» »

Kaksen je v vasi firmi praksa pri kratkih pavzah

Kaksen je v vasi firmi praksa pri kratkih pavzah

Isotropic ::

da gres recimo na vsakih x ur (x >= 1) malo pogledat slo-tech, 24h za 5min, čik, kratka debata med sodelavci...? povejte tudi, ce veste, kako je v drugih firmah ali v tujini recimo?
v nemciji naj bi baje imel probleme, ce te dobijo na netu, ne vem pa, koliko je odvisno od trajanja in frekvence...

pomojem 8h pac ne mores biti umsko zbran 8h ali vec, pa ce se jebes... isto je priporoceno med ucenjem, pac pavza na vsake tuk casa.

Super Sonic ::

Pri teh zadevah je zelo pomembno, da delodajalec zaupa svojemu delavcu.

Povsod, kjer se izvaja takšna kontrola (kje si, kaj delaš) se izkazuje nezaupanje do delavca (ali obratno). Iz mojega vidika je bolje, da takšen odnos sploh ne obstaja, sam namreč zelo težko delujem v takšnem okolju.

Je pa dejstvo - če je dela dovolj, ne ostane prav preveč časa za bluzenje in ubijanje lastnega telesa.

To s tujino je bluz, stvar gre od podjetja do podjetja, praviloma pa večji sistemi rabijo več kontrole (in nudijo manj osebnega zaupanja).
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

St235 ::

Zakonsko je zadeva sledeča:

Delavec lahko služben računalnik uporablja v privatne namene, dokler to ne moti delovnega procesa.

V praksi pa je potem to stvar interpretacije. Delovna mesta, ki niso ravno za tekočim trakom dopuščajo več možnosti za kratke odmore.

Pri nas je tako, da imaš naloge, ki morajo bit opravljene in nikogar ne zanima kako si razdeliš delo. lahko delaš 6 ur in potem dve ure bluziš, lahko delaš pol ure in potem 5 minut bluziš, pač vsakomur svoje.

Tudi delavci to zelo različno koristijo, eni grejo vake dve ure na čič, eni spremljamo forum, mamo enega ki vsako uro dela raztegovalne vaje...

pingo76 ::

Kronično prebiram kak forum in slo-tech med njimi če je čas ali med delom ki mi to omogoča (namestitev programske opreme ipd.) Če pa časa za to ni pa gremo vsaj 3x ven na en čik s šefom vred. Ko pa se včasih zgodi da res ni pol k. nič za naredit pa mrknemo v lokal na pjačo ki lahko nanese tudi eno urco. So pa dnevi ko ne brskam prav nič (sicer redki). Važno da je delo narejeno in ne trpi zaradi takšnih traparij.

Isotropic ::

tle je verjetno haklc, ce so nadure placane ali ne pomoje.

jype ::

Vse mora bit narejeno. Nihče ne sprašuje, kaj počneš, se pa pričakuje, da ne počneš neumnosti.

ahac ::

Jaz sem skoz na Slo-Techu. :P
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

lampa ::

Kava tu pa tam ni problem.Splet imamo vecina strani nedosegljivih.Kajenje je znotraj firme prepovedano moras iti izven ograje firme. Se ti pa kajenje ne steje v delovni cas ta cas ti odstejejo od sihta.

edit
nekaj me zajebavajo sumniki
lp
Lampa

Ibrahimovic ::

Pri nas vsake 2 ure pavza 10 minut. Kjer obvezno kava in cigaret :) in debata z sodelavci... Drugače pa imamo kar stroge sankcije ce te recimo dobi zunaj kadit ob "neprimernem" času.... Seveda pa notri ne kadimo (no se vsaj nebi smelo :)) )... Internet na računalnikah je samo do neke meje, tako da imamo pa wireles, tako da prek telefona bluzimo...

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Mah pri nas so v zadnjem času ratal blazno našpičeni glede tega. Mi pa je hecno, da men bojo recimo težil če bom šel 20x za par sekund na net, nekdo, ki pa tega ne počne ampak hodi cel dan na čik pavze, to pa načeloma nikogar ne moti. Ker če si na računalniku si vbistvu še vedno na delovnem mestu, dosegljiv in pripravljen, če si na čik pavzi si verjetno nekje za stavbo in si dejansko odsoten. Torej kaj je potem bolje?
Tud sem opazil, da vbistvu neprekinjeno gor visim zelo malo časa, ker mal delam, uletim za par sekund pogledat in grem naprej delat. Imam feeling, kot da ni nobenega izpada vmes. No, razen zdele ko tole pišem in sem porabil ene 3 minutke s tem, da sem vmes naredil en manjši biznis :P
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PacificBlue ::

