» »

Kaj se dogaja na Kosovu ?

Kaj se dogaja na Kosovu ?

1
2
»

amigo_no1 ::

Ne, Sns pri vsaj nas pove kar si raja misli.
Ostale politične stranke so itak zgubile stik z realnostjo.

donfilipo ::

svetovid je izjavil:



Kaj lahko naredi ena nogometna tekma med dvema državama že vemo...
....ter posledice so tudi znane


Jok. NI vojne na balkanu povzročil nogomet. Vzroki so precej precej globlje.

Seveda moje cinične izjave ne gre jemati resno. Od tod tudi smiley!

Upam pa, da danes mednarodni mirovniki, zdaleč prekašajo, po sili in moči, še preživele ostanke nacizmov.

In ja, ko bodo lahko odigrali eno nogometno tekmo, normalno brez izgredov, oziroma serijo njih, potem gredo pa tudi mirovniki lahko domov. Nogomet je pri balkanskih nacizmih lakmus in ne razlaga!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

cegu ::

Če koga mika Priština, mu najbrž ne bo žal. Miljon kafičev (tudi Irish Pub), punce izzivalno oblečene, veliko tudi lepih med njimi; le spoznati jih moraš preko kolega, ne direktno. Cene so spremenljive, včasih plačam 7€ za rundo petih ljudi, včasih pa 3€ za 0.3 šnopca, odvisno kje si. Če mi kdo hoče računat 3€ za pijačo, potem mu rečem za račun. Hrano majo odlično, čevapčiče pa pleskavica niti ne (ker je samo teletina), majo pa ene pikantne čevape oz. mini pleskavice, ki so pa odlični. Kebab je tisti "ta pravi", ne pa faširan meso. Burek je dober, dobiš 2 palčke. Cena od 1-3€. Največ kar sem zapravil za večerjo je bilo 15€ po osebi, s tem da smo naročili dnevno specjaliteto (hladna in topla predjed in črnogorski vino Vranec). Po mojih izkušnjah (razen ta specjaliteta) je cenejša hrana boljša od dražje. Dražja je ponavdi evropejska in ti dajo krožnik makaronov na mizo za 4€; za 2€ bi pa dobil nekaj domačega.

Včeraj sem bil v klubu ki niti ni klub. Imajo masivna lesena vrata na prostem, ko prideš skozi si pa spet zunaj. Varnostniki te pregledajo (meni so vzeli nož, švajcerja. Ko sem ga hotel nazaj ob izhodu, so mi rekli da je tisti varnostnik že šel domov in da noža ni.) V "notranjosti" kluba imajo VIP sekcijo, kjer je več ljudi kot pa v NE-VIP sekciji. Punca me je povabila v klub na ples, stali smo med ljudmi, malce se premikali z glasbo, nato pa odšli ko je policija ob 1. zjutraj rekla da je konc žurke. Sprva sem mislil, da sploh nismo prišli do kluba, pa mi je nato razložila da je bilo to to. V bistvu en zelo velik kafič. DJ-ji so obupni. Ali je hard-techno, ali pa zamenja komad ravno ko pride do refrena (si predstavljam nekoga ki pritiska next v Winampu kadar mu zapaše). Tako da plešejo v klubih ne, čeprav mislijo da plešejo.

Ven iz države gredo težko, potrebujejo vizo za vsako državo posebej. Albanci (mislim da so precej mešani, ker redki zgledajo kot res pravi albanci, velika razlika med temi in tistimi ki živijo na vasi) so dolgo časa prijazni, četudi jim tega ne vračaš, naenkrat se jim pa obrne in te ne jebejo več. Isto s puncami; ali je zainteresirana ali pa popolnoma nezainteresirana; včasih skačejo med tema ekstremoma in te zmedejo.

cegu ::

Pozabil pa povedat - nekateri imajo radi svojo novo zastavo, nekateri je ne marajo, vsi pa obožujejo albansko. Potihem se razpravlja o Veliki Albaniji (info od kolega nealbanca, ki razume albansko). Večina ki jih tu vidim so mladi, tako da je z njihovega stališča Kosovo albansko brez dileme ali kinček dvoma. Eno vprašanje ki ga je omenila mlada albanka pri mizi je bil, "Why do the Serbs want to take our land?". Tako da sem spoznal več tipov ljudi. Nekateri so za samostojno Kosovo in želijo priti v EU jutri. Njihov razlog je, da bodo lahko šli delat v Nemčijo in Švico, mladi podjetniki nimajo namena investirati v Kosovo.

