» »

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament

1 2
3
4

Looooooka ::

Putr je izjavil:

Looooooka je izjavil:

(ze to, da majo pingvina za logo pove vec kot dovolj o njihovih motivih in resnosti)


Tako pametno govorit... potem pa tak EPIC FAIL.

Pingvin je logo linuxa, logo piratskih strank je pa: Google search

Poglej si slovensko stran(logo za donacije).Gor je pingvin.ISTI pingvin, ki se ga da vidt v marsikaterem linux live cd-ju.To nima z avtorstvom in podobnimi resitvami nicesar.Samo bolj in bolj potrjuje moj sum, da je to skupina zafrustriranih geekov, ki jim ne uspe sluziti z odprto kodo in zaracunavanjem storitev.Njihov program je pa tko kot sem napisal...otrocji.
In ce hodis v parlament s ciljem spremenit 1 stvar...pa se to stvar, ki zdele ravno ni pomembna(mamo krizo baje)...potem rajsi ostani doma in nehaj redcit sedeze v parlamentu.

Oh....pet minut nazaj videl sliko nemske piratske stranke.Na mojo velko zalost izgledajo TOCNO tako kot sem si jih predstavljal.Geeki, ki jim zivljenje predstavljata 2 kvadratna metra med kavcem, tv-jem in racunalnikom.Lepo je bit upornik ampak...c'mon mal resnosti prosim.Ce bo tkole zgledalo pri nas bo tv2 in prenos sej najbolj gledana humoristicna nanizanka v Sloveniji.Kar bo recimo da ok...lepo je biti sosed je pac neumna stvar :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Manu ::

Looooooka je izjavil:

Oh....pet minut nazaj videl sliko nemske piratske stranke.Na mojo velko zalost izgledajo TOCNO tako kot sem si jih predstavljal.


Če bi se naslanjal samo na mojo osebno predstavo, predsodke in zunanji videz potem bi za Angelo Merkel, ko bi jo prvič videl mislil, da je čistilka. Tako mi namreč zgleda.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

PaX_MaN ::

CaqKa je izjavil:


Katere od tvojih problemov, ki so jih imele vladajoče stranke ZAPISANE v svojih programih pa so te stranke UDEJANJILE?

Primerjaš dejanja na vladi/v parlamentu z zapisanim v koalicijski pogodbi.
Que problem?

CaqKa ::

Gre za to da bi ljudje ki se opirajo na to da bodo stranko volili glede na program, njen program očitno prebrali. in da jim bo vsaj ena izmed zadev resnično všeč. in to tako, da jo, ko se postavi tako vprašanje stresejo iz rokava, ali se je udejanjila ali ne. ne pa da rabijo za to primerjat zadevo z koalicijsko pogodbo.
Če tega niso sposobni, potem raje naj ne govorijo o tem da jim je predpogoj za stranko to da ima program.

nadalje.. koalicijska pogodba ki si jo podal je en z skorajda nično strukturo skup spacan dokument.
edina struktura, ki ga ima je da so določena področja.
o tem da bi bili cilji opredeljeni, po smart ciljih ni ne duha ne sluha.
povej mi kako naj večino teh ciljev potem ugotovimo ali so bili udejanjeni ali ne?

večina "ciljev" noter je tipa:
Za nas je pomemben takšen gospodarski in družbeni razvoj, ki omogoča boljše življenje za vse.

ali pa
Zato bomo pospešili razvoj temeljnih oblik ekonomske demokracije, kot so sodelovanje zaposlenih pri upravljanju, notranje lastništvo zaposlenih in udeležba delavcev pri dobičku.

redko kateri so opredeljeni časovno, ter merljivo:
povečali vlaganja v znanost in tehnološki razvoj za najmanj 0,1 do 0,3 odstotne točke BDP letno glede na odhodke v letu 2008 s srednjeročnim ciljem doseči 1% BDP javnih sredstev in 3% BDP skupnih javnoi-zasebnih sredstev za namene znanosti in tehnološkega razvoja v proračunskem letu 2012


dokument je poln takih "ciljev" pri katerih si ljudstvo ne more biti enotno ali so pospešili ta razvoj ali ne. ker ni nikjer merila, za koliko. Nikjer ni merila do kdaj. nikjer ni zapisano kaj je ekonomska demokracija.

ampak hej to je že debata za drugo temo...

predpogoj za ožji izbor strank, da ima program

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

BigWhale ::

CaqKa je izjavil:

BigWhale je izjavil:

CaqKa je izjavil:


Katere od tvojih problemov, ki so jih imele vladajoče stranke ZAPISANE v svojih programih pa so te stranke UDEJANJILE?

