» »

Marže prodajalcev

Marže prodajalcev

mazzo ::

Vedno ko sem kupoval računalnik sem seveda pri pr(o)dajalcu težil za kakšen popust. In na žalost je bi le-ta vedno mizern;( .
Njihov odgovor je bila, da je njihova marža le 5-10% in ne morejo dati večjega popusta (ja valda). Jaz pa sem zmeraj trdil, da se z 5-10% ne da preživeti, poleg tega pa so cene rač. opreme v tuji dosti nižje.

Sedaj pa me zanima: ali ima kdo podatek (ali pa po vasaj dober občutek :D ) koliko je marže pri prodaji hardwera?

Pogledam ga, poduham, izpijem in pobruham!

Kaboom ::

no, izven računalniške branže, ampak vseeno lepa informacija...
stric ima veleprodajo avtomobilskih rezervnih delov...
večkrat sem bil zraven njegovih potnikov na terenu pa z zanimanjem kdaj pogledal cene tu pa tam...
stvar ki je glih bila pripeljana v trgovino je imela na polici približno +35%, seveda tudi takšne z manj in takšne z več...

lepo služijo trgovine, ampak rečejo, ja kdo bo pa najem plačal? pa računovodjo... ipd...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Predator ::

meni je eden izmed prodajalcev kjer kupujem ze par let rekel da imajo med 5-15% marz pri cemer raje zaokrozijo navzdol

Ziga Dolhar ::

Marže so mizerne -- to ti lahko potrdim.

S tem, da ko zahtevaš popust, samemu sebi v skledo pljuvaš... Oz. gre za iluzijo.

A dokler gre za posameznika, se nam zdi zanemarljivo. Žal.

MadMax ::

Res, malokje presezejo 15%.
Tekstilna podloga za podgano npr. 60%, navadna jeftina podgana 30%... Najcenejse zadeve skratka.
Ampak tu ti itak tudi 10% popusta ni dovolj za sladkor ob kavici...

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

OrlyTM ::

jap ... v racunalniski branzi so res mizerne marze .... le redko cez 15%, pa se to mora bit dokaj velik reseler ... takoj ko je druga oz. tretja roka, se prec ustavi pri 5-10% ... pol pa racunaj! .... ob racunanju pa ne pozabi upostevat, da mamo v SLO dostkrat res podn robo in garancija sploh ni tko redek primer .... se zgodi tudi kar ornk minus pri kaki prodaji ....

ni jim lepo, racunalniskim trgovcem ... zagotovo ne!

Je pa lepse tistim, ki majo lepo razvejan servis! :D

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Mercier ::

AMD ATHLON XP 2000+ 32.880,00 SIT - štrcuna
AMD ATHLON XP 2000+ 27.000,00 SIT - "za nadaljnjo prodajo"

DIMM 256MB DDR 333 26.160,00 SIT - štrcuna
DIMM 256MB DDR 333 22.080,00 SIT - "za nadaljnjo prodajo"

Za model sem vzel Athlona.

V štacuni tako plačaš 21.7 % več, kot če bi bil reseller.

Ta znesek -- 27k sit -- zate predstavlja fakturno vrednost -- in ne NABAVNE vrednosti, na katero se računa marža. Tako je ta procesor treba še dostavit v preprodajalčevo skladišče -- kdo to krije?, potrebno ga je vnesti v bazo -- KDO to dela?, potrebno ga je imeti na polici -- vezava sredstev!, potrebno ga je prodati. (Za izdelek je potrebno skrbeti še v primeru reklamacije... Pa to dajmo na stranski tir ;))

Če imamo zelo velik obrat zaloga lahko variabilni stroški tako znašajo 'samo' 1.500 sit, nam ostane 15 % pribitka.

Če smo malce manjši ter imamo manjši obrat (>> manj produktov, na katere bi razdelili stroške manipulacije), je ta številka Fejst nižja.
https://dolhar.si/

Še to: DDV.

Prodajalcem predstavlja še večjo vezavo sredstev, saj davka ne dobijo povrnjenega do prodaje izdelka.

Če je nabavna cena recimo Athlona stala tako 27.000 sit + 1.500 sit (manipulacija) >> 28.500 sit, tukaj dodatno plačamo še 5700 sit davka. Če bomo izdelek prodali po enaki ceni kot oni, ki ga je nam prodal, torej 32.880 sit oz. 39.456 z davkom, bomo davek (+ dodatno obveznost zaradi dodane vrednosti) sicer dobili povrnjen.

Če izdelka ne bomo prodali, bomo vire za pokritje davka morali iskati drugje. Priložnost zamujena ne vrne se nobena, tako uskladiščenega davka ne moremo nadomestiti.

dodatek: Zakona o DDV ne poznam do potankosti, slovenskega računovodskega standarda takisto ne... Naj bota ta dva posta 'informativne' narave ;)

Zgodovina sprememb…

Mercier ::

Ja, načeloma imaš prav, praktično pa kupujem popolnoma isto - le po nižjem ceniku. Poseben primer, seveda.

Prislinil sem se k "enim", ki jim "eno" podjetje prodaja po dilerskem ceniku (ker so enkrat nabavili malo več robe), oni pa naprej meni prijazno po isti ceni - kar jih nič ne košta. Dvignem robo sam, sam jo peljem reklamirat. OK, tu pa tam se oglasim in motim ljudi pri delu in jih napeljujem na uživanje alkoholnih pijač.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mercier ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za koliko trgovine dvignejo cene izdelkom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13638570 (34446) Gregor P
»

Asus eeepc 1000h (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
929096 (7054) MKC00
»

Ocena Konfiguracije - X2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
964931 (3557) mate2006
»

Problem z "novo" kartušo