti, da se sam regulira.
V primeru imunologije ne gre za ugibanje, tko kot pri ekonomiji. Je kar eksaktna znanost. Gre za številke, ki držijo vodo. In ja, čeprav v izjeeeeeemno redkih primerih lahko pride do težkih komplikacij po cepljenju (večinoma se izkaže, da gre za alergije ali pa za metabolne motnje) in čeprav za takšnega otroka ter njegove starše ni opravičila, ki bi popravil stanje, so številke še vedno zgovorne: cepivo rešuje življenja. Reši neprimerno več življenj kot jih prizadene.
In ko se odmakneš na abstraktni nivo (kot se umikajo ekonomski teoretiki), so številke dovolj zgovorne.
SplitCookie je izjavil:
Ker ti je očitno težko dojeti, da imam enakega otroka kakor ga imaš ti in ga skušam zaščititi pred tvojo self-righteousness in sebičnostjo, ker očitno tudi taki s 'defektnimi' otroci niti ne pomislijo na to, da je mogoče drug tudi tak. Neee, ziher je en od unih ki hočjo otroka posilit/okužit/razkosat&pojest za fruštek.
Ne špiljaj še večjega idiota, kot že itak si.
Če imaš ti enakega otroka, pade pod isto kategorijo kot moj - oba potrebujeta zaščito "čredne imunosti". Ta pa se ne more vzpostavit, če 30% staršev odklanja cepljenje na podlagi iracionalnih strahov pred avtizmom, anafilaktičnimi šoki in izraščanju lusk po celem telesu!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Menda podatki kažejo, da moramo trg pustiti, da se sam regulira.
Tako kakor so podatki kazali na CO2 GW, nato še na HCFC GW in antropogenic CO2 GW in še na miljavžnt drugih stvari.
Dokler se bodo podatki zajemali na popolnoma neznanstveni način (kar anketa pri 'dohtarju' je), si tule s statistiko nimaš kaj pomagat. Kaj šele vleči zaključke iz takih sfaliranih podatkov.
In ko se odmakneš na abstraktni nivo (kot se umikajo ekonomski teoretiki), so številke dovolj zgovorne.
Sam da mi ne živimo na abstraktnem nivoju in smo ljudje, ne jebene cifre.
Na abstraktnem nivoju je opravičljivo vse, tudi vojne in množični poboji. Samo to ni zato, ker je to res, temveč ker si zgubil velik del informacije, kaj dejansko počneš in kakšen efekt so imele tvoje odločitve.
SplitCookie je izjavil:
Ahahahahaha. Welcome to real life. Ljudje so cifre. Nic vec, nic manj. Ti osebno sebe sicer ne dojemas tko, ampak to ne spremeni nicesar.
Ne špiljaj še večjega idiota, kot že itak si.
Heh. Confirmation bias yet again
Če imaš ti enakega otroka, pade pod isto kategorijo kot moj - oba potrebujeta zaščito "čredne imunosti". Ta pa se ne more vzpostavit, če 30% staršev odklanja cepljenje na podlagi iracionalnih strahov pred avtizmom, anafilaktičnimi šoki in izraščanju lusk po celem telesu!
Ne, več kot očitno ne pade pod isto kategorijo, saj si ga predhodno dojemal kot grožnjo tvojemu otroku in nisi niti pomislil, da vse ni tako kakor si si predstavljal.
Glede iracionalnih strahov drugih, me pa niti ne zanima.
SplitCookie je izjavil:
Ahahahahaha. Welcome to real life. Ljudje so cifre. Nic vec, nic manj. Ti osebno sebe sicer ne dojemas tko, ampak to ne spremeni nicesar.
Če češ bit cifra, pa bodi, me dejansko ne moti. Sam ne mene vleč v to isto gnojno jamo in ne jamrat ko hočem zaščititi svoje lastne sebične interese.
Zgodovina sprememb…
SplitCookie je izjavil:
Na abstraktnem nivoju je opravičljivo vse, tudi vojne in množični poboji. Samo to ni zato, ker je to res, temveč ker si zgubil velik del informacije, kaj dejansko počneš in kakšen efekt so imele tvoje odločitve.
Mah, daj, grow da fak up.
