Forum » Elektrotehnika in elektronika » Omejiti ele. tok pri 220V?
Omejiti ele. tok pri 220V?
guest #44 ::
Imam eno majhno vodno (4W) črpalko za akvarij, ki dela na izmenični tok. Rad bi jo upočasnil, kako naj to storim?
Ali dam zgolj vmes na žico en upor?
Ali dam zgolj vmes na žico en upor?
- spremenilo: guest #44 ()
lmfao ::
Najlažje bo, če malo zamašiš luknjo oz vtakneš vmes ožjo cevko. Lahko pa uporabiš transformator.
Dr_M ::
Upor na AC?
Hm, ce bi rad naredil samomor, lahko to na lazji nacin naredis
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Zmanjšanje luknje ne pride v poštev, ker motor je še vedno isto glasen. Jaz ga bi rad upočasnil.
Kak transformator? DC? A bo to laufal?
Kak transformator? DC? A bo to laufal?
Highlag ::
Kupi tišjo črpalko.
Rešitev, ki bi ti omogočila kar hočeš je dražja od črpalke.
Rešitev, ki bi ti omogočila kar hočeš je dražja od črpalke.
Never trust a computer you can't throw out a window
TESKAn ::
Upočasnil bi lahko edino s frekvenčnikom, kar pa je dražje, kot če kupiš novo, tišjo pumpo. Na razne upore in podobno pozabi, ker je pri teh pumpah hitrost odvisna od omrežne frekvence in z raznimi nižanji napetosti dosežeš samo to, da ti pumpa ne štarta. Sicer bo potem res tiha, ampak predvidevam, da to ni tisto, kar ti hočeš.
Torej: frekvenčnik ali kupi novo. In nakup nove je tu cenejša rešitev.
Torej: frekvenčnik ali kupi novo. In nakup nove je tu cenejša rešitev.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
floyd1 ::
Moja akvarijska pumpa je bila tudi glasna kot hudič. Se pa je precej "unesla", ko sem jo položil na en kos filca (manj vibracij). Zraven tega sem, ker je bil pretok zraka prevelik, uporabil še en "T" komad na cevki za zrak in sem tam malo zraka spuščal ven. Ko sem to naredil, je bila glasnost čisto spodobna.
pingo76 ::
V starih časih moje kavaristike je bil dan in noč efekt ko sem pumpo postavil na kocko penaste gume in povečal odprtino za vstop zraka ter nanj namestil eno mrežico. Iz tečnega hrupa na komeaj zaznavno. :)
Hmm...jaz bi jo želel zgolj začasno upočasnit, ko snemam audio....lih da mi ribe tačas ne pocrknejo. Sicer pa vrjetno pol ure bodo že zdržale brez filtriranja in oksigeniranja vode...upam.
pingo76 ::
Itaq. Sploh pa če je sladkovodni akvarij je le ta zelo toleranten. Z morskim je hudič.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pingo76 ()
Fave ::
Kaj pa z diodo? Bi šlo? Tako kot imajo to feni za lase?
My mind's a hyper tool that fixes everything.
LordTado ::
Če maš kak variak oz kako stikalo regulatorsko od kake stare pormašine tisti dviguje tok in napetost...
s tistim bi moglo it.
s tistim bi moglo it.
jest10 ::
Upor na AC?
Kaj je po tvoje narobe z uporom na AC? Samomor ker?
Jasno v tem primeru upor ne bo nič koristil
Zelo nevarno pocetje. Kot da bi sel z bencinom ogenj gasit.
Te je ze kdaj stresla elektrika?
floyd1 ::
Jaz sem vezal upor 100k, ampak vzporedno na žarnico (na 230V).
Zakaj? Dokler je bila v luči navadna žarnica, je bilo OK, ko sem dal notri varčno žarnico pa je (pri ugasnjeni luči!) nekaj "zujilo" (so se neke čebelice jeb*** noter) in to se je ponoči kar precej slišalo. Najprej sem mislil, da sem kaj narobe priklopil, a sem preveril fazo in je bilo tako, kot mora bit. Pol sem klical kolega (res majster za elektriko - elektroniko) in mi je priporočal upor, da porihtam tisto kapacitivnost, ki jo očitno ima zelo dolg kabel v steni in zaradi katere je "bolilo". Zaenkrat dela ko šus, kolegu pa seveda zaupam u nulo.
Zakaj? Dokler je bila v luči navadna žarnica, je bilo OK, ko sem dal notri varčno žarnico pa je (pri ugasnjeni luči!) nekaj "zujilo" (so se neke čebelice jeb*** noter) in to se je ponoči kar precej slišalo. Najprej sem mislil, da sem kaj narobe priklopil, a sem preveril fazo in je bilo tako, kot mora bit. Pol sem klical kolega (res majster za elektriko - elektroniko) in mi je priporočal upor, da porihtam tisto kapacitivnost, ki jo očitno ima zelo dolg kabel v steni in zaradi katere je "bolilo". Zaenkrat dela ko šus, kolegu pa seveda zaupam u nulo.
Te je ze kdaj stresla elektrika?
To ima kakšno vezo z uporom?
Ohhh..
boogie_xlr ::
Tistemu uporu se reče bleeder resistor, taki upori so tud v napajalnikih, da spraznijo kondenzatorje, ko šaltaš na 0 ali pa odklopiš kabel.
zvery1 ::
Jest10 ima prav. Z uporom na 220 se tudi meni ne zdi nič narobe, za pol manjšo zmogljivost črpalke bi potreboval nekje 30Kohm upor 4W. Najraje keramični, daš ga pa blizu štek doze, da je dovolj daleč od vode. Preveriti je še potrebno če se črpalka vlključi, mislim pa da ne bo problema, saj jest mojo 12V vodno črpalko furam na 3.3V, kjer ima še vedno dobro zmogljivost, ter je praktično neslišna. Mam pa črpalko, ki je namenjena za kavne avtomate :) Dallmayr press:D
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64
TESKAn ::
Med DC in AC črpalko je ogromna razlika, ne moreš kar mislit, da če nekaj velja za eno, velja tudi za drugo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
zvery1, z uporom na 220V ni nič narobe v smislu Dr M-ovega bluzenja o samomorih itd.
V primeru AC črpalke pa upor nima veze. Malenkost, ampak res malenkost bi znižal obrate in po možnosti še povečal gretje motorja ali pa celo preprečil njegov zagon.
V primeru AC črpalke pa upor nima veze. Malenkost, ampak res malenkost bi znižal obrate in po možnosti še povečal gretje motorja ali pa celo preprečil njegov zagon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
zvery1 ::
Kul, hvala za info :)
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prepoznavanje elementa na vezju??Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1226 (1015) | servisman |
» | Kakšen upor potrebujem, da znižam voltažo (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12201 (11781) | einstein :P |
» | Znižanje vrtljajev ventilatorja na procesorskem hladilnikuOddelek: Pomoč in nasveti | 4150 (3952) | ST-777 |
» | Napetostni vir in Tokovni virOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5125 (4691) | A. Smith |
» | KondenzatorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2356 (1464) | gregameister |