Forum » Kaj kupiti » NAS za domačo uporabo
NAS za domačo uporabo
Temo vidijo: vsi
Grimnir3 ::
Pa ljudje podcenjujejo bit rot.
Jaz sem nedolgo nazaj testiral dobrih 3000 video datotek, iz let 2011 do 2017, ki so bile shranjene na mojem prvem synologyu. 14 posnetkov je bilo okvarjenih.
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
ffmpeg je za datoteko javil da je corrupted. Če si jo hotel predvajati, ni več delovala, ne v VLC ne v kakem drugem programu.
O čem ti to. Hočeš reči da se boš ukvarjal s preverjanjem integritete 3000 filmov itd…
Za to imam file sistem, ki mehanizem je ZFS scrub. Če je z datoteko karkoli narobe, je bilo narobe že v osnovi, od tu dalje poskrbi ZFS, da dobim obvestilo da je potrebno okvarjeno datoteko restavrirat, in tom katerikoli tip datotek....
Ampak ja to so osnove nekih datotečnih sistemov namenjenih za hranjene datotek.
model, spet palamudiš. Bereš a ne razumeš.
Mr.B ::
Jaz sem nedolgo nazaj testiral dobrih 3000 video datotek, iz let 2011 do 2017, ki so bile shranjene na mojem prvem synologyu. 14 posnetkov je bilo okvarjenih.
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
ffmpeg je za datoteko javil da je corrupted. Če si jo hotel predvajati, ni več delovala, ne v VLC ne v kakem drugem programu.
O čem ti to. Hočeš reči da se boš ukvarjal s preverjanjem integritete 3000 filmov itd…
Za to imam file sistem, ki mehanizem je ZFS scrub. Če je z datoteko karkoli narobe, je bilo narobe že v osnovi, od tu dalje poskrbi ZFS, da dobim obvestilo da je potrebno okvarjeno datoteko restavrirat, in tom katerikoli tip datotek....
model, spet palamudiš. Bereš a ne razumeš.
Da da model, sej vem nisi hotel uporabiti Putinove pičke kot argument, pa to...
Res me zanima kako mi ffmpeg pove da je en izmed 3000 filmov, ki so zaščiteni z privatnim DRM ključem uporabnika do katerega nima dostopa povedal, da je je file na 45minutah 30s okvarjen.
Ali pa kako mi bo ffmpeg povedal, da je Bakup virtualke okvarjen ...ali pa da je baza oziroma njen snapshot okvarjen…
Nekateri nismo nori da bi za take zadeve, no kot ti rečeš RESNE NAS, rešitve uporabljali priročne ADIDAS metode zgolj zato ker se nekomu ni dalo vzeti dokumentacije in brati … ker je tvoj čas predrag, za take zadeve…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
l0g1t3ch ::
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
Ravno to je napisal OP, da mu je bitrot pojedel 14 datotek od dobrih 3000 in da bo zato šel na ZFS + ecc ram.
BlaY0 ::
Meni vse to žre 3W tebi pa vsaj 50W... hobby.
In? Nisem reven da bi moral gledat za 47W porabe.
Jasno da nisi, pri hobijih se pač ne špara.
Ali pa Rpi 4 in 5 sta hudo zmogljivi beštiji. Če pa si zadovoljen z zmogljivostjo onega ruterja bi bil pa že 3B+ polna kapa.
Saj moj router je po zmogljivosti v bistvu nekje ekvivalent 3B+, samo da ima namesto enega HDMI in 4ih USB2 portov (ki jih ne potrebujem) en 2,5Gbps mrežni port in samo en USB3 port. Ima pa zato dualband AX WiFi ki deluje lahko v vseh načinih. In meni je pač OK, da imam lahko vse to v eni mali škatlici oziroma da ne rabim treh.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
Res me zanima kako mi ffmpeg pove da je en izmed 3000 filmov, ki so zaščiteni z privatnim DRM ključem uporabnika do katerega nima dostopa povedal, da je je file na 45minutah 30s okvarjen.
