» »

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen!

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen!

««
6 / 12
»»

fosil ::

Problem so naše inšpekcijske službe, kjer bi bilo po moje treba odpustit vse ljudi in zadevo postavit iz nule.

Če dam en aktualen primer.
Verjetno smo vsi slišali za zadevo v Kopru, ko se ja raztresel tisti kovinski prah.
Seveda ni pristojna nobena inšpekcija in se izgovarjajo ena na drugo, naredi pa nobena nič. Medtem pa se otroci cel teden niso smel igrat zunaj.

Ko pa gre za kakšno absurdno birokratsko zadevo, recimo da na spletni strani ne piše, da firma posluje v slovenskem jeziku, pa takoj naredijo vik in krik in te obravnavajo kot najhujšega kriminalca.
Tako je!

s1m0n ::

Mah tudi jaz že lep čas ne zaupam našim inšpekcijam in kaj človeku ostane, če jih ni te ko jih potrebuješ ?
Pa korupirani so v nulo! (vsaj ti na našem področju)

c3p0 ::

TeoR je izjavil:

Žalostno je to, da je v osnovi namen tistega, ki takšno izvajanje zakona naroča zgrešen. Če bi šlo za za varovanje potrošnika, si predstavljam, da bi bile naše sosednje države enako dosledne, kot je naša. ...


Sosednje države verjetno nimajo tako mamutsko napihnjenega državnega aparata, ki mora svoj obstoj opravičevat z vedno novimi birokratskimi ovirami, a pri tem ne opazi, da kanibalizira sam sebe.

TvrG ::

Torej se jim je res zmešalo. Torej po njihovem tudi če je računalnik že certificaran in bi dal v njega več rama je potrebno nov "atest" al kako se temu reče?

Kako je pa potem z DSP Windows licencami, se lahko porodajajo skupaj z komponentami, ki niso izrecno označene kot "računalnik"?

Sej se bo tudi "velikim" distributerjem poznalo, ko ne bo noben več pri njih kupoval niti komponent, če se ne sme sestavljati.

A je kdo pomislil, da bi mogoce zbral vse sestavljalce in bi nekako poiskusili dobiti konkreten odgovor, sej ze itak je tezko dobiti stranke, potem pa je še celo prepovedano ....


bljak....

The Player ::

Nisem ravno sledil temi, tako, da me prosim popravite, če narobe govorim.
Namreč sem gledal AGT računalniki doo (po domače AGT) in še zmeraj imajo možnost, da komponente, ki si jih izbereš oz. kupiš ti potem sestavijo računalnik. Tudi v novicah nič ne piše, da te storitve ne ponujajo več, tudi "sestavi sam" opcija še zmeraj deluje.
ah kaj si bodo še izmislili :(, tale zakon je čisto nasprotje zdravi pameti,...

darkolord ::

tale zakon je čisto nasprotje zdravi pameti,...
Nisem ravno sledil temi,

imagodei ::

Da se ne vračamo skozi 6 strani nazaj - v tem sporočilu je samo na tej strani Lakotnik29 vse kratko in jedrnato pojasnil
- Hoc est qui sumus -

The Player ::

ok, izgleda, da me niste razumeli, kaj sem hotel povedati, tudi zlo lepo sem vprašal, tko da ne vem zakaj me morte citirat ;)
Če je situacija res "tako huda", potem bi tudi trgovine (vsaj spletne) obvestile, da je pač nov zakon in, da te storitve pač ni več, tega jaz nisem nikjer zasledil. Pač ljudje ne vejo za vsak zakon k se ga sprejme, ker se to pač nardi lepo pod mizo, če ne pride v javnost.
Zdej ne bom govoru, da je zakon napačn, ampak glede lakotnikovega komentarja je bolj tko tko. So primeri k maš 1 let garancije pa čeprav imaš notri komponento za 5 let, so pa tudi primeri ko si sam izbereš komponente in ti potem podjetje sestavi in se ti vsaka komponenta posebej upošteva (AGT).
Če si pa doma sestavljaš komp sam se pa ve, da takoj izgubiš garancijo, tko, da ne vidm lih neke prednosti,...
no sekiru se pa tut ne bom.:P

jest10 ::

Če si pa doma sestavljaš komp sam se pa ve, da takoj izgubiš garancijo, tko, da ne vidm lih neke prednosti,...


