» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
85 / 124
»»

UganiKdo ::

Out of the box NAS, ki bi bil povsem brez ventilatorjev (in bi bil treuntno dosegljiv) še nisem zasledil. Predvidevam, da je to zato, ker imaš v relativno majhnem ohišji 4+ HDD, ki praktično nimajo pasivne, kaj šele aktivnega hlajenja in posledično mora nekako zrak krožit.

Synology ima pri večini tri nastavitve: quiet, cool in full speed. Nekateri modeli imajo tudi low-power, ki ugasne ventilatorje, če je temperatura primerna. IMO bi pri SSD diskih morali bit bolj kot ne ugasnjeni, če jih ravno zraven radiatorja ne postaviš.

Imaš pa vedno možnost tudi menjat ali odstanit ventilator.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: UganiKdo ()

pierch ::

A QNAP HS-453DX ne pokljuka vsega? Ni pa poceni.
Pierch

Frgazor ::

Mislim, da sem bil dovolj jasen, da zahtevam samo tišino. O nobenih svetlobno hitrih performancah ni bilo govora.

pierch je izjavil:

eh predrago, sem nehal iskat

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Frgazor ()

floyd1 ::

Imaš pa vedno možnost tudi menjat ali odstanit ventilator.

Po mojem kar z razlogom nima "OFF" nastavitve, zato tu se ne bi preveč igral. Ta vent nenazadnje hladi tudi motherboard s procesorjem.

hojnikb ::

Frgazor je izjavil:

Mislim, da sem bil dovolj jasen, da zahtevam samo tišino. O nobenih svetlobno hitrih performancah ni bilo govora.

pierch je izjavil:

https://www.hardkernel.com/shop/odroid-...
#brezpodpisa

niti ne izgleda tako slabo

Invictus ::

Frgazor je izjavil:

Tišina ni nikoli poceni. Tako da zdaj ne vem ali trolaš ali si mal bu***t...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: MrStein ()

Invictus je izjavil:

Frgazor je izjavil:

Tišina ni nikoli poceni. Tako da zdaj ne vem ali trolaš ali si mal bu***t...

Očitno trolam, ker se mi zdi 800€+ za škatlo, ki zraven počne še vse kar ne rabim, odločno preveč.

Pol se pa nauči Googlat, pa ne teži tukaj. So ti povedali dovolj opcij...

Evo, bom našel nekaj zate.

NAS brez ventilatorjev...

https://superuser.com/questions/342592/...

bajsibajsi ::

PrimozR je izjavil:

https://www.tomshardware.com/news/raspb...

Evo, pa je RPi na sceni :))

Super novica, hvala za link. :)

Invictus je izjavil:

V bistvu sem tukaj izvedel prav malo poleg tistega, kar mi je povedal že google. Pa vseeno hvala. Sem opustil idejo.

d4vid ::

In kam točno boš dal NAS, da zahtevaš popolno tišino? Na nočno omarico?

Postaviš ga nekam, kjer te ne moti pa je zadeva rešena. Saj konc koncev niso to tahudi serverji, ki žvižgajo kot avion.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Zimonem ::

Zadeva je že smiselna, ni lepšega kot da imaš v delovnem kabinetu tišino. So pa zahteve malo sprte med seboj.

PrimozR ::

Invictus je izjavil:

Evo, bom našel nekaj zate.

NAS brez ventilatorjev...

https://superuser.com/questions/342592/...

Sej to velja za vse ane? Sem dolgo poslušal o tvojih prigodah po forumu na IRC-u (definitivno si infamous), pa nisem mogel verjeti, da je lahko tako hudo. Ampak glede na tvojo prisotnost v parih temah, kjer sodelujem (oz. sem sodeloval) je ta infamousness na mestu...