Ali pa kako mi bo ffmpeg povedal, da je Bakup virtualke okvarjen ...ali pa da je baza oziroma njen snapshot okvarjen…
Nekateri nismo nori da bi za take zadeve, no kot ti rečeš RESNE NAS, rešitve uporabljali priročne ADIDAS metode zgolj zato ker se nekomu ni dalo vzeti dokumentacije in brati … ker je tvoj čas predrag, za take zadeve…
Pa ti imaš resne bralne težave. Beri moj post zgoraj, OP je jasno napisal da mu je bitrot pojedel 14 datotek.
Zakaj je testiral z ffmpeg (ali ffprobe), verjetno zato ker je imel video datoteke shranjene. Ponavadi folk doma hrčka filme/serije in ne VM-jev.
Legon ::
Meni vse to žre 3W tebi pa vsaj 50W... hobby.
In? Nisem reven da bi moral gledat za 47W porabe.
Jasno da nisi, pri hobijih se pač ne špara.
Ali pa Rpi 4 in 5 sta hudo zmogljivi beštiji. Če pa si zadovoljen z zmogljivostjo onega ruterja bi bil pa že 3B+ polna kapa.
Saj moj router je po zmogljivosti v bistvu nekje ekvivalent 3B+, samo da ima namesto enega HDMI in 4ih USB2 portov (ki jih ne potrebujem) en 2,5Gbps mrežni port in samo en USB3 port. Ima pa zato dualband AX WiFi ki deluje lahko v vseh načinih. In meni je pač OK, da imam lahko vse to v eni mali škatlici oziroma da ne rabim treh.
Lej smo razumeli. Imaš pač setup kot ga maš. Za podatke na disku se ti fučka, varnost te ne zanima. Zdaj pa lahko nehaš bit užaljen, da ti ne ploskamo za tako rešitev. Varnost pač stane in če moraš za 47w na uro sprejemat kompromise potem verjamem, da ti niti podatki niti varnost niso prioriteta.
Saj smo dojeli no.
Pač rešitev za reveža. Če ne poznaš boljšega je tud to ok.
Če imaš disk z svojimi podatki na tem ownanem routerju je pa res že precej bolj konec sveta.
No jaz nimam na njem vseh svojih prihrankov v obliki BTC-jev tako da zame ni konec sveta. Lahko mi vse pobrišejo, to je pa tudi vse kar lahko naredijo pa še vedno ne bo neke resne škode. Ampak to spet naredijo samo script kiddieji... vsak pravi heker dobro ve, da če kaj pobriše, si s tem potencialno zapre vrata, saj se s tem praktično razkrije.
pravi hackerji se ne bodo ukvarjali ne z mojim ne s tvojim sistemom, ker ne jaz ne ti nisva zanimiva za to. Dejanska tveganja so v prvi vrsti povezana ravno s script kiddiji in takimi in drugačnimi oportunisti, ki zlorabijo exploit in ruknejo gor kak kripto virus, da bi zmozli kako sotinko bitcoina. In tvoj setup je pač v osnovi ranljiv na to. In ja, če ti je podatke vseeno potem super, ampak to pač ni dobra praksa in to je vse na kar je bilo opozorjeno, preden si začel z užaljenimi izpadi.
bm1973 ::
Tole ne kuri 3W. Ti že Wifi toliko požre...
Lej smo razumeli. Imaš pač setup kot ga maš. Za podatke na disku se ti fučka, varnost te ne zanima. Zdaj pa lahko nehaš bit užaljen, da ti ne ploskamo za tako rešitev. Varnost pač stane in če moraš za 47w na uro sprejemat kompromise potem verjamem, da ti niti podatki niti varnost niso prioriteta.
Jest ne sprejemam kompromisov, moji sistemi so varni. To da niso si določil ti pa še par slotechovcev.