Mi poveš razlog, zakaj naj po tvoje ne bi veljala garancija za posamezno komponento ob domači sestavi?

Ted ::

Če mi je Comtron zavračal garancijo na komponento/grafično, ker je bila vzeta iz sistema oz. po njihovo "izdelka", ki so ga naredili potem je logično, da tak "izdelek" mora ustrezati določenim standardom... Če prav razumem brez CE certifikata še vedno lahko kupiš sestavljen PC vendar ne kot samostojni izdelek ampak kot skupek komponent.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

solatko ::

Sestava PC-ja iz kupljenih komponent, ni tipski računalnik in verjetno predstavlja dodatno storitev trgovine, tako da ne bi smela pasti pod ta zakon, konec pa je računalnikov Tron, PC Plus in podobnih. Ostane baje samo še PCX, ki ima laboratorij, za opravljanje potrebnih meritev. Sedaj je potrebno samo še ugotoviti, kdo iz vodstva Avtere je lobiral na MG.
Delo krepa človeka

Šimpanz ::

Od Acorda že nakaj časa dobivam reklame za njihove certificirate računalnike z besedami:
V priponki vam pošiljamo ponudbo certificiranih PCplus računalnikov z operacijskim sistemom Windows in Office programsko opremo.

Tako da so se najbrž oni že prilagodili.

BlueRunner ::

Po šestih straneh različnih mnenj, imam tri vprašanja:
- Če priključim zunanji USB disk na matično ploščo, ali je to nov produkt, za katerega potrebujem nov CE? Da/Ne
- Če priključim notranji napajalnik na matično ploščo, ali je to nov produkt, za katerega potrebujem nov CE? Da/Ne
- Če se odgovora na prvi dve vprašanji razlikujeta, me zanima čim bolj strokovna pravna (ne tehnična!) utemeljitev zakaj se razlikujeta.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Kako točno priključiš zunanji usb disk na matično ploščo?

O.

Gregor P ::

Dokler se ne najde ustreznejši bolj strokoven komentator bi sam "pravno" domneval, da se definicija giblje med izrazi glavna stvar (produkt, proizvod), stranska stvar, ali stvar lahko deluje brez/z drugo stvarjo oz. je stvar samostojna, ali soodvisna, kako enostavno lahko produkt zopet razstaviš v prvotne sestavne dele, enostavno, ali zgolj tako da uničiš glavno stvar ipd. (verjetno so pravi strokovni pravni izrazi drugačni).

Najprej bi k vsem vprašanjem dejal, da je v računalniškem svetu že nekako definirano, kaj je namizni PC (torej produkt sestavljen iz več komponent, glavnih in stranskih), tako da menim, da morajo računalniški sestavni deli biti zaključeni v neko celovito delujočo enoto, preden lahko sploh določenemu produktu rečemo "namizni osebni računalnik" (v to najbrž niso vključeni monitor, miška, tiskalniki ter ostale zunanje naprave).

Na tvoje 1. vprašanje; zunanji disk je po mojem samostojni produkt, ki je se sestavljen iz trdega diska (glavna stvar) ter zunanjega ohišja (stranska stvar), tako da priklop tega na matično ploščo (drug glavni produkt, ki za svoje osnovno delovanje ne potrebuje USB zunanjega diska) ne pomeni, da imaš sedaj novo stvar, poleg tega pa lahko zunanji USB disk zelo enostavno odstraniš, odklopiš z matične (nobenih vijakov ipd.); torej imaš še vedno dva produkta, ne glede na priklop (čeprav sicer brez ostalih komponent, ta produkta niti delovati ne moreta);