Proti mestu, v katerem živi in dela nekaj stotisoč ljudi, leti avion s 150 potniki, ugrabitelji grozijo, da bodo avion strmoglavili na nakupovalno središče / zapeljali v nebotičnik z več 1000 ljudmi. Kaj zdaj, a boš sestrelil 150 nedolžnih ljudi, da jih boš rešil nekaj 1000, al boš moraliziral, da ljudje nismo jebene cifre?
Reši neprimerno več življenj kot jih prizadene.
Povej mi to, ko na primer zaradi tega zgubiš še 3-jega ali pa morebiti edinega otroka.
Za en kurc je to tolažba.
SplitCookie je izjavil:
Mah, daj, grow da fak up.
Proti mestu, v katerem živi in dela nekaj stotisoč ljudi, leti avion s 150 potniki, ugrabitelji grozijo, da bodo avion strmoglavili na nakupovalno središče / zapeljali v nebotičnik z več 1000 ljudmi. Kaj zdaj, a boš sestrelil 150 nedolžnih ljudi, da jih boš rešil nekaj 1000, al boš moraliziral, da ljudje nismo jebene cifre?
Grow da fak up ? Ja. Se bom ponovil: "Če češ bit cifra, pa bodi, me dejansko ne moti. Sam ne mene vleč v to isto gnojno jamo in ne jamrat ko hočem zaščititi svoje lastne sebične interese. "
Zgodovina sprememb…
SplitCookie je izjavil:
Heh. Confirmation bias yet again
Meh, srči, jaz sem tebe "vzorčil" že davno prej, preden si imel naziv. Tvoj naziv, če mi hočeš verjet, ni vzrok kako jaz tebe dojemam, ampak dejansko posledica tvojega obnašanja.
SplitCookie je izjavil:
Ne, več kot očitno ne pade pod isto kategorijo, saj si ga predhodno dojemal kot grožnjo tvojemu otroku in nisi niti pomislil, da vse ni tako kakor si si predstavljal.
Glede iracionalnih strahov drugih, me pa niti ne zanima.
Spet nadaljuješ s taktiko igranja idiota.
Vidiš, če je področje urejeno in če otrok ni cepljen, potem zaupam odgovornim službam, da vedo kaj počnejo - tvojega otroka niso cepili, verjetno so bili razlogi upravičeni. Tako kot niso cepili mojega. Tle ni treba nič več trabunjat in ugibat, kdo koga dojema kot grožnjo.
Če pa je stanje tako, kot ga hočeš ti, torej da se vsak odloča prosto po prešernu imaš pa natačno tako situacijo: jaz ne zaupam tvoji presoji, zato tvojega otroka dojemam kot grožnjo. Takisto pa počneš tudi ti z mojim otrokom.
Ljudje nismo jebene cifre. Moje življenje ni manj vredno kot 10 drugih, ker jih je pač 10, js sm pa en sam. Ljudje nismo matematika.
Kdor bo stisnu knof, bo ubil 100 ljudi, kdor ga ne bo, NE BO ubil nekaj 1000 ljudi ampak jih bojo ubili tisti ugrabitelji. Če jih bojo, če se slučajno desetinko pred strmoglavljenjem na avijonu kaj ne zgodi or whatever. Nikoli ne veš kaj bo, dokler se tisto ne zgodi al pa ti ne povzročiš da se bo tisto zgodilo.
Wrap your mind around that. Se bojim, da ne paše v tvoj MO.
/edit:
Če že vlačimo notr razne druge zadeve: amere se pljuva ker s vrgl da bomb in pobili nekaj 100k ljudi in praktično končal vojno. Ocene (statisika!) so, da bi jih brez te bombe vojna pojedla še vsaj milijon ali več. Hec pa je (posplošujem, statistika!) da amere pljuva pretežno isti mindset kot zagovarja obveznost cepljenja. Malo ogledala.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()
SplitCookie je izjavil:
Povej mi to, ko na primer zaradi tega zgubiš še 3-jega ali pa morebiti edinega otroka.
Za en kurc je to tolažba.
Tough titty.
SplitCookie je izjavil:
Grow da fak up ? Ja. Se bom ponovil: "Če češ bit cifra, pa bodi, me dejansko ne moti. Sam ne mene vleč v to isto gnojno jamo in ne jamrat ko hočem zaščititi svoje lastne sebične interese."
