» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
7 / 120
»»

SkIDiver ::

Kako se zunanji diski obnašajo na Synology-ju še nisem preizkušal. Ti pa svetujem, da najprej premisliš koliko težkih odjemalcev boš imel in kaj vse boš poganjal na NAS-u.
Sam imam DS213j in večino HD vsebin, en HTPC, 3x prenosniki, DownloadStation, Transmission, SickBeard in PotatoCouch pa ga za enkrat še ne zmanjka. Do HD vsebin trenutno neposredno dostopa samo HTPC. Se pa pozna pri dostopu do DSM-ja preko brskalnika. Včasih je treba malce počakati, da se zadeve naložijo, ker je 256MB rama že malce premalo za vse skupaj.

Popravek! Imam DS212j in ne DS213j!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: SkIDiver ()

Aar2rk ::

Še nakupovalno vprašanje, je kdo kupil NAS iz tujine? Sem brskal po http://geizhals.at/eu/ in razlika seveda je.
Kakšni posebna + ali - priporočila? Hvala

Dr_M ::

Za tole stacuno pravijo, da je uredu.

Hayabusa ::

http://www.cyberport.de/levelone-gns-10...
Mnenja ?
Testov ne najdem.
Iščem nekaj za basic uporabo z nizko porabo (10W), npr za ZyXEL NSA320 jo ima 32W http://www.cyberport.de/zyxel-nsa320-na... , tišino, da gre notri 2.5 / 3.5 hdd ter 1gbit lan.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

Tukaj ti razliko v porabi nanese procesor in 1 VS 2 diska. LevelOne je res basic zadeva, medtem ko ZyXEL ni več; 1.2GHz CPU, 512MB ram-a, DLNA, ... No vseeno je malce potraten.

Če boš hranil pomembno vsebino (dokumente, slike, ...) potem prej glej NAS z dvema diskoma in RAID 1, če ti bo služil kot backup.

polixenes ::

No, da še jaz malce svoje občutke napišem z mojim Zyxel NSA325.

Vgradil sem 2x3TB WD Red diske v RAID, vse skupaj priklopil na Gb mrežo, nastavil in sedaj preizkušam že dobre 3 mesece.
Na NAS je priključen HTPC, TV, laptop, tablica, telefon...

Pri tem sem ugotovil naslednje:

- predvajanje filmov FHD je pogojno- če NAS ni zaposlen s kakim drugim opravilom,
- predvajanje blurayev je skoraj nemogoče,
- predvajanje določene glasbene datoteke MP3 in hkratno kopiranje iz istega vira zaustavi predvajanje ali zmrzne vse skupaj za nekaj časa
- v kolikor je vklopljen torrent odjemalec na NAS je ostalo brskanje po internetu skoraj nemogoče (linija 25Mb). Največji problem povzroča upload. Ko upload izklopim dela vse BP. (Ko enako nalogo poženem na bilokaterem drugem PC-ju v omrežju, dela vse BP in tekoče- torej torrent odjemalec v NSAju ni ravno najbolj posrečen).
- kopiranje datotek je počasno, pa najsi bo z explorerjem ali pa preko web vmesnika.

Malo sem čekiral, kako bi naj bile zadeve nastavljene in kje bi lahko ležal problem, pa do sedaj še nisem našel rešitve.
Ali tale Zyxel ni ravno posrečen (čeprav ima kar dobre ocene na testih) ali jaz kaj narobe delam/imam nastavljeno ali pa je kje drugje problem (čeprav ostali računalniki delajo BP).

Sedaj se odločam da bi postavil namensko mašino namesto tega NASA, ker tam vsaj vem kako bi morale zadeve delovati...

Kaj menite?

Pri torrent odjemalcu moraš nastaviti max število konekcij za posamezen torrent (max peers per torrent) in omejiti hitrost.
Če jaz izklopim omejitve na Synology Download Station se lahko vsi v bajti samo še gledamo med sabo.

PS: Lahko poskusiš z Arch-om za ARM-je

AvtoR ::

Jaz z Nas4free na 2jedernem atomu nimam teh problemov, pa mi zadeva laufa že četrto leto!

polixenes
To daj gor, should work better
http://archlinuxarm.org/platforms/armv5...
Data particije daj v ext3/4 FS.