Če greš malce ven iz centra v naselje hiš; tipično ima vsak 3-4 metre visok zid, veliko albanskih zastav. Avtomobili imajo nemšče in švicarske registracije. Jugotov ni. Povprečna vrednost avtomobila bi rekel da je v Prištini večja kot v Sloveniji, če upoštevam da niso stare kripe vredne nič, kar pa ni stara kripa je pa dobro vzdrževano, veliko je znamk BMW, Mercedes, LandRover, Mustang.

Če ne razglabljaš o politiki, nimaš nobenega problema. S starejšimi poskusiš govoriti po srbsko, z mlajšimi pa angleško.

Buddah ::

cegu kako pa je tole glede punc? Si se morda s kakšno kej zapletel? A mora vse ostat na ravni zapeljevanja al so take kot "evropejke" :)

Thomas ::

V vsakem primeru. Cegutova opažanja so meni silno zanimiva. Sem bil jaz tudi eno leto tam. Kar je povedal, se kar sklada s tistim, kar se je kazalo že 28 let nazaj.

Albanci so bolj Albanci kot Kosovarji. Niso tako salamensko tradicionalni, kakor bi kdo mislil. Zanimivo, cegu, piši dalje!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BlueRunner ::

No, iz perspektive Albanije je samo en problemček z "Veliko Albanijo". Večina Albancev ne prenaša Kosovarjev niti pod razno. Ajde, pomagajo jim, kadar je res hudo (recimo ko se kakšen drug narod spravi delati etnično čiščenje), ampak živeti skupaj jim pa ne cukne. Se jim zdijo preveč zahojeni in kriminalni.

Kar se tiče "salamenske tradicionalnosti" je to tudi v Albaniji bolj tako, tako. V mestih niti pod razno. Niti toliko ne, da bi lahko po izgledu ugotovil veroizpoved. Sekularizacija preteklih 50 let je to počistila v dobrem in slabem. V kakšnih zahojenih vaseh... no, zahojene vasi so pač z razlogom zahojene in vasi.

cegu ::

Lahko vas naučim mal Kosovske albanščine (fonetično), pa probejte drugič naročit kruh v pekarni.

- dua kete - hočem to
- te dua - ljubim te
- süt et tuaij jan te bukur - imaš lepe oči.
- A do të pi kafe me mua? - bi pila kavo z mano.
- un kiša nje ko te bukur me ju - i had a nice time with you.
- Un dua të šo tu përsëri. - želim te spet videti.
- dua du buk te bardh - želim 2 bela kruha
- čebab - ćevapčiči
- doner - kebab (pule (piščanec), (mišljope (govedina))
- čufte - male začinjene pleskavice
- pljeskavica - pleskavica
- Ness Cofee - bela kava
- coffe turqe - turska kava.
- ujë (uj) - voda (uj naturale, uj minerale).
- diten emir - good bye
- diten emir shihemi (ditenemir šijemi). thank you and see you.
- buka - slanik
- čifša nanen - ne rabi poasnila
- falimender - hvala
- dbftmijr - dober tek
- ašt e dir? - je prosto? (na avtobusu)
- si jeni? - kako si?
- piirdu - go away
- ulutem - prosim
- čapobon kurdžjo - kaj dogaja?
- un jam - jaz sem
- tu jeni - Vi ste
- ti jeni - ti si

Pšenični ::

Zgleda da bodo nekatere države povlekle priznanje nazaj. Ga preklicale. Zanimivo.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/2757...

"Oman i Gvineja bisao su povukli prinzanje Kosova posle samita nesvrstanih!Priznanje ce povuci jos bar 2 zemlje iz Afrike!!!"

Zgodovina sprememb…

Vanich ::

Pšenični je izjavil:

Zgleda da bodo nekatere države povlekle priznanje nazaj. Ga preklicale. Zanimivo.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/2757...

"Oman i Gvineja bisao su povukli prinzanje Kosova posle samita nesvrstanih!Priznanje ce povuci jos bar 2 zemlje iz Afrike!!!"



To so pogruntal na tem zadnjem sestanku neuvrščenih v Beogradu: Oman in Gvineja Bisao jih sploh nikoli priznali niso.
Šiptarji so se gladko zlagali.
Prav lahko se pa res zgodi, da bo nekaj drugih afriških držav tudi res preklicalo priznanje.

Mipe ::

Ravno so v Kosovu z lovsko puško ubili Srba, ki je s svojim sinom zapuščal restavracijo.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kristalna noč na Kosovem

Oddelek: Problemi človeštva
182050 (1595) Thomas

Več podobnih tem