Kle ni hocesnoces, to so dejstva.
Meh, srči, jaz sem tebe "vzorčil" že davno prej, preden si imel naziv. Tvoj naziv, če mi hočeš verjet, ni vzrok kako jaz tebe dojemam, ampak dejansko posledica tvojega obnašanja. :)
Pja, ko sem bil na 'vaši strani' pod drugim nickom me niti nisi 'vzorčil'.
Spet nadaljuješ s taktiko igranja idiota.
Ponovno napačno zajemaš informacije iz okolja. Se nisi ti malo prej hvalil s izjemnim poznavanjem statistike in kako bo odpravila vse težave ?
Ja, bolj slab znanstvenik si.
Vidiš, če je področje urejeno in če otrok ni cepljen, potem zaupam odgovornim službam, da vedo kaj počnejo - tvojega otroka niso cepili, verjetno so bili razlogi upravičeni. Tako kot niso cepili mojega. Tle ni treba nič več trabunjat in ugibat, kdo koga dojema kot grožnjo.
Ampak področje ni urejeno. Je zanemarjeno. Odgovorne službe so popolnoma neodgovorne in ne, pogostoma ne vedo kaj počnejo.
In 'mojega' otroka niso cepili, ne zato ker so videli, da bodo naredili napako, temveč ker sem jim moral 100x v glavo vbijat da delajo napako in se nato kregati s vzgojiteljicami, sestrami, delavci, zdravniki in vso 'srenjo ki več kot očitno ve več od mene', nato pa še fašem tožbo zaradi domnevnega povzročanja splošne nevarnosti, ko nisem naredil NIČ in sem samo SKUŠAL OBVAROVATI ŽIVLJENJE LASTNEGA OTROKA
Če pa je stanje tako, kot ga hočeš ti, torej da se vsak odloča prosto po prešernu imaš pa natačno tako situacijo: jaz ne zaupam tvoji presoji, zato tvojega otroka dojemam kot grožnjo. Takisto pa počneš tudi ti z mojim otrokom.
Ne zaupaš moji presoji? Kaj če bi dobil 'certifikat' da lahko opravljam zdravstvene posege z istim mindsetom ? To se je najmanjši problem uštulit noter.
Kle ni hocesnoces, to so dejstva.
Kakšna dejstva, izmišljena v izmišljeni situaciji ?
No, dejstvo je tudi to, da jaz precej bolj potrebujem tvoje prebivališče s svojimi 20 otroci in 3mi ženami, kakor ga potrebuješ ti, s sestro in starši. 24 vs. 4. A potem lahko izpolnim zahtevo, da se izseliš iz bajte, saj mi statistično bolj pripada kakor tebi ?
Nikoli ne veš kaj bo, dokler se tisto ne zgodi al pa ti ne povzročiš da se bo tisto zgodilo.
Problem pri tem je, da se nekateri v strahu pred morebitnimi slabimi posledicami zvijejo v strahu in odločijo, da raje ne bojo ukrepali. Obenem se pa ne zadevajo, da ne-ukrepanje tudi prinaša svoja tveganja in da ima svojo ceno. Samo je zaradi lastnega strahu pred onim nevidnim, niso sposobni videt. Pa magari so na voljo dosti dobri podatki, da stvar ni hudo tvegana. Če imaš pa drugačne podatke, pa ja, se odločiš drugače.
Življenje je po tej definiciji predvsem vaja iz obvladovanja tveganj.
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()
Od kdaj ?
SplitCookie je izjavil:
To je dejansko demagogija. Smrti zaradi cepljenja praktično ni. Anafilaktični šok nastopi v roku največ nekaj minut po cepljenju, ne pa po 14-dneh, ko si z otrokom šel na safari v Afriko, 6 ur vožnje do najbližje bolnišnice.
Skratka, smrti in težke okvare po cepljenju so nebuloze ljudi, ki ne razumejo principa delovanja cepiv, imunskega sistema ter sindromov imunske pomanjljivosti.
Itak.
