Forum » Kaj kupiti » NAS za domačo uporabo
NAS za domačo uporabo
Temo vidijo: vsi
BlaY0 ::
Pa nikoli noben disk ni crknil ali da bi sploh imel slab sektor.
Tako, da sedaj bom zgradil nekaj z ECC in ZFS.
Bravo! Pa še kletko iz armiranega betona okoli zgradi, ker ti trije fimi so tako pomembni da joj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
Grimnir3 ::
Bravo! Pa še kletko iz armiranega betona okoli zgradi, ker te tri fimi so tako pomembni da joj.
Niso filmi tako pomembni. Ampak so samo indikator da zadeva se doaja in če se dogaja pri filmih se dogaja tudi pri družinskih slikah in ostalih dokumentih. In Upraba ECC ram-a ni nič posebnega obstaja precej poceni opcij z ECC-jem, ZFS pa je tudi že precej časa na voljo z Linuxom in je posledično uporaba bostveno enostavnejša.
Pod črto vse skupaj ni nek strošek in problem za sistem ki ti teče 10 let potem pa zamenjaš.
Ampak če je tvoj domet usb disk priklopljen na router, pol je pa res problem da.
Jaz nimam nobenih problemov... 1x na 10 let vložim 200 EUR v to infrastrukturo in to je max. kar sem pripravljen dat. V 30 letih sem se naučil zadosti, da lahko pragmatično določim kaj se mi splača in kaj ne. Časi ko so mi v sobi non-stop ropotale 3 mašine so že zdavnaj mimo.
Jasno za nekoga ki se še uči je pa bistvo ravno v tem, da se uči in je že iz tega vidika smiselno ali pa nujno namenit malo več cekinov in resursov. Tratja varianta je pa hobi, glede tega pa vemo kako je... nikoli ni "predrago" in vedno se "izplača".
Jasno za nekoga ki se še uči je pa bistvo ravno v tem, da se uči in je že iz tega vidika smiselno ali pa nujno namenit malo več cekinov in resursov. Tratja varianta je pa hobi, glede tega pa vemo kako je... nikoli ni "predrago" in vedno se "izplača".
Zgodovina sprememb…
Jaz nimam nobenih problemov... 1x na 10 let vložim 200 EUR v to infrastrukturo in to je max. kar sem pripravljen dat. V 30 letih sem se naučil zadosti, da lahko pragmatično določim kaj se splača in kaj ne.
Jasno za nekoga ki se še uči je pa bistvo ravno v tem, da se uči in je že iz tega vidika smiselno ali pa nujno namenit malo več cekinov in resursov.
Eni smo se že naučili, tudi na napakah drugih, da se na teh zadevah ne špara toliko. In ne tlači vsega na en router ki je vstopna točka v omrežje.
Router je router, nas je nas, RPi je pa poceni server. Ali pa kitajski "nuc" z atomom za 130€.
Ko sem bil neumen in reven sem imel vse na routerju. Potem sem kupil ločen nas. Potem sem prestavil še ostale servise dol iz routerja.
Danes imam ločen router, ločen nas in ločen "server". V zadnjem koraku bom zamenjal še synology za nekaj bolj robustnega in ubistvu cenejšega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Jaz nimam nobenih problemov... 1x na 10 let vložim 200 EUR v to infrastrukturo in to je max. kar sem pripravljen dat. V 30 letih sem se naučil zadosti, da lahko pragmatično določim kaj se splača in kaj ne.
Jasno za nekoga ki se še uči je pa bistvo ravno v tem, da se uči in je že iz tega vidika smiselno ali pa nujno namenit malo več cekinov in resursov.
Eni smo se že naučili, tudi na napakah drugih, da se na teh zadevah ne špara toliko. In ne tlači vsega na en router ki je vstopna točka v omrežje.
Router je router, nas je nas, RPi je pa poceni server. Ali pa kitajski "nuc" z atomom za 130€.
Ko sem bil neumen in reven sem imel vse na routerju. Potem sem kupil ločen nas. Potem sem prestavil še ostale servise dol iz routerja.
Danes imam ločen router, ločen nas in ločen "server". V zadnjem koraku bom zamenjal še synology za nekaj bolj robustnega in ubistvu cenejšega.
Ti kar delaj tako kot misliš da je prav. Smisla razen v tem da te to veseli ne vidim. Ampak če te veseli je to že veliko.
Legon ::
Bravo! Pa še kletko iz armiranega betona okoli zgradi, ker ti trije fimi so tako pomembni da joj.
