» »

Mini računalnik - deloma za igranje ?

Mini računalnik - deloma za igranje ?

Joze_K ::

Torej, rabil bi nekaj mini - ker mi te kište niso všeč, za hčerko 8 let,... na računalniku je malo - prostor pa bo zasedal na njeni šolski mizi. Vendar: rad bi da ima vseeno nekaj gamerskih kapacitet (bi že rada igral igrice tipa simcyty, sims, kaj takega s srednjo zahtevno grafiko.... Ima monitor z FullHD resolucijo / se da sicer spustiti na nižje resolucije....
mikavno mi je nekaj takega CoreHT vendar tale nima "grafičnih" sposobnosti. Ne bi bilo moteče tudi malo večje ohišje zaradi grafične.
Prav tako bi želel polnokrvne procesorje (Core 2 Duo, i5,...), ne pa Atom in kompanije....
torej iščem Mini PC
hvala za ideje....

solatko ::

Vzemi nek sistem z 1155 podnožjem in mikro ploščo, ki jo zapakiraš v nekaj takega:
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/o...
imaš praktično na razpolago vgraditi, katerekoli komponente. Za ne preveč zahtevne igre, bo zadoščala grafika v procesorju, ki je na nivoju grafičnih s ceno okoli 120-130€, ko pa bo to premalo, pa dokupiš močnejšo grafiko.
Delo krepa človeka

RejZoR ::

Sam se zadnjih par let ukvarjam s high end mikro sistemi in boš naletel na par problemov. Prvi je sam prostor, drugi pa hlajenje (ki je povezan s prvim). Tale PowerCube bo nočna mora za hladit in za vstavljat večje komponente. Kar je pri high end sistemih skor nuja.

Trenutno se mi zdi da so Lian Li rešitve še najboljše. Konkretno PC-V354 ohišja, ki so dovolj prostorna za high end cooler procesorja, dovolj prostora tud za najdaljše grafične in dovolj dobro kroženje zraka.

Prejšnje ohišje, ki sem ga imel, Thermaltake LANBox je imel grozno omejitev pri višini CPU coolerja, problemi so bili z dolžino grafične in s pretokom zraka, ker je imel spredaj samo 1x 92mm vent, zadaj pa 3x 60mm. In čeprav sta bili obe stranici naluknjani je bilo hlajenje precej slabo.

Lian Li PC-V354 pa ima spredaj 2x 120mm, zadaj 1x 120mm in na vrhu 1x 120mm (s tem da sem zgornjega blindiral s prozorno plastiko zaradi hrupa. Pa še vedno hladi bistveno bolje od LANboxa. Plus je precej tišji. Imaš tud še manjše verzije kjer je spredaj samo 1x 120mm ampak tam začnejo nastajat podobne težave kot pri LANbox kištici.

Skratka obvezno glej tri pomembna področja:
- air flow oz celotno hlajenje
- prostor za CPU hladilnik
- prostor za grafično

Če kišta nečesa od tega nima solidno pošlihtanega jo bo zafrknjeno uporabljat in nadgrajevat.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

_koki_ ::

Evo nekaj takega, izbran je procesor i5 2500K zaradi boljše integrirane grafične kartice v samem procesorju @sestavi.si:

Ohišje SILVERSTONE Sugo SG05, črna, 300Watt, Mini-ITX 106.84
Mainboard S-1155 FOXCONN H67S 2.0, Mini-ITX 78.16
RAM DDR3 4GB PC3-10600 1333MHz Rendition Micron 30.19
HDD SAMSUNG 1TB SATA2 32MB/7200 (HD103SJ) 47.91
Procesor INTEL Core i5 - 2500K, 3,30GHz, LGA1155, Quad-Core, Boxed 200.58
DVD/RW Sony AD-7710H-01 Slim SATA bulk črn 24.15
Skupaj: 487.83

RejZoR ::

