» »

SilentPC - ideja in izboljšave

SilentPC - ideja in izboljšave

neocodexx ::

Vrli forumaši in modifikatorji, pozdravljeni.

Potrebujem vašo pomoč. Odločil sem se sestaviti skupaj neke vrste tiho računalo, ki bi bilo hkrati še zmeraj precej poskočno, a ne navito.

Urno sem nabavil najtišje komponente za hlajenje ki sem jih lahko najdel, se pa je zataknilo pri pretoku zraka skozi ohišje, saj le to ni bilo izgrajeno za podporo kolosalnim 120mm propelerjem, ki so akustično precej manj izraziti od 80mm.

Ker je kišta solidne izdelave in ne pride v poštev da jo zaradi tega menjam, saj je velikosti tipa Big Tower, ki že zgolj zaradi svoje prostornosti omogoča boljši pretok zraka skozi luftmeserje nameščene na stranicah. Bilo bi pa zelo fino, če bi bil kakšen malo večji.

Periferija bo sledeča:

    Asus M5A99X Evo (AM3+ Support)
    AMD Phenom X4 965
    GPU ranga 560 Ti
    RAM Corsair Vengeance PC3-12800

Z Intelom bi morda res dosegel manjše temperature in kurjenje elektrike, bo pa zato cpu hladilnik konkretnejši, poraja pa se še možnost nadgradnje na Buldozerja v bodočnosti, kar tudi ni slabo.

    Za tišino bo poskrbljeno z:

    NesteQ ASM-XZero 700W (Semi-Fanless 0dBa) http://www.nesteq.net/gb/products/power...
    PSU je večino časa neslišen, saj se ventilator vklaplja le ob večjih obremenitvah, in še to s samoregulacijo, naj bi bil na pragu neslišnosti.
    dBA:0-30?

    Scythe Grand Kama Cross http://www.silentpcreview.com/article10...
    - Grand Kama Cross je mlajši brat hladilnikoma Mugen in Yasja, ki sta sicer nekoliko bolj zmogljiva, je pa zato Grand Kama precej tišji zahvaljujoč večjemu ventilatorju (140mm).
    dBa: 11(@7V)-28(@12v)
    Temp: MAX 80°- MIN 59°C @ load

    Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus http://www.silentpcreview.com/article11...
    - Accelero Xtreme z tremi 92mm ventilatorji trenutno nima konkurence na svojem področju, je predvsem tišji od ostalih, kar je tudi najbolj pomembno.
    dBa: 14(@5V)-24(@12V)
    Temp: MAX 82°C (Core), 147°C (VRM) - 66°C (Core), MIN 99°C (VRM) @ load

Skupen najnižji možen dBa: 14

Tabela SPL (Sound Pressure Level):
0dBa: Threshold of hearing 
10dBa: Rustling leaves in the distance
20dBa: Background in TV studio	 
30dBa: Quiet bedroom at night 	
40dBa: Quiet library
50dBa: Average home
60dBa: Conversational speech, 1m


Če gre zaupati tem testom, bi torej moralo računalo z nekaj undervoltinga v mirovanju biti tiho kot šelestenje listja v daljavi, oziroma kot jaz pravim, še sardine v olju so glasnejše ko se cvrejo. In če bo sreča, izgleda da bo skoraj enako tiho tudi ob resnejšemu švicanju, čeprav me malce skrbi glede VRM na gpu-ju.

Od tu naprej sem pa v dilemi:

Potrebujem še vsaj 2 tiha 80mm ventilatorja za diske, ter 4 80mm oz. 2 120mm za ohišje.

Trenutno namreč imam 2 komada teh: Noiseblocker NB Multiframe M8-S2

Moram reči, da jih na nizki voltaži skoraj res ni slišati, pri najvišjih pa se sliši kvečjemu zvok turbulence, ki je že kar opazen (po mojih ocenah 30+ dBa, kar je že preveč)

Tole bi pa morda bili precej (naj)boljši modeli: http://www.overclock3d.net/reviews/case...

Vprašanje je, če sploh potrebujem še boljše ventilatorje od NB-jev, ki jih imam sedaj. Vendar bo vseeno potrebno dokupiti nekaj konkretnega vsaj za stranice. Trenutno sta nameščena 2 le na zadnji strani ohišja (od spredaj hladita diske 2 stock hladilnika). Imam možnost namestitve še 2 na stranico ohišja in 1 na vrh (dimnik). Vse 80mm. Če si ogledate to nesrečno kišto, ali bi morda bila kakšna možnost da se na stranico namesti kakšen 120mm model? V tem primeru bi zagotovo vzel Noctua NFS12.