2. Matična plošča je samostojen produkt, napajalnik je samostojen produkt; matična plošča brez napajanja sicer res ne more delovati (v trenutku priklopa napajalnik morda začasno postane stranki produkt), po drugi strani pa se lahko napajalnik enostavno zopet odstrani (razen , če bi morda kabli bili prilotani na ploščo; a tudi to bi se dalo še odstraniti brez večje škode za matično ploščo), ostajata dve fizično ločeni napravi; po mojem mnenju v tem primeru govoriš o dveh produktih ne glede na sestavo, še posebej ker tudi oba skupaj še ne delujeta kot nova naprava (manjkajo še ostale komponente itd.);

... če bi torej skupaj sestavil vse potrebne računalniške komponente (matična, procesor, RAM-i, napajalnik, diski, kabli itd.) v samostojno delujočo enoto, ki jo vžgeš s pritiskom na gumb, stikalo, bi govorili o novem produktu.

Skratka tako to jaz razumem po domače.:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

oldguy ::

Kako točno priključiš zunanji usb disk na matično ploščo?


 takole?

takole?



Najprej bi k vsem vprašanjem dejal, da je v računalniškem svetu že nekako definirano, kaj je namizni PC (torej produkt sestavljen iz več komponent, glavnih in stranskih), tako da menim, da morajo računalniški sestavni deli biti zaključeni v neko celovito delujočo enoto, preden lahko sploh določenemu produktu rečemo "namizni osebni računalnik" (v to najbrž niso vključeni monitor, miška, tiskalniki ter ostale zunanje naprave).


Ne strinjam se. "Namizni PC" je mnogo preširok pojem, da bi ga lahko opredelil kar takole, napočez. Jaz, naprimer, lahko sestavim računalnik brez diska, ki se bo zaganjal zgolj z zunanjega USB diska. Recimo, da ima ta računalnik CE, zraven pa priklopim že omenjen USB disk, ki jo ima prav tako. Ko oboje skup sestavim, naj bi torej ponovno potreboval CE, ker zdaj pač zadeva funkcionira? Že s tem se poderejo vsi koncepti, ki si jih naštel, hkrati pa zraven pridemo malone do tega, da sta enaka DVD predvajalnika z različnim DVD filmom različni napravi - absurd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oldguy ()

PaX_MaN ::

Načeloma bi rekel, da je namizni računalnik tisti skupek sestavljenih računalniških komponent, ki omogoča uspešen zagon operacijskega sistema.

Gregor P ::

Se strinjam s PaX_MaNom; vso moje nakladanje zgoraj brez tega, da lahko zaženeš tudi OS, je dokaj brezpredmeten, če govorimo o definiciji "računalnika" (sam sem sicer "med vrsticami" omejil zgolj na zagon BIOSa, ampak verjetno je bolj smiselno uspešen zagon OS-a).:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Okapi ::

takole?
Kje točno na matični plošči je vtič za ta kabel?

Zunanji disk priključiš na računalnik, ne na matično ploščo. Tako kot videorekorder priključiš na tv. Še vedno sta dve samostojni napravi, ki sta med seboj povezani s kablom.

O.

darkolord ::

PaX_MaN je izjavil:

Načeloma bi rekel, da je namizni računalnik tisti skupek sestavljenih računalniških komponent, ki omogoča uspešen zagon operacijskega sistema.
Kaj točno pa so potem "sestavljene računalniške komponente"?

poweroff ::

Iz... drugih komponent.:D
sudo poweroff

imagodei ::

Okapi je izjavil:

takole?
Kje točno na matični plošči je vtič za ta kabel?

Zunanji disk priključiš na računalnik, ne na matično ploščo. Tako kot videorekorder priključiš na tv. Še vedno sta dve samostojni napravi, ki sta med seboj povezani s kablom.

O.

Mnjah, vsaka matična plošča ima na zunanji strani dejansko kar direkt USB vtičnice. Kam pa priklopiš USB disk, če ne direktno na (vtičnico od) matično ploščo? ;) Mal za hec - sicer te razumem.

