» »

Problem

Problem

««
11 / 18
»»

HeMan ::

Brane2 je izjavil:

Pri N=2 podatka o barvi ni treba več črpat iz gurujevih ust. Imaš ga že s tem, ko vidiš vsaj enega član te skupine iz njegovega neodhoda na dan "D" pa sklepaš da sta v isti skupini.

Pa poglejmo če je to res. Pri logiki velja, da če imaš n možnosti in si izločil n-1 je torej zadnja pravilna. Pri logiki se ne ukvarja s tem ali kdo laže.

Torej imaš 2 modrooka na otoku. Postavimo se v kožo enega in poglejmo kaj on ve in kaj ne ve. Imamo dve možnosti, ali si modrooki ali pa nisi. Poglejmo kaj se zgodi če si:
- drugi modrooki vidi tebe modrookega in torej ne gre domov prvi dan in iz tega sklepaš da si tudi ti modrooki

Če nisi modrooki:
- drugi modrooki vidi enega z X barvo. Ne ve pa katere barve oči ima sam (pogoj iz naloge). Torej ne gre domov prvo noč, saj pojma nima kake barve oči ima.

Sklep:
- v obeh primerih, če ti si modrooki ali če nisi, bo drugi dan tvoj kolega modrooki ostal na otoku

Torej kako lahko z logiko prideš do sklepa, da si ti modrooki?

Brane2 ::

Okapi je izjavil:

Trik je v tem, da morajo vsi vedeti, da skupina obstaja. Če sta samo dva iste barve, vsak od njiju vidi enega samega in ne more vedeti, da ta drugi ve za skupino, niti sam ne more vedeti, ker ne pozna svoje barve.O.

Ni res. Za dva pirmerka tole že dela.

Pogoj je, da se skupine razlikujejo po moči za vsaj 2, pa jih je lahko kolikor hočeš.

Lahko ej tudi osamljenih posamznikov poljubno mnogo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

technolog ::

Eh, po moje ne bomo skupaj prišli :) Ne vem kok se ma še smisla debatirat tukaj.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

HeMan je izjavil:

Brane2 je izjavil:

Pri N=2 podatka o barvi ni treba več črpat iz gurujevih ust. Imaš ga že s tem, ko vidiš vsaj enega član te skupine iz njegovega neodhoda na dan "D" pa sklepaš da sta v isti skupini.

Pa poglejmo če je to res. Pri logiki velja, da če imaš n možnosti in si izločil n-1 je torej zadnja pravilna. Pri logiki se ne ukvarja s tem ali kdo laže.

Torej imaš 2 modrooka na otoku. Postavimo se v kožo enega in poglejmo kaj on ve in kaj ne ve. Imamo dve možnosti, ali si modrooki ali pa nisi. Poglejmo kaj se zgodi če si:
- drugi modrooki vidi tebe modrookega in torej ne gre domov prvi dan in iz tega sklepaš da si tudi ti modrooki

Če nisi modrooki:
- drugi modrooki vidi enega z X barvo. Ne ve pa katere barve oči ima sam (pogoj iz naloge). Torej ne gre domov prvo noč, saj pojma nima kake barve oči ima.

Sklep:
- v obeh primerih, če ti si modrooki ali če nisi, bo drugi dan tvoj kolega modrooki ostal na otoku

Torej kako lahko z logiko prideš do sklepa, da si ti modrooki?

Se bom samo na tebe osredotočil, ker je zmeda tukaj.
Če si moder: Ker prvo noč ne gre modri damov, ti veš, da si tudi ti moder, on razmišlja enako, torej oba gresta domov drugo noč.

Če nisi moder: Vidiš dva modra in ko drugi dan gresta oba domov veš, da ti nisi moder. Še vedno pa ne veš kakšen si in si na začetku.

Pri dveh modrookih ni zadovoljen pogoj razlike za 2.

Se pravi skupina je lahko 1 ali 1+N pri N>=2.

To govorim brez guruja. Če pride guru in reče "vidim modrega", potem še tega ni treba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

Okapi ::

Več skupin je okoli tebe, enakih po številu. Kako veš, kateri pripadaš?
Če ti vidiš enako število (5 modrih in 5 rjavih), in si moder, ostali rjavi vidijo 4 rjave in 6 modrih in ti veš, katere barve si, glede na to, kateri dan gredo oziroma ne gredo dol eni in drugi. Če sta pa skupini enako veliki, ti ne vidiš enakega števila in zopet veš, katere barve si.

