» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
4 / 118
»»

zonzi ::

lep pozdrav, imamo eno vprašanje za vas strokovnjake! ali morajo biti enaki diski v NAS sistemu? ali so lahko različni diski, različnih kapacitet in proizvajalcev? uporabil bom synology 413j in diski ne bodo povezani v nobeno RAID polje ampak bodo združeni kot en velik diski ali pa kot štirje posamezno.

lp, Grega

bluefish ::

Da, lahko so različni, tudi v RAID poljih. Navsezadnje NAS ni nič drugega kot računalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

zonzi ::

super, hvala. Še eno vprašanje. kako je z dodajanjem diskov? za začetek bi imel samo en disk, čez 14 dni bi priklopil še dva. jih enostavno kasneje dodam in to je to? ali mi bo kaj kompliciral?

lp

bluefish ::

Lahko brez večjih problemov dodajaš ter odstranjuješ diske.

zonzi ::

pri kopiranju na NAS naletel na eno težavo. Čez noč, da kopirati zadeve in brez težav prekopiral muziko, slike, serije. Ko pa je začel kopirati filme v velikosti od 4-15GB mi je vsak film prekopiral nekje od 40-80% potem pa javil error. Danes še enkrat probal in mi napiše "there are not enough memory". Na disku je še prostora vsaj 1TB. Mi zna kdo povedati v čem je problem

lp, Grega

floyd1 ::

Imaš software (DSM) na NAS-u posodobljen na zadnjo verzijo? Si kaj pogooglal, če ima kdo podobne težave? Pogledal na njihovem forumu?

Po eni izmed posodobitev na 210j mi nekaj dni ni pravilno delal "download station" (ustavljanje brez razloga, errorji). Našel sem še nekaj podobnih opisov težav na njihovem forumu. Pisal sem na support in dobil po mailu en patch za vmesni čas do taprave posodobitve. Od takrat pa nikoli nobenega problema več.

misek ::

Tudi sam imam 413j in sem kopiral še večje datoteke brez problema.

zonzi ::

sem pogoogla in nisem našel rešitve. DSM je posodobljen saj sem včeraj priklopil NAS in mi je sam naložil software iz njihove strani. zanimivo je da mi je kopiral vse brez težav razen filmov med 4 in 15GB. Zdajle mi je ratalo celo skopirati 4 filme (največji 7GB), nato se je spet vstavilo " there is not enough free memory"

floyd1 ::

Imaš možnost poskusit kopirat še iz kake druge mašine (laptop?) ali drugega diska na NAS? Čudno je tole, takih težav res nisem imel še nikoli.

zonzi ::

ugotavljam da ni problem v velikih datotekah ampak v hitrosti prenosa. sem dal kopirati v windows explorerju preko networka in mi je brez težav prekopiral, prenos je bil 30MB/s. v primeru, da dam kopirati v DSM-ju je prenos 60MB/s in mi zmeraj prekine povezavo. je kakšna ideja kako rešiti težavo

gazibo ::

v kaksnem formatu je disk na katerege kopiras 4-16gb fajle ?

zonzi ::

ext4

SkIDiver ::

Se je kdo ukvarjal s kakšnim 3rd party torrent odjemalcem na Synology DS212j?

anzem93 ::

Zdravo, nameraval sem kupit nov zunanji trdi disk, vendar potem sem prišel na idejo da bi kupil NAS in vse 3 računalnike (stacionarni in 2 prenosnika) povezal in podatke z vseh 3 računalnikov sem shranjeval, pa bi imel vse na enem mestu. Nisem siguren v nakup tega, ker nimam možnosti zadeve videti oz. poizkusiti kako deluje, zato ni rabil nekaj informacij.

Kolikor sem slike NASov gledal, ga priklopim na modem z RJ-45 kablom in potem preko tega prenašam datoteke na diske v NAS? Če imam prenosnika, ali lahko preko wifi prenašam datoteke?
Od česa je odvisna hitrost prenašanja datotek? Od diskov v NAS, verjetno tudi od samega NAS, pa od česa vsega še?