V delovnem kabinetu imaš tišino tako, da NAS zabašeš v drug prostor. Preverjeno. Oz. tako je dejansko najlažje, če imaš drug prostor. Sicer bi jaz raje začel raziskovati o neki omarici, ki bi bila zvočno izolirana oz. predelana, da bi bila navzven (dovolj) tiha, ampak vseeno prevetrena (par počasnih ventilatorjev z dolgo potjo do/od njih na zunanjost, notranjost obložena s peno, itd.).

Sicer so pa tudi mesta, kjer popolnoma tih NAS lahko pride prav. Čeprav se je res za vprašati, če je NAS pravilna izbira? Ker navsezadnje pa na koncu fašeš coil whine in si na začetku :)

NAS škatla pač ni za v nobeno sobo...

Saj tja, kjer imaš omarico za internet in zapreš. Ne sliši nič...

Kot sem že napisal, tišina ni poceni. Ponavadi potem ropota napajalnik...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Voluharr ()

GupeM ::

Zimonem je izjavil:

Zadeva je že smiselna, ni lepšega kot da imaš v delovnem kabinetu tišino. So pa zahteve malo sprte med seboj.

Kolikor se en povprečen synology oglaša, jaz to štejem kot tišino. Sliši se praktično samo diske. Če bi dal noter SSDje, je praktično neslišen.

Bolj se sliši zvok s ceste, ali ljudi zunaj preko sten ali pa kakšnega komarja/muho, če ti prileti noter.

Ali pa sekundarja ja stenski/ročni uri.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Glej sliši se. Jaz imam trenutno razen laptopa, ko se napreza tišino. Res da z improvizacijo. Ampak vvsobi je tišina. Ampak sem Synologyja prestavil dva štuka višje. Vse v redu če imaš to možnost. Marsi kje se pa tega ne da. Pa nimam optimalne konfiguracije za moje pojme, bo treba po bajti na novo urediti inštalacije. Kar na koncu pride sposobna cifra. Vprašanje pa koliko se bodo diski še vrteli čez 5 let.

Povsod se da, če ne pač tam, kjer pride internet v bajto.

Ja, zastonj pa ni nič...

Ne zbijaš sten kar tako. Kaj potem ti jamraš pri ventilih. Kjer je stvar jasno malo trivialna. Če si v stanovanju enostavno ni placa za nek server kotiček.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

PFFFFFFFFFFF

GupeM je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Kolikor se en povprečen synology oglaša, jaz to štejem kot tišino. Sliši se praktično samo diske. Če bi dal noter SSDje, je praktično neslišen.

Bolj se sliši zvok s ceste, ali ljudi zunaj preko sten ali pa kakšnega komarja/muho, če ti prileti noter.

Ali pa sekundarja ja stenski/ročni uri.

Točno tako.
Če ni drugega prostora v stanovanju - v kuhinji zraven hladilnika ga garantirano nihče ne bo slišal ;((. Po mojem noben današnji "nofrost" hladilnik ne more biti tako tih kot en Synology z SSD. In če preživite s hladilnikom...

Nimam še kabla do hladilnika. Pa mislim da nisem edini.

igorpec ::

Zimonem je izjavil:

Če si v stanovanju enostavno ni placa za nek server kotiček.

Sam imam 60x60 odprt rack v mrtvem kotu jedilnice, skritega za vedno odprtimi vrati, zraven hladilnika, kjer ne moti nikogar. Hrup? Ropot hladilnika je tam tam ... NAS je v 4U atx ohišju, počasno vrtenje 120mm ventilatorjev zadostuje da je temperatura vzdržna in se ga praktično ne sliši, diski (6) so 5400rpm, aktivni 24/7, se jih tudi ne sliši prav daleč. Predelati - 120mm od zgoraj - sem moral le hlajenje 10gb stikala, ki je bil občutno preglasen že v idle. Notri je trenutno še open case vodno hlajen threadripper z ogromnim hladilnikom in 2 x 140mm, ki rahlo zašumi le ko se ga nagoni, oba napajalnika sta 0 db, UPS je 0db + samo če je izpad, ostalo komponente pa so pasivno hlajene. Nežno šumenje slišiš le če je tišina in če stojiš v neposredni bližini ampak v prostoru kjer je, ni skoraj nikoli tišine, hladilnik ropota z enako intenziteto, mularija se dere, žena vrešči :) V dnevno delovne sobe in kotičke pa se ne sliši ničesar.