Edina pavza v sluzbi je malica za pol ure. V sluzbi se pač dela in ne lenari..kar sem opazil, ko sem delal se na sodiscu, kjer so imeli čik pavze vsako uro. Meni to ni čist v redu.
Kripto nasveti žal niso več zastonj!
0.0005 $BTC per advice!
bc1qj2hpx76zdq45kkv0vq0z4u690egrt0r8qurrl6

Willy White ::

Vsakih 40 min. imamo 20 min. pavze :D

Isotropic ::

fajn bi bilo se, da napisete vrsto dela. v kaksni prodaji alpa sysadmin je razlika kot programerji.

Blinder ::

PacificBlue je izjavil:

Edina pavza v sluzbi je malica za pol ure. V sluzbi se pač dela in ne lenari..kar sem opazil, ko sem delal se na sodiscu, kjer so imeli čik pavze vsako uro. Meni to ni čist v redu.


a ni po zakonu v 8 urnem delovniku 45 min pauze
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

RejZoR ::

PacificBlue je izjavil:

Edina pavza v sluzbi je malica za pol ure. V sluzbi se pač dela in ne lenari..kar sem opazil, ko sem delal se na sodiscu, kjer so imeli čik pavze vsako uro. Meni to ni čist v redu.


Kar pojasni zakaj vsi primeri vedno zastarajo in vse skupaj traja celo večnost... :D Je pa tko, da poleg time fillerjev včasih izveš kaj uporabnega, kar ti pomaga tud pri delu. Tko da ni vedno čist stran vržen čas.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

klemenSLO ::

Mislim da je po zakonu min 30 minut 'odmora' na 8 ur.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

_Dormage_ ::

Če delodajalec ne zaupa delavcem in jim gleda pod prste, šteje minute, ki jih zabušijo na počitkih so delovne razmere katastrofalne.
V eni frmi so imeli tak način in sem se počutil kot, da grem v zapor ne pa v službo.
Mislim, da veliko več naredim če delam 4 ure in me je volja delat kot če delam 8 ur v bedi ker nesmem na cigaret.

Verjetno je od delodajalca odvisno kolko forsira tako vrsto kontrole.
Kot je bilo že prej rečeno mislim, da je potrebno delavcem zaupati, da bodo v povprečju rentabilni.
Sploh pa je na delovnih mestih kot so programiranje kontrola pavz in interneta najslabša stvar !

Programiraš 8 ur? Ne najdeš napake? Ne dela? Ne poznaš rešitve?
Pejdi na cigaret in pogovori se s kolegom !
Po pavzi bo vse jasno :))

Ziga Dolhar ::

Kjer sem delal 5 let (najprej kot programer, nato htmljaš), je bilo pomembno predvsem, da je bilo delo opravljeno.

Sam sem bil s hrbtom obrnjen proti šefovemu "akvariju" (stekleni pisarni) in je imel lahko moja zaslona neprestano "na očeh". Na Slo-Techu (in drugih neinternih straneh) sem preživel v povprečju kakih 15% časa. Problemov nikoli ni bilo, mi je pa redno zviševal plačo.
https://dolhar.si/

Isotropic ::

zraven faksa, ziga? vsaka cast.
drugace majo pa pri akrapovicu orenk kontrolo, gres pa lahko kadarkoli na net alpa cik, samo odjaviti se moras prej.:)

RockyS ::

In v čem je tukaj problem če se moraš odjavit? Pač si začneš računat koliko v celotni delovni dobi izgubiš denarja zaradi takih pavz. Govorim za tiste, ki vlečejo čig za čikom in čik pavza traja 10+ minut, seveda ker ja kava iz avtomata vroča ;)

Si pa ne predstavljam šefa, ki ti gnjavi zato ker nimaš cel čas gor odprtega VS ali drugega okolja, kot da pričakuje da vso kodo in logiko znaš kar iz glave, kljub vsem diagramom,dokumentaciji itd...

Ziga Dolhar ::

loki3000: zraven faksa?

Če misliš krajevno - ja, tik zraven mojega faksa :). Časovno je blo pa to med počitnicami, torej nekje od sredina junija do sredine oktobra, občasno kak projekt še med letom.

Smo pa imeli kar precej "trenj" s kadilci. Ti so namreč (čez palec) na uro zapravili po 20 minut na čikpavzah. Prepoved kajenja v zaprtih prostorih je to še poslabšala in pavze podaljšala za čas čakanja na lift :)).