Ampak delanje vtisa, kako da smo varni, ker nas država itak varuje pred vsemi mogočimi in nemogočimi nevarnostmi s takšnimi in drugačnimi predpisi in obvezami predvsem škodi. Vzgaja folk ki je brez razmisleka prepričan v (implicitno predvideva) varnost na vsakem koraku in je totalno šokiran ko se kej hudga zgodi in potem od poncija do pilata išče odgovornega in ne da miru dokler nekoga nekje ne nataknejo na kol. Krivega al nedolžnega, ni važno, sam da približno zgleda kot kriv ali grd. Nekdo mora trpet, ker sm js že trpel!
Bistveno bolje bi se imeli (tudi statistično) če bi se folk vzgajal v zavedanju da garancij ni, da nevarnosti so bile in bodo, da pa so nekatere manjše od drugih in da se stanje nonstop spreminja. Bol bi nonstop gledal okrog sebe in manj slepo zaupal vsemu kar pride do njega, kar država od njega pričakuje in praktično zahteva (verjemi, ne razmišljaj).
Ampak delanje vtisa, kako da smo varni, ker nas država itak varuje pred vsemi mogočimi in nemogočimi nevarnostmi s takšnimi in drugačnimi predpisi in obvezami predvsem škodi. Vzgaja folk ki je brez razmisleka prepričan v (implicitno predvideva) varnost na vsakem koraku in je totalno šokiran ko se kej hudga zgodi in potem od poncija do pilata išče odgovornega in ne da miru dokler nekoga nekje ne nataknejo na kol. Krivega al nedolžnega, ni važno, sam da približno zgleda kot kriv ali grd. Nekdo mora trpet, ker sm js že trpel!
Bistveno bolje bi se imeli (tudi statistično) če bi se folk vzgajal v zavedanju da garancij ni, da nevarnosti so bile in bodo, da pa so nekatere manjše od drugih in da se stanje nonstop spreminja. Bol bi nonstop gledal okrog sebe in manj slepo zaupal vsemu kar pride do njega, kar država od njega pričakuje in praktično zahteva (verjemi, ne razmišljaj).
Podpišem takoj. Družba je čisto preveč nagnjena k iskanju krivcev za vse slabo in pozablja, da se sranje kdaj pač preprosto zgodi. Verjetno posledica zavijanja v vato od zgodnjega otroštva naprej, preko vrtcev, šol in faksov. Ko pa enkrat nastopi krut lajf, je pa vse narobe...
[J.P.Sartre]
.:joco:. ::
država itak varuje pred vsemi mogočimi in nemogočimi nevarnostmi s takšnimi in drugačnimi predpisi in obvezami predvsem škodi. Vzgaja folk ki je brez razmisleka prepričan v (implicitno predvideva) varnost na vsakem koraku in je totalno šokiran ko se kej hudga zgodi in potem od poncija do pilata išče odgovornega in ne da miru dokler nekoga nekje ne nataknejo na kol.Nekonsistenten si:
WarpedGone je izjavil:
"They are after me" refleks. Obveznost ga ojača ... nesankcioniran opt-out bi refleks zelo zmanjšal.
Sedaj rečeš "nočem se cepit" in se dvigne tak hrup da je je precej enostavno zaključit "tule mora bit neki zlo pomembnga, da tolk skačejo. Silijo me v neki in jih je strah da tega nebi naredu. Porinu neki v sebe. Tole že ne more bit dobr zame. Pa še pljuvajo me da sm tepec, ker tega nočm. Hmmmm".
Če bi na "nočem se cepit" nazaj fasal "suit yourself, tvoje telo, tvoja bolečina, naslednji prosim" se plac za teorije zarote zelo zmanjša.
Kolk ljudi noče it k dohtarju ker jim bo dal tablete? Nekaj jih je takih, a vrste pred ambulantami nekak ne dajo slutit, da bi jih bilo zelo veliko.
...
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: .:joco:. ()
SplitCookie je izjavil:
To je dejansko demagogija. Smrti zaradi cepljenja praktično ni. Anafilaktični šok nastopi v roku največ nekaj minut po cepljenju, ne pa po 14-dneh, ko si z otrokom šel na safari v Afriko, 6 ur vožnje do najbližje bolnišnice.
Skratka, smrti in težke okvare po cepljenju so nebuloze ljudi, ki ne razumejo principa delovanja cepiv, imunskega sistema ter sindromov imunske pomanjljivosti.
