» »

Problem

Problem

««
12 / 18
»»

Thomas ::

Za svojo barvo ne ve nihče

Potem ne sme izstopiti. Če ne ve za svojo barvo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Ne delaj se neumnega. Za svojo barvo nihče ne ve takoj na začetku. Njo pogruntajo, ko vidijo, kdaj gredo pripadniki drugih barv z otoka. Če je ena od tistih, za katere vsi vedo, da si prisotne na otoku.

Vedno veš, da drugi dopuščajo možnost, da je vseh barv dve več, kot jih ti vidiš. Če vidiš samo eno, potem drugi poleg te, ki jo vidiš ti, vidijo še tvojo, če je drugačna, in ker svoje ne poznajo, je ta mogoče tretja. Če ti vidiš dve barvi, torej morda drugi vidijo tri (še tvojo) in dopuščajo možnost četrte (svoje). Nato s sklepanjem ugotoviš, za katere barve lahko vsi vedo (na osnovi tega, koliko je vseh ljudi na otoku in koliko kakšnih barv ti vidiš in koliko katerih jih lahko vidijo drugi).

V primeru iz naloge ugotoviš, da vsi vidijo največ tri barve - modro, rjavo in tvojo neznano, če si drugačne barve, zraven pa vsak dopušča še obstoj četrte, prav tako neznane barve, svoje. Ker je vseh ljudi na otoku 200, je jasno, da morajo modro in rjavo videti vsi, torej ni treba, da guru pove eno od teh dveh. Z otoka se rešijo modri in rjavi, če je kakšen drugačne barve, pa ostane na otoku.

O.

Vsi vidijo 2 ali 3 modre. Kdaj modri odidejo?

Lonsarg ::

Vedno znova me preseneča, na koliko načinov se da pokazati da Okapijevo razmišljanje ni pravo, tale zadnji Thomasov je eden lepših.

Hvala lepa, Azgard.

No, Okapi?

Vsi vidijo 2 ali 3 modre. Kdaj modri odidejo?
Kako lahko vsi vidijo 2 ali 3 modre? Koliko je potem vseh, in kakšne barve so, da lahko to vidijo?

O.

Modrooki vidijo 2 modrooka, ostali 3 modrooke. Kdaj modrooki odidejo?

Se pravi so trije modri in koliko rjavih? Za sklepanje o tem, katero barvo vsi vidijo, je pomembno, koliko je vseh na otoku.

O.

87 rjavih, vidijo vsi modrooki.

Kdaj modrooki odidejo?

Tretji dan.

O.

Se pravi, če vidiš dva modra, odidi tretji dan?

Samo če dva modra nista že šla drugi dan.

O.

Jasno. Če pa vidiš enega modrega, odidi drugi dan, če ni on odšel že prvi dan?

Ne, ker če vidiš samo enega, potem je mogoče on edini in zato ne ve za obstoj modre barve.

O.

Če vidiš enega modrookega, potem sploh ne greš?

Če vidiš še 87 rjavih, čakaš, da vidiš, kdaj gredo oni, če si mogoče rjav. Sicer pa brez guruja, ki bi rekel, da vidi enega modrega, obtičiš na otoku.

O.

Dva modroka torej obtičita?

Ja.

O.

Malajlo ::

Okapi je izjavil:

Ne, ker če vidiš samo enega, potem je mogoče on edini in zato ne ve za obstoj modre barve.

O.

Pa si prišel do guruja...

Pa si prišel do guruja...
Saj že od vsega začetka govorim, da če je modrih premalo, da bi bil lahko za vse prepričan, da vedo za obstoj modre barve, potem potrebuješ guruja. Če pa lahko vsi brez guruja vedo za obstoj modre barve, guru ni potreben, ker ne pove nič novega.

O.

Okapi:

Samo če dva modra nista že šla drugi dan.

Okapi:

Ja. [obtičita]

Kaj zdej? Gresta drugi dan ali obtičita, če sta dva modra. Opredeli se.

Kaj pa če modri vidijo tri modre, ostali pa štiri?

O.

Odgovori na vprašanje, prosim. Dva modra obtičita ali ne?

(Če N modrih obtiči, potem N+1 modri ne more sklepati ničesar.)