UPS nima coil whinea? Jaz sem si ga kupil za osebno kišto (enakega, kot za NAS, Back-UPS Pro 900 GR), pa ima tako nadležen coil whine (tudi, če so vse naprave obešene nanj ugasnjene), da je bilo za zmešat. Je romal v drugo sobo, poleg NAS-a, skozi steno pa podaljšek :)

igorpec ::

PrimozR je izjavil:

UPS nima coil whinea? Jaz sem si ga kupil za osebno kišto (enakega, kot za NAS, Back-UPS Pro 900 GR), pa ima tako nadležen coil whine (tudi, če so vse naprave obešene nanj ugasnjene), da je bilo za zmešat. Je romal v drugo sobo, poleg NAS-a, skozi steno pa podaljšek :)
Nope, 0 db, ni pa bil poceni. https://www.reichelt.de/si/en/usv-1000-... Sem zamenjal pred kratkim. Imam enga viška, če kdo rabi malo rabljen praktično neslišen UPS, primeren tudi za v pisarno - če daš uho na ohišje se sliši rahlo brnenje v idle in močno - kar je normalno - ko gre napajanje iz baterije.
https://www.bolha.com/brezprekinitvena-... (cena je diskutabilna)

Zimonem je izjavil:

Nimam še kabla do hladilnika. Pa mislim da nisem edini.

Kjer je volja je pot ;). Seveda pa je bil ta hladilnik omenjen bolj v šali (malo pa tudi zares). Veliko "nofrostov" spušča prav presunljive zvoke.

Hladilnik imam sedaj na štenghaus pa tu imam placa dovolj. Ko sem bil kot študent podnajemnik... Eno in pol sobno stanovanje nisi imel kam vtakniti stvari. Človek je samo spraševal, če se da za male pare.

i33a ::

Pozdravljeni,
za domačo rabo potrebujem NAS. Recimo 2x4TB diska, uporaba za shranjevanje družinskih slik, filmov in drugih datotek.
Všeč mi je Synology in sem razmišljal o DS220j. Kaj menite? Za osnovno shrambo ne bi plačeval 500+€

Poleg tega bi pa potreboval tudi en (lahko enostavnejši) server za spletno stran in en manjši privatni projekt.
Zanima me ali je smiselno to združiti ali imeti raje ločeno oz. kar najeti server(kjer bi imel Linux)?

Karen ::

Če res nisi na tesnem z denarjem poglej za 220+ (j verzije nimajo nadgradljivega rama, + verzije pa). Ponavadi boljši procesor, pa nadgradljiv ram torej (če boš kak docker laufal zna na j-ju hitro zmanjkati juice-a).

i33a ::

@Karen
Kako zahtevne oz. koliko dockerjev pa lahko laufam na 220+?
Vem da nekega hudega procesiranja se ne bom mogel iti. Bi pa šlo za spletno stran in recimo nek web scraping oz. kaj podobnega?

xandros ::

Veseljacenje z dockerjem na Synology :)
Prvo, katera verzija dockerja sploh laufa(18.09), drugo armi niso podprti, tretjo Celeron J4025 cpu, cetrto, kako bos to povezal navzven (Wireguard, glusterfs,...), peto synology sploh nima nekega polnokrvnega linuxa, sesto je to blackbox, sedmo, zaceli so se bolj zapirat ekosistem...