Problem vsega skupaj je že v tem, da je računalnik modularno zastavljena naprava. Proizvajalci matičnih plošč le-te prodajajo kot samostojen izdelek, na katerega ponujajo garancijo. Pri televizijah ne moreš kupiti zgolj katodne cevi, LCD zaslona ali pa LED osvetlitve. OK, verjetno lahko prideš do "spare partov", si pa jako težko sam doma sestaviš televizijo, ki bi imela elektroniko od Philipsa, zaslon od LG-ja, LED osvetlitev pa od Samsunga.

PC-ji pa so točno tak izdelek, da lahko modularno kombiniraš. Matična plošča ima USB izhode tudi v obliki pinov. Nanje lahko pripelješ kable, ki vodijo na ohišje, pri čemer je ohišje lahko od katerega koli proizvajalca. Eni imajo izhode na vrhu, drugi na dnu, tretji pri strani...

Nenazadnje imajo računalniki standardizirane razširitvene slote. Priklapljanje razširitvene kartice na PCI-E slot ali RAMa poljubnega izdelovalca v DDR3 slot ne more biti enako, kot lotanje uporov, kondenzatorjev in tranzistorjev na ojačevalec. Ne more biti enako, kot menjava skurjenega trafota v napajalniku.

Če imaš modularno zasnovo, standardizirane V/I naprave in standardizirane varne vtičnice, potem ne moreš govorit o sestavljanju nove naprave in niti ne zahtevat CE izjave. Cel kup problemov potegne to za sabo:
- Resno, v čem je razlika med priklopom USB ključka na USB vtičnico ter dodajanjem 2GB RAM na matično ploščo (razen v tem, da večini ljudi to predstavlja nezamisljiv podvig, ki pa je dejansko samo v glavi)?
- Kje potegnemo mejo:
** Ali je priklop USB diska na prenosnik še dopustno, priklop PCMCIA oz. Express Card modema pa ne več?
** Kaj pa zamenjava multibay enote (DVD predvajalnika) na prenosniku? Je to že čez mejo? Ali je to že nov produkt?

In nenazadnje, 220V vtičnica je tudi standardizirana in omogoča priklop "razširitev" v domače gospodinjstvo. Pa je lahko ob napačni rabi hudičevo nevarna. Ali ob priklopu gospodinjskega mikserja, s katerim si delam maso za palačinke, rabim pridobit novo CE izjavo za električno napeljavo?
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Okapi ::

OK, verjetno lahko prideš do "spare partov", si pa jako težko sam doma sestaviš televizijo, ki bi imela elektroniko od Philipsa, zaslon od LG-ja, LED osvetlitev pa od Samsunga.
Posebej lahko kupiš recimo enega od glavnih delov televizorja, sprejemnik. Posebej lahko kupiš tudi daljinca.

Če lahko nekaj priključiš brez odpiranja ohišja in šraufanja, na za to namenjene vtičnice (ali reže),je OK, sicer pa ne. Precej simpl, v resnici.

Drugače pa, če obvladaš, lahko tudi motor v avtu zamenjaš, ali pa zaslon v televizorju.

O.

darkolord ::

Priklapljanje razširitvene kartice na PCI-E slot ali RAMa poljubnega izdelovalca v DDR3 slot ne more biti enako, kot lotanje uporov, kondenzatorjev in tranzistorjev na ojačevalec.
Kaj pa če za te komponente uporabljam solderless holderje?

SasoS ::

Večino računalnika sestaviš tako, da zadeve namestiš brez šraufanja, na za to namenjene vtičnice (ali reže). Diske lahko vlečeš ven in priklapljaš brez odpiranja računalnika, za ostale komponente pa moraš ponavadi odpreti ohišje in jih namestiti, vendar ima večina ohišij s katerimi sem delal zadnje čase namesto šraufov kakšen patent klipsen ali zatičev da vse skupaj samo zatakneš notri. Lahko bi si nekdo izmislil ohišje, v katerega kartico vtakneš brez da ga odpreš, v zato pripravljeno režo (ehm...pcmcia any1?). Bi to vse skupaj spremenilo na stvari?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