Podrobne slike kište

Morda sem še kaj pozabil omeniti (vprašajte). Naj bo tema namenjena debatiranju, komentiranju in posvetovanju. Nasvetov bom zelo vesel.
  • spremenilo: neocodexx ()

mr1two ::

Moj predlog je, da zamenjaš ohišje(vem, ni bilo poceni v času nakupa in ni slabo samo po sebi, ampak ni najbolj tiha varianta ohišja). Imam nekaj podobnega tudi sam (Chieftec LBX) in s tem ne boš dosegel tako dobrih rezultatov kot z recimo namenskimi silent case-i.

NB ventilatorji so za svoj denar precej dobri, meni vrtita dva 80mm že precej časa in ju je slišat samo, ko ju dam na 12V, vse ostalo pa preglasi kaj drugega. Tudi na CPU hladilnik sem namestil NBja 120mm, še enega pa vrgel na izpuh zadaj- rezultat je zadovoljiv.

Imam pa en nasvet: ohišja znajo s kakšno komponento kdaj priti v "resonanco"- najpogosteje z diski. Najboljše je, če jih nekako zrihtaš, da visijo na nečem, kar ne prenaša vibracij naprej na ohišje. Pri meni je bila razlika ogromna, ko sem dal oba 7200 diska v "zrak".

Še vedno pa imam nagledano ohišje Fractal Design Define R3, ki naj bi bilo top ohišje, nekje med res tihim delovanjem in dobrim zračnim pretokom+ design se mi dopade.

LP

Netrunner ::

Jaz imam cheiftec dragon ohišje ki je vrhunse kvalitete .. oz. je bilo za tisti čas ko sem ga kupil .. žal ima samo 2x80mm ventilator spredi in 2x80mm zadaj brez neke zvočne izolacije ... sem ga dodelal do te meje da hladi dokaj zadovoljivo če sistem ni preveč obremenjen (montaža dodatnega ventilatoja na stranico + protihrupne obloge) in tiho je tudi dokler niso ventilatorji na max, vendar sem prišel do zaključka da moram nabavit modernejše ohišje ..

stara ohišja se da do ene mere predelovat .. samo škoda časa in denarja .. tudi jaz priporočam nakup novega ohišja ... sploh pa Define R3 oz. kaj podobenga ..
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

neres ::

Diske obvezno na elastike (oz. tudi na vrvi lahko), če ti je do tišine.
In diskov načeloma ne rabiš hladit. Pri 20C ti bojo prej odpovedali kot pri 40C, če gre verjeti tisti raziskavi.

Če hočeš tišino moraš nekoliko premišljeno speljat zračni tok v ohišju. Sicer boš moral vsako komponento hladit posebej.
Ponavadi gre spodaj (spredaj ali ob strani) hladen zrak noter, na vrhu (zadaj ali prav na vrhu) pa ven. K takemu toku bi bolj prispeval CPU hladilnik ki piha nazaj, kot pa ta ki ga ti nameravaš kupit. Čeprav ta bi tudi hladil okolico na matični. Tako da na koncu odvisno kakšen pristop ubereš.
Svetoval bi tudi filtre na vhodu zraka v kišto, da ti ni treba čistit kište vsake 2 meseca. Lahko jih sam narediš (mreža za komarje ipd.).

Fajn je tudi da lahko nadzoruješ hitrosti čim večih ventilatorjev s Speedfanom. To je odvisno od matične. Asus so načeloma dobre kar se tega tiče, ampak vseeno se lahko pozanimaš prej.

neocodexx ::

Pa da odgovorim:

mr1two je izjavil:

ohišja znajo s kakšno komponento kdaj priti v "resonanco"- najpogosteje z diski. Najboljše je, če jih nekako zrihtaš, da visijo na nečem, kar ne prenaša vibracij naprej na ohišje. Pri meni je bila razlika ogromna, ko sem dal oba 7200 diska v "zrak".


Zanimivo, točno to se mi dogaja tudi na tem ohišju. Če stranico do konca zaprem, se vsakih nekaj sekund se sliši resonanca vibracij diska (kar globok ton, bolj kot kakšno vibriranje kot zvok). Problem sem rešil tako, da stranice ne zapiram do konca ampak ima še kak cm lufta. Ob tem je še vedno zaprta (dejanska luknja je ~1mm), se pa resonanca zmanjša za ~80%. Je pa še vedno malce slišna.