To je popolnoma nepomembno pri mojem odlocanju o tem za katero stranko bom volil. Jaz bi rad, da je stranka vsaj pismena in da zna sestaviti svoj program in da ve za kaj se bodo borili. Piratska stranka slovenije (ki to sploh se ni) nima ne programa ne jasno zastavljenih ciljev.

Zelo pričakovan odgovor.
hkrati bi te opomnil še na tvojo predhodno izjavo:
Kako pa naj jaz, kot volilec vem, da bodo vlozili vse napore v to, da resijo trenutne probleme? Mislim, a kako naj vem, ce sploh vedo kaj so trenutni problemi in ce so njihovi trenutni problemi tudi moji trenutni problemi. Ce pa se programa nimajo. :)

tvoje razmišljanje kako boš volil mi trenutno ni jasno. me tudi ne zanima. me pa zanima če je takšno razmišljanje večjega dela populacije. ker potem imamo en problem, kjer ne vemo kako se populacija odloča za volitve.
dokaj očitno je da ti ne misliš stranke ki ni udejanila svojega programa, grajati s tem da te je razočarala in da svojega programa ni udejanila. hkrati je tudi dokaj očitno da ne misliš voliti stranke ki sploh nima programa.


Malo nerodno sem se izrazil. Vsekakor je pomembno pri stranki kaj je naredila in cesa ne. :) Ampak, ko imas na voljo nekaj strank, jih moras pac po necemu sfiltrirati. In na voljo imas (recimo) pet ze znanih opcij in eno novo. Pri novi opciji ugotovis, da v bistvu sploh ne vedo kaj bodo delali, pri tistih prejsnjih ves kaj so delali narobe in kaj so delali prav (ker, kar vse po spisku ni bilo kapitalno narobe) in se na podlagi tega odlocis.

Samo zardi tega, ker je nekdo nov na sceni se ne pomeni, da bo zaradi tega kaj bolje delal in bo imel zaradi tega kaj vec tock pri izbiti. Voliti nekoga zaradi tega ker je nov je neumnost. Ze videno pri nas s Stranko Mladih Slovenije.

thramos je izjavil:


Ne trdim, da je zaradi tega kršenje avtorskih pravic OK, pravim samo da vsi sodobni poizkusi preprečevanja tega početja vodijo v drastično omejevanje človekovih pravic. Na eni strani imamo torej striktno upoštevanje avtorskih pravic ob zavezanih rokah in zalepljenih ustih, na drugi strani proste roke in jezik z manjšim profitom nekaterih. Dilema?


Ne, ni dileme. Ce ti pogoji uporabe niso vsec stvari ne uporabljas in je ne 'ukrades'. Posljes mail zalozniku/avtorju in reces, 'ej tole mi pa ni vsec'.

Ko bi vsak to naredil bi bilo stanje precej bolj znosno kot je. Ampak to zahteva prevec napora. Lazje je 'ukrasti' zadevo in se potem dreti na ves glas, kako so kapitalisti zlobni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

thramos ::

Pa sej ne govorim o tem. S tem kar si napisal se vsekakor strinjam.

Ljudje "kradejo" avtorska dela. Pika. Zakaj me sploh ne briga, saj vsak ve.

Pravim samo, da če bomo to učinkoviti preprečevali (vsaj na načine, ki se trenutno izvajajo), nas to pelje v nesvobodno, totalitarno družbo. A se splača?

jype ::

nevone> Kako in zakaj ne?

Intelektualna lastnina obstaja šele odkar so prve države začele (jasno, z zelo nasilno regulacijo) podeljevati monopol nad uporabo avtorskih del avtorjem. Pred tem avtorji niso imeli nobenih pravic, ki bi izhajale iz avtorstva.