Recimo da je premalo, če modri vidijo dva modra, ostali pa tri modre, za sklep, da vsi vedo za modro barvo. A enako velja za modre, ki vidijo tri modre, ostali pa štiri modre?

O.

Seveda velja enako. Če vidiš tri modre, veš da če so trije, so obtičali. For ever. Ne moreš iti z njimi naslednji večer, ker ne gredo nikamor.

Zdaj razumeš?

HellFire ::

Evo, po mojem rešitev naloge, najprej pa data & rule collection (in to točno tako, kot je v nalogi, ne nekaj šišmiš, vsak po svoje, kakor v temi, ker mislim, da je tu problem):

Rules of the system:

1.) All islanders all perfect logicians -- if a conclusion can be logically deduced, they will do it instantly.
2.) No one knows the color of her eyes. (Tudi guru ne ve, da ima sam zelene oči. Vedo pa vsi za koncept barv in jih znajo ločevati in tudi našteti -- tu je lahko edini catch naloge, ker tega explicitno nikjer ne piše. Je pa v nadalje v rešitvi stavek: "Suppose I don't have blue eyes. Jane does, I can see that." Zato recimo, da je mišljeno, da znajo pojmovati barve.)
3.) ...and she (kdorkoli) could have red eyes. (se pravi, da je barva oči lahko katerakoli)
4.) Every night at midnight, a ferry stops at the island. (poudarek na ferry in ne neka lupina za eno osebo -- se pravi pelje lahko vse naenkrat)
5.) Any islanders who have figured out the color of their own eyes then leave the island, and the rest stay. (kar seveda pomeni, da lahko poiskusijo
6.) Everyone can see everyone else at all times and keeps a count of the number of people they see with each eye color (excluding themselves)
7.) They cannot otherwise communicate. (se pravi ama zero, shut)
8.) Everyone on the island knows all the rules in this paragraph. (se pravi vsa zgornja dejstva in pravila)

Data:

On this island there are 100 blue-eyed people, 100 brown-eyed people, and the Guru (she happens to have green eyes). (in je takisto logik)

Se pravi:

1.) Vidim dominantno grupo 100-ih ljudi. Ker se odločam deduktivno, se avtomatsko prištevam k njim -- in se v tem primeru obvezno motim.
2.) 99 ljudi ima iste oči kot jaz (ampak tega jaz ne vem).
3.) Z mano je še en 1 extra colored alien. Verjetnost, da imam isto barvo oči kot on, je zelo majhna, jaz pa sem logik in ne gambler -- torej nikakor ne bom sklepal, da imam isto barvo kot on.

Potek dogodkov:

2. dan (1.trajektov pristanek) ne gre čisto nobeden, ker se čisto vsakdo moti o svoji barvi oči (tudi guru).
3. dan (2. trajektov pristanek) gredo čisto vsi, in guru jim nekam žalostno maha v slovo

Ker ima lahko po njegovem katerokoli barvo oči, gre guru z otoka, kadar jo ugane. Ker nima nobenega indica, kakšno barvo ima, je točen čas odhoda popolnoma neizračunljiv (kar zahteva naloga). Rečemo lahko le, da je spekter barv omejen (še bolj barva pigmenta v očeh, ampak to nas ne zanima, ker menda ima lahko katerokoli barvo oči) in bo guru eventuelno le odplul, ne bo ostal na otoku.

Posledica dejstev:

The Guru is allowed to speak once (let's say at noon), on one day in all their endless years on the island. Standing before the islanders, she says the following:

"I can see someone who has blue eyes."

The Guru is not making eye contact with anyone in particular; she's simply saying "I count at least one blue-eyed person on this island who isn't me.

Nima v zastavljeni nalogi prav nobene veljave zato:

1.) Ker ne vemo prav nič, kdaj se bo ljubežu prdnilo spregovoriti. To še posebej ni važno:
2.) Če vsi razločujemo barve in znamo šteti, ni pajo povedal ama prav ničesar novega.

Seveda je vse drugače, če dejansko ne vedo, kaj barve so. Takrat lahko z gotovostjo trdimo le, da se po gurujevem oznanilu z drugim odhodom trajekta z otoka spokajo vsi z modrimi očmi.

Pomoje je ob naštetih pravilih rešitev taka.

En modri je brez guruja, ki bi rekel "modro!" - nasedel za večno na tistem otoku.