Imaš gbit router (lan porti) ?

Zgodovina sprememb…

Poženi "Total Commander" http://www.ghisler.com in daj nekaj velikega (velik iso) kopirati iz nas-a na pc in obratno.
Kakšne hitrosti dosegaš ?

Test tvojega modela
http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas-...

Zgodovina sprememb…

polixenes ::

Bom malo sprobal te zadeve jutri, ko bo malo več časa...
Verjetno bom moral vse podatke nekam skopirati, preden se lotim tega. (Torej moram po 3TB disk :P )

Router je GB, računalnik se normalno poveže z GB...

lp

lopov ::

Računalo s plato Asus M2N-VM DVI, 4Gb spomina, AMD X2 5000+ in 450W napajalnikom. Ideja je, da se sestavi NAS, uporabilo bi se pa vse 4 SATA porte, po vsej verjetnosti ne v RAID. Pomisleki so le glede porabe, proc je 65W.

Predlogi?

Dr_M ::

Mal ga underclockas, spustis napetost in najprej fino potestiras stabilnost.

Thx, se moram malo izobrazit ker tega še nisem počel. Kolikor sem dobil vtis je na dolgi rok bolje, da si omislim nekaj podobnega kot HP ProLiant N54L za manj kot 200 EUR.

Zgodovina sprememb…

koli99 ::

Pozdravljeni!

Kupil sem IP kamero DIGITCAM IPCN2100W40W, katera ima možnost shranjevanja videa preko FTP serverja. Zato razmišljam o nakupu NAS-a? Poleg videa (10 minutni .avi posnetek je velikosti cca. 300 MB, kar pomeni da bo v 10 dneh zasedenih 500GB prostora na disku).

Iščem torej mrežni disk kateri bi mi omogočal:
1.) 14 dnevno snemanje posnetkov
2.) Dodaten prostor za kopijo slik (cca. 500GB)
3.) ? Imam tudi WDTV Wifi, na katerega imam trenutno priklopljen zunanji disk. Je možen ogled filmov direktno iz NAS serverja (govorim o 1080p - cca. 8-16GB velikosti filmov)

BTW: nisem omejen na SLO, zato nakup iz .at in .de ni problem.

Hvala za pomoč!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: koli99 ()

Morda obrazložitev kakšne je razlika med zunanjim diskom z mrežno povezavo NAS naprava WD My Cloud 2 TB, ali recimo NAS naprava Synology DS-213J + disk, ali pa celo NAS ohišje LC-power LC-35NAS + HDD VERBATIM 3.5'' 2TB SATA3 (53165)

Kakšne so prednosti razen v večjem številu diskov pri dražjih NAS napravah? Moje "minimalne" zahteve so opisane v prejšnjem postu.

tiran2000 ::

Synology je dost bolj advanced server,gor lahko laufas svega in svasta od trgovin, blogov, streaminga itd. Skratka takorekoc vse...hkrati je pa sila enostaven za uporabo...http://www.synology.com/en-us/dsm/app_p... . To so sam primeri uradnih zadev, pol so pa se neuradne, ki jihje ogromno...

Zgodovina sprememb…

eales ::

tiran2000 je izjavil:

Synology je dost bolj advanced server,gor lahko laufas svega in svasta od trgovin, blogov, streaminga itd. Skratka takorekoc vse...hkrati je pa sila enostaven za uporabo...http://www.synology.com/en-us/dsm/app_p... . To so sam primeri uradnih zadev, pol so pa se neuradne, ki jihje ogromno...

Pa je potrebno za uporabo teh dodatnih funkcij na synology kakšno doplačilo?

Doplačati moraš samo licenco za IP kamero, če hočeš uporabljati videonadzor. V osnovi že imaš eno licenco za eno IP kamero. Za več IP kamer pa moraš potem doplačati.

Na mojem teče Protivirusni program, File Server, Transmission, Couch Potato, SickBeard, PHPMyAdmin, web server (PHP), mySQL, Python, Node.js, Git in Perl.
Edini strošek do sedaj je bil nakup synologyja in dveh diskov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: SkIDiver ()

Pa delujejo vse te razšititve tudi na njihovih cenejših modelih? Predvsem me zanima kako se obnese Synology DS-214se. Je za domačo uporabo to prava izbira, ali bi mi svetovali kaj drugega?