Res se nič ne spoznam na tole, je še kakšna stvar ki bi jo moral vedeti?

GeForce ::

anzem93 je izjavil:

Zdravo, nameraval sem kupit nov zunanji trdi disk, vendar potem sem prišel na idejo da bi kupil NAS in vse 3 računalnike (stacionarni in 2 prenosnika) povezal in podatke z vseh 3 računalnikov sem shranjeval, pa bi imel vse na enem mestu. Nisem siguren v nakup tega, ker nimam možnosti zadeve videti oz. poizkusiti kako deluje, zato ni rabil nekaj informacij.

Kolikor sem slike NASov gledal, ga priklopim na modem z RJ-45 kablom in potem preko tega prenašam datoteke na diske v NAS? Če imam prenosnika, ali lahko preko wifi prenašam datoteke?
Od česa je odvisna hitrost prenašanja datotek? Od diskov v NAS, verjetno tudi od samega NAS, pa od česa vsega še?

Res se nič ne spoznam na tole, je še kakšna stvar ki bi jo moral vedeti?

+1 Tudi meni ni prav veliko jasno okoli NASov in bi bilo lepo če bi nekdo nekoliko poenostavljeno razložil? Tisto na Wikipediji že nekako zastopim, ampak me zanimajo kakšni "hakeljci" s katerimi se lahko srečaš v praksi pri nastavljanju NASa in domače mreže. :)

ali3n ::

SkIDiver je izjavil:

Se je kdo ukvarjal s kakšnim 3rd party torrent odjemalcem na Synology DS212j?


Transmission + transmission remote gui.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

SkIDiver ::

@ali3n hvala. Bom preveril.

@GeForce in anzem93

NAS se priklopi na mrežno napravo (router ali switch) z mrežnim kablom. Ko skonfiguriraš diske enostavno dostopaš do njih kot do mrežnih diskov. Lahko pa si jih na računalniku tudi mapiraš kot mrežni pogon (jim pač dodeliš eno črka pogona).
Do diskovja potem dostopaš preko etherneta ali WiFi-ja. Edina razlika, ki tukaj nastane je hitrost prenosa podatkov. Recimo pri 100mbit povezavi imam sam efektiven prenos cca 11~12MB/s. Pri WiFi G standardu pa dosegam tam 2 do 3MB/s z Lynksys WRT54GS&DD-WRT Firmware.

Nekih hakeljcev pri konfiguriranju domače mreže in NASa ni. Hitrost prenosa podatkov iz/na NAS je 1000mbit oz 1gbit preko mreže. Potem pa je tukaj router ali switch, ki je lahko ozko grlo, če podpira max 100mbit preko etherneta.

Sicer pa nas ni samo diskovje, ampak ima lahko kar nekaj razširitev. Synology ima recimo Cloud Station, ki v ideji deluje kot Dropbox - deli datoteke med povezanimi računalniki, pa Download Station, ki prenaša torrente, mail server, spletne strani, MySQL, backup, VPN server, DHCP server, videonadzorni sistem, itd... Kar nekaj opcij.

Toliko na hitro in po domače kaj je NAS in kaj omogoča. Meni osebno je to top investicija v letošnjem letu:)

PoStrah ::

pozdrav

zanimam se za nakup domače NAS postaje. uproabljal bi jo kot nek multimedijski kotiček, na katerega bi nalagal filme in serije in jih nato prek WiFi-ja gledal po TV. zasledil sem tole na mimovrste drugače pa nikjer nisem našel česa podobnega
www.mimovrste.com/artikel/1450003417/na...

če ima kdo kake izkušnje ali pozna kakšne podobne naprave naj pripopa link. zanima pa me ali se bo dalo prek Wifi-ja gledat 1080p 3D filme, to sicer niti ni neka kriza bom pač nalagl filme prek WiFi-ja gledal pa preko kabla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PoStrah ()

All ::

sam mam synology 410j pa dela 1a...
mam pa eno težavco k ni direkt nas-om tem povezana
leta nazaj sm mel aplikacijo ki je torent datoteke avtomatično prestavlo v watch mapo na strežniku pa je nen jadem več nikjer. se kdo spomne kaj bi to bla zaena zver .-))
THX

salekovc ::

Zanima me, če lahko 2 diska iz Buffalo NASa prestavim v Synology NAS, jih bo prepoznal brez problema, mi ne bo povozil ali uničil podatkov?