Sicer pa je s fizično prisotnostjo na "delovnem mestu" ["za računalnikom"] tako-tako. Sam sem precejkrat zapravil tudi po celo uro sprehajajoč se in razmišljajoč, kako bi rešil kak problem. Nisem kadilec in ne morem presoditi, ali bi lahko o tem razmišljal recimo tudi na "čikpavzi".
https://dolhar.si/

pingo76 ::

Tisti delodajalec ki pričakuje 100% efektivno in izljučno delovne dolžnosti 8h na delovnik je čisto nazi usmerjen.
Ne da se delat 8h neprekinjeno brez posledic. To pa da je efektive 2h v 8h delavniku je pa tudi žalost (javni sektor).

oracle ::

Kjer sem bil nazadnje (Nizozemska) so imeli 1 uro pavze v 8 urah. Kosilo všteto zraven. Lahko si nadrobil odmore, ampak v splošnem je to pomenilo ena "kava" dopoldne in ena "kava" popoldne (2×15 minut) in pol ure za kosilo. Preverjal pa ni nihče, se je pričakovalo da ne zabušavaš.

Dr_M ::

Isotropic je izjavil:

zraven faksa, ziga? vsaka cast.
drugace majo pa pri akrapovicu orenk kontrolo, gres pa lahko kadarkoli na net alpa cik, samo odjaviti se moras prej.:)



Blagor unim, ki imajo racunalnik. :) Na cike hodi med pavzo samo proizvodnja popoldne oz ze proti veceru, pa se to je bolj na sverc :)
Uni iz pisaren pa itak sedijo dol 3x na dan po 20 minut, pa niso nic kontrolirani. Proizvodnja pa 2x po 5 ali 1x 10 minut, ce pa kej prevec bluzis, si hitro opozorjen.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zheegec ::

Na splošno so v vseh slovenskih podjetjih priviligirani kadilci - sem naštel tudi preko 1.5h pavze med 7h delovnim časom pri določenih posameznikih, ki "morajo" na vsake pol ure na čik pa še na malico walda.
Drugače pogledam kaj na net, čeprav čedalje manj zadnje čase... V glavnem S-T. Večinoma kar med malico preko telefona. Malica je pa od 15min do 30min...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

bozicek ::

Pri nas je tako (proizvodni sektor)
"Nimamo" malice...pod nimamo je misljeno, da zatuli sirena ob 10h in je malica do 10:30
Imas narocilo, katero mora biti narejeno. Zaradi narave dela ne moremo delati nonstop in tu nastopijo takoimenovane "pavzice"
Se zgodi da bos v pol ure sel dvakrat na cigaret (ker pac cakas da se proces konca), spet drugic bos tri ure guslal na polno

Seveda priblizno ves kdaj bodo konice in kdaj malce vecje pavze in si takrat tempiras malico ali pa malce daljsi kafe

Izhoda iz firme ni...Lastna jedilnica z kuhinjo ter posebej prostor za kajenje

Je pa tako...narocilo mora biti narejeno v teh osmih urah...Lahko delas pocasi in vseh osem ur nonstop brez pavze, lahko pa pohitis in imas malce vecje pavze
Darila letos samo za poredne

frudi ::

pravi priviligirani razred

1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Saladin ::

A ste to sami programerji tukaj, da imate tako fleksibilno razporejanje delovnega časa?

Pri nam (v pisarni) delamo dejansko z polno paro cel dan - vsak dan. Redkokdo si bo vzel čas za malco (saj imamo pravico, ampak nekako te ni volja pol ure ždet v kuhinji in jesti sendvič, medtem ko te delo čaka). Še manj časa pa je za odmor in razgibavanje.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Buggy ::

Mislim, da je edina dobra praksa ta, da je ze v startu vzpostavljen nek dolocen odnos med delavcem in delodajalcem (motivacija - doseganje ciljev) in tako posledicno delavec stremi k temu, da v roku oddela delo, ki mu je bilo nalozeno, delodajalec pa mora imeti jasen pregled nad projektom (estimacije) da zna primerno postavljati roke. Seveda se dostikrat zgodi da vsi zagrizemo v kislo jabolko, vendar ce ves da delujeto homogeno in za isti cilj potem ni tudi tezav sem pa tja z obiski raznih forumov in kavic s cigareti.
Osebno sem pac tak, da imam rad stvari narejene cimprej, ko pa je delo opravljeno pa brez slabe vesti preberem clanek ali dva...in delodajalec to ve in ga nic ne moti.

