» »

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen!

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen!

««
2 / 12
»»

donfilipo ::

Končno boste mel zdaj tudi za hardware podoben model ki vam je tako všeč pri softveru. Vsaj ne bo več amaterjev, ki bi sestavljali polizdelke, ki tako zelo slabo delujejo. 90% jih itak kupi generičen PCX desktop, tako da je očitno da so vse ostale reči za en kurec.

Me pa nič ne čudi da se zdaj nekaj vsajate, s temi vašimi protikapitalističnimi ideološkimi fintami drugega od vas itak ni za pričakovat.


Da nisi ti slučajno blond?

A ti plačajo 24 centov, da si začel s propagando kapitalizma?

Te omejitve so STROGO proti duhu kapitalizma, monopolitične! Pa kaj kurec kupuješ drugje kot pri Dellu ali HP, če ne verjameš SlovenijavGaražiPC MAkers? Kdo? Koji kurac te omejuje?

Implementacija te že dolgo prisotne zakonodaje, bo samo skušala prisiliti uboge šraubače, ki se skušajo iti preživetje v kapitalizmu, da dodajo državi in čudežnemu uradu za superstandardizacijo to je:15 doktorandov, ki znajo razstreliti napajalnik, nikakor pa ne zagotoviti varnega PC-ja, da ne govorim, da ne znajo locirati tistih, zaradi katerih je dobršen del slovenskih mašin zmrzoval, čeravno SO birokratsko šli skozi njihovo KONTROLO!!!!)...torej tem magistrom in doktorjem, bodo vrli šraubači dali zadnji drobno brkljaški kapitalistični zagon in po možnosti pristali na borzi. Tam je pa spet tvoja doktrina: Tu smo dobro šolani in plačani, ti pa si moraš delo najti sam!

Ma jebote te ti in kapitalizam:)) Tudi pri implementaciji prepisanih norm in zakonov v butalah, na hrušici, ali gostilni pri blontnih v LJ, je treba imeti občutek za občutek:))

Vrli kupci morajo pač vedeti, da garažni šraubači nimajo toliko režije, direktorjev, birokracije, imajo pa SLABŠE nabavne pogoje komponent. Posledično VEČJO prožnost in možnost ugoditi željam strank. Je že res, da šraubaška znanost ni nekaj, kar bi veljalo braniti in sveto zagovarjati, AMPAK je pa strogo v DUHU capitalisma!!! In birokratski doktorandi, naj bi tu z nesmiselnimi zavrzlamami, ki nikakor ne poboljšajo ne VARNOSTI, ne KVALITETE in ne IZBIRE, DALI MIR!!!!

Pa brez zamere! Za prepoznavanje logike in filozofije free market capitalisma se gre! Čeravno na drugi strani priznam, da drobnjaško brkljanje in šraubačenje ni nekaj, kar bi veljalo za sveto vzeti kot odrešilno!!!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Master_Yoda ::

Ste me malo prestrasili ampak ce sestavljanje svojih doma ni prepovedano brez atesta za 3k eur, ni problema.
Za kolko se gremo stavit, da bojo komponente hkrati z racunalniki zaradi tega podrazli ? Hello foreign computer stores here we come!

kuglvinkl ::

A bo kdo dobil to jebeno pisanje iz MG? Ker še vedno je vse malo v zraku. Dovolj je en mail...

TeoR ::

Tole sem izvedel prek prijateljev, ki se poznajo z nekaterimi računalniškimi trgovci. Baje so inšpektorji že več kot eno leto na pohodu in so sprva preverjali, če rač. firme proizvajajo serije (po 20 enakih kosov in več). Tisti, ko so sestavljali serije, so bili takoj v težavah, tisti, ki so delali po naročilu, pa ne. Potem pa je TIRS ta mesec dobil novo navodilo od MG, da prepoved po novem velja za vse in da se ne sme prodati niti 1 kos računalnika brez CE certifikata.