Zanimivo, ker tega prej nisem ravno opazil. Najprej sem mislil, da je morda problem v kablih, ker so malce nagneteni in se skoraj dotikajo stranice ohišja. Vendar verjetno ni to. Trenutno imam oba diska v takšnem položaju, vsakega v svoji kletki, na plastičnih nosilcih (brez vijakov). Morda se zaradi tega bolj sliši, ker sta "v luftu"? Prej sem jih imel enega zraven drugega, ampak sta bila zaradi tega bolj vroča. Se pa ne spomnim da bi slišal resonance. Ali tu lahko pridejo v poštev kakšne protivibracijske obloge za diske ipd., ker sta tako kišta kot montaža malce drugačna.. bi šlo? In se sploh obnesejo?

neres je izjavil:

Diske obvezno na elastike (oz. tudi na vrvi lahko), če ti je do tišine.
In diskov načeloma ne rabiš hladit. Pri 20C ti bojo prej odpovedali kot pri 40C, če gre verjeti tisti raziskavi.


Hm, o tem še nisem slišal. Bi se to dalo na mojem ohišju? Morda kak slikovni primer? Zanimivo tudi to o temperaturah... Zdaj pa ne vem, ali bi nabavil še 2 Noctua 80mm in dam NBje na diske @ minspeed, ali pustim diske brez hlajenja (in posledično ohišje brez dovoda zraka odspredaj).

Potem protihrupne obloge. Najverjetneje potrata denarja na temu ohišju, ker se mi zdi notranjost temu precej neprimerna. Potem že raje drugo ohišje, ko že ima narejeno izolacijo. Če bi bilo smiselno narediti predelavo plastičnega nosilca na stranici na 120mm, bi le premestitil zobke, ki držijo ventilatorje na večjo širino. Kakšno boljše lepilo in malo plastične mase ali silikona za podporo bi morda bilo že dovolj. Če bi bilo smiselno, seveda. Ne vem, če je.

Toliko zaenkrat. Tale plata pa s svojim softwarom omogoča direkten nadzor vseh ventilatorjev na ohišju (do 3+cpu) in uporabniške profile, kar je kul. Filtri so pa tudi že, ampak samo na vhodu pri diskih. Za stranice bi moral še nabavit.

Lahko kdo na kratko v dveh stavkih opiše tale Fractal Design, kaj so njegove prednosti? V tem primeru bi moral prodati staro ohišje, če bi sploh kdo kupil. Potem ga dam za cca 50EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

mr1two ::

Bom poslikal kako sem jaz rešil bl tko, na hitro, ker se mi ni dalo(diske), je pa pritrditveni sistem za diske sila podoben tudi na mojem ohišju.

pingo76 ::

Meni izredno odgovarja tale:
http://www.hardwaresecrets.com/article/...
Ni prav lepotec ni pa grd. Ne osuši denarnice, nosiš ga pa kot obelix. :)
+ prava izbira komponent = dead silent pc.
SSD je zaželjen :)

gor13azd ::

Vengeance rami + big CPUcooler je lahko problem. Svetujem low profile rame ali pa res preverit, če bo pasalo.
gogi

neocodexx ::

za rame mislim da sem nekje gledal, bi morali pasat. Hladilnik je kar precej dvignjen.
Tale CM case ni tako slab, skoda le da je mid (ceprav je zaradi tega verjetno tudi cenejsi).

neres ::

Slike obešenih diskov si lahko pogledaš tukaj, recimo:
http://www.silentpcreview.com/article8-...
http://www.silentpcreview.com/forums/vi...

Lahko pač narediš malo po svoje, glede na razmere in želje. Bistvo je, da ti uničiš ali vsaj omiliš vibracije diska na ohišje.

Še to: razne lahke protihrupne pene, ki se prodajajo, ne pomagajo praktično nič. Če hočeš dejansko izolirat zvok moraš uporabit bolj težek/gost material, kot npr. kak linolej. Ampak najprej je boljše da se posvetiš tihim komponentam/ventilatorjem, ker ti potem ne bo treba dodatne izolacije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

neocodexx ::

Haha, saj to je pa naravnost genijalno! Upam, da se bo kaj takega dalo na moji kišti. Samo kje bi pa dobil takšne vezice?

mr1two ::

To je navadna elastika, ta prvi se mi zdi recimo boljši, kot ta drugi. Jaz sem imel takrat pri roki zgolj silvertape, tko da sm neki sčaral s tem, kar sem imel. Deluje. Zaenkrat(čakam da kak disk dol pade :))).

zavajon ::

Jaz sem nekoč obešal diske tako, da sem v Bauhausu kupil neka gumijasta tesnila okroglega profila s premerom 5cm (našel na oddelku za vodovodne inštalacije), po 2 nataknil na disk, nato pa z vezicami pritrdil na stranice 5.25" slota. Je občutno pomagalo glede tišine. pa tista tesnila so bila ravno prave velikosti, da so dovolj stisnila disk, da je ostal fiksen.