Pithlit ::

Saladin je izjavil:

A ste to sami programerji tukaj, da imate tako fleksibilno razporejanje delovnega časa?

Ne. Ampak v normalnih firmah je pomembno to da je delo ob koncu dneva opravljeno. Če to pomeni da opraviš delo v pol ure pa pol 7 ur mešaš zrak... pol je to to.

Osebno se mi zgodi da lahko cel teden preždim doma pa sem vseeno plačana. Se mi pa tudi zgodi da gagam po 8 ur. Brez fraj dneva tudi po več kot dva tedna. Pač, odvisno od obsega dela.

Mi pa gre na jetra to, da so kadilci res priviligirana klasa v večini firm. Ni panike če greš vsako uro za 5-10min na čik pa kafe... problem pa je če greš mešat zrak za 5-10min vsako urico. Ni fer, ane?
Life is as complicated as we make it...

gendale ::

>Ne. Ampak v normalnih firmah je pomembno to da je delo ob koncu dneva opravljeno. Če to pomeni da opraviš delo v pol ure pa pol 7 ur mešaš zrak... pol je to to.
če opraviš svoje delo v 30 min, zakaj bi potem ostalih 7 in pol ur sploh bil na delovnem mestu

T-h-o-r ::

če svoje naloge opraviš, kot je treba (in ko je treba), ponavadi šefa pol kurca ne briga kaj počneš
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

Buggy ::

gendale je izjavil:

>Ne. Ampak v normalnih firmah je pomembno to da je delo ob koncu dneva opravljeno. Če to pomeni da opraviš delo v pol ure pa pol 7 ur mešaš zrak... pol je to to.
če opraviš svoje delo v 30 min, zakaj bi potem ostalih 7 in pol ur sploh bil na delovnem mestu


ne meci vse v isti kos. Posplosevanje in statistika je res domena slovenceljnev... nekateri pac morajo viset po sluzbeni dolznosti zgolj zato ker morajo. Primer help-deska je tipicen pa kaksna poslovna sekretarka bi se se tukaj nasla pa se kdo.

Je pa res da imas tudi take profile (poznam iz prve roke) ko so vcasih na siht prisli le "cuvat" (takrat se zamenjat trakove in papir v printer dodat), pa bi vseeno lahko kaj tudi samoinciativno poboljsali v procesu.

Tudi IT v vecjih firmah, ce ima seveda vse poslihtan tako, da ni problemov se lahko po riti praska in caka na eskalacijo...pa je to vec ali manj OK...ker ko poci se pricakuje strokovnjaka ki bo cimprej odpravil downtime.

Pithlit ::

gendale je izjavil:

če opraviš svoje delo v 30 min, zakaj bi potem ostalih 7 in pol ur sploh bil na delovnem mestu

Po tvoje šihti, kjer moraš pač tam biti ne glede na to koliko dela je, sploh ne obstajajo. Al kako?

Jaz bi tudi raje doma kaj postorila takrat ko ni dela... pa ne gre. Pač, dokler imam šiht ki ni plačan od ure/učinka sem primorana tam viset dokler ne gre tistih 8 ur okrog. Oz, lahko grem če se šef s tem strinja (me pa on mora kljub vsem tistih 8 ur plačat).
Life is as complicated as we make it...

sh1t41 ::

Tam kjer jst delam se nekako tolerira kofečkanje. Dokler to ne preseže neke razumne meje (vsako uro kofetek).

Je pa tako, da je bolje da te šef ne vidi kako brskaš po internetu v delovnem času. Sicer imaš postavljene roke za projekte in če jih izvršiš pred rokom potem je bolje da si tiho. Če si zelo učinkovit kaj hitro dobiš še kakšen dodaten projekt ali pet da te le zaposli. Ne razumem tistih, ki pravijo da če delo opraviš v pol ure si lahko naslednjih 7,5h brez dela?? V interesu delodajalca je da te zaposli 150% če se mu le pustiš. Seveda ne bi o tem koliko si učinkovit, ko delaš s 150% več kot mesec dni. Tako da tisti, ki jim šef dopusti brezdelje so lahko srečni, da so našli tak "(day)dream job".

Pithlit ::

Karikiranja očitno ne reazumete.

Obstajajo šihti kjer te je nemogoče zaposlit 100% efektivno. Al pa 80%. Obstajajo šihti kjer pač delaš ko je delo... ko ga ni pa gledaš u luft.
Life is as complicated as we make it...