Ker gre za direktno državno intervencijo, ki trg močno omeji (avtorji nenadoma postanejo močnejši od tistih, ki z lastnimi sredstvi poustvarjajo avtorske vsebine in tako močno omeji možnosti za zaslužek vsem tistim, ki imajo tiskarne, računalnike, komunikacijsko infrastrukturo, glasbene instrumente, svinčnike in druge naprave za reprodukcijo in distribucijo danes potencialno avtorsko zaščitenih del), gre očitno za poseg v prosti trg, ki je pred to intervencijo že obstajal (pa tudi avtorji so že obstajali, le materialno gledano so bili malenkost na slabšem).

Nobenega dvoma ni, da taka zakonodaja usmerja ljudi v kreativno udejstvovanje in jim obljublja več, kot bi pred uvedbo zakonodaje lahko pričakovali, po drugi strani pa ni pametno pozabiti, da gre pri tem le za intervencijo države, da je poseganje v zasebnost popolnoma nesorazmeren in nedopusten ukrep, ko se država trudi zaščititi pravico, ki jo je podelila avtorju (danes pa jo dejansko večinoma izvaja založba oziroma lastnik pravice v precej bolj korporativni obliki kot je avtor, ki si s kartelnim dogovarjanjem z drugimi podobnimi subjekti zlahka privošči izsiljevanje tako avtorjev kot tudi potrošnikov).

Hipotetično bi lahko spremenili zakonodajo tako, da avtorska in sorodne pravice postanejo neprenosljive - s tem dobesedno uničimo založniško dejavnost, avtorje pa prisilimo, da za svoje pravice skrbijo sami. Avtorji bi se tako morali individualno ukvarjati z uveljavljanjem svojih pravic, po drugi strani pa bi lahko proizvodnjo in distribucijo še vedno outsourcali, a brez prodaje pravic, ki se danes običajno vzporedno izvede. Založbe bi torej zreducirali na finančne institucije, od katerih bi nekatere imele tudi lastne oddelke za reprodukcijo in distribucijo, ne bi pa več zbirale avtorskih pravic in ne bi nastopale zoper kršitelje pravic za lasten račun (lahko pa bi zastopale avtorja, ki bi od tega za razliko od trenutne situacije imel tudi direktno materialno korist).

Iatromantis ::

Monopol je bil vedno način, kako vladajoči zaslužijo na račun vseh ostalih - ko so v zgodnji renesansi pogruntali prve poslovne korporacije jih je aristokracija kar hitro prepovedala in dovolila samo izbrane, ki pa so za denarno povračilo dobila najemniški monopol nad posameznimi gospodarskimi področji - z zakonom so zaprli male in velike tovarne, delavci pa so šli delat k uradno dovoljenim (Službe, še en relikt preteklosti).

Mogoče ni neposredno povezano s temo, a monopol je eden izmed razlogov za uspeh piratov.

Drugi še večji razlog: Study: patent trolls have cost innovators half a trillion dollars ali pa: Cost of Europe's 20-year copyright extension? €1 billion
Intellectual property academics claim that 20 more years of protection for sound recordings will cost society a billion euros--with 72 percent of the money going to the music labels.

kroff ::

sicer off topic, ampak glede na neke komentarje.. kr neki.
zakaj pa bi morali obstajat zakoni za zascito avtorjev? a so oni kej posebnega?
nimam nic proti da avtor zasluzi na svojem delu, ampak beri delu!, to pomeni da primarni vir zasluzka za recimo glasbenika je prihodek iz koncertov, kjer vsaj neki pocne da si zasluzi.
ne pa da doma praska jajca in zahteva od drzave, torej nas, davkoplacevalcev, da porabimo miljone nasega denarja za neke zascite, da bo recimo en plestenjak (tu lahko vstavis poljubnega avtorja) si lahko kupu novega porscheja vsako leto, pa ceprav ne proda toliko cdjev. pa ne zaradi tega ker mu vsi kradejo iz neta, ampak ker ne zna pet.
dejte se ze zbudit in se enkrat vprasat, da pa mogoce ni kriv folk ki po vasem "krade", ampak enostavno dejstvo da je vas produkt zanic.
dobra stvar se sama prodaja.