Saj te nobeden ne sili, da moraš kakorli pri sebi spreminjat. So pa tvoji precej žalostni poskusi sarkazma zanimivi, glede na to, da si zadovoljen s tem kako imaš stvari urejene. Skoraj bi človek rekel, da si agresivno defenziven, kot da bi vedel, da tvoj setup in varnost podatkov nima veliko skupnega.
Pač imej stvari kot jih imaš, nobene potrebe ni, da si užaljen, če drugi delamo drugače in če opozorimo na potencialna tveganja posamezne rešitve. Ti si nezmotljiv in tebe se to pač ne tiče, ampak kdo se bo pa mogoče kaj naučil.
l0g1t3ch ::
Zakaj ne? Saj je večina servisov internih in so dostopni sama lokalno. Tisto kar imaš obrnjeno navzven jasno primerno varuješ. Ampak zdaj smo že pri neki drugi temi. Tukaj se pogovarjamo ljudje, ki znamo vse to "sešraufat" in "hendlat" in v tem kontekstu je po moje nesmiselno nekomu predočat kaj je varno in kaj ne.
Meni je OK to vse laufat na routerju, vem in sem seznanjen z vsemi prednostmi in slabostmi, Legon bo pa pač svoje prešs podatke laufal na izoliranem NASu v trezorju na svojem agregatu.
Če ti heknejo router, imajo takoj dostop do tvojih podatkov in vseh servisov ki tečejo na njem.
Bravo, res super postavitev!
Uff, vaša opozorila glede potencialnih tveganj bi lahko razširil na 20 strani in še ne bi bilo zadosti, tako da brez zveze. Če ti je to hobi, kot rečeno, ni panike, zmeči vanj kolikor želiš, samo ne pametovat o neki kvazi varnosti, ker si pokril komaj en aspekt le te.
Uff, groza in strah! Če ti hekajo ruter imajo dostop do tvojega omrežja in zelo verjetno bodo kmalu imeli dostop tudi do tvojega "pralnega stroja" na katerem imaš dragocene slike.
Če ti heknejo router, imajo takoj dostop do tvojih podatkov in vseh servisov ki tečejo na njem.
Uff, groza in strah! Če ti hekajo ruter imajo dostop do tvojega omrežja in zelo verjetno bodo kmalu imeli dostop tudi do tvojega "pralnega stroja" na katerem imaš dragocene slike.
Zgodovina sprememb…
Uff, vaša opozorila glede potencialnih tveganj bi lahko razširil na 20 strani in še ne bi bilo zadosti, tako da brez zveze. Če ti je to hobi, kot rečeno, ni panike, zmeči vanj kolikor želiš, samo ne pametovat o neki kvazi varnosti, ker si pokril komaj en aspekt le te.
Ja imeti podatke na napravi, ki je direktno priklopljena v net in je dostop samo stvar enega exploita je pa res definicija varnosti :)
Ker še nikoli ni bilo ranljivih soho routerjev na netu.
Ja imeti podatke na napravi, ki je direktno priklopljena v net in je dostop samo stvar enega exploita je pa res definicija varnosti :)
Uff, na to pa res nisem pomislil! Groza in strah!
En korak več, morajo naredit.
En exploit več morajo najti.
Model, samo smešiš se.
Uff, na to pa res nisem pomislil! Groza in strah!
Za nekoga, ki je prepričan v svojo rešitev si zelo pasivno agresiven.
Mislim da ti gre močno na živce, ko ti pokažemo na kakih majavih temeljih je.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: l0g1t3ch ()
En korak več, morajo naredit.
En exploit več morajo najti.
Model, samo smešiš se.
Uff, a en korak več? Če je pa en korak, potem pa je to seveda čisto nekaj drugega.
Vaši setupi niso nič bolj varni od mojega, samo dražji in požrešnejši. Ampak kot rečeno, za hobi ni nobena cena previsoka.
Zgodovina sprememb…
Zakaj bi kdorkoli z dostopom do mreže imel dostop do kakršnihkoli podatkov ali servisev? A hočeš povedat, da znotraj tvojega ekosisitema z eno centralno vstopno točko, potem vsi interni servisi laufajo prosto dostopni? Vključno s tem, da je možen neposreden prost dostop do podatkov na posameznih napravah?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Zakaj bi kdorkoli z dostopom do mreže imel dostop do kakršnihkoli podatkov ali servisev?