Seveda delujejo. Namesto DS214se raje vzami DS213j. Ima 512MB RAMa in 1,2GHz proc pa še 3,5" HDDje lahko uporabiš.

first_line ::

Še eno vprašanje...kakšna je razlika med "DS213j" in med "DS213j ALLin1". V ceni je vsaj na Funtech-u za par € razlike, v specifikacijah pa ne vidim kaj je razlika.

Glede na to, da jaz rabim NAS samo za video nadzor (snemanje ob zaznavi gibanja) ter dostop do slik, potrebujem jaz "advanced" NAS ali bo ok WD zunanji disk z mrežo ok varianta?

@eales Synology DS213j Allin1 na synology.com ne obstaja. Pravzaprav sploh noben model nima oznake Allin1. Vzami cenejšega. Nekdo je malce višje dal povezavo do cen kjer se začne cena s 188€... Temu dodaj še ceno za dva spodobna diska!

@koli99 preveri, če zunanji WD disk z mrežno podpira video nadzor in ti. live view.

Ok, prosim za obrazložitev kaj ta live view sploh pomeni?
IP kamero imam že nameščeno (vezana na SIOL modem/router) in lahko nanjo dostopam iz zunanjih omrežij (statični IP) ter spremljam dogajanje. Edino kar manjka je možnost snemanja ko se sproži senzor gibanja. Kamera ima pod nastavitvami za detektor gibanja "upload to ftp", na kar bi nastavil disk na NAS strežniku? Bi to šlo?

To bi šlo ja. Live view je spremljanje v realnem času kar ti že imaš.
Preveri, če WD z mrežno podpira FTP pa imaš rešeno težavo.

SimplTech ::

Po dolgem času sem javljam v tole temo.

Nekaj časa sem iskal rešitev kako z relativno omejenimi financami malo nadgraditi svoj NAS. Do sedaj mi je štiri leta v omari lepo deloval Synology DS211. Počasi sem si zaželel nekaj hitrejšega in z možnostjo vgradnje več diskov, a mi cene ustreznih Synology produktov niso dišale (300 EUR in več).

Tako sem začel spremljati forum na http://xpenology.com/ (hvala uporabniku Dr M, ki je pred časom dal link do tega projekta). Razmišljal sem o DIY gradnji, na koncu sem se odločil za nakup HP MicroServer N54L. Dobil sem ga v DE za 190 EUR, kar je po moje ugodno za vse kar stvar ponuja (kvalitetno ohišje, kar močna strojna oprema in še 250GB disk, ki bo služil za backup).

Prejšnji petek je prispel domov paket in čez vikend je sledila namestitev XPEnology sistema in selitev diskov. Po nekaj dneh uporabe sem navdušen nad odzivnostjo, hkrati imam meni dobro poznan DSM operacijski sistem in še finance niso trpele.

Mogoče pride ta informacija komu prav.

bsslo ::

Tudi jaz bi v kratkem nabavil kak soliden NAS, imam pa vprašanja:

a) NAS naprave, ki omogočajo VPN: je tukaj govora o vpn-ju samo do naprave ali o VPN, ki omogoča dostop do celotne mreže, kjer se NAS nahaja?

b) Želja je RAID1. Ali vi pri taki konfiguraciji nabavite 3 identične diske, pri čemer tretjega čuvate v predalu? Oz. če drugače vprašam: če en disk iz RAID1 polja crkne ali lahko rebuildam s poljubnim diskom enake velikosti, če želim RADID polje ponovno vzpostaviti?

c) DLNA - vem, da je to funkcionalnost, ki omogoča pretakanje video vsebin preko mreže, ampak kako je to drugačno od predvajanja filma, ki je na nekem shareu? Kmalu dobim Smart TV, predvidevam, da je to funkcionalnost, ki jo je fajn imeti?

d) Če želim predvajati vsebine iz NAS-a na 4k (UltraHD) Smart TV-ju, je dovolj 7200rpm disk? Ali moram biti pozoren na kaj drugega?