En pameten nasvet, če hočeš nekaj boljšega na čipu potem obvezno počakaj na AMD Bulldozer procesorje. Tole na Intelovih procesorjih pod nobeno postavko ne pade pod "boljša integrirana grafika", ker so vse crap.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

klinker ::

sestavi.si

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Joze_K ::

dobri odgovori,... zadovoljen... mogoče še kaj v smeri srednje jakosti pa s čim manj ventilatorji.... da ne bo glasna cela kišta..

saj vem, saj vem... ni mogoče... power pa brez ventilatorja,.... ampak s trenutnimi potrebami bi vzel kako grafično srednjega ranga, ki paše v ta mini ohišja in je super silent... (kasneje pa bi če potreba naraste zamenjal za kaj bolj divjega...)

hvala za trud,... mislim, da gremo v pravi smeri 8-)

solatko ::

Joze_K - grafika v procesorju, ti bo za začetek za 8 letno dekletce zadosti, ko bo rasla in bo zahtevnejša, pa zamenjaš procesor in po potrebi matično in imaš problem spet rešen za nekaj časa.
http://www.techpowerup.com/reviews/Inte...
Zmogljivejšo grafiko, boš težko hladil, saj silent potrebujejo dober prepih. Poizkusi brez grafike, potem boš pa videl.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

klinker ::

Joze_K je izjavil:

dobri odgovori,... zadovoljen... mogoče še kaj v smeri srednje jakosti pa s čim manj ventilatorji.... da ne bo glasna cela kišta..

saj vem, saj vem... ni mogoče... power pa brez ventilatorja,.... ampak s trenutnimi potrebami bi vzel kako grafično srednjega ranga, ki paše v ta mini ohišja in je super silent... (kasneje pa bi če potreba naraste zamenjal za kaj bolj divjega...)

hvala za trud,... mislim, da gremo v pravi smeri 8-)


Dodaj tisji hladilnik za procesor SCYTHE SHURIKEN. Graficna pa spet ni tako glasna in za tak denar definitivno bestbuy. Lahko vzames 10-15 € cenejso, ma bo "srot" napram tej. Integrirano pa raje ne, saj z njo na fullHD monitorju lahko kar lepo pozabi na igre.

RejZoR ::

Če ne rabiš sistema zdele takoj resno počakaj na AMD Bulldozer...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Wofk ::

Amd Llano bo imel procesor+grafiko, blldozer (še) ne.

Loocas ::

Llano A8-3850 + ddr3 1866MHz rami:
http://www.mlacom.si/konfigurator?mycon...

RejZoR ::

My bad. Llano sem mislil. Tolk berem o Bulldozerju da sem kar podzavestno pisal v vse poste Bulldozer lol.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Remba ::

A8-3850 in 1866 rami je res idealno zate. Mala poraba, 4 jedra in spodobna grafika za ugodno ceno.

janezek67 ::

Malce je potrebno počakat, da se najde kakšna mini itx plata za Liano. Drugače v mini itx ohišju po mojih izkušnjah ni dobro imeti kakšno dodatno grafično kartico, ker se vse to preveč pregreva.

Joze_K ::

Loocas je izjavil:

Llano A8-3850 + ddr3 1866MHz rami:
http://www.mlacom.si/konfigurator?mycon...

1 ) ta konfiguracija mi je simpatična - zanima me naslednje - iz vidika šparanja - kaj zgubim če Gigabytovo ploščo zamenjam za ASROCK A75M-HVS - ok ima le dva Mem slota / kar je zadosti..., nima podpore za Crossfire, DDR gre celo do 2400, nima eSata, firewire,... vse drugo pa vidim kar identično...
vsi tile manjki so taki, ki po moje nikjer ne pridejo v poštev... - razlika v ceni pa je 40€

2) kje bi se še dalo prišparati brez občutne izgube performansa

3) če kdaj dogradim grafično kartico, katera je tista višja (radeon), ki je že močnejša od te vgrajene - oz. s katero zunanjo se ta vgrajena lahko neposredno primerja?