Vse je samo vprašanje časa, ker se število vektorjev poveča vsaj za ene 10x.
A hočeš povedat, da znotraj tvojega ekosisitema z eno centralno vstopno točko, potem vsi interni servisi laufajo prosto dostopni? Vključno s tem, da je možen neposreden dostop do podatkov na posameznih napravah?
Ne, od kod ti ta ideja?
Zgodovina sprememb…
Iz tvoje izjave, da dostop do omrežja, kar sam po sebi implicira dostop do podatkov in servisov na intranetu. Tudi stran nazaj si izpostavljal interne servise, kot nekaj za kar veljajo drugačni varnostni standardi kot eksterne (ko si zapisal, da so popravki za interne servise v bistvu brezpredmetni in da se varuje tako ali tako samo eksterne). Razumem, da v tvojem primeru to v veliki meri drži, ker je vse na eni napravi ampak zato tudi izpostavljamo, da je ta rešitev daleč od optimalne. Tvoji podatki so tvoj problem in kak ravnaš z njimi je tvoja odločitev, ne razumem pa zakaj si užaljen, če opozorimo, da je to daleč od varnega. Komur je varnost podatkov pomembna, mu pri najboljši volji ne morem svetovat takšne rešitve.
Zgodovina sprememb…
Če vse stvari poganjaš na igrači z 512MB rama in 2 jedrnim arm CPU-jem in enim USB portom za diske, to takoj pove da si popolnoma nezahteven uporabnik, ki pojma nima o ničemer.
Mr.B ::
Če ti pridejo na Rauter zaradi explotia ali ČESARKOLI drugega so itak v tvoji interni mreži. Sedaj pa se vrpašaj kdo vse ima dostop do WAN backbon-a omrežja.
Od tu dalje je potem irelevantno razmišljat kakšno infrastukturo imaš v ozadju.....
Če vse stvari poganjaš na igrači z 512MB rama in 2 jedrnim arm CPU-jem in enim USB portom za diske, to takoj pove da si popolnoma nezahteven uporabnik, ki pojma nima o ničemer.
Ja ampak tak uporabnik tudi nima problema s tem ko kaj dobi zastonj, ko dobesedno tala vse svoje življenje... Tako da nehajmo o varnosti ...
Tema je NAS, kaj oziroma kako za domače lastne potrebe vzpostaviš nekaj kar ti služi kot NAS.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
Če ti pridejo na router zaradi exploita je slabo.
Ni pa to še konec sveta.
Spomni se primerov ko so imeli razni smb routerji ranljive web vmesnike izpostavljene na WAN. Tak router je bilo trivialno ownat, ampak če imaš od tam naprej ustrezno skonfiguriran sistem ki ga redno updejtaš pa seveda ni kar avtomatsko, da ti bodo še računalnik ownal.
Ni pa to še konec sveta.
Spomni se primerov ko so imeli razni smb routerji ranljive web vmesnike izpostavljene na WAN. Tak router je bilo trivialno ownat, ampak če imaš od tam naprej ustrezno skonfiguriran sistem ki ga redno updejtaš pa seveda ni kar avtomatsko, da ti bodo še računalnik ownal.
Točno to.
A mi zna kdo razložit zakaj v trenutku ko pride do dostopa do routereja in s tem interne mreže postane vse brezpredmetno? Kako točno recimo vdor v interno mrežo sam po sebi omogoči dostop do internih servisov in podatkov? Razumem, da to po vsej verjetnosti velja za sistem kot ga ima Blayo, kjer vse laufa neposredno na routerju.
A mi zna kdo razložit zakaj v trenutku ko pride do dostopa do routereja in s tem interne mreže postane vse brezpredmetno? Kako točno recimo vdor v interno mrežo sam po sebi omogoči dostop do internih servisov in podatkov? Razumem, da to po vsej verjetnosti velja za sistem kot ga ima Blayo, kjer vse laufa neposredno na routerju.
Zgodovina sprememb…
Seveda pa če ti ovna router lahko za začetek izvaja DNS nečednosti in te preusmeri kam kamor sicer ne bi šel. Tako, da ownanje routerja je definitnivno slabo, ni pa konec sveta. Če imaš disk z svojimi podatki na tem ownanem routerju je pa res že precej bolj konec sveta.
