» »

Dohodnina za pogodbeno delo :(

Dohodnina za pogodbeno delo :(

Mr Hilter ::

Kako naj ugotovim koliko bom plačal, če delam pogodbeno ('podnajemnik').
Dobim 730€/mesec minus malica in prevoz znese dobrih 400€ plače (-200€ obdavčitve je že odštete).

A ima kdo izkušnje?

PS: a kdo posod 3m štrika za pol ure, sam bo mogu pol sam prit iskat :/

St235 ::

Dohodnino plačaš v skladu z skupnimi letnimi obdavčljivimi dohodki.

Seštej koliko si vse skupaj zaslužil (šteje bruto znesek brez malice in prevoza). Potem od zneska odštej splošno olajšavo, k ije 3.100.

Ostalo se obdavči po tejle lestvici:
7.634,40 16 %
7.634,40 - 15.268,77 27 %
15.268,77 in več 41 %

Potem od dobljenega zneska odšteješ kolikor je bilo plačane akontacije. Če je dobljena številka pozitivna potem boš toliko doplačal, če je negativna pa boš dobil nazaj.

Če imaš minimalno plačo potem boš dobil nazaj, ker v tem priemru je olajšava višja in si v 99% primerov preplačal akontacijo.

fosil ::

Če zaslužiš manj kot 10.200 na leto znaša splošna davčna olajšava 6.120 - klik
Ker boš imel zaradi tega očitno še dodatne viške denarja, ti lahko dam jaz svoj paypay račun :P
Tako je!

kbal kaj točno se repenčiš? pač imaš tolk kot si se zmenil. Če te zanima davčni vidik potem vprašaj, če te ne pa jamraj kje drugje.

Če imaš bruto 700€ (malica in prevoz ne steje)
Potem letno zaslužiš okrog 8400 EUR. Davčna olajšava je v tem primaru 6200 eur. Obdavčjiv dohodek pa 2200. Od tega se obračuna dohodnina v višini 16% kar je 352 eur. Potem pa od tega zneska odšteješ kolikor si pač plačal akontacije za dohodnino in boš videl koliko dobiš nazaj/moraš plačat.

Glede na napisano sklepam, da imaš podjemno pogodbo oziroma pogodbo o delu. Pri takšni pogodbi se plačuje 25% akontacije dohodnine in 6% dajatev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prizna pa se tudi 10% normiranih stroškov.

Nč se ne repenčim, samo pravim da štipendija lahko še drago stane, pa da 80% zaslužka gre državi.

Pa kaj mi pa Horja brišete? Malo mi je sumljiv ta Gandalf :)

Keyser Soze ::

10% vrednosti podjemne daj na stran, pa bo sigurno dovolj na koncu leta oz. na začetku naslednjega za poplačilo dohodnine.

Kot povsod drugje je tudi tu važna disciplina.
OM, F, G!

glede na to da ti pri podjemni pogodbi tako ali tako trgajo 25% akontacije dohodnine, boš dobil denar nazaj, če bo to tvoj edini dohodek.

Pri čem ti pa država 80% pobere in kaj je narobe s štipendijami pa samo ti veš in nas v tej teme niti kaj dosti ne zanima.

Dohodnina je dober primer, kako neumni so lahko ljudje.

Če boš moral še kej doplačat, je to dobro in bi moral bit vesel. To pomeni, da ti je država dala brezplačni kredit. Kje drugje pa še dobiš brezplačni kredit?

Če dobiš nazaj, je to slabo in bi moral bit jezen. To namreč pomeni, da si ti državi dal brezplačni kredit. Če bi imel ta denar na banki bi zanj dobil obresti.
Tako je!

Še dobro, da si nas razsvetlil, jaz budala pa že 10 let uporabljam davčni ščit, da se izognem 41% obdavčitvi. Namesto da bi budala plačal in bil še vesel, da me država brezobrestno kreditira.

Lahko pa nas še ti razsvetliš in poveš kako zgleda davčni ščit pri dohodnini, to bi marsikoga zanimalo.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fosil ()

z letnim prihodkom okoli 35k eur pač hitro padeš v 41% obdavčitev. Kod davčni ščit pred dohodnino v mojem primeru služita otroka ki preko študenta zaslužita okrog 3k evr. potem pa prikažeš še okol 7k mojih prihodkov na vsakega od niju (napotnice, avtorska pogodba) in je dohodnina na koncu leta dosti nižja.

Mam pač rajši nižjo dohodnino kot brezobrestni kredit države.

Temu se ne reče davčni ščit ampak goljufanje države :D
Tako je!

Dr_M ::

Se nekdo, ki bo pluval po drzavi, ko bo moral sedet za par let, zaradi davcne utaje? :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Kako pa pri nas daš v olajšavo npr: donacije na eBayu, kdaj sem kaj kupil in je na računu pisalo da se lahko da v olajšavo... Če oni na cent točno zračunajo koliko smo dolžni, zakaj potem ne bi zbijal za vsak mikrocent?

Gandalfar ::

@kbal: ne das, ker tisto ne velja za nas.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Freelance (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5015300 (13027) djmisq
»

CSD in njegov najnovejši neoliberalistični prispevek družbi (strani: 1 2 )

8722357 (20364) Invictus
»

Avtorska pogodba, vprašanja

4110443 (9075) LeQuack
»

Dohodnina 2007 - Nateg? (strani: 1 2 3 4 )

17013628 (9530) Ziga Dolhar
»

Normirani stroški

159595 (9400) doublemp

Več podobnih tem