Jest ne sprejemam kompromisov, moji sistemi so varni. To da niso si določil ti pa še par slotechovcev.
Verjamem, da ti v to verjameš. Tvoji posti pa žal kažejo drugačno sliko.
Nope. 3W kuri v idle, 12W max.
Verjamem, da ti v to verjameš. Tvoji posti pa žal kažejo drugačno sliko.
Spet neka natolcevanja
Zgodovina sprememb…
Seveda mu ne, samo potem se njegova pravljica o tem koliko prihrani, ker laufa vse na enem routerju pač sesuje. V praksi kritični del infrastructure (router + rpi + NAS) požre zanemarljivo malo, v povprečju nekje okrog 20w v mirovanju, kakih 30w v delovanju. Njegova rešitev v to nekje prepolovi, ampak če pogledaš porabo gospodinstva v celoti je to pljunek v morje.
Moj kritičen del infrastrukture je voda in kanalizacija. Tale domača elektronika je lahko kritičen del samo zate in tebi podobne, ki se potem tukaj prepucavate kdo bolje varuje svoje selfije
Daj nehaj se smešit no... kritična infrastruktura ja. Če ne znaš efektivno laufati vse te jake infrastrukture na eni škatlici, si pač omisliš 3 in si đek.
Daj nehaj se smešit no... kritična infrastruktura ja. Če ne znaš efektivno laufati vse te jake infrastrukture na eni škatlici, si pač omisliš 3 in si đek.
Zgodovina sprememb…
Zakaj bi bila pa voda in kanalizacija kritična infrastuktura? To je za nesocialne forumske nakladače. Jaz grem lahko h sosedu na pivo, pa se tam še userjem v miru.
(samo za demostracijo tvojega nivoja dojemanja debate)
(samo za demostracijo tvojega nivoja dojemanja debate)
Moj kritičen del infrastrukture je voda in kanalizacija. Tale domača elektronika je lahko kritičen del samo zate in tebi podobne, ki se potem tukaj prepucavate kdo bolje varuje svoje selfije
Dej model če si tak kmet, ne vem kaj sploh delaš v tej temi. Prodaj še računalnik pa je.
Lej jih modele hobijaše... ne znate pol so pa drugi baje reveži
Diski vam crkujejo, CRC errorje mate, selfije zgubljate... heavy production environment
Diski vam crkujejo, CRC errorje mate, selfije zgubljate... heavy production environment
Zgodovina sprememb…
Lej jih modele hobijaše... ne znate pol so pa drugi baje reveži
Sem videl več takih v svojem življenu, men so računalniki zadnja briga.
Potem pa jok in stok, kje so moje slike. Ali pa kje so moji projekti, vse kar sem delal zadnjih 10 let sm zgubu kar nism mel na papirjih.
P.S. Daj mi prodaj kak svoj neuničljiv disk. Moji namreč niso taki :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Po postih sodeč se s temi rečmi ukvarjaš za hobi.
Ne boš verjel, v 30 letih mi še noben ni crknil... jih prej povozi cajt oziroma sem rabil večjega.
Ne boš verjel, v 30 letih mi še noben ni crknil... jih prej povozi cajt oziroma sem rabil večjega.
Pa ti imaš resne bralne težave. Beri moj post zgoraj, OP je jasno napisal da mu je bitrot pojedel 14 datotek.
Zakaj je testiral z ffmpeg (ali ffprobe), verjetno zato ker je imel video datoteke shranjene. Ponavadi folk doma hrčka filme/serije in ne VM-jev.
Točno tako.
Testiral sem eno mapo kjer je bila samo zbirka filmov in serij iz starega NAS-a. Kje so naapake nastale težko sodim, filmi/serije so nekoč zagotovo delovali. Datoteke pa so se lahko potem okvarile na disku, ali med kopiranjem na nove diske, ali med kopiranjem na nov nas. Kdo bi vedel. In to je pač samo tko za zanimivost. Pač mene je presenetilo da je toliko okvarjenih datotek to je 1 na dobrih 200 datotek. Pa gre za zadeve stare 10 do 14 let.
