» »

MS excel in linki

MS excel in linki

divx man ::

Pozdravljeni,

Imam sledeč problem. Na cd-ju imam excel datoteko z določenimi podatki in kataloškimi št. določenih artiklov, ki sem ga naložil na namizje (celotna zbirka vsebuje excel datoteko in mapo s slikami). na kataloških št. (v zbirki excel) pa so linki, ki vodijo v mapo s slikicami teh izdelkov. Ta cd-smo dobili, da bi si lahko uredili bazo podatkov v podjetju. Problem je ta, da sedaj vsi linki kažejo na .../.../.../ime artikla (ime artikla pač predstavlja ime slikice, ki naj bi se pojavilo ko bi kliknil na link). Na seminarju so nam rekli da se to da, ampak nisem bil pozoren ko so razlagali kako, zato me zanima, kako bi sedaj v enem koraku, vse linke nastavil na mapo iz katere hočem da se črpajo slikice. Se pravi tiste pikice bi rad zamenjal za npr. C:\Users\My documents\nova mapa\ime slike.

Ziga Dolhar ::

Vsak "../" pomeni "eno mapo [direktorij] višje v hierarhiji [višje --> bliže korenu, torej izhodišču - recimo C:-ju].

Če so slikice v mapi "C:\katalog", tvoja datoteka s povezavami do slikc pa "C:\katalog\Podmapa1\Podmapa2\Podmapa3\katalox.xlsx", bodo povezave delale.

Sicer pa poženi find/replace in zamenjaj "../../../" z absolutno potjo (npr. c:\slikce\).
https://dolhar.si/

divx man ::

Jaz razumem kako linki delujejo, in kaj pomenijo določene stvari. Problem je samo v temu, da bi rad z eno potezo naredil, da bi vsak artikel v excelu, dobil pripadajočo slikico iz mape kjer so vse slike posameznih artiklov. Ker je slikic čez 2000, bi ročno moral spremeniti tudi 2000 linkov, za vsak artikel posebej. To bi mi vzelo veliko časa. Zato sem samo vprašal, kako bi z eno potezo naredil linke, ker vsak link posebej že kaže na ime slikice, določiti moram samo še lokacijo mape kjer so slikice.

Ziga Dolhar ::

Kot rečeno ... find/replace. Ctrl+H.
https://dolhar.si/

divx man ::

Mislim da se ne razumeva najbolje kaj je moj problem. In sicer jaz nimam kar celotnih povezav v celicah ampak se le te skrivajo pod besedami. Za primer:

V celico napišem >hruške< in nato tej besedi dodam hiperpovezavo z desnim klikom ter nato kliknem na dodajanje hiperpovezave. ko izberem slikico iz neke mape v kateri je več slik in izberem dotično z imenom hruške.jpg, bo tedaj delovala povezava iz besede hruške direktno na slikico. Jaz pa imam v urejevalniku hiperpovezav obliko ...\...\hruške.jpg in za besedo jabolke, ...\...\jabolke.jpg Od tukaj bi rad dodal namesto pik, dejansko pot do mape v kateri so te slike. In ker nebi rad dodajal vsake posebej, ker imam takih povezav okoli 2000 kot sem že omenil, je to delo dokaj zamudno. Zato bi rad dodal v eni potezi pot do mape, ki je za vse slike enaka, imena slik pa so že tako ali tako pravilno vnešena za vsak artikel.

LP

prtenjam ::

Potem pa tega ne morete urediti s formulami temveč morate napisati makro, ki vam bo popravil povezave. V VBA makru dostopate do povezav preko objekta Hyperlinks. Podajam vam primer dostopa do naslova v aktivno celici:
activecell.Hyperlinks.Item(1).Address
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

shrani.si (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6310766 (2521) njyngs
»

[Excel] Dodajanje ničle na začetek števila v celice

Oddelek: Programska oprema
143395 (3153) prtenjam
»

PHP + MySQL excel export pomoč?

Oddelek: Izdelava spletišč
121471 (1318) sumoborac
»

Ime Priimek v Ime_Priimek (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
554916 (3876) Doman
»

Podstrani na spletnih straneh

Oddelek: Izdelava spletišč
211531 (1320) Jan987

Več podobnih tem