4) zakaj imajo te plošče VGA in HDMI konektor - ali je tukaj grafična integrirana na sami plošči - oz. ali pride s procesorjem - ker koliko berem, bi naj bila integrirana v procesor - po moje so to le vodila, a ne?

5) pri lokalnem računalničarju so mi za te mini stolpe - MS-TECH LC-02 400W - pokomentirali, da so vgrajeni usmerniki "zelo podhranjeni" in da radi krknejo - da si ljudje potem zunaj gor usmernike dajejo...??

Hvala...
Jože

kmetek ::

1. na matični se ne špara.

Loocas ::

http://www.mlacom.si/konfigurator?mycon...

Kaj občutno cenej od tega ne moreš.. lahko daš A6-3650 proc na primer, samo zgubiš precej na grafiki, ki je vgrajena v procesor (na plati so samo konektorji). Za hitrejšo grafično se moreš že kar nekaj stegnit.. kakšen Radeon HD6670 in naprej. 400W napajalnik bo v tej konfiguraciji več ali manj počival, ker bo skupna poraba ob obremenjeni mašini cca 150W ali pa še manj.

st0jko ::

Evo še moj predlog za poceni, a vendar precej zmogljivo kišto. Edino ohišje mogoče ni ravno najmanjšo. Dimenzije (ŠxVxG) v mm: 137x355x407. Že to je po moje prek preveč za 8 let staro deklico. Preden bo postala bolj zahtevna uporabnica, bo preteklo še nekaj let, takrat pa še vedno lahko kupiš boljšo zadevo, kar je boljša ideja, kot sedaj kupovati razne high end i5-i3 procesorje, ki bodo do takrat enako zastareli kot ta.

Ohišje LC Power 2039MBS, microATX, črn, 380W 1 40.97
Mainboard S-AM3 GIGABYTE GA-MA74GMT-S2, Micro ATX 1 42.84
Procesor AMD Athlon II X4 640, 3,0GHz, Quad-Core, S-AM3, Boxed 1 87.44
DDR3-RAM KIT 4 GB, 1333 MHz, CL9, CORSAIR ValueSelect 1 29.45
DVD +/- RW NEC, SATA AD-7260S-0B črn 1 17.62
HDD SAMSUNG 1TB SATA2 32MB/7200 (HD103SJ) 1 47.91
Grafična kartica PCI-E 2.1 SAPPHIRE Radeon HD 6670, Lite retail, 1024MB 1 87.01
Skupaj: 353.23
keks?

RejZoR ::

AsRock zadnje čase sploh ni slaba firma, enako velja za ECS. Včasih sta bili tipična izbira za generične prebuilt sisteme, dandanes pa so nekatere plate prav spodobne. Če nisi nek hardcore navijalec, potem je tud AsRock plata dobra dokler ima vse kar potrebuješ (priključki, sloti, barvna shema, postavitev itd).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

solatko ::

RejZoR - Asrock-ove plate, ki so spodobne, niso nič cenejše, kot od drugih, bolj priznanih firm. Asrock ogromno dela na inovacijah, kombinacijah različnih priklopov, niso pa in nikoli ne bodo dosegli Asus-a.
Delo krepa človeka

Joze_K ::

kmetek je izjavil:

1. na matični se ne špara.

ok, je lahko kaj konkretneje...
kaj pridobim s to matično, glede na drugo, ki je 40€ cenejša? 2,5% hitrosti celote? Oz. kaj? Ko sem gledal priključke ima vse kar rabim...

solatko ::