Steinkauz ::

Jst sem uporabil gumo od zračnice. Narežeš na trakove in daš cik cak kot tle http://www.silentpcreview.com/article8-...
Je precej boljše. Če imaš star disk ti sicer ne pomaga dost, ker je že sama rotacija diska tako glasna.
Priporočam SSD + green verzija diska
P182 ima sicer precej dobro narjeno tišanje diska že samo po sebi, ker ima silikonske nosilce in precej ubije vibracije.
Za ohišje brez tega so pa take rešitve superž

Ne pretiravaj z ventilatorji po nepotrebnem. Sam imam zgolj 2 dodatna poleg grafe(accelero s1+ na 600rpm zbit ventilator http://www.cool-pc.org/artikel/3965/scy..., cpu(pwm cooler 300-1200rpm http://www.cool-pc.org/artikel/5200/scy... ter psu.
Oba dodatna sta slip stream 800rpm zbita na 600rpm. Dana sta čisto zgoraj in zadaj zgoraj.

Temp grafe = idle 35, load 55 stopninj
Temp cpu = idle 40, load 65-75 stopinj

Precej tiha zadeva. Na začetku sploh, potem pa se čez kake 2-3 leti ležajem ventov pozna obraba in je malo bolj glasno(še vedno mam tišje kot 99% kišt). Bom pa verjetno čez kako leto menjal vente, vsaj tista dodatna zgoraj, ker se ju najbolj sliši.

mr1two ::

To je moja priprava. Za silo je(že kake 3 mesece :/ ), ko bo potreba bom naredu nekaj trajnejšega. Tisti trak je silvertape. Lepilo bi lahko malo bolj držalo IMO, se pa pozna, da so temperature nekolko višje, zato je verjetno tudi lepilo pomalem popustilo...

Diska



Ti pa priporočam, da narediš na enega od prej omenjenih načinov, to je blo tko rešeno, ker se mi ni dalo preveč iskat materiala, živci pa so že pešali zaradi resonančnih zvokov :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: sid911 ()

neocodexx ::

Heh, imaš isti problem s kabli kot jaz, če bi bila kletka za diska obrnjena za 90° bi bilo veliko lažje. :) Pri meni so zaradi tega tako nagneteni, da se komaj stranica zapre.

Bi poskusil tisto cik-cak varijanto zgoraj, samo a se da dobit ven kletka za hddje na teh ohišjih? V skrajni sili pa drugo ohišje, še najbolš.

Tale Antec je priporočen na SPCR, izgleda top zadeva, in še kletke grejo ven: http://www.thinkcomputers.org/antec-p18...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

mr1two ::

Mjah, tko je. Saj sem gledal, bi jih komot obrnil, tako da čelo gleda proti kameri, je pa mal bl tricky za jih priklopit. Pa še v ventilatorje bi se vse skupaj zapletalo. Ampak kakokrkoli- ohišje ima že ena leta( recimo 6 ali 7), takrat sem gledal samo na to, da vzamem daljšega(ker se je kazal trend pri grafičnih, da gredo v dolžino) in se mi je zadeva obrestovala, saj ni nobenega pomanjkanja prostora. Tudi za diske je veliko placa in mi ni žal evra za to ohišje. So se pa v zadnjem času precej razvila in dobiš tudi tko pogruntane variante, da dol padeš, saj se kabli skoraj sami uredijo(define R3 npr)

neocodexx ::

Tako je, danes mi je vzelo celo popoldne da sem uspel privezati oba diska z vrvico na kletko ohišja in nisem prepričan, če je bilo vredno truda. Vibracije so še vedno prisotne, le da so nekoliko tišje. Sem pa opazil, da se računalnik, ki je na tleh, ne sme dotikati stranice mize, sicer se vibracije popolnoma prenesejo na mizo, potem se jih tudi močno občuti (vrvica ne pomaga). Sedaj ko je odmaknjen, lahko rečem da je izboljšava približno 50%; še vedno se malce občutijo, če si pozoren, ampak je na robu slišnosti.

opazil sem tudi, da starejši disk oddaja veliko več vibracij kot nov
pa sta oba enak model, (1TB Samsung), le da je ima starejši na koncu oznako SJ, novi pa UJ. Močno se občuti že razlika, če se jih samo dotakneš med delovanjem, in mislim da tiste slišne vibracije oddaja samo starejši model, saj se novejši v primerjavi skoraj nič ne trese.