Smrti ni, ne ker je cepljenje perfect, temveč ker se vse to pripisuje drugim faktorjem, od predhodne bolezni do reakcije na cepivo. Kar dejansko je demagogija.
Glede nebuloz. Koliko časa je trajalo, da so pogruntali, da je v obtoku okuženo cepivo oz. da se kaj takega dejansko lahko zgodi ?
Ne, zdravstvo je infallable.
Nekako tako kot je bilo infallable par 100 let nazaj, ko so človeka ki je zagotavljal čistost pri operacijah lepo odpikali stran, češ da je nor. Ali pa ko so se pacientom dajale okužene transfuzije.
Ne, to se nikoli ne more zgoditi. Infallable press.
SplitCookie je izjavil:
Ampak področje ni urejeno. Je zanemarjeno. Odgovorne službe so popolnoma neodgovorne in ne, pogostoma ne vedo kaj počnejo.
In 'mojega' otroka niso cepili, ne zato ker so videli, da bodo naredili napako, temveč ker sem jim moral 100x v glavo vbijat da delajo napako in se nato kregati s vzgojiteljicami, sestrami, delavci, zdravniki in vso 'srenjo ki več kot očitno ve več od mene', nato pa še fašem tožbo zaradi domnevnega povzročanja splošne nevarnosti, ko nisem naredil NIČ in sem samo SKUŠAL OBVAROVATI ŽIVLJENJE LASTNEGA OTROKA
1.) O tej anekdoti vemo veliko premalo, da bi lahko komentirali.
2.) Imamo torej sistem, ki deluje za 95% ljudi. Za 5% ljudi pa ne. Ti bi sedaj zaradi teh 5% zavrgel soliden sistem, namesto da bi se usedel za mizo s pravo skupino ljudi in predlagal izboljšave?
Čim širši screening za t.i. sindrome primarne imunske pomanjkljivosti oz. širše za metabolne pomanjkljivosti, je že en tak primer.
Zajebe je treba odpravit, ampak ne s tem raztreščit sistema, ki načeloma deluje. V ZDA jim v zadnjih letih spet umirajo nekajmesečni otroci za oslovskim kašljem, pri nas tega ni.
V ZDA jim v zadnjih letih spet umirajo nekajmesečni otroci za oslovskim kašljem, pri nas tega ni.
Ponovno confirmation bias
Ni, ker zdravniki mislijo, da je ni
Catch 22 tudi.
1.) O tej anekdoti vemo veliko premalo, da bi lahko komentirali.
Kaki anekdoti
To je simulacija, kaj bi se zgodilo ob sprejetju tvoje logike. Prvi del je iz slovenskega pripetljaja, drugi pa simuliran glede na tvoje zahteve po kriminalizaciji 'kužnosti' postavljen v slovenski okvir.
2.) Imamo torej sistem, ki deluje za 95% ljudi. Za 5% ljudi pa ne. Ti bi sedaj zaradi teh 5% zavrgel soliden sistem, namesto da bi se usedel za mizo s pravo skupino ljudi in predlagal izboljšave?
Ja, je treba.
Ker sistem ki v svoj obzir ne vključuje 100% ljudi ni vreden naziva sistem in ga nikakor ne smeš vpeljati.
Zgodovina sprememb…
SplitCookie je izjavil:
Smrti ni, ne ker je cepljenje perfect, temveč ker se vse to pripisuje drugim faktorjem, od predhodne bolezni do reakcije na cepivo. Kar dejansko je demagogija.
Ne, v tem primeru pač ne. Razen če verjameš, da telo npr. loči "umetni" formaldehid od "naravnega".
V cepivih so patogeni, ki jih človeško telo lahko sreča v naravi. Imunski odziv na patogene v cepivu se izkorišča za ustvarjanje dolgotrajne imunosti - na isti način kot dolgotrajno imunost dosežemo z okužbo po naravni poti. Razlika je samo v tem, da cepivo vsebuje oslabljene patogene, ki pri zdravih posameznikih ne sprožijo bolezni. Dodane so dodatne snovi, ki so po vseh znanih podatkih varne. Nekatere snovi lahko povzročijo alergije.
Kaj bi bil lahko tisti čudežni faktor, ki bi sprožil smrt in hude poškodbe pri otroku? Da ni nemara to prav patogen, s katerim bi otrok, brez cepljenja in zagotovljene "Herd Immunity", prišel v stik tako ali tako?