Podprte
21 series: RS3621RPxs, RS4021xs+, RS3621xs+, RS1221RP+, RS1221+, DS1821+, DS1621xs+, DS1621+, DVA3221
20 series: FS6400, FS3600, FS3400, RS820RP+, RS820+, DS920+, DS720+, DS620slim, DS420+, DS220+, DS1520+, SA3600, SA3400, SA3200D
19 series: RS1619xs+, RS1219+, DS2419+, DS1819+, DS1019+, DVA3219
18 series: FS1018, RS3618xs, RS818RP+, RS818+, RS2818RP+, RS2418RP+, RS2418+, DS3018xs, DS918+, DS718+, DS218+, DS1618+

Map ::

Že dolgo se odločam za NAS in ga bom slej ko prej rabil, imam pa en kup vprašanj:
1. Kako se primerjata Synology in Xpenology glede zanesljivosti? Mi ni problem v začetku par ur da zadevo postavim, ne bi pa rad potem naprej kakih težav ali nekompatibilnih posodobitev.
2. Če prav razumem, sem uporablja SSD za hitrejši prenos na NAS, preko katerega se potem datoteke prenesejo na HDD?
3. Predvidevam, da ima Synology kak software za samodejni backup določenih map? Je možno imet tudi kako zgodovino backupov, recimo za en teden nazaj vsak dan, in potem mesečno za eno leto nazaj?
4. Je možno določeno mapo zapisovat na dva diska hkrati, čeprav nista v RAID? Glede na to, da takih podatkov ni tako veliko, se mi ne zdi cenovno najbolj ugodno kupovati 2x 2TB diska, če bi lahko vzel 2x 6 ali 8TB, na katerih bi bili filmi, nek del bi bil pa namenjen za backup mape.
5. Ali lahko odprem datoteko na dveh računalnikih hkrati? Zna biti problem, če bi dva hkrati urejala isto datoteko po svoje.
6. Kako je z lokalnimi mail serverji? Če želim svoj email naslov s svojo domeno, kako dobim željeno domeno? Lahko do svoje domene dostopam tudi preko Outlooka? Kako je z nedosegljivostjo, recimo izpad elektrike?

xandros ::

1.Syno je zanesljivejsi
2.SSD cache imajo boljsi Syno
3.sw-> bos moral raziskat, 3a bash skripta, ki se lahko izvaja vsakdan, incremental, diff...
4a glusterfs Ne, 4b unison poguglaj, 4c bash skripta da
5a da 5b dva hkrati popravljat ne moreta
6 mail ja, rabis pa se dns, in še kaj, če sprasujes prvih 5 vprasanj, se izogibaj 6.

5a in 5b je stvar aplikacije, ne NAS-a. Shared fajle Office npr. zna urejati, če jih ureja tudi nekdo drug.

3.) maš hyper backup

Kumbaja ::

3. Syno ima vgrajene resitve za back ali sync map na racunalniku. Ravno tako omogoca sync na ponudnike oblacnih storitev, zunanji disk, drug syno... podpira tudi verisioning ki ti hrani poljubno stevilo verzij datoteke.

4. Zahteva kar nekaj igrackanja in s tem imo zgubis precej vec kot si prihranil. IMO je kljucno vodilo pri uporabi NAS varnost podatkov in take resitve niso smiselne zato da prihranis par eur. Tezava, ki jo omenjas sem jaz resil z zunanjim diskom, ki je priklopljen na nas. Torej diski v NAS so namenjeni pomembnim podatkom, med tem ko je 4tb zunanji disk namenjen filmom, nadaljevankam itd... za streaming.

6. Imo si bos nakopal vec skode kot koristi glede na vprasanja ki jih postavljas. Za emaile na lastni domeni imas boljse resitve za majhen denar.