kar se pa tice programerjev, pa ni druge kot da znizate cene za vase produkte, in ne krast folk z nekimi licencninami. to je pase'
in noben programer ni nenadomestljiv, za vse kar mislis da znas dobis 100 ljudi v indiji/na kitajskem ki ti boljse in ceneje naredi.

za un 0.001% programerjev ki pa dejansko nekaj izumijo, pa ni straha, ne rabijo avtorskego pravo. al razvijejo idejo naprej ali pa jo prodajo, in imajo dovolj.


digitalne vsebine pa po definiciji, imajo vrednost neskoncno majhno, ker jih lahko ustvarimo neskoncno veliko.

se je treba znat prilagodit.

vcasih so avtorji prosili radijske postaje da vrtijo njihov komad, da bi cim vec ljudi slisalo komad, in bi pol prisli na koncert.

danes more radijska postaja placevat avtorske pravice ...ma zamisli idiotizem.
KroFF

------------------------------------------------------------------

ahac ::

zakaj pa bi morali obstajat zakoni za zascito avtorjev? a so oni kej posebnega?

Niso. Ampak sej obstajajo tudi zakoni, ki ščitijo vse ostale. Če ne bi obstajal, bi bile kraje v trgovini legalne...

ejte se ze zbudit in se enkrat vprasat, da pa mogoce ni kriv folk ki po vasem "krade", ampak enostavno dejstvo da je vas produkt zanic.

Če bi bil produkt res zanič, ga tudi piratiziral nihče ne bi.

in noben programer ni nenadomestljiv, za vse kar mislis da znas dobis 100 ljudi v indiji/na kitajskem ki ti boljse in ceneje naredi.

Pa plačaj Kitajce, da ti naredijo software namesto, da piratiziraš.

danes more radijska postaja placevat avtorske pravice ...ma zamisli idiotizem.

Pa naj predvaja glasbo za katero morajo plačevat manj ali nič...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

BigWhale ::

Radijske postaje dobijo precej vec denarja od zalozb zato, da vrtijo njihove komade. :>

Looooooka ::

Manu je izjavil:

Looooooka je izjavil:

Oh....pet minut nazaj videl sliko nemske piratske stranke.Na mojo velko zalost izgledajo TOCNO tako kot sem si jih predstavljal.


Če bi se naslanjal samo na mojo osebno predstavo, predsodke in zunanji videz potem bi za Angelo Merkel, ko bi jo prvič videl mislil, da je čistilka. Tako mi namreč zgleda.

Ce prides igrat nogomet v roza balerina oblekci je to pac neresno in nespostljivo do drugih igralcev.In tud clovestvo ni prislo do sem, ker je vsak delal kar mu je pasalo.Ce hoces, da te kravatarji resno vzamejo si bos dal gor tisto obleko, ker je del kulture potem bos pa predstavil svoje ideje, ki bojo ce so res tako super uspele.Pametnjakovicev v trenirkah je v vsakem baru dovolj in obstaja razlog zakaj jih vecina ne poslusa in zakaj jih morajo trpet natakarice.
Upam da bo slovenska piratska stranka mal bolj resna.Tko kot upam, da bo njihov program.Trenuten je sala.Ahac je cist lepo povedal zakaj.

Dokler sluzis denar te pac ne motijo pirati.Predstavljaj si da zaradi njih ne zasluzis nicesar potem pa ugotovis, da tudi lajati ne mores, ker nimas zakona, ki bi te scitil.
BTW pejstanje butastih linkov o indie igricah, ki stanejo 2$ je res totalna neumnost.To je tko kot ce bi se drvar, ki so mu ukradli 10 ton dreves enacil z nekom, ki so mu ukradli 10 ton visoko kakovostnega jekla.

antonija ::

Predstavljaj si da zaradi njih ne zasluzis nicesar
Predstavljaj si da nimas nobenega pametnega argumenta zakaj bi bili pirati krivi za tvoj ne-zasluzek (razen ce imas od vsakega pirata podpisan papir da bi brez piratiziranja 100% kupil tvoj izdelek). Pol si pa predstavljaj da obstajaj verjetno kaksen drug (mnogim precej ociten) razlog zakaj ne zasluzis nicesar.