BALAST ::

Samo še certifikat za zlaganje nogavic manjka. Ker če dve nogavici lahko spraviš skupaj na 1001 način, koliko je potem šele računalniških konfiguracij. ;(

sirotka ::

recmajkemi je izjavil:

Brez komentarja, res se jim je skisalo. Že kdo ve katera agencija bo podeljevala certifikate in kateri ultrad pobiral 2500EUR od omenjenih 3KEUR za strokovne analize opreme?

Baje kar IJŠ. Je pa en znanec že kasiral lepo kazen zaradi tega. Sicer pa se da mimo tega, sestaviš celo kišto razen napajalnika, pač kišta mora it ven v nedelujočem stanju.

3000€ za vsako konfiguracijo na našem trgu, kjer je marža na cel računalnik par €, je pa najbolj idiotska stvar. Očitno bo samo še pcx PCje se prodajalo pri nas.

lopov ::

Jaz zahtevam da se ugotovi, če imajo vsi uslužbenci MG CE certifikat. Predvsem tistega za zdravo pamet ...

sirotka ::

feryz je izjavil:

Popolnoma vseeno je, ali jih prodaš v kartonski embalaži, ali jih spakiraš v plehnato kišto in povežeš tistih par žičk.

mhm, to ti misliš. PC NE sme delovat, ko ga daš iz rok.

igor0203 ::

Pa saj če je sestavljen in ga predaš stranki, še ne deluje? Moraš priklopiti napajanje, monitor, miško...

sirotka ::

igor0203 je izjavil:

Pa saj če je sestavljen in ga predaš stranki, še ne deluje? Moraš priklopiti napajanje, monitor, miško...

Najlažje je tako, da ni napajalnika notri. Ja no, kar se priklopa tiče - izvoli se kregat z inšpekcijo.

amigo_no1 ::

Dr_M je izjavil:

Koneckoncev moras imet tudi za vsako traparijo na avtu homologacijo.
Da jo neka stvar pridobi, pravtako potrebuje certifikat in to precej stane.

Predlagam slovenskim idiotom da gredo pogledati kako je s tem v UK & ZDA in se prizemljijo.
Načrtno se zatira kreativnost& inovativnost& lastno razmišljanje od malih let na vseh nivojih in potem se država "čudi" da so ljudje kot zombiji ??

Sicer pa je to čisti fail.Way to go, bananistan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Aljoša ::

Tudi na enaA.com smo se soočili z vse pogostejšim svetovanjem raznih inšpekcij. Zadnjič so nas recimo opozorili, da moramo napisati, da poslujemo v slovenskem jeziku. Menda njim ni bilo jasno, da je to razvidno že samo po sebi. Če se spomnimo še na neumnost z nameravano ukinitvijo garancij pred meseci, potem tale novost, da se ne sme več sestavljati osebnih računalnikov, niti ni tako strašna. Zakonska osnova za to res obstaja, ampak stvar je v interpretaciji. Če zelo dosledno bereš zakon, prideš tudi do tega, da ti ne bo smel nihče več vgraditi v računalnik neoriginalnega dela, ker bo s tem naredil nov računalnik, ki bi ga moral atestirati, certificirati in kaj jaz vem kaj še vse. Najbolje je zadevo razumeti takole. Ok, ne prodajamo več po želji sestavljenih računalnikov. Prodajamo pa posebej komponente in posebej sestavo oz. pomoč pri sestavi teh komponent. Tega ne more prepovedati nihče.

