» »

Elektromotorčka iz tiskalnika - kako krmiliti

Elektromotorčka iz tiskalnika - kako krmiliti

mirch ::

Pred kratkim sem razmontiral mali industrijski injekt tiskalnik. V njem sem našel dva elektromotorja - tavečji poganja tiskalniško glavo sem ter tja, tamanjši pa žal ne vem več. Žal oba motorčka sta z kitajske, tako da nekih datasheetov lih nisem našel. Zanima pa me kako bi motorčka krmilili, z kakšno napetostjo ter z kakšnim signalom?

Na 5 voltni enosmerni napetosti se motorčka počasi vrtita, na 9 voltni pa sta samo povzročala močne vibracije. Torej kako motorčka krmilit? Spodaj prilagam tudi slike. Hvala za pomoč!

Slike:

...

...

...

...

...

...

...

• zavaroval slike: bluefish ()

Highlag ::

Običajno so ti motorji koračni. Koliko žic pa imajo za priklopit?
Never trust a computer you can't throw out a window

saj zato, ko imata samo 2 žici za priklopit. Upam da nisem kaj spregledal. Ko je na enem motorčku priklop s 3mi pini in sredinski ni vezan nikamor.

Bom še bolje pogledat in pretestiral, ampak kolikor sem gledal sta samo 2 pina aktivna

Ampak poznamo tudi bipolarne koračne motorje, ali pač? Ko se krmili le z dvema žičkama

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mirch ()

Highlag ::

Ne vem, če ni 3 žica samo kakšen izhod, ki generira pulze s katerimi štopa pozicijo.
Never trust a computer you can't throw out a window

Krmilje za koračne motorje.

evo vse že našu :)

zdaj pa še bi potreboval krmilje za tak motor?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mirch ()

kondezator ::

Ma kašen koračni motorček :D, to je navadni enosmerni motorček.
Na 9V bateriji ti pa motorček ne zalaufa, ker potegne motorček večji tok saj 9V baterija ni mišljena za večje obremenitve.

borisk ::

res je, to so DC motorji, problemje samo v napajanju, priklopi ga na avtomobilski akumulator, pa potem povej če se vrti.
uporablja se pa servo sistem, v kombinaciji z enkoderskim trakom. Moj Encad uporablja koračnik za pogon papirja in dc z enkoderskim trakom za premik glave.

se vrti ja:) hvala borisk & kondenzator za nasvet;)

Sicer ni bil akumulator, ampak drugi AC-DC pretvornik (od skenerja če se prav spomnim) :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

9V na 12V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
282583 (1069) dreta
»

RPi-motor

182853 (2395) Yacked2
»

Tezava s tranzistorjem

221880 (1572) Pyr0Beast
»

elektromotorček

73653 (3527) Pyr0Beast
»

sprememba smeri vrtenja na elektro motorju?

122076 (1816) Sadida

Več podobnih tem