Karen ::

Docker: seveda ne laufa vse. Jaz trenutno laufam samo PiHole, sam ta zadeva itak laufa na vsem. V planu imam Wifeguard, ampak še nisem prišel do tja. Kar se tiče rama ni problema, procesor je pa pač tak kot je - švoh. Za spletno stran bo ziher dobro, ampak za to ne rabiš dockerja, ker je v Synology-ju že nekaj notri na to temo off-the-shelf (razen če rabiš kaj specifičnega). Skratka web page po mojem ni problem.
Za email je pa tako: jaz imam postavljen mail server, je presenetljivo simpl, samo imam na novi domeni, tako da je "čista" raznih spamov... bi bilo zanimivo prestaviti neko par let staro domeno. Predvsem me zanima koliko je dela z vgrajenim antispamom in vgrajenim antivirusnikom. Če kdo ima Mailplus dlje časa bi bilo fino če bi povedal kako se mu obnese, mene to zanima za firmo z ene 10 maili.
Če pade štrom seveda nimaš maila. Jaz imam na UPS-u, tako da gre NAS spat po eni uri približno, ampak nimam routerja, tako da je še vedno offline. Se pa da v HA postavit, samo pol rabiš dva Synology-ja, pa je verjetno že precej drago to (razen če ju že imaš).

belo mleko ::

Uporabljate offsite backup za NAS? Iščem nekaj primernega, pa ni tako poceni. Amazon deep storage je baje kompliciran in drag ko potrebuješ podatke. Na Synology forumih hvalijo Backblaze. Stane 60usd / TB. Resno razmišljam, da bi fotru nabavil synology in tam imel drugi backup.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

Backblaze je set and forget, je pa cena kot je.

Za amazon deep storage je malenkost igranja da nastavis, ampak spet nic posebnega. Obnova podatkov ni poceni (v primerjavi z mesecno ceno storaga) ampak glede na to da je to misljeno kot disaster restore niti ni tak problem. Pogovarjamo se o 50 eur za 1tb. Gleden na verjetnost da bi to splih rabil je strosek zanemarljiv.

Jaz ima ca 1tb podatkov in mesecno placujem 1,5 eur za storage, potem se pq se do 50 centov nabere ostalih stroskov (nas se 1 tedensko sinhronizira).

Na letni ravni tako prihranim 30 eur v primerjavi z backblaze, kar je vec kot dovolj za obnovit podatke, ce bo enkrat slucajno v ne vem kakih norih okolisicinah to treba.

Locen nas na sekundarni lokaciji ni slaba ideja, ce se ga rabi se za kaj drugega kot samo offsite backuo oziroma kategorno noces cloud storage. Ker z 500 euro investicije v 10 letih ne prides na zeleno vejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kumbaja ()

Jap, Amazon je drag.

Shranjevanje sicer poceni, ampak restore podatkov pa zaračunajo. Zdaj, če restore še parkrat zafrkneš, se zna cena skokovito povečati...

Določen subset (ene pol terabajta) backupiram na Backblaze B2 (ker FreeNAS ne zna backupirati na 'personal' Backblaze). Stane pa ene 3 EUR na mesec (za pol terabajta). Sinhroniziram dnevno, ampak B2 mislim da ne računa pusha podatkov k njim.

Kot je napisal Kumbaja, Amazon ima še cenejši tier, ampak se mi ne da ukvarjati s tem, da bom prišparal 1 EUR na mesec...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Invictus je izjavil:

Jap, Amazon je drag.

Shranjevanje sicer poceni, ampak restore podatkov pa zaračunajo. Zdaj, če restore še parkrat zafrkneš, se zna cena skokovito povečati...

50 eur za obnovo podatkov, ki se bo mogoce zgodila enkrat v 20 letih, ni ravno nekaj zaradi cesar bankroiras.

Absolutno pa je B2 cloud uporabniku prijaznejsi ampak tudi 2x drazji.

PrimozR je izjavil:

Določen subset (ene pol terabajta) backupiram na Backblaze B2 (ker FreeNAS ne zna backupirati na 'personal' Backblaze). Stane pa ene 3 EUR na mesec (za pol terabajta). Sinhroniziram dnevno, ampak B2 mislim da ne računa pusha podatkov k njim.

Kot je napisal Kumbaja, Amazon ima še cenejši tier, ampak se mi ne da ukvarjati s tem, da bom prišparal 1 EUR na mesec...

