» »

Kolesarstvo: predelava kolesa iz 3 na 7 prestav?

Kolesarstvo: predelava kolesa iz 3 na 7 prestav?

IceIceBaby ::

Vem, da je kar nekaj kolesarjev na tem forumu, upam, da bo kdo lahko pomagal.

Danes sem si kupil kolo, ki ima 3 prestave (Shimano Nexus 3 piše na menjalniku). Živim v kraju, kjer je precej klancev, zato bi mi kakšna prestava več prišla zelo prav.

Kaj vse je treba zamenjati? Na uradni strani od Shimano sem videl, da prodajajo tudi Nexus 7 in 8 "hube". Lahko zadevo samo naročim na netu in enostavno zamenjam ali gre za kakšen večji poseg?

BlaY0 ::

Ne, ne bo šlo tako enostavno. Kot si verjetno opazil je gear hub integriran v zadnji pesto in v vseh treh primerih gre za specifični pesto. Pesto za 3 prestave ima bistveno manjši obseg kot oni za 7 prestav, za 8 prestav je pa spet čisto drugačen. Druga stvar je šifter na balanci. Če imaš takega za 3 prestave, ga boš moral zamenjati z onim za 7 oziroma 8 prestav.

V bistvu bi bilo najlažje, če bi kar kompletno novo zadnje kolo nabavil z Nexus pestom samo to te bo prišlo garant čez € 100 + šifter še vsaj ene € 20.

Jaz bi šel na tvojem mestu do kakšnega kolesarskega servisa in vprašal če mi zamenja na 7 ali 8 ter vzame 3 v račun. Najprej seveda vprašaj, če imajo kaj od Nexusa na zalogi, ker večina jih ne bo imela saj je to v bistvu bolj kot ne eksotika.

LeQuack ::

Kolikor vem so Nexus prestave precej drage, ker so pač notranje in so del zadnjega pesta (Nexus 7 tam okoli 200€). Vsekakor bi moral menjati vsaj zadnje pesto, če ne kar celotni zadnji obroč (ni ravno enostavna menjava pesta). Poleg tega pa še prestavno ročico. Če ima kolo "roller brake", se pravi da zaviraš s pedalom, je potrebno tudi to menjati po vsej verjetnosti.

Moje mnenje je, da se ne splača, raje prodaš trenutno kolo (oziroma mogoče bi lahko celo zamenjal kolo v trgovini, če ga nisi že preveč zvozil in so v trgovini razumljivi) in kupiš takega, z več prestavami. Kolesa z zunanjimi menjalniki so seveda temu primerno cenejša, razen če hočeš imeti notranje.

Plusi notranjih so lažje vzdrževanje, veriga ti ne pade dol, tišje delovanje. Slabosti pa, da niso namenjene težkim naporom, pri okvari je drago popravilo (načeloma celoten menjalnik zamenjajo), manjše število prestav.
Quack !


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mestno kolo

Oddelek: Loža
4214037 (5240) carota
»

treking kolo nakup

Oddelek: Šport
2811160 (7113) waters
»

KTM ULTRA FLITE 2012 vs. CTM CALIBER 1.0

Oddelek: Kaj kupiti
51379 (1240) xperience
»

Katero TREKING kolo

Oddelek: Kaj kupiti
1713856 (11492) JamesQ
»

Kolo Genesis Arizona / kolesarska pot iz Lj-Cerkniškega jezera

Oddelek: Šport
52206 (2054) Kattka

Več podobnih tem