SplitCookie je izjavil:
Glede nebuloz. Koliko časa je trajalo, da so pogruntali, da je v obtoku okuženo cepivo oz. da se kaj takega dejansko lahko zgodi ?
Ne, zdravstvo je infallable.
Spet demagogija. Pacient med rutinsko operacijo slepiča lahko stakne hudo okužbo z bakterijo, ker je prišlo do zajeba in so pozabili razkužiti skalpel. Dajmo prepovedat operacije slepiča!
Invictus ::
http://goo.gl/2YuS2x
Pithlit ::
SplitCookie je izjavil:
Kdo ti daje pravico ukrepanja, da se odločim otroka ne-cepit zaradi alergije na cepivo, ti pa mi cepivo še vedno vsiljuješ in bi mi najraje otroka ugrabil ter ga šel cepit na lastno pest, ker domnevno ogroža tvojega otroka ?
Pa kaj si ti? Norec al kako? Že večkrat je bilo razloženo da se otrok z oslabljenim imunskim sistemom NE cepi. Tudi če je otrok le lažje prehlajen se ga NE cepi. Če pa je na cepivo alergičen... je pa itak jasno da ga nihče ne bo šel cepit.
Ne, v tem primeru pač ne. ;) Razen če verjameš, da telo npr. loči "umetni" formaldehid od "naravnega".
Imam občutek, da si me kar lepo dal v grupo norih anti-vaxerjev ki nimajo pojma o pojmu in nato dejansko sploh ne bereš, kar sem napisal in greš kar nekam v 3 dni s svojimi teorijami o tem, kaj jaz domnevno ne vem in me je treba podučiti.
No, če to zadostuje tvojemu egu pa naj bo tako.
Aja, razlika med umetnim in naravnim formaldehidom - kar se tiče funkcionalnosti je ni. Imaš pa lahko en kup (strupenih) primesi pri obeh katere znajo biti večji faktor.
Kaj bi bil lahko tisti čudežni faktor, ki bi sprožil smrt in hude poškodbe pri otroku? Da ni nemara to prav patogen, s katerim bi otrok, brez cepljenja in zagotovljene "Herd Immunity", prišel v stik tako ali tako?
Drugi patogeni, cepljenje obolelih, reakcije na cepivo etc.
Še vedno si zgrešil celoten point. Cepljenje ni perfektno kakor se ga trudiš prikazati in treba je odpravljati pomankljivosti v postopku.
tony1 ::
SplitCookie je izjavil:
V ZDA jim v zadnjih letih spet umirajo nekajmesečni otroci za oslovskim kašljem, pri nas tega ni.
Ja, je treba.
Ker sistem ki v svoj obzir ne vključuje 100% ljudi ni vreden naziva sistem in ga nikakor ne smeš vpeljati.
A res? Še pri tabornikih nisi varen (parafraza na Zmelkoow), zdajle pa buljiš v LCD monitor, ki ima po možnosti še Hg lampo pol metra pred tvojim frisom. Dnevno stopiš ven iz bajte, kjer vsake toliko koga povozi avto, in glej čudo, na koga kdaj tudi pade kakšen avion. 100%? Ne me smejat.
Sine, kje spiš, da te 100% ne ukradejo?
Pithlit ::
Zakaj so že prepovedali cel kup snovi, ki so včasih veljale za varne ????
Zato ker so naknadno ugotovili na niso varne. Kje je problem? A ti imaš kristalno kroglo ki ti vnaprej pove a je neka stvar dolgoročno varna ali ne? Al bi raje kar vse prepovedal, saj je itak vsaka snov potencialno nevarna?
SplitCookie je izjavil:
Pa kaj si ti? Norec al kako? Že večkrat je bilo razloženo da se otrok z oslabljenim imunskim sistemom NE cepi. Tudi če je otrok le lažje prehlajen se ga NE cepi. Če pa je na cepivo alergičen... je pa itak jasno da ga nihče ne bo šel cepit.
Glede na izkušnje staršev, temu ni tako.
So zdravstveni delavci včasih kar precej jebeno usekani na faktor da ne sme biti noben otrok necepljen.
In
Cepljenja so se včasih izvajala kar po samih šolah, kar je precej fucked up.