Samuel ::

Mimogrede.. tega človeka, ki naj bi lani prišel s to dikcijo zakona, na MGju sploh ni več. Ta novi, ki pridejo, pa tako ali tako ne drezajo v prejšni drek, ker imajo dovolj drugega dela. Prav rad bi videl tega kretena, ki si je to zmislil. Pa ga vprašal par stvari... npr.. koliko več reklamacij bo treba reševati pri folku, ki nima kaj dosti pojma o sestavi in delovanju računalnika. A naj mu ga raje PC sestavijo po željah v Avstriji? 60km od LJ? Tam je to možno. Koliko več dela bo imela tržna inšpekcija, da bo reševala te absurdne zaplete, koliko manj pobranega davka bo zaradi tega manj v proračunu zaradi padca prodaje...

res.. čas je za novo vlado.

GregiB ::

[sarcasm] Sem bil zadnjič v pizzeriji in naročil kmečko pizzo. Nakar sem natakarju naročil, da mi gor zapeče še jajco. Pa me je zavrnil, češ da za model kmečka z jajčko nimajo HACCP certifikata [/sarcasm]
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Tale MG je epic fail :)

Me pa čudijo trgovci, ki bodo to gladko požrli. Nobenga usajanja?

Kaj pa MJU in njihova slavna odprava administrativnih ovir?

A vam moram vse napisat?

Še to, ne mormo se resno pogovarjat brez pisanja MG ali TIRSa.

Zgodovina sprememb…

VidKo ::

Za to zadevo vem že nekaj časa, a konkretnega pisanja še nisem videl. Tudi inšpektorja ni bilo nobenega naokrog (sem verjetno premala riba), me pa res zanima kaj se bo izcimilo iz tega. V najslabšem primeru majhni ne bomo prodajali računalnikov lastne znamke ampak le komplete komponent (kar eni že počnemo) in stranki le-te po želji sestavili. Problem rešen.
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

Samuel ::

že to je velik udarec, da ne moreš oglaševat takih sestavljenih sistemov..

darkolord ::

Torej še vedno nihče ne zna povedati ničesar konkretnega, razen da so sigurno zraven kakšni tajkuni?

Keyser Soze ::

Samuel je izjavil:

Mimogrede.. tega človeka, ki naj bi lani prišel s to dikcijo zakona, na MGju sploh ni več.

A to je un, k ma Audija R8?:D

Ne vem zakaj komplikacije, ker prodaja posameznih komponent (CE) na kupu, vštekane ena v drugo ni nič drugače kot prodaja istih komponent v posameznih škatlah. Problem je pri tistih, ki prodajajo "brand name" sestavljene računalnike, še kaj potweakajo oz. fizično posegajo v komponente, da boljše dela, namestijo kakšno custom hlajenje, ipd.
OM, F, G!

Shark-357 ::

Čeprav ima vsaka komponenta vse ustrezne certifikate, inšpektor smatra sestavljen PC kot nov produkt ,katerega je potrebno certificirati. Idiotizem... samo pri nas se kaj takega spomnejo...

darkolord ::

Shark-357 je izjavil:

Čeprav ima vsaka komponenta vse ustrezne certifikate, inšpektor smatra sestavljen PC kot nov produkt ,katerega je potrebno certificirati. Idiotizem... samo pri nas se kaj takega spomnejo...
Saj je nov produkt. Po tvoji logiki bi potem bile dovolj že samo posamezne elektronske komponente, ki ustrezajo predpisom, in bi tem predpisom avtomatsko ustrezalo VSE, kar bi iz njih sestavil?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

opeter ::

Kaj je že kratica MG? Ministrstvo za gospodarstvo?

Samuel je izjavil:

že to je velik udarec, da ne moreš oglaševat takih sestavljenih sistemov..


Kaj pa rabljeni sistemi?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Keyser Soze ::

darkolord je izjavil:

Saj je nov produkt. Po tvoji logiki bi potem bile dovolj že samo posamezne elektronske komponente, ki ustrezajo predpisom, in bi tem predpisom avtomatsko ustrezalo VSE, kar bi iz njih sestavil?

Če nič ne posegaš v zadevo, ne spreminjaš fizičnih lastnosti oz. specifikacij vgrajenih KOMPONENT.