Matična plošča je srce vsakega računalnika in tu se dejansko ne špara extremno. Vsaka plošča je narejena po neki osnovi, razlikuje se po možnostih, ki jih nudi, tako pri eventualnem navijanju, stabilnosti celotnega sistema (večja kvaliteta vgrajenih materialov), po možnosti nadgradnje, skratka ploščo se vzame med najcenejšo in zlato sredino do najdražje, malo nad sredino. Po navadi nudi vse, se pusti tudi, vsaj normalno navijat, pa tudi poznejše dodelave in izboljšave ne delajo problemov. Sploh ne gre za hitrost, saj so pri nekaterih podnožjih, ravno najcenejše plate, najhitrejše, saj vsak bombonček na plati, požre nekaj brzine.
Kmetek ima prav, MB izpod 100€, poznavalec računalnikov ne bo zlahka kupil. Podatki so preveč dragoceni, da bi se igral z nesigurnim sistemom zaradi posranih 40 ali 50€.
Delo krepa človeka

opeter ::

Podatki se izgubijo zaradi izpada elektrike, pokvare diskov, napajalnikov in seveda malomarnosti uporabnikov, ne pa zaradi matične plošče za 50 €.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Joze_K ::

ok,...
saj jaz to vseeno razumem...
v glavi imam nezahteven sistem za otroka, kjer ne bo "življensko" pomembnih podatkov, kjer se bo odigrala kaka igrica, večinoma pa internet, kak dopis za šolo, seminarska....
in tukaj ne vidim večjega problema pri jemanju za 40€ cenejše plošče (dobra tretjina)...
sem konkretno vprašal... kaj ne vidim, da je takega, da "moram" vzeti ta drago ploščo,... oz. koliko cel sistem s tem izgubi...

_koki_ ::

Ma kaj kompliciraš neki brezveze, če hočeš dobit največ za denar, potem vzameš stojko-tovo varianto pa konc debate, še 30eur lahk prišparaš z nakupu 5670, kjer za tretjino nižjo ceno dobiš 20% manj SP, če že tk gledaš na vsak euro!

solatko ::

Joze_K - Pri računalniku, se gleda na p/p in seveda za kaj se bo rabil. Za 8.letno punčko, ki se z računalništvom šele spoznava, bi jaz kupil sistem, z dobro matično ploščo (Asus pro ali Gigabyte UD3 ali višje), nek i3 Intelov procesor, kakšen 500GB disk, DVD enoto, 4GB RAM-a, nek malo boljši LC-jev napajalnik - nekje do 80€, kakšno ohišje, ki ima napajalnik spodaj - Cooler master ali Antech, zvočnike, 22 inch monitor, miško, tipkovnico in zvočnike:
1. Procesor Intel Core i3 2100 (3.1GHz, 512KB/3MB, 65W, Socket 1155) box 105,05 €
2. Matična plošča Gigabyte HA65M-UD3H-B3, S1155 113,66 €
3. Ram Apacer DDR3 4GB PC10600/1333 256X8 APA 35,15 €
4. Trdi disk SAMSUNG 1TB SATA2, 32/7200 F3 (HD103SJ) 53,78 €
5. DVD/RW Sony AD-7280 SATA črn 18,79 €
6. Napajalnik LC 650W LC8650, 140mm FAN, V2.2 74,26 €
7. Ohišje Cooler Master Centurion 5 II RC-502-KKN1 61,58 €
Skupna vrednost naročila: 444,08 €

Pozneje boš lahko menjal procesor, dokupil grafično, dodal še kakšen disk, glede na potrebe. Za začetek je sama kišta dosti zmogljiva, za učenje, ko bo hotela kakšne bolj hude igre, če bo sploh hotela, se nabavi takrat samo grafiko in morda še eno palčko RAM-a, pa kakšen močnejši procesor iz serije i5 ali i7. Računalnik mora z uporabnikom rasti, glede na potrebe.
Če hočeš manjše ohišje: http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
Lahko ga imaš pokonci ali ležeče in na njega daš monitor. Priporočam pa vseeno večje ohišje, saj s tistimi parimi cm ne zgubiš toliko, kolikor si povečaš probleme ob širjenju.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

st0jko ::

hhahahahahah

Govorimo o nakupu računalnika za 8 let staro punčko, ki se šele spoznava z svetom računalništva, pa giki predlagajo matične za 100+€, napajalnike za 80, celo o i5 in in7 procesorjih se govori.