Če nisi moder: Vidiš dva modra in ko drugi dan gresta oba domov veš, da ti nisi moder. Še vedno pa ne veš kakšen si in si na začetku.
Saj nihče ne trdi, da lahko v vsakem primeru vsi izvedo za svojo barvo.

O.

Thomas ::

Brane prihaja k sebi, ni pa še prišel. Okapi je far out še naprej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ima natanko prav.

Ni treba sedaj zahrbtno "drobit sovražnikov" in razglabljat o virusih v temi z logičnim probelmom.

V temi, ki si jo TI odprl.

Blo bi fajn, da če imaš kaj reči, prispevaš on-topic.

O bakterijah in virusih lahko raglabljamo drugje.

Zgodovina sprememb…

Samo to mi je še zanimivo. Kar se teme tiče vse pove link, ki ga je technolog ponovno citiral par postov više.

Metatema je edina še interesantna. Kako ne razumete pravzaprav ne pretežavne reči.

Fajn. Odpri temo za to.

Kar se citatov tiče, so sami zase neproduktivni.

Jaz ti lahko 17M ponovim nek link, pa s tem ne dosežem nič.

Konstruktven pristop je v razgradnji neznanja, analizi temnih kotov in tem kako bi jih osvetlil.

Tale tvoj "hollier than thou" pristop rahlo najeda.

Saj, če imaš rad občutek, da si mentalno kot maček, ki visoko v krošnji nadzira vse pod njim, fajn.

Le iz te naloge je vsaj meni videti, da kdajpakdaj tudi zgrešiš vejo...

No Brane2 in Okapi, verzija brez in z gurujem za 4 modre(to keep it simple), ko trdita da se da v obeh primerih.

Z gurujem:
-Vsak vidi 3 modre in se poglobi v razmišljanje, kako bi reagirali te trije, če bi bili le ti trije.
---v primeru da bi bili trije, bi vsak videl dva in bi se poglobil v to kako bi reagirala ta dva
-----v primeru da bi bila dva, vsak vidi samo enega in se poglobi v to kako bi reagiral en sam
-------v primeru da je en sam ne bi videl nobenega in bi prvo noč odšel, ker ve, da en mora biti

Z neodhodom prve noči se sproži kaskadni efekt, da na konuc v četrti noči vsi štirje oddidejo

Brez guruja:
-Vsak vidi 3 modre in se poglobi v razmišljanje, kako bi reagirali te trije, če bi bili le ti trije.
---v primeru da bi bili trije, bi vsak videl dva in bi se poglobil v to kako bi reagirala ta dva
-----v primeru da bi bila dva, vsak vidi samo enega in se poglobi v to kako bi reagiral en sam
-------v primeru, da je en sam, ta ne more narediti nič, ker nima pojma o svoji barvi

Z neohdohom prve noči se ne sproži NIČ, ker v vsakem primeru ne bi en sam moder odšel, četudi bi bil moder.

Evo, poglobi se Brane2, okapi me niti ne zanima.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

nevone ::

Nisi na začetku. Samo eliminiral si eno potencialno barvo svojih oči. Nadaljuješ z naslednjo, ki jo vidiš.

Zakaj takšen algoritem ni možen? Katero informacijo smo nepooblaščeno vnesli v sistem?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Metatema je edina še interesantna. Kako ne razumete pravzaprav ne pretežavne reči.
Tole je edino, v čemer se strinjava:)

To priznavaš, da guru ne pove nobene nove informacija in se potem poskušaš iz paradoksa izvleči tako, da izumiš "seed" ali "štartni strel za razmišljanje", ne znaš pa razložiti, kaj otočanom preprečuje, da bi še pred gurujem začeli razmišljati na tak način.

Jaz in Brane2 praviva, da paradoksa v resnici sploh ni, ker guru sploh ni potreben in je torej čisto vseeno, ali kaj reče ali ne.

O.

Brane2 te bo "izdal". Kmalu.

Lonsarg je izjavil:

No Brane2 in Okapi, verzija brez in z gurujem za 4 modre(to keep it simple), ko trdita da se da v obeh primerih.

Brez guruja:
-------v primeru, da je en sam, ta ne more narediti nič, ker nima pojma o svoji barvi
Evo, poglobi se Brane2, okapi me niti ne zanima.