A pol je CD predvajalnik nova naprava, ko v njega vtaknem CD? In spet druga ko zamenjam prejšnjega z novim?
OM, F, G!

oldguy ::

Eh, če se gre samo za CE oznako, napišeš na vsak račun še izjavo, da potrjuješ skladnost z blablabla, pa je. CE ne pomeni avtomatsko testa pri certifikatorjih. Sam toliko, da vas opozorim, mogoče se bunite čisto za brezzveze. Bi veljalo dobit odgovor od pristojnega organa.

Če je pa to res, gremo pa v akcijo da tole ukinejo. Ni resno.

Steinkauz ::

darkolord je izjavil:

Shark-357 je izjavil:

Čeprav ima vsaka komponenta vse ustrezne certifikate, inšpektor smatra sestavljen PC kot nov produkt ,katerega je potrebno certificirati. Idiotizem... samo pri nas se kaj takega spomnejo...
Saj je nov produkt. Po tvoji logiki bi potem bile dovolj že samo posamezne elektronske komponente, ki ustrezajo predpisom, in bi tem predpisom avtomatsko ustrezalo VSE, kar bi iz njih sestavil?


Sorry ni glih isto. Grafe ne moreš rinit v CPU slot pa da bi še vedno delalo, elektronske komponente pa lahko nardiš tako, da bo delalo, če pa boš prijel ohišje, te bo zrukalo.

darkolord ::

Če nič ne posegaš v zadevo, ne spreminjaš fizičnih lastnosti oz. specifikacij vgrajenih KOMPONENT.
Upori, kondenzatorji, IC-ji itd itd so tudi KOMPONENTE, pa iz njih (samih po sebi nedolžnih) lahko vseeno sestaviš napravo, ki te ubije, ko se je dotakneš.


Sorry ni glih isto. Grafe ne moreš rinit v CPU slot pa da bi še vedno delalo, elektronske komponente pa lahko nardiš tako, da bo delalo, če pa boš prijel ohišje, te bo zrukalo.
Načeloma res, ampak to, da stvar dela, niti ni važno; to, da komponenta sama izpolnjuje zahteve, ti pač v ničemer ne garantira, da jih bo tudi, ko bo v nekem sestavu.

Kako bi pa postavil to mejo, kdaj lahko dve komponenti daš skupaj, pa bo stvar nedvomno še vedno izpolnjevala vse predpise?

igor0203 ::

Ma najbolje da gremo še delat CE certifikat preden kako babnco nažgemo... Tak zakon bom prvi podprl :8)

Samuel ::

darklord, samo nekaj zdrave pameti rabiš in interpretiraš zadevo tako, da pomagaš slovenskemu gospodarstvu, ne pa tujemu.

Zdaj zahtevajo dva ločena certifikata za isti sistem, en z dodatno grafiko en pa brez nje. Torej ne moreš certificirat samo z vgrajeno grafiko, temveč oba?!

Po tej logiki ne moreš niti prodajat nabildanih HPjevih strežnikov, ker ti nimajo CE certifikata za prav vse možne kombinacije. Zadeva je v sržiki absurdna.

fosil ::

Na nek način so si določene firme tole luknjo same skopale. S tistimi slavnimi nalepkami in zgovarjanjem da gre pri računalniku za celoto v katero ne smeš posegat.

Kot ponavadi pa bodo zraven nasrkali še vsi drugi.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

kuglvinkl ::

Preveč je ugibanj pri celotni stvari.

kuglvinkl ::

Ne glede na to, da je precej megle v tej štoriji, hočejo zaradi "varstva potrošnikov" omejiti svobodno gospodarsko pobudo.

U glavnem, je že kdo poslal mail na MG in TIRS, al se mislit samo pizdit in usajat? Če hočte 100% reakcijo, omente v mailu še ZDIJZ.