Potem pa svoje nadaljne "argumente" ustvarjaj na podlagi novopridobljenega znanja, pa bo slo lazje.

Pri cemer velja tudi v drugo stran: noben ne more dokazat da bi brez piratsva enako zasluzil nic, ampak ker tudi dokaza v drugo smer ni, je vsak izgovor na pirate samo cmeranje
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

Looooooka> Pametnjakovicev v trenirkah je v vsakem baru dovolj



Niti ne.

PARTyZAN ::

To ni trenirka :>

jype ::

Je pa puli. Če bi hotu bit v adidas trenirki, bi ga zelo težko ustavili.

CaqKa ::

nekdo ki misli da se je treba za resnost v politiki oblečt v obleko.. nevem kako naj komentiram.
vsi hočejo "nove obraze", a da bodo pa novi obrazi oblečeni podobno kot ljudstvo in bodo s tem pokazali da so eni izmed njih, torej ljudje iz ljudstva, ne to pa ne bo palilo?

edino logično je da boš svojo drugačnost pokazal tudi z drugačnimi oblačili.
pa si poglejmo nemške pirate, za katere nekateri menite, da so bolj resni od slovenskih.
 nemški pirati

nemški pirati


vir: http://www.nytimes.com/2011/09/20/world...

članek o piratski stranki slovenije v financah: http://www.finance.si/324464/Pirati-tud...

Lonsarg ::

Resnost nima velikoe veze. Totalni lolek bi lahko bolše vodil našo državo, ni tle vprašanje zmožnosti, je samo vprašanje motiva, motiva.

antonija ::

Cel princip je mickeno sfaljen. Ce se javis da bi rad pomagal vodit drzavo (eg kandidiras na volitvah), potem bi ob prvih znakih da raji nisi vsec, moral ponuditi svoj odstop. Ker ce smo povsem iskreni si na mestu samo zato da je ljudstvo zadovoljno s tabo, ne zato da se oklepas pregovornega stolcka kot klop. Nekako v smislu "ce vam ni vsec kar pocnem za vas, bom takoj sel in dal drugim moznost". To bi bila situacija, kjer bi politiki sluzili drzavi in ljudstvu.

Kar mamo pa zdaj je pa jebanje raje v glavo, sprejemanje glupih zakonov ki so ze skoraj v nasportju z deklaracijo zdruzenih narodov, pa predvsem oklepanje oblasti pa naj se zgodi kar hoce.

Nekako se mi zdi da se bo spet moral zgodit en prekleto dramaticen dogodek da se stvari postavijo nazaj, vsaj za nekaj casa. Nekaj v stilu La Marseillaise.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

donfilipo ::

Mašinca zagodi ni ravno bom rekel benevolentna stvar. Je pa neizbežna, v kolikor se pravočasno ne ukrepa.

Narobe je le to, da ni res, da vedno pospravi tudi najbolj odgovorne. Pri Francoski revoluciji je par cesarskih glav res končalo v košarah. A pri številnih drugih, so pa revolucionarji in zločinci obenem končali mirno, ob potokih solz žalujučih. Obvezno pa v revolucijah nagagajo nič krivi in obenem nemočni.

In koliko dobrega prinesejo revolucije? Včasih, če gre za upor proti mrzkim okupatorjememouh:) veliko, če pa se bomo tolkli za to, kar se da v bistvu doseči s pametno stranko in volitvami, pa nič.

Aktuelni akterji v politiki niso cesarji. Samo voliti ne, če vam niso všeč. Ponuditi res nove pobude. Nove obraze. Če je potrebno. In šele potem, če res ne gre, mašinca zagode8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Gandalfar ::

Evo relevanten news: Pirate Party Politician Doesn't Want You Pirating Her Book
in se spiegel:
But the anger is also fed by the fact that Schramm is a member of the Pirates' national executive committee. Those people who have always been skeptical of the Pirates' supposed culture of free exchange of data now feel that their suspicions have been confirmed. This, they argue, is the true face of the Pirates: They are opposed to copyright -- except where their own pocketbooks are concerned. For that reason, many Pirates fear that Schramm may have inflicted political damage on the party.