Ja, takšno je tudi moje razumevanje in zato je dodana vrednost, da imaš kritično infrastukturo ločeno. Seveda je sranje, če nekdo pridobi kontrolo nad routerjem, ampak do podatkov je od tam še daleč, medtem ko je disk vklopljen v USB routerja neposredno dostopen. Če nekdo dobi dostop do mojega routerja bo še vedno rabil 2FA za dostop do NAS, kakor tudi za druge servise. Zgolj zato, ker je servis interen je zelo slaba praksa, da je kar prosto dostopen.
johnnyyy ::
Seveda je sranje, če nekdo pridobi kontrolo nad routerjem, ampak do podatkov je od tam še daleč, medtem ko je disk vklopljen v USB routerja neposredno dostopen.
Koliko je daleč do podatkov je odvisno naprav in konfiguracije. Če imaš na omrežju nek NAS do katerega potem nešifriano dostopaš prek SMB po možnosti brez gesel ni neke znanosti da pride do podatkov. Na drugi strani lahko imaš disk na routerju, ki ga interno vidiš prek NFS in imaš gor z LUKS2 šifrirane virtualne diske, pa ti do podatkov ne bo prišel tako z lahkoto.
Kako točno recimo vdor v interno mrežo sam po sebi omogoči dostop do internih servisov in podatkov?
Sam po sebi ne (samo posebi se nič ne zgodi, niti ruter se ti ne owna kar sam po sebi), ampak ko ownaš ruter imaš potem cajt in resurse za vse ostalo. Kar naenkrat imaš na voljo 100 potencialnih vektorjev, ki jih prej nisi imel. V končni fazi lahko mirroriraš točno določen promet nekam kjer ga potem analiziraš etc.
Kako točno recimo vdor v interno mrežo sam po sebi omogoči dostop do internih servisov in podatkov?
Sam po sebi ne (samo posebi se nič ne zgodi, niti ruter se ti ne owna kar sam po sebi), ampak ko ownaš ruter imaš potem cajt in resurse za vse ostalo. Kar naenkrat imaš na voljo 100 potencialnih vektorjev, ki jih prej nisi imel. V končni fazi lahko mirroriraš točno določen promet nekam kjer ga potem analiziraš etc.
Ampak vse to moraš naredit.
Če imaš vse na routerju pa imaš že narejeno.
Seveda pa če ti ovna router lahko za začetek izvaja DNS nečednosti in te preusmeri kam kamor sicer ne bi šel. Tako, da ownanje routerja je definitnivno slabo, ni pa konec sveta. Če imaš disk z svojimi podatki na tem ownanem routerju je pa res že precej bolj konec sveta.
Kaj si s tem hotel povedati, verjeto resnično namisliš da govoriš v nekih tretji nivo računalniškega opisovanja zadevah ki jih razume zgolj doktor. Govoriš o osnovah, za katere pa 99% ljudi misli da je znanstvena fantastika. V končni fazi je ti »secure DNS« vklopljen v Chrom brskalniku. A zaupaš da je stran ki jo bereš enaka strani ki jo bere tvoj sosed.
Kaj si s tem hotel povedati, verjeto resnično namisliš da govoriš v nekih tretji nivo računalniškega opisovanja zadevah ki jih razume zgolj doktor. Govoriš o osnovah, za katere pa 99% ljudi misli da je znanstvena fantastika. V končni fazi je ti »secure DNS« vklopljen v Chrom brskalniku. A zaupaš da je stran ki jo bereš enaka strani ki jo bere tvoj sosed.
Kva ti bluzis model ?
DNS spoofing je povsem realna tehnika. Sicer zdaj z DNS preko https, je to manj sam niso vsi brskalniki tako nastavljeni. Poleg tega brskalnik ni edina stvar na sistemu ki rabi DNS.
Pejt raje putinu jajca lizat, IT ti ne gre.
Zgodovina sprememb…
MrStein ::
Pa ljudje podcenjujejo bit rot.
Jaz sem nedolgo nazaj testiral dobrih 3000 video datotek, iz let 2011 do 2017, ki so bile shranjene na mojem prvem synologyu. 14 posnetkov je bilo okvarjenih.
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Jaz sem nedolgo nazaj testiral dobrih 3000 video datotek, iz let 2011 do 2017, ki so bile shranjene na mojem prvem synologyu. 14 posnetkov je bilo okvarjenih.
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
ffmpeg je za datoteko javil da je corrupted. Če si jo hotel predvajati, ni več delovala, ne v VLC ne v kakem drugem programu.
Če imaš disk z svojimi podatki na tem ownanem routerju je pa res že precej bolj konec sveta.