Ne boš verjel, v 30 letih se še nikoli nisem zaletel, tako da ne vem kaj vsi nabijajo o prometnih predpisih, omejevanju alkohola za volanom in varnostnih pasovih...
(da nadaljujemo debato skladno z dosegom sogovornika)
Ti samo pokaži svoje predpise za NAS potem jih pa še uzakoni
Bolj verjetno kot problem z RAM-om gre v takšnih primerih za problem s FS ali servisom ki zapisuje na ta FS. Dosti večja verjetnost je da se ti zaradi okvare rama komplet mašina rebuta.
Testiral sem eno mapo kjer je bila samo zbirka filmov in serij iz starega NAS-a. Kje so naapake nastale težko sodim, filmi/serije so nekoč zagotovo delovali. Datoteke pa so se lahko potem okvarile na disku, ali med kopiranjem na nove diske, ali med kopiranjem na nov nas. Kdo bi vedel. In to je pač samo tko za zanimivost. Pač mene je presenetilo da je toliko okvarjenih datotek to je 1 na dobrih 200 datotek. Pa gre za zadeve stare 10 do 14 let.
Bolj verjetno kot problem z RAM-om gre v takšnih primerih za problem s FS ali servisom ki zapisuje na ta FS. Dosti večja verjetnost je da se ti zaradi okvare rama komplet mašina rebuta.
Zgodovina sprememb…
Meni pa dva v zadnjih 15ih letih.
In nekoč prej še eden iz neslavne IBM "deathstar" serije, ki je en dan še delal, nasldnji dan pa je PC javil da ne najde boot medija. Takrat sem tudi izgubil kup v tistem času pomembnih zadev.
Meni pa dva v zadnjih 15ih letih.
In nekoč prej še eden iz neslavne IBM "deathstar" serije, ki je en dan še delal, nasldnji dan pa je PC javil da ne najde boot medija. Takrat sem tudi izgubil kup v tistem času pomembnih zadev.
Kaj si sedaj nekaj zmišljaš? BlaB0 je empirično potrdil, da je to nemogoče, ker če njemu noben disk ni crknil v 30 letih, je to jasen dokaz, da se to ne more zgodit.
Če mi bo crknil, bom šel po novega v štacuno ane. V čem je problem? Pa tudi mudilo se mi ne bo preveč.
Zgodovina sprememb…
Ja in kaj potem če izgubim podatke ki so na njem? Na nov disk jih restavriram z drugega vira. Še kaj ni jasno?
Zgodovina sprememb…
Če mi bo crknil, bom šel po novega v štacuno ane. V čem je problem?
Izgubiš podatke, ki so na njem.
Aja se res tebi so podatki irelavantni. Torej zakaj si sploh v tej temi ?
Ker se je v svojih blodnjah zaplezal, ego mu pa ne pusti, da bi odnehal.
Ja in kaj potem če izgubim podatke ki so na njem? Na nov disk jih restavriram z drugega vira. Še kaj ni jasno?
Kaj se je pa zgodilo s pravljico, da vse laufa na enem routerju z 3W?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
A potem imaš še en routerček na katerega imaš priklopljen disk? ja to pa zdej ni več samo 3W. Kako pa preživiš to ?
Pa sedaj se moraš ukvarjati še z drugim virom, to je zdej podvojeno delo. A ti je hobi to ?
Če mi bo crknil, bom šel po novega v štacuno ane. V čem je problem?
Izgubiš podatke, ki so na njem.
Aja se res tebi so podatki irelavantni. Torej zakaj si sploh v tej temi ?
Ker se je v svojih blodnjah zaplezal, ego mu pa ne pusti, da bi odnehal.
Kaj se je pa zgodilo s pravljico, da vse laufa na enem routerju z 3W?