Eni ste res čisto zgubili stik z realnostjo, in mislite da brez i7 še .txt datoteke več ne gre odpreti...

Ponovno predlagam mojo zgornjo konfiguracijo, ki je še vedno močan overkill za "8 let staro punčko, ki se šele spoznava z svetom računalništva". Za spoznavanje računalnika je dovolj dvojedrni celeron z integrirano grafično, da se ne spustim še nižje in predlagam staro pentium kišto za 50€.



...neverjetno.

i5 in in7 se omenja za "8 let staro punčko, ki se šele spoznava z svetom računalništva".
:)) -- :8)
keks?

solatko ::

st0jko - In čez leto, dve, bo nova zahteva po močnejšem računalniku. Otroci danes dosti hitreje dojemajo računalništvo, kot mi starejši, poleg tega, izboljšave na avdio in video področju, znajo hitro narediti mašino neuporabno. Čez dve leti bo hotela igrati nove igrice pa se enostavno dokupi grafična in po potrebi močnejši procesor.
Zakaj bi sedaj kupovali nekaj zastarelega, ker cena tako ni dosti nižja. Boljša matična, ravno zaradi nadgradenj.
Eno leto nazaj, sem sestavil eni 10 let stari punčki računalnik na 775 podnožju, z asusovo P45 pro ploščo in 8400 procesorjem, danes rabi novo grafično, ker sestavlja filme (krožek v šoli), ukvarjajo se z osnovami 3D in bi ob tvojem mišljenju, potrebovala sedaj nov računalnik. Tako pa bo lahko vsaj še par let pokrivala vse potrebe, z bolhe en soliden Q proc, pa je.
Ko sestavljaš računalnik za začetnika, moraš osnovo postavit dobro, potem pa se nadgrajuje.
Preveč časa sem že v računalništvu, tako da so mi potrebe raznih uporabnikov, še kar jasne, pa tudi p/p, katerega mora naročnik upoštevati, če hoče na malo daljši rok 4-5 let, čim manj stroškov.
Plate za 40 - 50€ uporabljajo sestavljalci kompletov, potem pa dajo gor soliden procesor, hudo grafiko, ohišje z napajalnikom za 30€, potem pa to prodajajo, kot gamer računalnik. Ko hoče mulc mal navit, pa vse skup crkne.
Mi se tako pač ne gremo.
Delo krepa človeka

st0jko ::

No.. Saj na koncu je vse odvisno od financ. Če je človek bogat, naj vzame dual quad core xenon sistem, da bo punčka lahko gladko delala filmčke za krožek v šoli. Lahko vzame kišto za 50€ na bolhi z enojedrnim pentiumom, da se navadi osnov. Lahko pa vzame nekaj poceni in vmesnega. Čez dve leti(če bo potreba), ko bo znala dobro uporabljat miško in tipkovnico, in ko bo pripravljena na spoznavanje zahtevnejših programskih orodij, ki zahtevajo zmogljivejšo kišto, se bo pa nabavil nov sistem.

Ne vem kaj eni toliko silite nadgradnje. Danes se računalnik v 99% več ne nadgrajuje. Vsaj procesor ne, ker v dveh letih, kolikor minimalno imaš en procesor, je zunaj že toliko novejša in nekompatibilna zadeva, da je pred dvema letoma kupljena "malo boljša" matična, itak neuporabna. No glede navijanja sploh nebi komentiral. Tisti ki misli navijat ne kupi v naprej sestavljenega računalnika, ker se na komponente bolj spozna, in si sam sestavi custom kišto. O pa sem vseeno komentiral navijanje. No, še glede omenjene "izgube podatkov na cenejših ploščah" v enem izmed zgornjih postov... :))

no takšno je moje mišljenje.