No jaz nimam na njem vseh svojih prihrankov v obliki BTC-jev tako da zame ni konec sveta. Lahko mi vse pobrišejo, to je pa tudi vse kar lahko naredijo pa še vedno ne bo neke resne škode. Ampak to spet naredijo samo script kiddieji... vsak pravi heker dobro ve, da če kaj pobriše, si s tem potencialno zapre vrata, saj se s tem praktično razkrije.
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
ffmpeg je za datoteko javil da je corrupted. Če si jo hotel predvajati, ni več delovala, ne v VLC ne v kakem drugem programu.
A prej pa je delovala?
Motiti se je človeško.
Če imaš disk z svojimi podatki na tem ownanem routerju je pa res že precej bolj konec sveta.
No jaz nimam na njem vseh svojih prihrankov v obliki BTC-jev tako da zame ni konec sveta. Lahko mi vse pobrišejo, to je pa tudi vse kar lahko naredijo pa še vedno ne bo neke resne škode. Ampak to spet naredijo samo script kiddieji... vsak pravi heker dobro ve, da če kaj pobriše, si s tem potencialno zapre vrata, saj se s tem praktično razkrije.
Smo v temi o NAS-ih, tu bi pričakoval semi resne rešitve ne pa en disk na enem routerju. In očitno imaš ti na tem disku samo par filmov pa te boli K***. Nekateri pa imajo na nas-u vse svoje in družinske slike zadnjih 20 let. No nekateri so bili tvoje pameti pa SO IMELI vse slove slike na enem usb disku, ki je potem nehal delovati, potem pa jok in stok.
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
A prej pa je delovala?
Ja, to se dogaja. Ampak niti ni nujno da je za to odgovoren RAM brez ECC. Lahko je servis FOO (recimo Samba) in zaradi buga v nekih robnih pogojih zadevo narobe zapiše na disk.
Nekateri pa imajo na nas-u vse svoje in družinske slike zadnjih 20 let...
...ki so jih pogledali samo enkrat in nikoli več. Jaz imam na svojem disku tudi vse slike za 20 let nazaj pa me nič ne skrbi. Meni NAS v bistvu služi samo kot neke vrste lokalni buffer... vse je na njem, je pa tudi nekje drugje.
Zgodovina sprememb…
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
A prej pa je delovala?
Da. Nekoč je delovalo ker sem večina teh zadev nekoč tudi pogledal. Nekatere serije v celoti, nekatere deloma. In teh 14 posnetkov je bilo očitno tako nesrečno okvarjenih da predvajalniki sploh ne vedo kaj narediti z njim, na enih celo dobiš nekaj slike pa po par s zamrzne, ene pa čisto nič.
Nekateri pa imajo na nas-u vse svoje in družinske slike zadnjih 20 let...
...ki so jih pogledali samo enkrat in nikoli več. Jaz imam na svojem disku tudi vse slike za 20 let nazaj pa me nič ne skrbi.
Potem ne vem zakaj pametuješ v tej temi, ker očitno ti je za podatke vseeno. Marsikomu pa pač ni vseeno, videno iz prve roke ker so mi prišli jokcat če lahko podatke dobim kako nazaj.
Zgodovina sprememb…
Ne mi ni vseeno, od kod ti ta ideja? Ti izhajaš iz prepričanja, da ti ni vseeno samo če imaš production grade NAS v svoji režiji.
Zgodovina sprememb…
Spet si narobe interpetiral. Smo že (večkrat) ugotovili da NAS != backup. Meni se dandanes enostavo tak NAS kot ga zagovarjaš ti, ne zdi več smiselen. 15 let nazaj se mi je morda še zdel.
Zgodovina sprememb…
Ne mi ni vseeno, od kod ti ta ideja? Ti izhajaš iz prepričanja, da ti ni vseeno samo če imaš production grade NAS v svoji režiji.
Ne.
Jaz izhajam iz tega, da enega samega samcatega diska ne obešam na router, ker
- en disk ni nobene redundance
- ker na routerju je vseeno večja možnost da bo nekdo prišel do podatkov kot pa en korak naprej
Od tu do "production grade NAS" je še veliko korakov in lahko tudi več 10k €.
Moj povsem simpl setup
1 router
1 atom based serverček
1 nas
In NAS volume s podatki ki mi zares kaj pomenijo občasno backupiram na dva zunanja diska (enkrat enega, drugič drugega). Filme/serija pa imam na nas-u ker mi je priročno ampak če bi zgubil bi rekel, eh jebat ga...