Zdaj me samo skrbi, da se vrvica ne bo slučajno vžgala (diski imajo brez hlajenja od 40-50°C). Vrvica je nek čevljarski tip, mislim da tudi premazana z voskom ali nečim podobnim, ima namreč tudi poseben vonj. Ali me ima kaj skrbet?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

ncc2000 ::

pa ne bi ti to poizkusil s kakšnim bolj elastičnim vpetjem namesto togim?

je pa res, da če ti disk že sam ruži, trese in poje, lahko malce pomaga le kaka
namenska disk dampf škatla, še bolje pa novi tihi disk

edit@ pazi na požar ja ... dej no .. dej štrik v pečico na 60st pa stestiraj :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ncc2000 ()

dela ::

Predlagam, da preizkusiš ta 80mm ventilator (če jih še dobijo). Sicer ne garantiram, da zadostuje za največje entuziaste, a v primerjavi z ventilatorji, ki so se mi skozi leta nabrali, je precej tih. Zanesljivo se zaganja na 7V (na 5V se včasih ne) in je dober za vse postavitve razen popolnoma vodoravne, v kateri vibrira. Za dobra dva evra je pravi biser.

Pa porezat mrežice ventilatorjev, ker verjetno proizvajajo precej turbulenc.

neocodexx ::

@ncc2000: good point, tole s pečico!:)) ampak če tako pomislim, se po moje ne bo vžgala. Potem se ti bi tudi kaj na supergah vžgalo npr. bear grillsu ko je poleti v sahari cel dan na soncu...

FaLcOn3y3: hvala za nasvet. Če bom nabavljal, potem bo verjetno tale. Čeprav že razmišljam o Fractal R3, kar je pa 120-only. Lahko mogoče potrdiš, če je ta 80mm boljši od Noiseblockerja, ki ga imam trenutno? Zanimiv nasvetu tudi tole za mrežice. Na žalost so moje nekako zavarjene skupaj z ohišjem, tako da ne vem kako bi to "porezal" stran.

Pa še eno zanimivo opažanje: drugi dan, ko imam privezane diske, prve pol ure se jih ni slišalo popolnoma nič, potem so pa spet začeli spuščati precej glasen zvok vibracije (vsakih nekaj sekund). In potem včasih spet malo utihne, in potem spet. Res se močno sliši (glede na to da je preostali del kište že skoraj dead silent). Na momente se mi zdi še huje kot prej. :(

edit: problem je v stranici ohišja. Ko jo odstranim, zvok izgine. Ravno tam nekje prihaja do tega problema, ne glede na to ali jo zaprem do konca ali le delno, vedno povzroča ta nadležen zvok. Verjetno bi bilo res najbolje menjati za Fractal, pa je mir.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

RejZoR ::

Problem je samo ker stranica ni napeta in potem se premika in povzroča zvok, ki se nato na celotni površini stranice še ojača. Jezst sem na prejšnjem ohišju to rešil tako, da sem na določena mesta v ohišju nalepil one filc blazinice, ki se jih sicer da na noge stolov. Ko sem stranico namestil so jo te blazinice tiščale, tako da zadeva ni mogla zavibrirati. Druga opcija je, da stranico če je cela kovinska enostavno strateško upogneš, da je napeta, ko jo namestiš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ncc2000 ::

a ti ni kapnl?
dej zamenujaj štrike z gumicam najprej pa testiraj
preko štrikov se ti prenašajo vibracije na ohišje
in sam murphey ve, kaj vse ti šklepeta v kišti

neocodexx ::

haha, dobra tale z murphyjem:) ja no, saj je še res. Da je takšna razlika med štriki in gumicami si nisem mislil, ampak takrat ni bilo drugega pri roki in sem bolj na hitro naredil s tistim kar sem imel. Bom za začetek poskusil najte kakšne blazinice za stranico.

Ampak recimo da se vseeno odločim za fractal R3, vse bolj se mi zdi da v navaden mid-tower moja grafična ne bo sedla, kljub temu da meri ~295mm (specifikacije so ~290, pa tudi precej folka je že uspešno namestilo 290mm grafe v ta ohišja).