SimplTech ::

Kar prestaviti obeh diskov ne boš mogel. Ker Synology med inicializacijo (ko ga prvič nameščaš) formatira disk, ki ga daš notri in na en del diska naloži tudi svoj operacijski sistem. Na to lepo opozori program za inicializacijo NASa (Synology Assistant):



Ali so na obeh diskih identični podatki? Mislim ali imaš v Buffalo NASu RAID 1 nastavljen?

Če so na obeh isti podatki lahko greš malo na okoli in narediš tako:
1. vzameš 1. disk, ga daš v Synology in ga sformatiraš in naložiš njihov sistem gor
2. ko imaš vse delujoče 2. disk iz Buffalota priklopiš na Synology preko USBja (z adapterjem) in prekopiraš podatke na prvi disk
3. daš v Synology še drugi disk in vzpostaviš RAID 1

salekovc ::

Hvala ti, bom verjetno kar prestavil vso robo z diskov drugam, če bom našel dovolj prostora na drugih diskih, tako da lahko potem Synology lepo sformatira vse skup.
Uf samo to bo trajalo.

rawlit ::

Sposodil si bom temo in za nasvet vprašal tudi jaz. In sicer, do zbirke slik (nekaj sto GB fotografij) in glasbe (nekaj gb) sem želel dostopati kjerkoli in kadarkoli. Zato sem kupil My Book Live 2 GB, ki je podprt tudi z mobile aplikacijami (ios in android).

Povezal sem ga direktno na modem, poskrbel, da mu dodeli vedno isti interni IP in za ta IP porihtal porte na firewallu. V vmesniku piše, da je z remote dostopom vse ok in pravilno nastavljeno. Ampak v praksi ne deluje kot bi želel. Npr v aplikaciji za pregledovanje fotografij (WD photo) na androidu se v primeru povezave preko 3G mobilnega interneta ne osvežujejo vsebine. Medtem, ko v drugi aplikaciji (WD 2go file browser) na androidu vse deluje kot treba.

Dodatno včasih preko mobilnega (oz kateregakoli dostopa zunaj mreže) noče vzpostaviti povezave in takrat pomaga samo reset naprave, ki pa seveda takrat ni mogoč ker nisem v mreži.

Ker je dostop do normalnega pregledovanja fotografij preko mobilnega interneta zame pogoj, sem začel pogledovati po pravih nas sistemih in kot vidim Synology DS212j ponuja ravno to kar potrebujem.

Zato me zanima ali ima kdo kaj izkušenj z DS photo+, DS audio, DS file andorid/ios aplikacijami.

WD aplikacija pri odpiranju slike poskrbi, da ne prenese vseh nakaj mb in se tako slike nalagajo hitro in pregledovanje slik je tekoče. Ali je pri Synology aplikacijah tudi tako? So zanesljive, stabilne?

Hvala za pomoč.

urosh ::

@MaRkeZi: deluje vse kot treba.

Edino kar so zajebali, je dsphoto, ki je v zadnjem apdejtu prenehal delovati, če si imel vklopljen tudi web strežnik (kako spletno stran na njem). Če tega nimaš, bo delalo bp. Če pa boš to imel, pa je tukaj postopek kaj narediti: http://forum.synology.com/enu/viewforum... da potem deluje vse.