Ne.
Brez guruja vsak plavi vidi še tri plave in si reče:

-glej, trije plavi:pa to je skupina, jebote

- ali ji pripadam ?
- če ji pripadam, potem svojih plavih oči ne vidim in vsi znotraj te skupine vidijo 3 plave
- če ji NE pripadam, potem edino jaz vidim vse tri plave, vsi ostali plavi bodo videli le dva.

Kateri skupini pripadam, ob danih pogojih lahko določim tako, da izstopim na tisti dan, kolikor plavih vidim - ČE na prejšnji dan ne izstopi nihče.

Če sem plav, vidim 3 plave - tako kot vsi drugi plavi - in bomo vsi skupaj izstopili na dan 3.

Če NISEM plav, vidim prav tako 3 plave, AMPAK drugi vidijo samo 2 in bodo tako izstopili na dan 2.
Tretji dan bom zaznal njihov izstop in tako dojel, da nisem član te grupe.
Pravzaprav mi bo to jasno že prejšnji dan, če mi je dovoljeno videti njihov izstop...

Zgodovina sprememb…

Z neohdohom prve noči se ne sproži NIČ, ker v vsakem primeru ne bi en sam moder odšel, četudi bi bil moder.
Že spet si kar zanemaril hipotetičnega guruja, oziroma sklepanje otočanov o tem, za katero barvo sigurno vsi prisotni vedo, da obstaja na otoku.

O.

Če sem plav, vidim 3 plave - tako kot vsi drugi plavi - in bomo vsi skupaj izstopili na dan 3.

Ti boš. Oni pa ne.

Thomas je izjavil:

Ti boš. Oni pa ne.

GENAU. ZAto bodo izstopili dan pred menoj. S tem mi bodo dali vedeti, da nisem znotraj te skupine, saj vidim en par plavih oči več.

Dan pred tabo bodo izstopili vsi plavi?

Ah, niti enotna nista v svoji napaki, vsak ga drugje useka.

Okapi:Za tega hipotetičnega guruja morajo vediti v vsaki posamezni instanci, VSAKI SAMI ZASE, ker so vsaka same zase in nepovezane, to je logično vsem razen tebi.

Brane:

Brane2 je izjavil:

Thomas je izjavil:

Ti boš. Oni pa ne.

GENAU. ZAto bodo izstopili dan pred menoj. S tem mi bodo dali vedeti, da nisem znotraj te skupine, saj vidim en par plavih oči več.

Nisi razumel Thomasa, ostali sploh ne bodo odšli, ever. Ker se ne bojo izmislili iste igrice z skupinami, ki si se jo ti, zakaj bi se jo izmislili, če noben logični skelp ne vodi v to oni so pa popolni logiki?

Ne. Zajeb v zadnjem postu. Se popravljam. Sem prehitro bral.

Ponovitev:

Ti boš. Oni pa ne.

Zakaj ne ? Vsi vidimo 3 plave in v tem primeru vsi izstopimo na dan tri, ker pred nami nihče ne izstopi na dan 2...

Zgodovina sprememb…

Na dan tri izstopijo vsi plavi?

Zakaj?

Brana2, če bi bil jaz en od otočanov ne bi izstopil na dan tri, Thomas tudi ne bi, kje sma naredila napako? Odločala sva se recimo, da tako kot sem napisal par postov višje za brez verzijo.

Ti boš. Oni pa ne.
Štirje so na otoku, 3 modri in 1 zelen. Poglejmo, kaj vidijo in vedo drug o drugem.
A (zelen): vidi B, C in D, vse tri modre. Zanje ve, da B, C in D vsi vidijo modro barvo in mogoče še eno neznano (njegovo)
B (moder): vidi zelenega A in modra C in D. Zanje ve, da A vidi dva modra in mogoče še eno neznano barvo (njegovo), C vidi modrega D, zelenega A in neznanega B. D vidi modrega C, zelenega A in neznanega B.
C (moder): vidi zelenega A, modra B in D. Zanje ve, da A vidi modra B in D, B vidi modrega D in D vidi modrega B.
D (moder): vidi zelenega A, modra B in C. Zanje ve, da A vidi modra B in C, B vidi modrega D, D vidi modrega B.

Vsi štirje torej vedo, da vsi vidijo vsaj enega modrega, nekateri (ampak ne vsi) pa še zelenega in mogoče še enega tretje, neznane barve.

