Forum » Elektrotehnika in elektronika » Elektromotorčka iz tiskalnika - kako krmiliti
Elektromotorčka iz tiskalnika - kako krmiliti
mirch ::
Pred kratkim sem razmontiral mali industrijski injekt tiskalnik. V njem sem našel dva elektromotorja - tavečji poganja tiskalniško glavo sem ter tja, tamanjši pa žal ne vem več. Žal oba motorčka sta z kitajske, tako da nekih datasheetov lih nisem našel. Zanima pa me kako bi motorčka krmilili, z kakšno napetostjo ter z kakšnim signalom?
Na 5 voltni enosmerni napetosti se motorčka počasi vrtita, na 9 voltni pa sta samo povzročala močne vibracije. Torej kako motorčka krmilit? Spodaj prilagam tudi slike. Hvala za pomoč!
Slike:
Na 5 voltni enosmerni napetosti se motorčka počasi vrtita, na 9 voltni pa sta samo povzročala močne vibracije. Torej kako motorčka krmilit? Spodaj prilagam tudi slike. Hvala za pomoč!
Slike:
- zavaroval slike: bluefish ()
Highlag ::
Običajno so ti motorji koračni. Koliko žic pa imajo za priklopit?
Never trust a computer you can't throw out a window
saj zato, ko imata samo 2 žici za priklopit. Upam da nisem kaj spregledal. Ko je na enem motorčku priklop s 3mi pini in sredinski ni vezan nikamor.
Bom še bolje pogledat in pretestiral, ampak kolikor sem gledal sta samo 2 pina aktivna
Ampak poznamo tudi bipolarne koračne motorje, ali pač? Ko se krmili le z dvema žičkama
Bom še bolje pogledat in pretestiral, ampak kolikor sem gledal sta samo 2 pina aktivna
Ampak poznamo tudi bipolarne koračne motorje, ali pač? Ko se krmili le z dvema žičkama
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirch ()
Highlag ::
Ne vem, če ni 3 žica samo kakšen izhod, ki generira pulze s katerimi štopa pozicijo.
Never trust a computer you can't throw out a window
kondezator ::
Ma kašen koračni motorček , to je navadni enosmerni motorček.
Na 9V bateriji ti pa motorček ne zalaufa, ker potegne motorček večji tok saj 9V baterija ni mišljena za večje obremenitve.
Na 9V bateriji ti pa motorček ne zalaufa, ker potegne motorček večji tok saj 9V baterija ni mišljena za večje obremenitve.
borisk ::
res je, to so DC motorji, problemje samo v napajanju, priklopi ga na avtomobilski akumulator, pa potem povej če se vrti.
uporablja se pa servo sistem, v kombinaciji z enkoderskim trakom. Moj Encad uporablja koračnik za pogon papirja in dc z enkoderskim trakom za premik glave.
uporablja se pa servo sistem, v kombinaciji z enkoderskim trakom. Moj Encad uporablja koračnik za pogon papirja in dc z enkoderskim trakom za premik glave.
se vrti ja:) hvala borisk & kondenzator za nasvet;)
Sicer ni bil akumulator, ampak drugi AC-DC pretvornik (od skenerja če se prav spomnim) :)
Sicer ni bil akumulator, ampak drugi AC-DC pretvornik (od skenerja če se prav spomnim) :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 9V na 12VOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2583 (1069) | dreta |
» | RPi-motorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2853 (2395) | Yacked2 |
» | Tezava s tranzistorjemOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1880 (1572) | Pyr0Beast |
» | elektromotorčekOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3653 (3527) | Pyr0Beast |
» | sprememba smeri vrtenja na elektro motorju?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2076 (1816) | Sadida |