The affair also demonstrates that, one year after their big breakthrough in the Berlin city-state elections, the Pirates are still unable to effectively communicate their position on copyright to voters. Even within the party, many people are confused.

http://www.spiegel.de/international/ger...

To je to. Pirati so dobili moznost in ni videt da se bodo dolgo obdrzali na politicnem parketu.

Zgodovina sprememb…

Cold1 ::

Pa saj se nobena taka, povsem partikularna (tile želijo predvsem cenen/zastonj dostop do informacij na spletu, po zgledu knjižnic), stranka ne more obdržati, saj ni neke potrebe po njih, razen če smatraš politiko za nek vrtiček vsakovrstnih interesnih združenj.

Gregor P ::

Kaj pa vem, pri nas je DeSUS-u kar uspelo:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Cold1 ::

Samo DeSUS ima na voljo četrtino prebivalstva, pa imajo kljub temu komaj dovolj glasov da se prebijejo v parlament, pirati pa predstavljajo bolj ali manj predvsem mlade, še ne zaposlene... no, pirate.

Gregor P ::

Teh je zagotovo vsaj nekaj milijonov v Nemčiji.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Cold1 ::

Procent (ne absolutna številka) je pomemben; poleg tega pa se gre za samo-izničujoč fenomen; ko ljudje dobijo službe, imajo hkrati več denarja in manj časa, temu primerno je mnogo bolj verjetno, da bodo lahko plačevali za svojo informacijsko porabo.

Piratska stranka ima podoben problem kot naša stranka mladih, ljudje, ki bi jo zares imeli interes voliti, nimajo volilne pravice, ko pa jo dobijo, jo kmalu ne potrebujejo več.

Gregor P ::

To je vsekakor res, da ne more neka piratska stranka pokrivati vse politično-gospodarske interese neke države, ker je dejansko preveč ozko usmerjena. Vseeno pa procent teh ljudi ni tako zanemarljiv, da bi ga politika kar tako spregledala.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Cold1 ::

Enako bi lahko rekel za stranko mladih...

Gregor P ::

Drži. Vendar to vseeno ne pomeni, da se jih ne sme upoštevati.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Cold1 ::

Mislim da mešaš neka načelna vprašanja z čisto preprostim problemom - kako nabrati glasove.

BigWhale ::

Off topic sta, a ne?

Gregor P ::

Cold1 je izjavil:

Mislim da mešaš neka načelna vprašanja z čisto preprostim problemom - kako nabrati glasove.

Očitno nekdo ne zna nabrati (ali celo ne želi nagovoriti) teh glasov;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Cold1 ::

Šur, samo kaj boš z nekaj odstotki - igraš jeziček na tehtnici in od močnejših partnerjev izsiljuješ ugodnejšo IP zakonodajo. Isto stvar bi z lahkoto opravile tudi stranke levega spektra, s tem da je za tiste, ki bi glasovali za pirate (pogojno recimo finančno šibkejši sloj), bolj smiselno glasovati za levico, ker ta v svojih programih naslavlja širši spekter njihovih težav.

Gregor P ::

... očitno tudi stranke levega spektra ne zagovarjajo teh interesov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Cold1 ::

Pa je to res očitno? Ali pa se gre morda za stranke "levega" spektra (a la Demokrati v ZDA).

Fritz ::

Če bodo Pirati ustrezno naslovili bolj direktno demokracijo, za začetek v lastnih vrstah in glede oblikovanja stališč stranke do posameznih vprašanj, potem bo piratska stranka lahko imela levo, desno ali sredinsko pozicijo, pač glede na preference večinskega dela članstva. Še vedno pa bo ne glede na to, lahko neobremenjeno sprejemala tudi predloge nasprotne strani, če bodo ti dobri, saj na splošno ni ideološko zabetonirana, z izjemo tistega kar je v relativno ozkem programu.