Algoritem se sproži, kot bi guru rekel, da vidi enega modrega.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Na dan tri izstopijo štirje plavi.

Zakaj?

Zato ker je vsak videl 3 plave in izstopil na ta dan. Nihče jih ni videl manj.

Na dan tri izstopijo štirje plavi.

Lahko izstopijo na dan tri tudi štirje rjavi?

Eh, spet sem prehitro bral.

Postopek dela za grupe, kjer se N razlikuje za več ko 2

Zgodovina sprememb…

Izstopil si torej na tretji dan. Kako veš, kakšne barve oči imaš - rjave ali modre?

Brane2 je izjavil:

- ali ji pripadam ?
- če ji pripadam, potem svojih plavih oči ne vidim in vsi znotraj te skupine vidijo 3 plave
- če ji NE pripadam, potem edino jaz vidim vse tri plave, vsi ostali plavi bodo videli le dva.

Kateri skupini pripadam, ob danih pogojih lahko določim tako, da izstopim na tisti dan, kolikor plavih vidim - ČE na prejšnji dan ne izstopi nihče.

Na podlagi česa si SKLEPAL na to, kar sem počrnil? Nimaš odgovora ane?

Edit: Thomas, Dobra:D Do fajn paradoksa si ga pripeljal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Brane2 je izjavil:

- ali ji pripadam ?

Na podlagi česa si SKLEPAL na to, kar sem počrnil? Nimaš odgovora ane?

Edit: Thomas, Dobra:D Do fajn paradoksa si ga pripeljal.

Seveda ga imam. Odgovor je simpl. Če vidiš pred seboj 3 plavookce, veš da obstaja skupina. Če ji sam pripadaš, to je drugo vprašanje ( torej ali so samo 3je ali si pa ti 4-ti). To določiš s prierjanjem Nja skozi štetje dnevov.

Thomas je izjavil:

Izstopil si torej na tretji dan. Kako veš, kakšne barve oči imaš - rjave ali modre?

V podanem primeru 4 modrih imaš lahko samo modre oči.

Zgodovina sprememb…

Po tvoje Brane2, lahko iztopijo 3. dan štirje modri in štirje rjavi.

Drži?

V podaanem primeru, kjer so na otoku 4 modri ?

Težko. V bistvu nemogoče.

V primeru, ko so 4 rjavi, 4 modri in 10 zelenih, po tvoje tretji dan spontano izstopijo 4 rjavi in štirje modri?

Drži?

Ne.

Kot je že tko ene 17x rečeno, grupe se po številčnosti morajo razlikovati za vsaj 2.

Kot je že tko ene 17x rečeno, grupe se po številčnosti morajo razlikovati za vsaj 2.

Tega pogoja v originalni nalogi ni. Rešimo NAJPREJ original, OK?

V primeru, ko so 4 rjavi, 4 modri in 10 zelenih, po tvoje tretji dan spontano izstopijo 4 rjavi in štirje modri?
No, po moji logiki bi 4 modri in 4 rjavi izstopili 4. dan, katere barve oči imajo, pa bi vedeli na osnovi tega, koliko modrih in rjavih vidijo. Tisti, ki vidi tri modre in 4 rjave, ve, da ima modre oči (ker modri niso šli dol 3. dan), tisti, ki vidi tri rjave in 4 modre, pa ve, da ima rjave oči (kar rjavi niso šli dol 3. dan).

O.

Original v splošnem ni rešljiv. Tisto je le privid.

Ki v nekem bolj splošnem primeru niti ne dela, ker so očitne tudi druge rešitve.

Ampak, če hočeš dajmo:

1. 100M + 100R.

2. Guru reče "Vidim enega modrega"

3. Kaj zdaj ?

Korak za korakom prosim. Ni treba vseh do 100, le nekaj začetnih, da bo postalo očitno kako dalje.

Kaj zdej Brane2, si spet spremenil stališče? Bi ga hotel precizirati?

Je guru potreben ali ni? Je sploh koristen ali ni?

Nisem spremenil stališča.

Hotel si osnovno nalogo. Ta vsebuje guruja. Zato sem ga dal tudi tu- če ga rabiš.

Z enakimi začetnimi pogoji.

Izpelji svojo verzijo, korak za korak, jaz ti bom pa dal pripombe.

