» »

Periodni sistem dobil nova člana

Periodni sistem dobil nova člana

JINR, Dubna, Rusija

Slo-Tech - Ekipa kemikov iz IUPAC in fizikov iz IUPAP je po pregledu literature o raziskavah na področju težkih kemijskih elementov odločila, da elementa z vrstnima številoma 114 in 116 izpolnjujeta pogoje za polnopravno vključitev v periodni sistem.

Da element dobi svoje mesto v periodnem sistem, ni dovolj zgolj detekcija nestabilnih jeder v pospeševalnikih delcev. Natančne kriterije je leta 1992 postavila združena delovna skupina kemikov in fizikov za od fermija težje elemente (TWG). Postopek pridobitve jedra mora biti ponovljiv drugih laboratorijih, najraje z drugo metodo, onkraj razumnega dvoma. Potrebujemo nizko ozadje, navzkrižno bombardiranje (cross-bombardment), notranjo ponovljivost v pripravi in razpadu elementa, ustrezno fizikalno-kemijsko vedenje, prostorske funkcije izhlapevanja in razpada itn. Šele ko so izpolnjeni vsi ti ali večina pogojev, dobi novi element mesto v periodnem sistemu.

TWG je odločil, da se elementa 114 in 116 dodata v periodni sistem, medtem ko za elemente 113, 115 in 118 ni dovolj dokazov, čeprav že imamo prve dokaze o njihovem obstoju Elementa 114 in 116 so prvi odkrili v laboratoriju v ruski Dubni v letih 1998-2000, eksperimente pa so kasneje ponovili še drugod po svetu. Vsi sintetični elementi v zadnji periodi so radioaktivni s kratkimi razpolovnimi dobami, zato za zdaj niso uporabni. Navdušenje nad odkritji vedno težjih elementov kljub temu ne plahni, ker kemiki verjamejo, da se približujemo otoku stabilnosti.

Tekma prestiža pa se začne, ko IUPAC razpiše določitev imena novega elementa. Običajno ima glavno besedo laboratorij, ki je element prvi odkril. Zato Rusi predlagajo ime flerovij za element 114 (po ruskem jedrskem fiziku Georgiju Flerovem) in moskovij za element 116 (po Moskvi). Bitke za imenovanje elementov so ostre in dolge. Najbolj znana se je vlekla od leta 1960 do leta 1997, ko so Rusi, Američani in Nemci predlagali vsak svoja imena za elemente 104 do 109 (pa še to ne vsi za vse elemente, da je bila situacija še bolj zapletena). IUPAC je tedaj na zasedanju v Ženevi leta 1997 zagato rešil tako, da je pravico do poimenovanja dobil laboratorij, ki je prvi ustvaril element, medtem ko so si dva elementa Američani in Rusi razdelili, saj ni bilo mogoče ugotoviti prvega avtorstva.

7 komentarjev

smash ::

in kakšna imena so predlagali američani? washingtonij? new yorkij?

gzibret ::

smash - a je tako težko kliknit link in pogledat?

Drugače pa - JINR, tam sem bil lani. Grozno mesto.... raziskovalni laboratoriji pa so zastraženi huje, kot kakšen zapor. 2 ograji + bodeča žica + štrom, vmes pa varni pas s pograbljeno mivko. Notri imajo 5 jedrskih reaktorjev, od znotraj pa vse skupaj izgleda, kot v kakšni hudi streljačini, kjer je treba pobijat mutante.
Vse je za neki dobr!

fosil ::

Sliši se zanimivo, maš kakšne fotke? :)
Tako je!

root987 ::

Glede na opis ne zgleda preveč obetavno... :/
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

gzibret ::

Sicer je bilo notri strogo prepovedat slikat, tako, da nimam prav dosti materiala. En reaktor pa sem le uspel slikat od zunaj. Pripopam, ko pridem nazaj v SLO.
Vse je za neki dobr!

gruntfürmich ::

opa, otok stabilnosti. nekako sem slutil kam pes taco moli ker se vsi tako vneto igrajo z novimi izotopi, vendar še nisem bral o tem nikoli...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

revvs ::

smash je izjavil:

in kakšna imena so predlagali američani? washingtonij? new yorkij?

Mogoče bo tako znano drugod. Bi si človek mislil da se vsaj na tem področju ne bi pogajali ljudje oz. znanstveniki.

Potem mi že spet ne bo kdo verjel da jih je toliko elementov, ker ljudje kar se naučijo v šoli to velja, redko pa kdo preverja novosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sedma perioda popolnjena, začenja se lov na elemente osme

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
157708 (4998) Markoff
»

Periodni sistem dobil štiri nove elemente

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
107635 (5723) Glugy
»

Element 117 na dobri poti k potrditvi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
289656 (7097) Invictus
»

Periodni sistem dobil flerovij in livermorij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1210663 (9211) Starodavni
»

Periodni sistem elementov dobil novega člana

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276026 (4945) Dead_Meat

Več podobnih tem