No tukaj pa pridemo do zgodbe visoke nemške piratke, ki je izdala svojo knjigo. Mnenja so deljena. Nekdo jo podpira, saj je pri pogodbi z založbo dosegla znaten premik od običajne prakse. Drugi bi jo takoj izključili, ker je kljub temu odstopila od programa, da bi moralo biti vso znanje na spletu dostopno vsem za nekomercialno rabo. Ali gre v tem primeru za reformistko ali nekoga, ki je izdal temeljna načela stranke, ostaja prepuščeno vsakemu posamezniku. Osebno menim, da gre za zadnje in da takšna oseba pri piratih nima kaj več iskati a to je samo moje mnenje.

Tukaj je pragmatična izjava vodstva nemških piratov o tej zadevi:
http://vorstand.piratenpartei.de/2012/0...
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Cold1 ::

...potem bo piratska stranka lahko imela levo, desno ali sredinsko pozicijo, pač glede na preference večinskega dela članstva...

Koncept prostega dostopa do sredstev je v temelju levičarski, če bi bila stranka desna, bi se zavzemala kvečjemu za povečan obseg proti-piratskega boja.

Fritz ::

Cold1 je izjavil:

...potem bo piratska stranka lahko imela levo, desno ali sredinsko pozicijo, pač glede na preference večinskega dela članstva...

Koncept prostega dostopa do sredstev je v temelju levičarski, če bi bila stranka desna, bi se zavzemala kvečjemu za povečan obseg proti-piratskega boja.


Cold, zlahka se strinjam, še lažje, ker je to tudi moja osebna pozicija. Če bo Piratska stranka Slovenije predstavljala presek vseh državljanov, potem bo nedvomno po pozicijah bolj leva kot desna. Če bodo pa v populaciji Piratov prevladovali desno usmerjeni člani, potem bo stranka bolj desna. Nemškim Piratom se je celo zgodilo, da so eno lokalno celico prevzeli neonaciji, dokler centrala ni reagirala in počistila stvari.

Vsekakor se Pirati nasploh, slovenski pa še bolj, izogibajo tem klasičnim delitvam na leve in desne, ker so te danes bolj kot ne umetne, pri nas pa še obtežene z nekimi delitvami, ki izvirajo iz obdobja pred drugo sv. vojno. Škoda energije za to. Trenutne politične elite so talke kapitala in ideološke razlike na premici levo desno ne igrajo vloge, ki bi jo morale. Če je Grims oz. SDS proti kriminalizaciji nekomercialnega deljenja vsebin na spletu, potem ga/jih je potrebno podpreti. Zato ker je tako prav, ne zato, ker gre ali ne gre za 'naše'.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

CaqKa ::

Gandalfar je izjavil:


To je to. Pirati so dobili moznost in ni videt da se bodo dolgo obdrzali na politicnem parketu.


če se gre založba boj proti piratom kaj ima to veze z njo?
pa zakaj bi težave ene od piratskih strank generaliziral za vse?
kaj pa švedska piratska stranka, ima oni tudi take težave?

pač tale ženksa ima očitno malo slabo emocionalno stabilnost in je nagnjena k hitrim in nepremišljenim odločitvam. prej ko slej bo izločena iz takih zadev kjer kaj takega ni dopustno.

pa tudi sam, kot je nekdo zgoraj omenil ne vidim piratskih strank toliko kot nekih redesignerjev intelektualnega prava, kot pa jih vidim za promotorje direktne demokracije.

Gandalfar ::

Joj, a je direktna demokracija ze kadarkoli bila dobra ideja ^^

BigWhale ::

Direktna demokracija? Joj, za kaj je pa to dobr?

ABX ::

Zato da ljudstvo direktno odloča o problemih brez predstavnikov?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

CaqKa ::

zato ker se znebiš politikov.
in pa iluzije, da nismo sami krivi za stanje kot je.
pa do direktne demokracije bo prišlo.
fenomen fejsbuka, fenomen spletnih anket.. vse te in še veliko več zadev kaže v to smer.

ampak če pride tehnološka singularnost prej, potem verjetno ne bo direktne demokracije , ampak bomo kr preskočl in določene zadeve vpeljali kot pravila v algoritem.