Tole je najverjetneje MiniATX plata:


in izgleda da je še dovolj prostora za dolgo grafično. Ampak če pogledamo dejansko primerjavo med mojo sedanjo kišto in ATX plato v Fractalu (moja je na levi)

Več slik te plate na desni: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=...

Meni izgleda da tole ne bo šlo skoz? :/

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

dela ::

Žal ne vem, kako tih je sharkoon glede na NB, ker slednjega nimam. Glede na to, koliko hvalijo NB ventilatorje, bi čez palec ocenil, da je NB verjetno nekoliko kvalitetnejši in tišji, a gotovo razlika ni takšna, da se ne bi splačalo vsaj preizkusiti sharkoona za dobra dva evra - zelo tih je vsaj v primerjavi z raznimi no-name ventilatorji, ki mi ležijo v škatli (najbolj znan med njimi je verjetno xilence red wing, ki je bolj kot ne krš, tako da to ne pove veliko).

Glede rezanja - kaj takšnega je videti kot dobra ideja (sicer chieftec).

RejZoR ::

Noiseblocker ftw. Sam jih imam že leta in so eni boljših ventilatorjev. Pa uporabljam najcenejše modele.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mr1two ::

+1 za noiseblocker. Še ta najcenejši njihovi modeli gonijo in gonijo, pa še vedno nič ne šklopota. Samo še to kupujem, če je treba kak ventilator DODATI(zamenjal nisem še nobenga NBja v štirih letih, pa gonim kišto 24/7, mogoče ima vsega skupaj kakšen mesec počitka v celem letu).

kixs ::

Js sem se tudi par let nazaj s tisanjem ukvarjal. Prides sicer do neke meje, vendar takoj ko imas notri premikajoce dele, prides do omejitev. Cim manj ventilatorjev in to cim bolj pocasnih, samo en disk ali bolje SSD, pasivna graficna, procesor... Uporabo Cool'n'Quiet nacina, underclocking... vse zato, da se cim manj reci grejejo.

Prav fino je imet popolnoma tih racunalnik, danes tako uporabljam tablico - Archos 101 ;) Pride prav srfanju ponoci. Cez dan me tudi "hrup" ne moti ali ob kaksnem spilu.

lp

RejZoR ::

Jah utišat Atoma N570 oz Celerona in GeForce 6800GS ni noben problem, ko pa hočeš utišat navitega Core i7 920, 2TB 7200RPM disk in Radeona HD6950 oz še celo kaj več pa naletiš na kar precejšen izziv. Men je uspelo spravit zadevo na nivo, ko ponoči slišiš samo rahel piš zraka (tako rahel, da moraš orenk napet uhlje), brez da bi kjerkoli žrtvoval zmogljivost. Ker pa imam vedno zelo tiho glasbo pa tega sploh ne slišim, tko da sem zadel v nulo. Sicer mi gre mal na živce ker z butastim MSI Afterburnerjem ne morem nastavit nič pametnega ampak imam pa pač fiksne nastavitve.

Fino bi bilo, če bi obstajale fleksibilni heatpipi in bi se vsa vročina iz CPU-ja in grafe "stekala" na ohišje, ki bi bil en ogromen pasivni hladilnik. Pač da bi bila CPU in GPU coolerja dejansko del ohišja in ne posamezne enote.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mr1two ::

RejZoR- opisano rešitev že ima zalman- TNN-500A - verjetno se spomneš iz leta 2004, ampak kaj ko zadeva ni bila tržno nevem kako zanimiva še takrat... Pa za novejše gpuje bi mogoče potreboval malo bolj zmogljivo hlajenje od tistega, kar ga je premogel zalman

RejZoR ::

Če bi na to dal en zelo počasen 200mm ventilator pa bi bila stvar rešena, hrupa pa tud ne bi povzročal imo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mr1two ::

Bi bila rešitev, ampak še vedno mislim, da je price tag...hm, noro visok:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasvet za hlajenje in utišanje PCja... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10028768 (26813) kuglvinkl
»

Super tih hladilnik za procesor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
506036 (4891) TOP
»

Kateri napajalnik za ohišje Antec 182

Oddelek: Kaj kupiti
81069 (962) Steinkauz
»

Nexus Real Silent ventilatorji se dobijo tudi pri nas

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
193681 (2901) bajker
»

Tt Volcano 12 vs. Silent Boost

Oddelek: Kaj kupiti
402106 (1423) G@MER

Več podobnih tem