e) Vezano na d-točko: verjetno je ozko grlo usmerjevalnik. Na kaj moram pazit pri izbiri usmerjevalnika, če želim predvajanje takega videa + brskanje po netu, ipd.?

f) Za tole vprašanje mislim, da vem kakšen bo odgovor, pa vseeno: Glede na to, da na NAS-u teče OS, ali kdo laufa antivirusni program na svojem NAS-u? :)

Hvala za odgovore!

trnvpeti ::

a) ce ima nas dostop do cele mreze, pol lahko vpn vidi celo mrezo

b) nas ti javi(mail), ko pade en disk
potem ce nimas na zalogi kaksnega, gres v nabavo
disk mora biti isto velik ali vecji

c)dlna je klient na smart tv
ponavadi samba/nfs smart tv nima

d) dovolj
ni vazna hitrost vrtenja diska
vazna ti je pretocnost po mrezi (giga mreza)

e)kontrola routerja oz QoS ce je internet pipca fejst obremenjena

f) odvisno od nas, pa ce je vecina uporabnikov na winOS brez antivir, pac namestis antivir na nasu(ce le-ta podpira)

driver_x ::

Za qnap:

a. da.

b. da, eni celo priporočajo, da imaš disk drugega proizvajalca. Jaz imam 8 diskov v NASu, dva pa za rezervo v USB ohišju, so pa od treh proizvajalcev.

c. DLNA ima od običajnega mrežnega diska to prednost, da znajo nekateri strežniki vsebino tudi prekodirati v profil, kot ga javi odjemalec, pa še TV bo take vire vsebin lažje našel

d. nimam izkušenj z 4k

e. v primeru lokalne mreže (dlna na nasu, smart tv) je usmerjevalnik uporaben le kot stikalo, zato bo verjetno zadosti zmigljiv

f. odvisno od zmogljivosti NASa. pri meni je AV ves čas skeniral, zato sem ga izključil

dottor ::

Kiri free NAS OS je najbolj enostaven za namestitev in vzdrževanje? Doma se mi nabira nekaj robe, pa bi naredu en domač NAS, kateri bi bil v gigabit mreži. Na njega bi se nalagalo arhiv slik (dodatna kopija na DVDjih), filmi, glasba in ostala nesnaga. Temeljil bi na 775 plošči (vse je že doma, samo eno ohišje morem it iskat na odpad), pa ga ruknem pod posteljo in ga mogoče 1x na 2 mesca spucam če je potrebno. RAID me za enkrat ne zanima, saj nimam potrebe po njem. Not bodo mešani SATA in IDE disk (kar se mi je nabralo do sedaj).

Hvala.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Nas4free

Spock83 ::

Kaj je razlika v primerjavi z Free NAS 7 ?

mzakelj ::

levaky ::

Freenas mogoče ne bo najboljša opcija...

Mogoče kak xpenology, snapraid, unraid,... Nekaj, kar omogoča "RAID0", ampak v primeru odpovedi diska ne izgubiš vseh podatkov...

Matej

s6c-gEL ::

dottor
Nabavi nekaj na armu ali intel j1800-1850-1900, ker 775 platforma bo žrla elektriko brezveze, ogrevala in zvočno onesnaževala prostor.

Zakaj potrebuješ shitload starih in majhnih diskov ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s6c-gEL ()

dottor ::

Disko so 160 do 500GB. Leži mi doma in ne mislim kupovat novih komponent. Vem da 775 kuri več elektrike ampak spet kupovat novo platformo samo zaradi razlike v porabi pa ne mislim.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

first_line ::

A ma kdo ZyXEL NSA325 V2?

512MG rama, 1,6GHz... zgleda dost vredu?

Bi vezal na ruter da lahko preko wirelessa dostopam do datotek na disku. Trenutno imam USB disk na ruter povezan, a je prenos le 2MB/s. Bo treba še ruter menjat očitno.

A ima kdo kak tak kombo (raid-ruter-wireless) pa da gre kaj hitreje?

Zgodovina sprememb…

gali ::

Imam NSA325 v1. Zyxel NSA325 v2 se razlikuje od v1 samo po ohišju in ventilatorju, ostali hardware je enak. Dostop preko wirelessa ne bo nič hitrejši z mrežnim diskom. Če bo računalnik povezan s kablom preko gigabitne mreže pa boš imel hitrosti med 50 in 80MByte na sekundo pri pisanju oz branju.

levaky je izjavil:

Freenas mogoče ne bo najboljša opcija...