bezerk ::

stvar je v tem, da imamo vedno bolj posrano državo v kateri šteje še samo lobiranje za PREMOŽNE stranke.
Vse drugo, vsakega malega "garžnega" prodajalca računalnikov, ki se trudi za vsak €, je treba uničit !!
Sam računalnike kupujem pri prijatelju že 20 let.
Fotr me vpraša, zakaj ne greš po tega v Hofer, ko je tako ugoden.
Zato, ker posredno živim od računalnika, ker je moje orodje, in če mi crkne mi ga "garažni" prijatelj popravi v parih urah, ali mi da komponente, da si jih stestiram/zamenjam sam.
Če ga pa kupim v hoferju ali kje drugje(kupujem v hoferju in mi je zelo kul trgovina, da ne bo pomote), ga bom pa nesel v trgovino in čakal mesec do 45 dni, da ga dobim nazaj, seveda je to vse sprejemljivo in v zakonskih normalah, ampak......
Najbolje, da ta čas zaprem svojo firmo ali grem na dopust ali kupim nov računalnik za 1000€, da premostim to obdobje.
WTF ?!?
Poln k. imam teh požnudranih uradnikov, inšpektorjev in ne vem koga še v JAVNI UPRAVI, ki mu JAZ OSEBNO dam vsak mesec plačo.

Sem, v tem trenutku, v najbolj posrani dejavnosti(gradbeništvo) in me noben ne vpraša od kje bom plačal prispevke, račune, itd.....da bo ta brezbrižna, vzvišena golazen dobila plače.

darkolord ::

Po drugi strani pa seveda samoumevno pričakuješ, da je vse, kar kupiš, brezhibno?

A inšpektor, ki na primer prepove prodajo sporne hrane, je tudi brezbrižna, vzvišena golazen? Kakšno škodo povzroča bogim delavcem v prehrambeni industriji!

Zgodovina sprememb…

oldguy ::

Kje točno na matični plošči je vtič za ta kabel?

Zunanji disk priključiš na računalnik, ne na matično ploščo. Tako kot videorekorder priključiš na tv. Še vedno sta dve samostojni napravi, ki sta med seboj povezani s kablom.


Nahaja se tako na notranji strani kot na zunanji. Ne pravim, da ne razumem kaj govoriš - pravim, da je tole primerjanje računalnikov s TV-ji logical fallacy. Pravim, da je ta dikcija enaka primeru, ko nekdo prodaja TV in surround sistem kot komplet domačega kina, na primer, ne pa primeru, ko nekdo skupaj zlota cel TV.

Skratka, ko so vhodi/izhodi standardizirani, zadeve vpeljane in dorečene, hkrati pa skoraj nenevarne ljudem, takšnila ciklanja v takšne malenkosti, kot je tole, zgolj znižujejo konkurenčnost naših firm, ker se v firmah ukvarjamo s stvarmi, ki so pravzaprav v osnovi nepotrebne. Pa ne govorim zdaj zgolj za PC market...

imagodei ::

Okapi je izjavil:

OK, verjetno lahko prideš do "spare partov", si pa jako težko sam doma sestaviš televizijo, ki bi imela elektroniko od Philipsa, zaslon od LG-ja, LED osvetlitev pa od Samsunga.
Posebej lahko kupiš recimo enega od glavnih delov televizorja, sprejemnik. Posebej lahko kupiš tudi daljinca.

Če lahko nekaj priključiš brez odpiranja ohišja in šraufanja, na za to namenjene vtičnice (ali reže),je OK, sicer pa ne. Precej simpl, v resnici.

Drugače pa, če obvladaš, lahko tudi motor v avtu zamenjaš, ali pa zaslon v televizorju.

O.