Zato sta nasedla tudi dva modra. Ker drugi ne more sklepati, da bi prvi odšel, če bi bil edini.

Zato so nasedli tudi trije.

Če jih je nasedlih N, potem jih je nasedlih tudi N+1.

P.S.

Pobriš si post HellFire in ne utrujaj več! Plizzzz.

Če pa vidiš enega modrega, odidi drugi dan, če ni on odšel že prvi dan?
Se mi zdi, da sem odkril napako v tvojem razmišljanju. Rekel si, da so trije modri. Če so trije modri, ne more nikakor nihče videti enega samega. Zato je vprašanje, kaj bi, če bi, nesmiselno, oziroma zavajajoče.

O.

Aldo ::

Ah, sem že mislil, da je konec :). Sej trije so izpeljani iz dveh, tako da je vseeno.

Odkril si napako v mojem razmišljanju? Sem mislil, da si (naposled!) odkril napako v tvojem razmišljanju.

Si jo? A se bo še še bodel z rogatim?

Sej trije so izpeljani iz dveh, tako da je vseeno.
Ni vseeno. Iz ena na več hipotetično izpeljuješ, da pogruntaš algoritem, ko algoritem dejansko izvajaš, ga pa ne izpeljuješ več iz dejanskega stanja nazaj proti ena, ampak ga izvedeš na konkretnih številkah.

O.

@Aldo

A si bil za trenutek že optimist? Jaz sem bil tudi.

@Okapi

Torej, brez guruja dva modrooka obtičita, trije pa ne?

Tako nekako, ja.

O.

Ja sem bil ja. Ampak vseeno vsaj napredujemo. Če mu "uspe" rešiti za tri modrooke brez guruja smo končali.

Tako nekako, ja.

Nekako? Morda brez guruja obtičijo trije, štirja pa ne?

Lahko preciziraš?

Prej sem že izpeljal za štiri, od tega tri modre.
http://slo-tech.com/forum/t472464/p3162...

O.

Direkt povej. Je res da obtičijo trije, štirje pa ne?

Al kje je tista meja?

Po tej izpeljavi gredo trije modri domov, četrti (zelen) ostane na otoku.

O.

Okapi je izjavil:

Prej sem že izpeljal za štiri, od tega tri modre.
http://slo-tech.com/forum/t472464/p3162...

O.

Napisal si "algoritem se sproži". Razloži, kako steče indukcija.

Okay, okay. Trije modri gredo domov, samo dva bi pa obtičala?

Sej v tem je problem. Ker on bi za dva uporabil guruja, naprej pa bi ga odstranil.

Malajlo ::

Pa me matra Okapijevo razmisljanje... Z algoritmom gre nekaj casa, posplosevanje vnaprej pa mogoce pade.
en moder obtici. Prav tako dva. Pa trije tudi . ampak pri stirih modrih in enem rjavem pa nisem preprican, ce tudi guru pomaga...

ampak pri stirih modrih in enem rjavem pa nisem preprican, ce tudi guru pomaga...

Pomaga. Trust me.

Trije modri gredo domov, samo dva bi pa obtičala?
Recimo, ja.

O.

_Dormage_ ::

Nemorem verjet, da ste še vedno na tem !! :))
Okapi žal nimaš res :)

In kako rešiš ti za tri brez indukcije?

Brez kakšne indukcije?

O.

Iz N=1 na N=3.

Če dva obtičita, potem če ju gledaš, ne moreš reči, da onadva bi odšla po dveh dneh, razen če nisi ti modrook. Ne bi odšla, obtičala sta!

Ne moreš se sklicevati na dejstvo "nista odšla", če itak ne odideta. Ti to da ostajata ne more nič povedati o tvoji barvi.

A res ne (spre)vidiš?

HeMan ::

Pustite Okapiju in Thomasu dialog in se ne vmešavajte, kajti miselni tok je dober in se mi zdi koristen za vse.
««
12 / 18
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop vtičnice ??

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4816538 (5757) starfotr
»

Me je električar nategnil?

Oddelek: Loža
4412110 (10633) johnnyyy
»

Najlepša barvna kombinacija? (strani: 1 2 )

579262 (7825) miraldi
»

Iščem eno prav posebno dekle

203063 (1621) borchi
»

Koga gleda-uganka (strani: 1 2 )

5538692 (37847) darh

Več podobnih tem