Absolutno, sploh pri taki kolicini podqtkov je ze cas, ki bi ga porabil za migracijo vec vreden.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kumbaja ()

Ma v bistvu odpreš Deep storage in sinhroniziraš (še) tja. Pa Backblaze potem zapreš. Ampak ja, can't be arsed with it :D

Boobiz ::

Jst se trenutno poigravam z idejo, da bi kupil Cloudberry backup licenco za Linux. Sklepam, da je to prava licenca, če cloudberry teče v dockerju? Potem pa razmišljam, da bi backup ca. do 500GB porinil na B2, čeprav nisem v celoti sold on it, ker lahko rata drag. Moti me, da je obstojnost backupov samo 30 dni, če for some reason zgubiš povezavo z B2 pa nekako nepredstavljivo mi je, da at rest ne uporabljajo enkripcije (zato cloudberry, ki bi to naredil).

mnenja?
I'm drunk, what's your excuse?

A je backup na zunanji trdi disk res no-go? Kupiš 6TB in enkrat mesečno s hyperbackup vse preneseš. Izklopiš disk in si ga neseš v službo, kjer sedi v predalu.

GupeM ::

belo mleko je izjavil:

A je backup na zunanji trdi disk res no-go? Kupiš 6TB in enkrat mesečno s hyperbackup vse preneseš. Izklopiš disk in si ga neseš v službo, kjer sedi v predalu.

Pa to res storiš vsak mesec? Pa včasih potem lahko zgubiš skoraj za cel zadnji mesec zadev. V povprečju pa za pol meseca.

Ravno to je fora avtomatizacije. Nastaviš in pozabiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Hja, saj imaš prav. Backblaze je luksuz. Ampak 10 let stare družinske fotografije oz. arhivirani projekti so pomoje lahko na zunanjem disku. Za te stvari je tudi Amazonov deep storage dobra varianta - če bi ga znal nastaviti in primerno kriptirati. Potem pa imaš še par map, ki se jih verjetno splača zavarovati v Backblaze. 4TB na Backblazu stane 20usd mesečno. Ni ravno malo za sekudnarni backup.

Fritz ::

belo mleko je izjavil:

Hja, saj imaš prav. Backblaze je luksuz. Ampak 10 let stare družinske fotografije oz. arhivirani projekti so pomoje lahko na zunanjem disku. Za te stvari je tudi Amazonov deep storage dobra varianta - če bi ga znal nastaviti in primerno kriptirati. Potem pa imaš še par map, ki se jih verjetno splača zavarovati v Backblaze. 4TB na Backblazu stane 20usd mesečno. Ni ravno malo za sekudnarni backup.

Dokler je zadeva samo na enem disku, nikoli ni zelo varna. Vsak nosilec podatkov se lahko uniči ali pokvari. Prav zunanji hard-diski z USB vmesnikom so bili, vsaj na začetku, relativno pogost vir slabe volje.

Če je nekaj na dveh nosilcih ali v RAID poljih ali oblaku ima višjo verjetnost preživetja. Pa pustimo sedaj na stran kakšne požare, ki uničijo celo podatkovno skladišče.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

OrkAA ::

Saj on omenja usb disk kot backup synologya, ki ze ima raid in vse ostalo. To je po mojem cisto smiseln setup, ce ga le dovolj pogosto posodabljas.

Se boljsa opcija je, ce si za backup nabavis raspberry pi, gor priklopis usb disk in ga pustis doma pri kakem kolegu. V tem primeru bo backup vedno svez.

Voluharr ::

belo mleko je izjavil:

Uporabljate offsite backup za NAS?

Pri nas imamo recimo direktno backup preko Synology Hyper backup 5,29 € na mesec za prvi tera https://www.reavisys.si/backup
Ce pa je zelja rsync ali kaj drugega pa tudi ceneje.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si
««
85 / 124
»»