Očitno nisi vsega bral kar sem napisal. Selektivno branje pač... kar ti je všeč prebereš ostalo te ne zanima. Potem pa pogrevaš in trabunjaš v tri dni.
A potem imaš še en routerček na katerega imaš priklopljen disk? ja to pa zdej ni več samo 3W. Kako pa preživiš to ?
Pa sedaj se moraš ukvarjati še z drugim virom, to je zdej podvojeno delo. A ti je hobi to ?
Zmanjkuje argumentov a? Daj hitro še 3 diske nabavi in jih deponiraj pri ljubici, da bodo selfiji varni
Zgodovina sprememb…
Beremo, beremo, zato pa nam je iz aviona jasno, da nakladaš o tem, da je rešitev za vse routerček z 3w porabe.
točno to, nič se ni zgodilo, še vedno je pravljica užaljenega revčka, ki mu ljudje nočejo ploskat za polrešitve.
Beremo, beremo, zato pa nam je iz aviona jasno, da nakladaš o tem, da je rešitev za vse routerček z 3w porabe.
Lej, jaz vem kakšne so vaše rešitve, ker sem to kar vi danes počel 15 do 20 let nazaj, vi ste pa še majhni in ste zdaj začeli spoznavat vse to kar je OK. Prav je da se non-stop učite, iz vas še nekaj bo.
PARTyZAN ::
Ej, en predlog. A greste lahko prepucavat naprej na Matrix/IRC/Discord/al katerkol drug IM? Al pa dejte mal backlog ticketov začet reševat, da vam ne bo dolgčas.
točno to, nič se ni zgodilo, še vedno je pravljica užaljenega revčka, ki mu ljudje nočejo ploskat za polrešitve.
Zakaj bi bil jaz užaljen, ker ima nekdo lep hobi?
Ej, en predlog. A greste lahko prepucavat naprej na Matrix/IRC/Discord/al katerkol drug IM? Al pa dejte mal backlog ticketov začet reševat, da vam ne bo dolgčas.
Legona ne boš spravil, ko on enkrat zagrabi je to to... po moje ima v parih mesecih več postov kot jaz v 20 letih.
Zgodovina sprememb…
Zmanjkuje argumentov a? Daj hitro še 3 diske nabavi in jih deponiraj pri ljubici, da bodo selfiji varni
Edini brez argumentov si ti. Saj si že večkrat napisal da ti je za podatke vseeno. Nisi pa nič povedal sedaj o tem drugem viru, očitno le ni vse tako enostavno en disk na enem ruterčku.
Meni delo na računalniku nosi $$$, če bi mi crknil disk v sistemu bi me izguba podatkov zelo bolela. Izgubil bi mnogo časa, denarja in tudi know-howa (vsega pač nimaš v glavi). Zato te podatke backupiram na NAS in tudi sam NAS (vsaj volume z pomebni zadevami) backupiram na zunanji medij.
In če mi v roku 10-15 let crkne nekaj filmov na disku je to sam zanimivost, če čez 10-15 let ne bom mogel do neki projektih datotek je pa lahko spet uzguba časa in denarja.
BlaY0, ti si tip uporabnika, ki bi mu svetoval imej vse v oblaku pa se ne sekiraj. Slike v google photos in dokumente na google drive. Potem je stvar googla da zagotovi da so podatki dostopni in berljivi.
NAS je pač irelavanten zate.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
To moraš predvsem sebe vprašat. Jaz se to sprašujem že cel dan ko berem tvoje izpade.
Ampak smo razumeli. Rešitev za vse je, da na 50 EUR routerček priklopiš USB disk in imaš s porabo 3w pokrite vse možne scenarje (če seveda pri tem igroniraš še celotno drugo infrastrukturo, ki jo moraš imet ko takšen setup crkne).
Edini brez argumentov si ti. Saj si že večkrat napisal da ti je za podatke vseeno.