Zgodovina sprememb…
In nekoč v bližnji prihodnosti bom svoj NAS zamenjal z enim malim atom serverčkom z linux + zfs kombinacijo, ker me bo to prišlo ceneje kot Synology. Pa še bolje bo.
Get a room, you two.
Motiti se je človeško.
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
A prej pa je delovala?
Da. Nekoč je delovalo ker sem večina teh zadev nekoč tudi pogledal. Nekatere serije v celoti, nekatere deloma.
Torej vseh nisi pogledal?
Za 10 let nazaj spomin marsikaj zagode.
In teh 14 posnetkov je bilo očitno tako nesrečno okvarjenih da predvajalniki sploh ne vedo kaj narediti z njim, na enih celo dobiš nekaj slike pa po par s zamrzne, ene pa čisto nič.
Če ni read error, je vprašanje kje/kako se je pokvarilo.
"Doma" verjetno skoraj nemogoče ugotoviti.
PS: Jaz sem pred nekaj leti tudi doživel okvarjeno datoteko na NAS-u (nekaj bitov na 100 gigabajtov se je razlikovalo). Pa je server imel ECC in ZFS (OK, ReFS je bil).
Motiti se je človeško.
In nekoč v bližnji prihodnosti bom svoj NAS zamenjal z enim malim atom serverčkom z linux + zfs kombinacijo, ker me bo to prišlo ceneje kot Synology. Pa še bolje bo.
OK, serverček tu, serverček tam... to je tvoj hobby torej. Fair enough.
Ravno toliko imaš dela s tem kot z tistim multipraktik routerjem. Samo da jaz ne bom imel vseh podatkov na enem disku ki visi na kablu na routerju
Meni vse to žre 3W tebi pa vsaj 50W... hobby.
In? Nisem reven da bi moral gledat za 47W porabe.
Sicer pa mislim da synology in oni mini pc (serverček) požreta vsak okoli 10W v idlu. Ne govorimo tu zdej o 2U rack strežnikih, ampak takili pasivno hlajeni škatlici z 5W tdp cpu-jem.
Ali pa Rpi 4 in 5 sta hudo zmogljivi beštiji. Če pa si zadovoljen z zmogljivostjo onega ruterja bi bil pa že 3B+ polna kapa.
Zgodovina sprememb…
Kva ti bluzis model ?
DNS spoofing je povsem realna tehnika. Sicer zdaj z DNS preko https, je to manj sam niso vsi brskalniki tako nastavljeni. Poleg tega brskalnik ni edina stvar na sistemu ki rabi DNS.
Pejt raje putinu jajca lizat, IT ti ne gre.
A to je isti inteligentni nivo argumentacije, kot je bil včasih uporabljen populizem argumentacije Rusofil ak Rusofilija… ko se ti nič več en poklapa, z realnostjo pa potem upaš da boš tako uspel vzbuditi jagodni nabor sinonimov da boste skupaj morda postavili še kakšen večji spomenik splošne nerazgledanosti in nerazumevanja vsebine katere komentiraš. Patetično.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: MrStein ()
A to je isti inteligentni nivo argumentacije, kot je bil včasih uporabljen populizem argumentacije Rusofil ak Rusofilija… ko se ti nič več en poklapa, z realnostjo pa potem upaš da boš tako uspel vzbuditi jagodni nabor sinonimov da boste skupaj morda postavili še kakšen večji spomenik splošne nerazgledanosti in nerazumevanja vsebine katere komentiraš. Patetično.
Model, nihče sploh ne bre tvojih skorpucal.
Upam da se boš potrudil z dolgim odgovorom, da boš zabil karseda veliko časa.
Lep pozdrav
Kako okvarjenih?
Neberljiv fajl?
Neberljiv sektor?
Okvarjen FS?
Napačna vsebina?
A čim si primerjal?
O čem ti to. Hočeš reči da se boš ukvarjal s preverjanjem integritete 3000 filmov itd…
Za to imam file sistem, ki mehanizem je ZFS scrub. Če je z datoteko karkoli narobe, je bilo narobe že v osnovi, od tu dalje poskrbi ZFS, da dobim obvestilo da je potrebno okvarjeno datoteko restavrirat, in tom katerikoli tip datotek....
Ampak ja to so osnove nekih datotečnih sistemov namenjenih za hranjene datotek.