Forum » Kaj kupiti » LED diode in igranje z njimi
LED diode in igranje z njimi
Klemenn ::
Torej nekega dne sem bil pri električarju nakar vidim LED diode: in mu rečem da mam v napajalniku 5 oz 6v žico (kolk V je rdeča žica v napajalniku?) in bi rad gor zvezal led diodo...človek reče da je treba dat vmes upor ;
prvo vprašanj...
Kaj je upor?
Čemu služi?
Kako zgleda?
potem sem doma malo povpraševal in sem se nečesa domislil...kako bi lahk naredil da bi recimo na prvi škatli...al pač nekje ob robu naredil tako da bi led diode krožile v krogu oz bi šle naprej pa nazaj če to ne bi bilo sklenjeno...
upam da razumete kaj mislim: da se led diode prižigajo ena za drugo..ko ena ugasne se druga prižge...in to se zgodi zelo hitro..kot pri novoletnih lučkah...
aja pa lahk tut na vtičnico to direkt priklopim ni panike ...
drugič.
Kaj moram jaz imeti za tak način?
prvo vprašanj...
Kaj je upor?
Čemu služi?
Kako zgleda?
potem sem doma malo povpraševal in sem se nečesa domislil...kako bi lahk naredil da bi recimo na prvi škatli...al pač nekje ob robu naredil tako da bi led diode krožile v krogu oz bi šle naprej pa nazaj če to ne bi bilo sklenjeno...
upam da razumete kaj mislim: da se led diode prižigajo ena za drugo..ko ena ugasne se druga prižge...in to se zgodi zelo hitro..kot pri novoletnih lučkah...
aja pa lahk tut na vtičnico to direkt priklopim ni panike ...
drugič.
Kaj moram jaz imeti za tak način?
R@C@ ::
LOL....če ne veš kaj je upor....hmh potem tega ne boš imel....hehe!
Zato rabiš sicer dokaj preprosto vezje, ampak najlažje je da spuliš ven tistega za novoletne lučke in to preneseš v kišto....Najbolje če se baš ne spoznaš, pa še najceneje pomoje!
Zato rabiš sicer dokaj preprosto vezje, ampak najlažje je da spuliš ven tistega za novoletne lučke in to preneseš v kišto....Najbolje če se baš ne spoznaš, pa še najceneje pomoje!
msmiha ::
1. rdeča žica je 5V
2. Upor je pasivni elektronski element, ki služi omejevanjo toka in napetosti (odvisno kako ga vežeš).
3. Kako zgleda si lahko pogledaš tukaj.
4. Za tvoje "novoletne lučke" boš rabu načrt z parimi tranzistorjami... Seveda pa se da vse rešit na lažji način, če imaš doma PIC programator.
2. Upor je pasivni elektronski element, ki služi omejevanjo toka in napetosti (odvisno kako ga vežeš).
3. Kako zgleda si lahko pogledaš tukaj.
4. Za tvoje "novoletne lučke" boš rabu načrt z parimi tranzistorjami... Seveda pa se da vse rešit na lažji način, če imaš doma PIC programator.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.
Iztirjenec ::
''potem sem doma malo povpraševal in sem se nečesa domislil...kako bi lahk naredil da bi recimo na prvi škatli...al pač nekje ob robu naredil tako da bi led diode krožile v krogu oz bi šle naprej pa nazaj če to ne bi bilo sklenjeno...
aja pa lahk tut na vtičnico to direkt priklopim ni panike ...''
Ja ja se božič pa novo leto bližata....
Pol pa na ohišje še unga božička ko plese trebušni dance montiraj da bo vse v stilu...
aja pa lahk tut na vtičnico to direkt priklopim ni panike ...''
Ja ja se božič pa novo leto bližata....
Pol pa na ohišje še unga božička ko plese trebušni dance montiraj da bo vse v stilu...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Iztirjenec ()
M&M ::
V Europarku v MB pa imajo take realistične jelene, ki imajo celo JAJCE.
Lansko leto so sicer dol s plafona viseli, letos so jih pa pod stopnice skrili, da otroci ne bi mogli videt genitalij.
Postavi zraven računalnika,... pa na jelko ne pozabi.
Lansko leto so sicer dol s plafona viseli, letos so jih pa pod stopnice skrili, da otroci ne bi mogli videt genitalij.
Postavi zraven računalnika,... pa na jelko ne pozabi.
Zavo ::
Jebediah, ti lepo pusti mikrokontrolerje pri miru in si samo ene lepe bele ali modre ledike namontiraj!
Evo ti izračun za upor!
R=U/I
Rnad.= U1-U2/I
Rnad.= 5-2,5/0,01 = 200 Ohmov !!!
To lepo veži na + nogico led diode in prklopi gor na rdečo žico! Drugo tačko pa veži na črno žico!
Voila!
Evo ti izračun za upor!
R=U/I
Rnad.= U1-U2/I
Rnad.= 5-2,5/0,01 = 200 Ohmov !!!
To lepo veži na + nogico led diode in prklopi gor na rdečo žico! Drugo tačko pa veži na črno žico!
Voila!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | LED diodeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1819 (1326) | Janac |
» | 4 kanalni light-showOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2305 (2211) | Azrael |
» | Zakaj se rabi upor pri led diodah?Oddelek: Pomoč in nasveti | 9795 (9532) | BluPhenix |
» | LED dioda, ki stalno svetiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3906 (3624) | Microsoft |
» | LED diode za modifikacijo - kaksne?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 2677 (2473) | Neo32 |