LeQuack ::

Pomembna je tudi razlika v produktivnosti, eden delavec naredi recimo 10 nekih izdelkov na uro, drugi 20, narediti pa je potrebno 80 izdelkov v enem dnevu. Drugi delavec bo torej imel ali 4 ure frej, ali pa bo moral narediti 2x toliko dela kot prvi, kar seveda ne bi bilo napačno, če bi imel tudi 2x višjo plačo. ampak je največkrat tako, da imata isto, tako da če ne bo smel 4 ure imeti frej bo storilnost prilagodil slabšemu delavcu, da bo lahko celih 8 ur zaposlen.

Seveda to ne velja za poklice, kjer hitrost dela narekujejo stroji ali tekoči trak, tudi za tazvoj bi bilo najti podoben primer, samo da se tu težje primerja output, ne moreš recimo samo primerjati števila napisanih vrstic.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

IceIceBaby ::

Pri nas se recimo ne gleda na to, kaj kdo dela ampak, da se naredi kar je treba. Pa neomejen dopust imamo. Lahko ga koristijo praktično kadarkoli. Če daš ljudem dovolj pristojnosti in jim omogočiš dovolj "svobode" ponavadi to znajo ceniti in ne izkoriščajo.

Yohan del Sud ::

Ni zraslo na mojem zelniku, najbrž mi je kak IT-jevec razlagal ob tretjem piru:

"Dober sistemc je tisti, ki sedem ur na šiht gugla."

Seveda je mišljeno to, da ima vse tak dobro pošlihtano, da ne rabi več kot uro dnevno za pregled, update in kontrolo sistema ter pomoč uporabnikom.

Guglanje je tu mišljeno kot samoiniciativno samoizobraževanje v smeri delovnega mesta...
www.strancar.com

gruntfürmich ::

pri nas če si vse stvari normalno urediš da potekajo BP, lahko vzameš načeloma tudi po 4 ure pavze. ampak ni priporočljivo, ker je zelo zaželjeno da spremljaš proces. lahko pa samo od časa do časa vržeš uč na ekran, drugo pa voljno.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zheegec ::

gruntfürmich je izjavil:

pri nas če si vse stvari normalno urediš da potekajo BP, lahko vzameš načeloma tudi po 4 ure pavze. ampak ni priporočljivo, ker je zelo zaželjeno da spremljaš proces. lahko pa samo od časa do časa vržeš uč na ekran, drugo pa voljno.

Kako adrenalinsko :)
Zakaj pa za to ne napišejo softwera? :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

gruntfürmich ::

ker se ne da za vse napisat softera LOOOOL
a si sploh kaj pogledal kakšno tovarno od znotraj? če bi bi ti bilo jasno da vsega ne moreš sprogramirat.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

PecenkA ::

Pri nas imamo rešeno tako, da imamo poleg 30 minut malice še dve pavzi po 10 minut. Potem jih pa lahko ponucaš kakor hočeš (čik, internet...). Čisto ok sistem. Ko pa padeš v delo se pa zna zgoditi da na pavzo pozabiš :).

Isotropic ::

Dr_M je izjavil:

Isotropic je izjavil:

zraven faksa, ziga? vsaka cast.
drugace majo pa pri akrapovicu orenk kontrolo, gres pa lahko kadarkoli na net alpa cik, samo odjaviti se moras prej.:)



Blagor unim, ki imajo racunalnik. :) Na cike hodi med pavzo samo proizvodnja popoldne oz ze proti veceru, pa se to je bolj na sverc :)
Uni iz pisaren pa itak sedijo dol 3x na dan po 20 minut, pa niso nic kontrolirani. Proizvodnja pa 2x po 5 ali 1x 10 minut, ce pa kej prevec bluzis, si hitro opozorjen.

a v akrapovicu?

3x na dan po 20 minut
odmori? jst sem slisal, da tisti njihov sef razvoja kar skrbi, da ne lenarijo...

Dr_M ::

Razvoj niti ne, pridejo parkrat na kavo, ampak uni iz pisaren so najhujsi :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uporaba interneta na delovnem mestu koristna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
83892 (3043) gruntfürmich
»

Delovne navade v Avstriji (Nemciji, Italiji) vs. delovne navade v Sloveniji (produkti

Oddelek: Loža
386213 (4993) dukenukem
»

Kako zapreti dostop do facebooka v enem omrežju?

Oddelek: Omrežja in internet
255168 (4487) Isotropic

Več podobnih tem