» »

Nevtrini verjetno spreminjajo okus

Nevtrini verjetno spreminjajo okus

PhysOrg.com - Znanstveniki v laboratoriju Fermilab v Illinoisu so objavili rezultate svojega eksperimenta, ki dopolnjujejo pred dvema tednoma obelodanjene izsledke japonskega eksperimenta T2K o oscilacijah nevtrinov. Vsi preizkusi so namenjeni iskanju odgovora na vprašanje, ali nevtrini lahko menjajo okus in kako pogosto se to zgodi. CERN in OPERA sta lani zaznala prvi primer oscilacije umetno produciranega nevtrina v zgodovini, a je šlo za izoliran dogodek. Nadaljnji eksperimenti poizkušajo osvetliti spreminjanje okusa nevtrinov med elektronskim, muonskim in tauonskim.

V eksperimentu MINOS (Main Injector Neutrino Oscillation Search) so zaznali 62 nevtrinskih dogodkov. Iz Fermilaba v Illinoisu so poslali curek nevtrinov v 735 kilometrov oddaljeni Soudan Underground Laboratory v Minnesoti. Pot je trajala štiri stotinke sekunde, kar je dovolj, da nevtrini lahko spremenijo okus. Če se to ne bi zgodilo, bi zaznali 49 nevtrinskih dogodkov, če pa bi bila pogostnost menjanja okusa tako visoka, kot so jo izmerili Japonci, bi jih odkrili 71.

Merili so količino, ki se imenuje sin213 in je povezana s premeno muonskih nevtrinov v elektronske. Če bi bila njena vrednost 0, potem nevtrini ne bi spreminjali okusa, medtem ko povečanje vrednosti pomeni, da so oscilacije pogostejše. Japonci so izmerili vrednost 0,03-0,28 z najverjetnejšo vrednostjo 0,11, medtem ko je Fermilab izmeril 0,00-0,12 z najverjetnejšo vrednostjo 0,04. Vrednost je neničelna z 89-odstotno verjetnostjo.

Eksperiment MINOS se bo nadaljeval do februarja 2012, medtem ko je T2K od marčevskega cunamija zaradi poškodb na viru nevtrinov ustavljen.

14 komentarjev

Rippy ::

Zanimivo ampak nimam pojma, kaj to pomeni :). A je možna tudi malo bolj osnovna razlaga?

jype ::

To pomeni, da nevtrini, ki se običajno sprostijo ob jedrskih reakcijah, morda niso enakega tipa (okusa) ob nastanku in takrat, ko jih lahko zaznamo z detektorji na Zemlji.

Za astronome je to zoprno, na primer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Jeronimo ::

Kar bi pomenilo, da astronomi sklepajo napačne zaključke, ker nevtrini menjavajo stanje? Katere zaključke astronomi sklepajo na podlagi nevtrinov?
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Thomas ::

Hehe ... ne vem če je kakšna posebna kriza zaradi tega. To je znano že vsaj 15 let.

No, vsaj toliko je stara tudi kriza v astrofiziki. Tako da nič pretresljivo novega. 0. To vemo že dolgo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Nevtrinska kriza se je pričela preko 20 let nazaj, ko so ugotovili, da prihaja premalo nevtrinov s Sonca. Samo tretjino. Ta problem so reševali tudi tako, da so predpostavljali da je pojenjala fuzija v Soncu in da bomo zmrznili. "Ne morš verjamit", kakšne izlegajo nekateri Science sektorji. Sej ljudje to potem pozabijo, ampak ne vsi.

No, potem so pa ene 10 let nazaj razložili primankljaj Sončevih nevtrinov z njihovim spreminjanjem. Čisto mogoče, da ja. Samo tudi da ne, če mene vprašaš. Kar me pa ne. Kar pa ne pomeni, da ne smem tega napisat na tale forum, ki je ravno pri roki.

To je bil uvod, prelogomena tele novice.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SavoKovac ::

'T je podobn k če bi imel superstrunsko povezavo med dvema tipoma delcev in bi pršlo do interakcije in do novega dogodkovnega okusa pr detektorju.

Thomas ::

www.damtp.cam.ac.uk/user/tong/teaching....

Takele zadeve ima najbrž galemir v mislih. Uni jih imajo tud.

Eh, mogoče. Samo, da se nekdo z nečem fascinira, da drugi potem to fascinacijo aplicirajo - ni nujno dovolj.

Solitoni in related sodrga, zdej ste prvič (?) slišali zanje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SavoKovac ::

To ni fascinacija. Gre za logično analogijo, prenos konceptov in razmerij iz mehanike v teorijo superstrun. Me zanima, kako 'b laufal superstrune brez koncepta praga in sile.

Thomas ::

Superstrun jaz ne bi laufal. To je problem tistih, ki jih. Ki mislijo, da jih morajo.

Jaz samo seznanjam občinstvo s faktom, da niso odkrili prav veliko novega, teli heroji iz novice. Rahlo pogreta stara župa.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SavoKovac ::

Ni stara, meso je žilavo in se že dolgo kuha. Kaj boljšga pa do naslednje nedelje ne bo na mizi.

technolog ::

Ko sem prebral naslov, sem mislil, da bodo naredili nevtrinske začimbe za žar. :D

Matev ::

a to je namesto vegete

jype ::

Thomas> niso odkrili prav veliko novega, teli heroji iz novice.

Nevtrine so proizvedli sami, zato so vedeli, kakšnega okusa so bili ob nastanku - potem so pa malce pozneje iste nevtrine izmerili kot nevtrine drugega okusa.

Ni nič novega, je pa neizpodbiten dokaz (no, ko bo še malo več teh eksperimentov steklo), da nevtrini dejansko zamenjajo okus in da astronomi niso tako nori, kot se je morda komu zdelo, ko so ugibali, kam pobegnejo nevtrini s sonca, da jih na zemlji ne zaznamo.

Thomas ::

Nevtrine so proizvedli sami


V jedrskih elektrarnah se delajo že desetletja. Jih tudi merijo, ampak spremembe okusa niso uspeli zaznat še. Enkrat prej so nekej govorili da so iz CERN LHC poslali en nevtrino v Južno Italijo in da je bil drugega okusa.

To ni prispevalo k temu, da bi bili videti manj nori.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj pa, če so nevtrini vendarle hitrejši od svetlobe?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
109429 (7978) one too many
»

Nevtrini spreminjajo okus

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
246213 (4210) echo
»

Odkrita četrta vrsta nevtrinov?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
256022 (4829) joze28
»

Preliminarni izsledki: masa antidelcev različna od mase istovrstnih delcev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4116851 (14303) innerspace
»

CERN/OPERA: nevtrini imajo maso

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2210409 (8833) Thomas

Več podobnih tem