Lastim si sicer 211j že lep čas in moram reči, da vse deluje super. Težave sem edino imel na začetku, ker sem uporabil en disk, ki je mel težave s problemi (pokvarjeni diski, ki so sicer v rač delali ok, samo je bil prenos porazen), pa so mi ga na WDju menjali za novega in od takrat deluje vse kot mora.

rawlit ::

hvala, sem postavil in nikakor ne uspem nastaviti kot bi želel, manjka mi znanja s področja mrežnih nastavitev, zato bi prosil kakšno dobro dušo za pomoč. za začetek:

ISP: siol, dinamičen ip
Modem: Innbox V50U Home Gateway, dosegljiv na 192.168.1.1
Nas: Synology DS 212j, dosegljiv na 192.168.1.3 (nastavljeno, da bo vedno na tem internem ip)

Sedaj ne vem kako naprej, poskušal sem že vse možno:

- odpiral porte na modemu za 192.168.1.3 (80,443,5000,5001,5005,5006..)
- z EZ-internet, povezal NAS v internet
- ustvaril DDNS
- nastavljal porte
- štartal service WebDav itd..

Nikakor se mi ne uspe povezat z mobilcem, preko simobilovega 3g.

Prosim za kakšno usmeritev, če ima kdo podobno konfiguracijo bi prav prišli kakšni napotki.
Hvala

SkIDiver ::

Preglej si navodila v pdf obliki.

cekr ::

Imaš pravilno nastavljen DDNS?
Če bi bilo vse pravilno bi Iskrina škatla morala sama komunicirati z DDNS pa te opcije sploh nima.

Jest imam to rešeno z dodatni routerjem. ASUS ima te zadeve pošlihtane. To možnost imajo več ali manj vsi novejši routerji.

Če te možnosti nimaš, ti mora to komunikacijo z DDNS strežnikom urejati nek client, ki je zadaj.

Da boš vedel, če si vse nastavil pravilno, si pridobi trenutni zunanji IP. In poskusi s tem. Če je vse OK, potem je problem z DDNS, sicer pa je nekje drug problem.

Porte moraš imeti forwardirane na ven. Odprti porti na *.3 niso dovolj.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

rawlit ::

DDNS je nastavljen pravilno, "host".myDS.me, status je normal in izpiše internal in extrernal address v zeleni barvi.

Sedaj preverjam external ip, ki ga dobim če pingam host.myDS.me. Po http://www.yougetsignal.com/tools/open-... sodeč je večina zahtevanih portov odprtih z izjemo 443.

Tokrat sem na sveže nastavil in vse kar sem naredil je, da sem štartal service, ki jih bom rabil FTP, WebDav.. Na Siol modemu nisem dodajl nobenih izjem v NAT, prav tako ne v port triggering. Sem pa 193.1.1.3 nastavil v NAT DMZ host.

Bo to ok? Ali moram s porti narediti še kaj?

Poleg dostopa do slik in muske, bom NAS koristil še za download in hosting manjše spletne strani v razvoju (mysql, wordpress ali joomla, phpmyadmin, ftp..) Katere porte potrebujem za to? Tudi https dostop?

Ne bom trdil (še preverjam) ampak se mi zdi da sem mobile dostop uredil ko sem na telefonu v dostopni točki odstranil proxy in port.

LP

rawlit ::

Sem poštimal, edino hitrost mreže me malo skrbi.

Prenosnik povezan wireless direktno na Siol modem dosega hitros 2-3 MByte/s. (kopiranje iz prenosnika na NAS in obratno)

Stacionarni PC povezan s kablom na Cisco router, ki pa je povezan s kablom na Siol modem pa tam do 10 MByte/s.(kopiranje iz PC na NAS in obratno)

Kako se lotiti tega? Kje bi lahko bil vzrok?

rawlit ::

Če bo še kdo slučajno imel težave z dostopom preko 3G omrežja, naj si popravi dostopno točko na telefonu, izbriše port in proxy. Sedaj mi čudežno deluje tudi dostop do WD MyBook Live preko mobile aplikacij (nedelovanje je bila pika na i in razlog nakup NAS DS 212j)

DS 212j pa je neprimerno bolj kul, če bo kdo izbiral med njima :)

cekr ::

Zakaj si imel sploh vpisan proxy?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

rawlit ::

Take so bile nastavitve že ob nakupu telefona, nisem ničesar spreminjal.