Jst ::

Komentar, da država poneumlja ljudi že od malega, da so vsi po JUSu, me je spomnilo na en komad. Sam sicer poslušam stari & malo novejši rock, ampak zadnjič sem slišal rap komad od "N'Toko", ki govori ravno o tem. Ne vem kateri komad, a besedilo je carsko.

Sorry za offtopic.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

TeoR ::

@kuglvinkl - jaz bi ga poslal, ampak ne vem, kako bi formiral vse skupaj, da bi dobil pameten odgovor. Ali bi lahko tebe prosil, če to storiš, da nam pomagaš "razbliniti meglo"?

trnvpeti ::

Naval na medije.
Denis OStir ali pa Jonas?
Bosta dobila placano, pa se odziv bo.

zoot ::

Also, na nekoga je potrebno narest atentat, da se bodo začeli zavedati dejstva.

lopov ::

Čaki no, ti pa zdaj rineš v drugo skrajnost! Tole IMO ne bi smela bit gostilniška debata :/

LuiIII ::

Evo jaz komurkoli sestavim računalnik. Sploh tistim, ki imajo radi malo več prostora >10TB in jih radi puščajo prižgane 24/7/12 pa dostopajo do njih samo preko KVM ali weba.

opeter ::

LuiIII je izjavil:

Evo jaz komurkoli sestavim računalnik. Sploh tistim, ki imajo radi malo več prostora >10TB in jih radi puščajo prižgane 24/7/12 pa dostopajo do njih samo preko KVM ali weba.


Temu se reče gostovanje. Na ftp-ju.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

LuiIII ::

Ne to ni FTP! To se imenuje data server. Lahko pa seveda gor teče FTP servis.

darkolord ::

Po tej logiki ne moreš niti prodajat nabildanih HPjevih strežnikov, ker ti nimajo CE certifikata za prav vse možne kombinacije.
Zakaj pa misliš, da tega nimajo?

Samuel ::

Ker ni potrebe po tem v EU.

noraguta ::

tolej vse skp neumnost. kva sploh atesterajo?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

MadMax ::

"ES - izjava o skladnosti" in pripadajoči znak CE ne pomenita nujno, da je proizvod dejansko bil testiran v akreditiranem laboratoriju.
Proizvajalec lahko sam napiše in podpiše tole izjavo, mislim pa da mora podpisnik biti (vsaj) magister elektrotehnike.
Če pa dejansko pride do preverjanja skladnosti in zadeva ne ustreza, pa gredo lahko jajca na panj...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Samuel ::

Glede na to, da se potrebuje dva identična izdelka pri certificiranju, tega naknadnega testiranja pri sestavi po želji tako ali tako ne more prit.

darkolord ::

Samuel je izjavil:

Ker ni potrebe po tem v EU.
Seveda je potreba, in to že kar lep čas.


Ker si že dal primer HP-ja, tukaj imaš en primer. Lahko poiščeš še za poljubne ostale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Samuel ::

Ne ni potrebe. To ti kažejo možnosti nakupa sistemov v avstrijskih štacunah, ki sem jih navedel prej.

PNG ::

Mimogrede, okrog CE nalepk (malo sem se jih dotaknil v moji diplomi, pa se mi zdi da nekaj vem o tem): CE nalepko lahko daš na produkt, če ta produkt ustreza določenim standardom, ki so zakonsko predpisani iz tega področja. S CE nalepko pridobiš možnost veleprodaje oziroma serijske proizvodnje nečesa.

Sicer pa je takole - PRAV je, da tudi če imajo posamezne komponente CE nalepke ne moreš iz njih nekaj sestaviti in avtomatično imeti CE nalepko na sestavljen produkt. Problem je, ker to ne drži pri računalnikih...povsod drugod, pa je to obvezno!