Mogoče si se pa ti samo tako malo zlagal. Me lahko prosim citiraš kje sem kaj takšnega omenil? Sem pa omenil nasprotno, večkrat, da mi ni vseeno. Torej kaj zdaj? Bralne sposobnosti pešajo?
To moraš predvsem sebe vprašat. Jaz se to sprašujem že cel dan ko berem tvoje izpade.
Ampak smo razumeli. Rešitev za vse je, da na 50 EUR routerček priklopiš USB disk in imaš s porabo 3w pokrite vse možne scenarje (če seveda pri tem igroniraš še celotno drugo infrastrukturo, ki jo moraš imet ko takšen setup crkne).
Aha še en hobi torej... cele dneve bereš sloteč in se zapenjaš z drugimi slotečarji.
In ne, doma nimam nič drugega kot tale ruterček. Imam pa jasno še en laptop (verjetno ga imaš tudi ti) in to je vse.
Zgodovina sprememb…
Edini brez argumentov si ti. Saj si že večkrat napisal da ti je za podatke vseeno.
Mogoče si se pa ti samo tako malo zlagal. Me lahko prosim citiraš kje sem kaj takšnega omenil? Sem pa omenil nasprotno, večkrat, da mi ni vseeno. Torej kaj zdaj? Bralne sposobnosti pešajo?
Torej imaš še drugi vir, kar podre tvojo zgodbo o ene disku na enem ruterčku.
Aha še en hobi torej... cele dneve bereš sloteč in se zapenjaš z drugimi slotečarji.
Temu se reče gaslighting, ki samo dokazuje kako dejansko nimaš popolnoma nič uporabnega za povedat, medtem ko na forumu visiš točno toliko časa kot jaz in veselo blodiš.
Zgodovina sprememb…
Imam več virov, če bi bral neselektivno bi celo vedel katere. Vendar pri meni doma je to to.
Temu se reče gaslighting, ki samo dokazuje kako dejansko nimaš popolnoma nič uporabnega za povedat, medtem ko na forumu visiš točno toliko časa kot jaz in veselo blodiš.
Seveda si ti popolno nasprotje tega... veliko uporabnega imaš za povedat
Drugače pa jaz nikogar ne prepričujem naj fura zadeve tako kot jih jaz. Če bo kdo hotel me bo že vprašal, če ne pa pač ne.
Zgodovina sprememb…
Imam več virov, če bi bral neselektivno bi celo vedel katere. Vendar pri meni doma je to to.
Torej si strošek routerjev/diskov prenesel k staršem. Zvit si ti, zvit
Ne, zakaj prašaš? Sicer pa saj sploh nisi vprašal ampak si enostavno postavil trditev.
Zgodovina sprememb…
Pa še oni ti zadeve upravljajo, občasno nadgradijo in to. Lepo, lepo. Dobr si poenostavil.
Tako mimogrede, a svoj internet si si že postavil? Čisto tako, da kdo ne bo slučajno česa namesto tebe fural?
Zgodovina sprememb…
Seveda si ti popolno nasprotje tega... veliko uporabnega imaš za povedat
Drugače pa jaz nikogar ne prepričujem naj fura zadeve tako kot jih jaz. Če bo kdo hotel me bo že vprašal, če ne pa pač ne.
Zanimivo, da si potem tako občutljiv in agresiven, ko ljudje nočejo ploskat tvojim rešitvam in si celo drznejo izpostavit da obstajajo precej boljše rešitve.
Koliko uporabnega imam jaz za povedat pač ne spremeni dejstva, da se moraš zatekat k slaboumnim izpadom kot je tale gaslighting potem, ko še sam ugotoviš, kako daleč si zabredel. Pač ego je hudič, in nekateri niste sposobni razmet, da obstajajo različne rešitve. In potem je pač treba najprej začet s pomilovanja vrednimi izpadi sarkazma in nadaljevati s tako slaboumnim derailom teme, ko ljudje nočejo slepo kimat vsake neumnosti, ki jo zineš.
Zgodovina sprememb…