SkIDiver ::

Hitrost preko WiFi-ja je takšna, ker imaš v uporabi g standard, ki je teoretično do 54mbit/s. Če hočeš večje prenose si omisli router, ki podpira n standard (v teoriji do 600mbit/s). Je pa potrebno, da ga podpira tudi wifi kartica na prenosniku!

rawlit ::

router preko katerega se povezujem bi moral biti dovolj zmogljiv:
http://home.cisco.com/en-eu/products/ro...

Tudi wireless adapter mi pri npr prenosu torentov omogoča hitrosti tudi do 3-4 MByte, kar je še vedno več kot jih dosegam v mreži.

Tu je shema moje mreže:



Glede na to da imam Siolov modem en gigabitni priključek in router vse 4, me zanima ali je še kaj "maneverskega prostora" za izboljšave? Bi kdo to zvezal drugače?

Hvala.

SkIDiver ::

Kater standard podpira pa wireless adapter na prenosniku?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

rawlit ::

Če se ne motim je adapter Realtek RTL8191SE, ki naj bi podpiral b/g/n.

Edit: Preveril z Aido, pravi da gre za kartico tipa n.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rawlit ()

floyd1 ::

Prenosnik povezan wireless direktno na Siol modem dosega hitros 2-3 MByte/s. (kopiranje iz prenosnika na NAS in obratno)

Imaš veliko WL routerjev okrog (npr. stanovanje v bloku, kot pri meni)? Tudi jaz imam E3200 in (malo hitrejši) DS212+. Prenosnik na 5GHz bandu dela super, nisem pa nikoli točno meril, kako hitro kopira. Lahko zvečer stestiram. Pred tem je bila katastrofa - okrog mene je vsaj 5-7 routerjev (odvisno od tega, kje v stanovanju se nahajam). In ko zvečer vsi sosedi nekaj delajo na svojih wireless omrežjih boljše po mojem ni moglo biti. Sicer sem si našel "svoj"(prost) kanal za WL (z WiFI analyzerjem na Androidu), a to je očitno premalo. Dual band router mi je tu res rešil ogromen problem.

Stacionarni PC povezan s kablom na Cisco router, ki pa je povezan s kablom na Siol modem pa tam do 10 MByte/s.(kopiranje iz PC na NAS in obratno

Imaš v NAS-u 1 ali 2 diska? Raid? Ti je NAS vmes še kaj delal (torrenti, music station...)? Če vse izklopim imam prenose tam 30 MB/s, drugače manj. Pri delujočih torrentih tam 15-20 (precej niha). Imam pa samo en (počasen "green") disk noter in verjetno tudi to vpliva na hitrost.

rawlit ::

Poskusil z 5GHz ni nobene razlike, ponovno kopiram 2-3 MB/s.

Tudi jaz imam samo en WD green disk, pri kopiranju pa je vse ostalo izklopljeno.

Če odmislim laptop, bi moralo vsaj na stacionarnem PC delati kot treba, pa mi tudi tam kopira z max 10MB/s. Nekje mora bit neka težava, ampak jo sam ne znam diagnosticirati. So kakšne posebne nastavitve?

Hvala, lep dan.

Invictus ::

Ima kdo izkušnje s tem?

Iomega StorCenter ix4-300d

Je eden bolj poceni NASov brez diskov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

pierch ::

rawlit je izjavil:

Poskusil z 5GHz ni nobene razlike, ponovno kopiram 2-3 MB/s.

Tudi jaz imam samo en WD green disk, pri kopiranju pa je vse ostalo izklopljeno.

Če odmislim laptop, bi moralo vsaj na stacionarnem PC delati kot treba, pa mi tudi tam kopira z max 10MB/s. Nekje mora bit neka težava, ampak jo sam ne znam diagnosticirati. So kakšne posebne nastavitve?

Hvala, lep dan.


A si probal prestaviti synology na router namesto na siolov modem?
Sicer ugibam ampak bi rekel da je ravno ta problem.
Pierch

s51as ::

Siolov modem verjetno nima gigabitne povezave ampak 100 Mb. Če pa ima gigabitno potem pa ne vem kaj bi bilo.
It's just me myself and I

floyd1 ::

Ja, zelo možno, da je to (nimam siola). Kot je rekel pierch, NAS raje na router priklopi (za "ziher").

pierch ::

Invictus je izjavil:

Ima kdo izkušnje s tem?