/edit: e mi pa zdi, vsaj ta trenutek da bomo prej šli v kakšno varianto proxy direktne demokracije, kot pa čisto direktno demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

ABX ::

Pravila v naprej definirane ne morejo nikoli pokrivat vseh bodočih problemov.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

CaqKa ::

jih boš pokril tisti trenutek ko se bodo pojavili, bamf se bo vklopla direktna demokracija in bo ljudstvo preko nje izglasovalo pravilo. par trenutkov kasneje se bo pa pravilo preneslo v algoritem.

ABX ::

itak, samo ko mi napišeš da ne bo direktne demokracije v singularnost te malo postrani pogledam. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Fritz ::

No, politikov se ravno ne znebiš, so pa bolj podvrženi neposrednemu nadzoru in imajo manj možnosti samostojnega odločanja. Ostanejo kot tisti, ki zagotavljajo operativno delovanje in poleg sodišč, zagotavljajo kontrolni mehanizem za to, da zakonodaja ostaja znotraj ustavnih okvirjev.

Demokracija, kolikor vem, pomeni vladavino ljudstva. Bolj ko je neposredna, bolj je pristna in nič ni videti, da bi šlo Švicarjem hudo slabo, ker imajo bolj neposredni model demokracije od ostalega dela Evrope.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

BigWhale ::

Torej, vi ste dejansko mnenja, da se zna moja stara mama odlociti o tem koliksna bo visina DDV? Pa da se njena kolegica tudi zna odlociti o tem. In da se v resnici tudi zavedata kaksna je razlika, ce se visina DDV spremeni iz X na Y? Ljudje se na referendumih ne vedo kaj in kako se bodo odlocali in zakaj se bodo tako odlocili.

Eni se odlocajo za opcijo A, zato ker je vedno tako bilo, drugi za opcijo B, zato ker je sosed, k je _inzinjer_ reku, da je tko prav, tretji pa za opcijo C, zato ker je zupnik reku, da je tko prav.

Resno? Adijo svet ...

Sicer pa proxije direktne demokracije ze imamo. Rece se jim poslanci.

ABX ::

In kdo ti garantira da poslanec ve o čemu odloča in predvsem v interesu ljudstva?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Fritz ::

Heh, glede na to kar imamo v parlamentu, bi tudi tvoja stara mama težko bila slabša ;)

Šalo na stran, bolj neposredna demokracija je seveda kompleksna tema. Splošno bi bila lahko zagotovljena z referendumskimi dnevi ali pa z referendumi ob vsakokratnih volitvah (lokalne, državne, za evropski parlament) kjer bi obravnavali splošne teme.

Operativno pa je bolj neposredna demokracija možna tako, da se znotraj stranke, potencialno z zainteresirano javnostjo, izvajajo glasovanja za vsako vprašanje posebej. Za debato potrebuješ ustrezno podkovane moderatorje, če se pa tem pridružijo strokovnjaki, ki ne rabijo biti ljudje iz stranke pa še toliko bolje. In seveda glasujejo vsi, ki želijo. Če nekdo področja ne pozna, mu ni treba glasovati. Obstajajo modeli in tudi že ustrezno programje, ki omogoča prenašanje glasov znotraj celic, preferenčno vrednost glasov in še marsikaj:


Besedna zveza je liquid democracy.

Je pa že ABX napisal kar se mislil nadaljevati. Poslanci se srečujejo z gorami materialov. Kaj pa nam garantira, da so usposobljeni za odločanje o tem. Če vzamem samo seje enega odbora DZ s področja katerega sam bolj spremljam, lahko povem, da je po moji presoji in glede na raven debate, znanje in obnašanje poslancev popolnoma neprimerno in nedoraslo tematiki. Pa bi človek pričakoval, da bodo na določene odbore stranke pošiljale ljudi, ki se na ta področja spoznajo ali imajo vsaj dobre svetovalce.

Popravki zaradi težav s sliko...
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fritz ()
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Oddelek: Novice / NWO
188542 (7404) Fritz
»

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
18941338 (34793) CaqKa
»

Črne zastave tudi na nebu največje države

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
104404 (3675) Jst
»

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
25921361 (15841) Ziga Dolhar

Več podobnih tem