Mogoče kak xpenology, snapraid, unraid,... Nekaj, kar omogoča "RAID0", ampak v primeru odpovedi diska ne izgubiš vseh podatkov...

Matej

Nas4free je nadaljevanje FreeNAS 7. Projekt Freenas 7 se je zaključil 2011 in je na osnovi FreeBSD 7. Obstaja še FreeNAS 8 na osnovi FreeBSD 8, ki pa je bil napram Freenas 7 strojno precej zahtevnejši. Nas4free je na osnovi FreeBSD 9 in ima strojne zahteve podobne kot FreeNAS 7. FreeNAS 7 in Nas4free uporabljata enak web vmesnik mOnOwall. Sam sem 3 leta uporabljal FreeNAS 7, sedaj po hadgradnji, pa 2 leti Nas4free. V tem času nobenih problemov, tako da toplo priporočam!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AvtoR ()

s6c-gEL je izjavil:

dottor
Nabavi nekaj na armu ali intel j1800-1850-1900, ker 775 platforma bo žrla elektriko brezveze, ogrevala in zvočno onesnaževala prostor.

Intel j1800 je idealna zadeva za poganjat Nas4free, pa še cenovno zelo ugodna. Cela mašina z ohišjem - brick napajalnikom (brez diska) se dobi novo za dobrih 100€.
Se da pa tudi starejše plate nastavit, da gredo diski v spin off, sam strežnik pa v spanje, ko ne zazna nobenega klienta na povezavi...

AvtoR je izjavil:

s6c-gEL je izjavil:

dottor

Intel j1800 je idealna zadeva za poganjat Nas4free, pa še cenovno zelo ugodna. Cela mašina z ohišjem - brick napajalnikom (brez diska) se dobi novo za dobrih 100€.
Se da pa tudi starejše plate nastavit, da gredo diski v spin off, sam strežnik pa v spanje, ko ne zazna nobenega klienta na povezavi...

@B-o-b-n-a-r - lahko predlagaš kakšno? Bi pa rabil več kot le 2x SATA :/

s6c-gEL ::

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s6c-gEL ()

Nisem na tekočem. Te poceni plate z integriranim procesorjem imajo ponavadi samo 2 sata priključka. Mogoče pride v poštev kak dodaten sata kontroler? Sam poganjam samo 1 disk velikosti 3TB (manša poraba, manj tolote). Za backup imam zunanji sata disk in Rsync service.

s6c-gEL je izjavil:

Npr http://www.asrock.com/mb/Intel/Q1900-IT...
http://www.asrock.com/mb/Intel/Q1900DC-...
2x sata2
2x sata3

Se pravi, da je v JBODu teoretično na voljo 4x 4TB=16TB.

Thx obema, sem v neki temi pisal da bom (in sem) uporabil cheap AMD plato AMD 5000+. Uporabljam FreeNAS, uporabil sem obstoječe diske brez reformata (4x SATA raznih velikosti). Sedaj počasi prehajam v fazo, da dejansko premaknem na nekaj manjšega in manj požrešnega + v štartu novi diski. Še zmeraj imam v mislih (že večkrat) omenjen HP microtower >:D

Edit: Verzija "B" z 2x SATA, LPT/COM/VGA (brez DVI/HDMI) je povprečno 60 EUR -- http://geizhals.de/asrock-q1900b-itx-90...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lopov ()

Ali uporabljaš Freenas 7 ali 8?

levaky ::

Hej...
tele q1900 plate so sicer fino, ampak ne podpirajo ECC rama. Slednje pa se svetuje za freenas,nas4free in ostale sisteme, kjer se uporablja ZFS. Lahko sicer laufas tudi brez, ampak v primeru, da se ti pokvari ram, adijo podatki. Orodja za resevanje zfsja so pa... Bolj kot ne, neobstojeca.

hp microserver podpira ecc, zato je za zfs fs kar pametna izbira. Niti ECC danes ni vec tako drag, pa tudi podpora je siroka.
««
7 / 120
»»