Iomega StorCenter ix4-300d

Je eden bolj poceni NASov brez diskov.



871 evrov brez diskov!?
Za ta denar si sestavis svoj NAS, ki je morje zmogljivejsi pa se z diski ga nafilas in verjetno ti ostane dnar se za kaj!
Pierch

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pierch ()

levaky ::

To majo sam slovenci take neumne cene:
Avstrijc je bolj 'gladk'

Vseeno bi v tvojem primeru rajši vzel kakega HP Microserver N40L(cca 200€), ki ima podobno konfiguracijo(z izjemo 1x LAN) in na katerem preverjeno lavfa FreeNAS,OI+nappit,Win Home Server,...

Meni trenutno lavfa 6 Microserverjev. Prenosi preko iscsi oz NFSja grejo cca 90-100MB/s, medtem ko sambo spravim na kakih 60-70MB/s(na bsd oz linux-u, z windows OSom ravno tako pride na nekih 90mb/s).

Matej

rawlit ::

Ok, poskusim dati vmes router.
Moram potem spet spreminjati nastavitve verjetno in odpirati porte na routerju?

Invictus ::

pierch je izjavil:

Invictus je izjavil:

Ima kdo izkušnje s tem?

Iomega StorCenter ix4-300d

Je eden bolj poceni NASov brez diskov.



871 evrov brez diskov!?
Za ta denar si sestavis svoj NAS, ki je morje zmogljivejsi pa se z diski ga nafilas in verjetno ti ostane dnar se za kaj!

Mal si falil produkt. Se dogaja tudi najboljšim :D.

Pride okoli 250 EUR.

Koliko je pa ta HP glasen?

Drugače mi NAS bolj ustreza ker nimam časa poinštalirat vsega softwara ki bi ga rabil. Je pa sigurno bolj splošen ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

levaky ::

HP je precej tih. Odvisno kje bi ga rad imel. Če ga imaš na nočni omarici se ga sliši, če ga imaš v dnevni v omari, se ga med gledanjem TVja verjetno ne. Je pa odvisno kako mu je vroče:)

Kaj velik inštaliranja s temu softwerom ni. NAS4Free oz FreeNAS ti vzame kakih 15 minut, toliko da ga inštaliraš na USB ključek, s katerega potem tudi bootaš. OI+nappit zna vzeti malo več časa, a recimo da ne več kot urco.

Kar je fino pri HPje je to, da stvar dela in da so prenosi takšni kot bi morali biti. Veliko nasov ne nafila 1gbps linije(vsaj po branju na netu). Pa še če kaj ne dela, mi je lažje debugirat problem na takem "home made NAS"-u..

Sicer pa probaj NAS4Free oz Freenas na kaki virtualki...

pierch ::

To zgleda zanimiva nadgradnja mojega NAS-a. Mogoce ves kje se ga najde najceneje (HP microserver)?
Pierch

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pierch ()

cekr ::

http://www.markit.eu/si/sl/tower-strezn...
Sem ga mislil nabavit. Vendar sem prišel do spoznanja, da lahko za ta denar sestavim škatlo sam. Pa še ne bom omejen z ECC in podobnimi zadevami, ki za domače potrebe niso potrebni.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

levaky ::

HP Microserver najcenej dobiš na kakem Hoh.de:
http://www.hoh.de/pc-systeme/server/hom...

Oz poišči kako trgovino tukaj:
http://www.idealo.at/preisvergleich/Pro...

ECC ni omejitev in tudi ECC ram ni drag. Je pa fino imeti ECC ram v strežniku, manj možnosti za napake. SPloh pri trenutnih cenah!

Matej

Imaš tudi tule:
http://www.senetic.si/hp/hp_proliant_st...

http://www.it-svet.si/938/hp-microserve...

Je pa za pohiteti, saj grejo N40L ven iz prodaje in jih nadomeščajo novi, ampak so le-ti kakih 100-150€ dražji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()
««
4 / 118
»»