Zgodovina sprememb…

Sej je izpeljana že v osnovnem linku. Počakaš toliko dni, kolikor oklicane barve vidiš. Če so odšli dan prej, je ti nimaš. Če niso, jo imaš in odideš.

Brez guruja ne gre.

Amen, že zdavnaj.

No, po moji logiki bi 4 modri in 4 rjavi izstopili 4. dan, katere barve oči imajo, pa bi vedeli na osnovi tega, koliko modrih in rjavih vidijo. Tisti, ki vidi tri modre in 4 rjave, ve, da ima modre oči (ker modri niso šli dol 3. dan), tisti, ki vidi tri rjave in 4 modre, pa ve, da ima rjave oči (kar rjavi niso šli dol 3. dan).

Če bi vsi izstopili 4. dan ne bi mogli biti prepričani o svoji barvi oči. Ker imaš na tisti dan lahko vsako od obeh, da zapustiš otok. Kako določiš, katero imaš?

o+ nevone

Na osnovi tega, koliko modrih in rjavih vidiš pri drugih. Če vidiš 3 modre, veš da imaš tudi ti modre oči. Če vidiš tri rjave, veš, da imaš tudi ti rjave. Če pa vidiš enako število modrih in rjavih, pomeni, da je enih več kot drugih, in ne bodo šli istočasno dol.

O.

Postavi se v vrsto Okapi. Brane2 te je že izdal, kaže. Ampak ga moramo najprej poučiti njega, s tabo pa bo, kar bo.

Thomas je izjavil:

Sej je izpeljana že v osnovnem linku. Počakaš toliko dni, kolikor oklicane barve vidiš. Če so odšli dan prej, je ti nimaš. Če niso, jo imaš in odideš.

Brez guruja ne gre.

Amen, že zdavnaj.

Moram priznat, da sem bil prepričan, da tole daješ kot nek prikriti benchmark ostale publike.

V smislu, da si že zdavnaj videl napako v izpeljavi in da sedaj misliš z nekim mentalnim aikidom vrtet tu množični pretep in ocenit, kako dobro se kdo obnese.

Seveda ves čas visoko na veji, za razred nad vsem, daleč prelen da bi se ti dalo folku na koncu razodeti pravo rešitev.

ZAto sem se tudi spustil v to- da slišim končni, pravi odgovor. In da vidim, kako visoko lahko skočim.

Sedaj vidim, da stvari vendarle niso čisto take. Ti to resno.

Jaz vedno resno. Karl iz linka v mojem prvem postu ima 100% prav.

Če pa vidiš enako število modrih in rjavih, pomeni, da je enih več kot drugih, in ne bodo šli istočasno dol.

Kako veš, da je enih več, če ne veš kakšne imaš sam?

o+ nevone

O.K. ČE bo kdo kaj spraševal ali hotel, čisto toliko za info- sam te teme ne spremljam več.

Vse je že rečeno, škoda časa.

Kako veš, da je enih več, če ne veš kakšne imaš sam?
Premalo natančen sem bil. Ne veš, dopuščaš tudi možnost, da je obojih enako, ti imaš pa tretjo, neznano barvo. To ugotoviš, če gredo oboji dol 4. dan, kar pomeni, da imaš ti tretjo barvo. Če gredo eni 4. dan dol, drugi pa ostanejo, pomeni, da čakajo tebe, ker imaš njihovo barvo.

O.

To ugotoviš, če gredo oboji dol 4. dan, kar pomeni, da imaš ti tretjo barvo.

In kako so oni vedeli svojo barvo od obeh ki sta se izkrcali?

Malo više sem opisal, kako s sklepanjem vsi ugotovijo, za obstoj katere barve (ali večih barv) vsi na otoku vedo, kar jim nadomesti gurujevo izjavo.

Za svojo barvo ne ve nihče, vedo pa, za katere barve vsi vedo, da obstajajo in zato ne potrebujejo guruja. Tiste barve, za katere ne morejo vsi vedeti, da obstajajo, pa ostanejo na otoku.

O.
««
11 / 18
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop vtičnice ??

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4816538 (5757) starfotr
»

Me je električar nategnil?

Oddelek: Loža
4412110 (10633) johnnyyy
»

Najlepša barvna kombinacija? (strani: 1 2 )

579261 (7824) miraldi
»

Iščem eno prav posebno dekle

203063 (1621) borchi
»

Koga gleda-uganka (strani: 1 2 )

5538692 (37847) darh

Več podobnih tem