Primer #1: jekleni nosilci imajo CE nalepko, da zdržijo xy kilogramov prečne obremenitve. Te nosilce zmontiramo v stiropor. Še vedno zdržijo isto težo? Lahko morda koga celo poškodujejo, ko padejo in razpadejo, kdo je potem odgovoren? Tisti ki je to sprojektiral, tisti, ki je to zmontiral ali tisti, ki je to zakonsko dovolil narediti (ministri, recimo)?

darkolord ::

Ne ni potrebe. To ti kažejo možnosti nakupa sistemov v avstrijskih štacunah, ki sem jih navedel prej.
Avstrijske štacune niso nobena referenca.

Sicer ne znam nemško, ampak verjetno tukaj to lepo piše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

mat xxl ::

Rešitev v naši glupi državi je seveda enostavna ! To so sicer povedali že drugi pred mano . Bistvo je, da ne prodate, gotovega izdelka, kar bi se kpl. računalnik lahko štel za celoto ! Torej prodate pač polizdelek nekompletno sestavljeno škatlo brez neke komponente, zaradi katere računalnik niti pod razno ne dela. To je najpriročneje res napajalnik. Stranki tako prodate ne računalnik ampak polizdelek skupek sestavljenih komponent, ki še niso računalnik, in ta skupek mu prodate z enim računom, z drugim pa sam napajalnik ali kak drugi del, npr memorije , seveda lahko v škatli stranki jasno označite kam gre kak konektor iz napajalnika na katero mesto na plati. In inšpektor ne more povsem nič, ker niste prodali nikakor gotovega izdelka, temveč le polizdelek, pač iz več nedelujočih komponent ste naredili skupek nedelujočih komponent in vaš končni produkt, ki ga prodate in oglašujete ne internetu je samo polizdelek in , ker ni končen izdelek in uporaba takega skupka komponent ni mogoča, vam inšpektor ne mora povsem nič .

V kolikor bi sam bil kaka taka večja firma mi nemudoma o sporu obvestil pristojnega ministra in ob enem tudi direktno inštitucije v EU v Bruslju !
Sam imam s tem sicer na farmacevtskem področju že izkušnje, ko smo bili pri nas bolj papeški, kot EU, in ko so v EU videli, kaj uradniki delajo pri nas, so naši birokrati fasali hudo pridigo in, kar naenkrat so za 180 st spremenili svoje prej neumno mnenje.

Skratka prodajajte samo polizdelke, ki jih stranka ne more takoj uporabiti in se ne morejo tretirati za končne izdelke !

Sicer pa menim, da je prodaja komponent in sestava že sedaj povsem zakonita, kar pa ni enako delanju serijsko 100 enakih računalnikov, enako v trgovini, če nimajo certificirane proizvodnje ne smejo, kljub hasap standardom delati serijsko sendvičev (zelo velike trgovine imajo pri nas ravnozato registrirano še proizvodnjo in lahko to delajo, seveda je potem sendvič drugače deklariran), npr. zjutraj jih 30 narediš in prodajaš, še vedno pa vam lahko pred vami sestavi pred vašimi očmi sendvič custom made, kar ni proizvodnja !

Torej rešitev za sestavljanje ne bi smel biti problem, za prodajo sestavljenih pa se jih ne sme prodajati, seveda se pa na 99% sestavljene polizdelke lahko enako prodaja, kot posamezne komponente ! Jasno pa je, da posamezne komponente pa morajo biti certificirane in tudi so praviloma vse do zadnje !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

darkolord ::

Problem je, ker to ne drži pri računalnikih...
Kako pa definiraš "računalnik"?
««
2 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CE certifikat

Oddelek: Loža
2410315 (2981) fikus_
»

Nakup sestavljenega računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
131220 (1032) ziga1990
»

sp za sestavljanje računalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9314304 (10530) zee
»

Računalniške trgovine, kjer ti sestavijo izbrane komponente

Oddelek: Kaj kupiti
427560 (6067) zagi555555
»

So mi dali ohišje z napako?

Oddelek: Strojna oprema
374481 (2754) solatko

Več podobnih tem