LP
keks?

trnvpeti ::

Stojko overkill,sploh ne rabi graficne
1155 maticna 60e
G620 60e
2G 15
500G disk 45
Ohisje z napajlnikom 40e

_koki_ ::

Stojko je sestavu več kot dovolj dobro uravnotežen sistem za ta denar (solidn procesor in grafika), bedarija je sploh razmišljat o intelu če si omejen s financami in hočeš dobit najboljš za najmanj, dejstvo je da stvari kot so tišina in kompaktnost dodatno stanejo in tega avtor teme ni pripravljen plačati, pol pa naj vsaj vzame najboljšo P/P varianto.

Joze_K ::

st0jko je izjavil:

..Ne vem kaj eni toliko silite nadgradnje. Danes se računalnik v 99% več ne nadgrajuje. Vsaj procesor ne, ker v dveh letih, kolikor minimalno imaš en procesor, je zunaj že toliko novejša in nekompatibilna zadeva, da je pred dvema letoma kupljena "malo boljša" matična, itak neuporabna. ... No, še glede omenjene "izgube podatkov na cenejših ploščah" v enem izmed zgornjih postov... :)) LP

moram priznati, da je to popolnoma moje razmišljanje... nadgradnje procesorjev so že dolgo OUT - saj v dveh letih, ko je potreba (ali pa še pozneje) je vsa tehnologija že 3x zamenjana. Prav tako pa so povprečni računalniki že dolga leta daleč premočni za 90% potreb uporabnikov. Saj ne rečem, če si "freak" pa moraš vse zadnje sprobat kaj po gameanju diši - takrat velja filozofija navijanja....
za "casual" uporabo sta pa ti dve konfiguraciji zelo zanimivi tudi po mojem razmišljanju....
Sicer pa zdaj so počitnice, v začetku šole septembra pa bo res treba nekaj naredit...
Hvala za mnenja in dobrodošlo še kakšno.... ;)
Jože

solatko ::

st0jko - Da te takoj demantiram, ravno sedaj testiram hišto, v kateri je bil zamenjan procesor in grafična kartica, kupljeno na e-bay - u, za male pare, zadeve ki so pred dvemi leti koštale cca 5000€, nadgrajeno je bilo na ploščo P5Q - DELUX, uporablja pa se v profi namene, za oblikovanje in arhitekturo.
Delo krepa človeka

st0jko ::

No saj sem rekel 99%. Tisti en procent pa predstavlja ta tvoj primer in podobni.

;)
keks?

solatko ::

Tu se zopet motiš. Skoraj vsi, ki sestavijo računalnike po lastni izbiri in to naredijo pametno, računalnike uporabljajo vsaj 5-6let, s tem, da jih vmes nekajkrat nadgradijo in izboljšajo performanse, s ceneje kupljenimi high end komponentami.
Samo tisti srečneži, ki imajo zadosti sredstev in že v začetku kupijo najdražje, po dveh letih sistem prodajo za 10-15% cene in gredo v nakup zopet naj sistema, srečneži pa od takih kupimo tisto, kar je bilo kakšno leto za navadnega smrtnika predrago.
Ravno tako ne nadgrajujejo tisti, ki že na začetku kupijo najcenejše komponente, saj bi morali menjat vse, to pa se seveda ne splača.
Če pa nabaviš pametno osnovo, lahko v enem letu, kupiš ugodno, CPU z vrha (sposoben delovati vsaj 5-6let), grafično menjaš vsako leto, prodaš staro in za majhno doplačilo kupiš nekajkrat boljšo za malo dodanega denarja.
Takih strank, ki vedo, da bodo nadgrajevali in izboljševali svoj mlinček je med tistimi, ki hočejo računalnik po komponentah, vedno več. Ker to ni moda, kjer je važna zamenjava takoj, ko pride kaj novega.
Osebno sem uporabljal sistema na 478 chip setu, do pred pol leta, sedaj pa se gor uči 11 letna punčka in ji bo odlično služil vsaj še 2-3 leta.
Sistem je na IC7 plošči, 3,4 procesorju, 4GB ram-a in Sata enotah. 7-ica teče gor, kot urca.
Delo krepa človeka

Joze_K ::

evo tukaj je nekaj takega kot sem imel v mislih - tihi PC v Mini ohišju in gamersko zmogljiv....

