» »

toplotna črpalka voda-voda

toplotna črpalka voda-voda

gzibret ::

Pozdrav!

Zanima me, ali ima kdo takšen sistem ogrevanja hiše, torej toplotna črpakla voda-voda, kjer iz podtalnice zajemaš energijo in jo potem porabiš za ogrevanje hiše. Zanimajo me predvsem izkušnje in malo infota, predvsem:

- kakšna je vrednost investicije
- ali so potrebna kakšna vodna dovoljenja
- kakšen je minimalen potreben pretok vode, najnižja temperatura vode (ogrevanje stanovanjske hiše)
- ali je mogoča tehnologija vgradnje sonde (varianta geosonde) v samo vrtino, ali je nujno treba črpati vodo do črpalke znotraj hiše
- okvirna poraba električne energije
- kako je z nečistočami v vodi (razni mineralni delci, pH iph) in kako se to rešuje

Malo me zanima, kako bi tole delovalo. Zraven hiše po ceveh pod travo namreč teče potoček, ki nikdar ne presahne. Trenutni pretok (oz. pred zadnjim dežjem) je cca 0.5 l/sek, temperatura pa 8 stopinj. Zanima me, ali bi se lahko nekako namontiral sistem za zajem te toplote.

Malo dlje od hiše, parcela pa meji nanj, pa teče večji potok s pretokom cca 5 l/sek... Malo me zanimajo izkušnje.... predvsem tisto glede minimalnega pretoka, minimalne temperature in kvalitete vode.

THX
Vse je za neki dobr!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako in zakaj deluje toplotna črpalka in geotermalna energija

Oddelek: Znanost in tehnologija
2710548 (3007) dexterboy
»

Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9031526 (18236) energetik
»

Mlini na vodo kot generatorji

4313267 (4651) vostok_1
»

Consko talno ogrevanje

Oddelek: Loža
194015 (3577) mirch
»

Ogrevanje:razmerje porabljene energije (UNP)

266395 (5212) sidd

Več podobnih tem