Nachbauprojekt Silent-PC: Tom's Cube

tale je kompletno SILENT - procesor z vgrajeno grafično / cena nekje 1000€

in še drugi del, kjer je dodana grafična (oz. celo dve - SLI oz. Crossfire), ki sta obe pasivno hlajeni

Nachbauprojekt Silent-PC: Tom's Cube - lautloses Gaming auf kleinstem Raum (Teil2)

in komentar na koncu:
Gott sei Dank hat man die blaue Netz-LED, sonst wüsste man echt nicht, ob unser Bauobjekt an oder aus ist.

Prevod: Hvala bogu, da je vidna vklopljena modra LEDka napajalnika, drugače niti ne bi vedeli ali je zadeva vklopljena ali ne..... :) (no prevod malo po moje)

Bi me pa prav zanimali vaši komentarji na tole zadevščino... in pa na dejstvo, da kar nekaj komponent ni dosegljivih v SLO....:P

jest10 ::

solatko je izjavil:

Matična plošča je srce vsakega računalnika in tu se dejansko ne špara extremno. Vsaka plošča je narejena po neki osnovi, razlikuje se po možnostih, ki jih nudi, tako pri eventualnem navijanju, stabilnosti celotnega sistema (večja kvaliteta vgrajenih materialov), po možnosti nadgradnje, skratka ploščo se vzame med najcenejšo in zlato sredino do najdražje, malo nad sredino. Po navadi nudi vse, se pusti tudi, vsaj normalno navijat, pa tudi poznejše dodelave in izboljšave ne delajo problemov. Sploh ne gre za hitrost, saj so pri nekaterih podnožjih, ravno najcenejše plate, najhitrejše, saj vsak bombonček na plati, požre nekaj brzine.
Kmetek ima prav, MB izpod 100€, poznavalec računalnikov ne bo zlahka kupil. Podatki so preveč dragoceni, da bi se igral z nesigurnim sistemom zaradi posranih 40 ali 50€.


Res da je star odgovor, ampak morem...
Ej zbudi se! Smo konec 2011 in ne 2000. Čas usranih, bednih VIA KT133 in SIS čipovji je že davno mimo. Takrat je bilo fino kupiti drago plato s "pravim" čipovjem, s poceni pa je bilo več sranja kot koristi. Tega NI VEČ.

opeter ::

jest10,pusti ga, nekateri so tumpeki in še vedno živijo v nekem iluzornem svetu, kjer rabiš vedno najdražje in vse naj-naj za osnovno računalniško delo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

blackbfm ::

Tista kvaliteta dražjih plošč se izniči, zarad večjih obremenitev (če ne obremenjuješ kompa je pa itak vseeno kaj imaš notri). Življenjska doba je približno takšna kolikor je dolga garancija, kar je več je pač ekstra. In dražje plošče nimajo nič kaj več garancije od cenenih. Se pa dostikrat zgodi da ravno kakšne cheap asrock varjante najdlje držijo.

Je pa res da se sem pa tja najde kakšna serija defektnih komponent in nima veze low end high end. Kok ljudi je pekl svoje geforce v pečici?:P

RejZoR ::

Za nenavijanje je dost vsaka plata. Ene imajo pač gor več gadgetov kot druge. Ko pa rabiš orenk nadzor, specifične funkcije in overlcoking pa pač plačaš premium.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup gaming računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
528562 (3574) Gox89
»

Računalnik - mnenje

Oddelek: Kaj kupiti
303127 (2573) kr?en
»

Budget Gaming PC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7112723 (10749) bajsibajsi
»

pc za starše (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8124812 (23012) koyotee
»

Gamer računalnik 1000e (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8817217 (15594) eieieie1

Več podobnih tem