Posamezne dele računalnika lahko kupiš posebej in jih brez šraufanja zložiš skupaj. Na zato namenjene vtičnice ali reže. Ohišje je bonus, ne pa nujen sestavni del. Delujoč računalnik lahko sestaviš iz prosto dostopnih komponent, brez privijačenja enega samega šraufa. Napetosti in tokovi, ki so na komponentah, niso nevarne. Edini del računalnika, ki je zares nevaren (napajalnik), je v svojem ohišju in na njem nalepljena opozorila.

Takole je to pojasnil Lakotnik29 - mislim da je izvrstno pojasneno in da tudi kaže, da s(m)o si celotno dilemo izmislili. Če njegova razlaga vzdrži, je pravzaprav vse še boljše, kot smo si sploh lahko predstavljali:
Mislim,da je bilo ze lepo pojasnjeno. Ne smejo se prodajat racunalniki kot celota. Lahko pa s eprodajo komponente in sestava racunalnika. Jaz v tem bidim bistveno prednost. Racun imas za vse komponente in tudi gfarancijo lahko uveljavljas za vse kompopnente posebej. Torej nice vec nategovanja z garanjcijskimi nalepkami in podobno sranje. Zakon sploh ni napacen ce ves kaj beres.
Sestavljanje nikjer ni prepovedano, zgolj ne smejo prodajat izdelka kot celote, ker je nenavsezadnje edino pravilno. Bil je nebroj primerov, ko si imel eno leto garancije na racunalnik, notri pa ugrajen disk ki je imel tri leta garancije, ki jo seveda niso priznali.
- Hoc est qui sumus -

Isotropic ::

a ni bilo vcasih tako, da si imel na carunalo (z nalepko) recimo 3 leta garancije, na same komponente pa 1-3 (razlicno, odvisno pac od komponente)?

BlueRunner ::

Kako točno priključiš zunanji usb disk na matično ploščo?

Matična plošča ima ustrezen USB priključek. Pravno formalno ne vidim nikakršne razlike med USB priključkom, PCIe priključkom in priključkom za napajanje ki se vsi nahajajo na matični plošči. Matična plošča pa ima CE oznako, kar pomeni, da je skladna s pravilniki in konec koncev tudi namenjena končnim uporabnikom.

Dokler se ne najde ustreznejši bolj strokoven komentator bi sam "pravno" domneval, da se definicija giblje med izrazi glavna stvar (produkt, proizvod), stranska stvar, ali stvar lahko deluje brez/z drugo stvarjo oz. je stvar samostojna, ali soodvisna, kako enostavno lahko produkt zopet razstaviš v prvotne sestavne dele, enostavno, ali zgolj tako da uničiš glavno stvar ipd. (verjetno so pravi strokovni pravni izrazi drugačni).

Vidiš, jaz pa ne vem za nobene pravne definicije glavnih ali stranskih stvari. Na polici v trgovini imam škatle v široki prodaji. V vseh teh škatlah se nahajajo produkti za končne uporabnike. Po pričakovanju imajo vsi ti produkti CE potrdila, ker so namenjeni široki potrošnji in ta potrdila v pač potrebujejo.

CE potrdilo za vsakega izmed teh produktov zagotavlja, da je varen za uporabo, če se z njim ravna tako, kot to pravila za uporabo predpisujejo.

Če mi podjetje ponudi, da te končne produkte sestavi v neko novo celoto, kjer se spoštuje vsa posamična pravila za uporabo, potem ne vidim štosa za novo CE potrdilo. Če potrebuješ CE potrdilo za sestav končnih produktov MB + CPE + RAM + ohišje_z_napajalnikom, potem po identični logiki potrebuješ tudi CE potrdilo za sestav končnih produktov MB + CPE + RAM + ohišje_z_napajalnikom + USB disk. Tehnično med tema dvema sestavoma ni nikakršne razlike.

Večina današnjih računalnikov so navadne lego kocke. Če jih prodaš kot "škatlo lego kock", potem CE potrdila ni. Če jih prodaš kot "lego kocke sestavljene v hiško", pa nenadoma potrebuješ mnenje statika ali kaj? Tisti, ki napiše "no servicable parts inside" se je tako ali tako samega sebe zaklal - morda pa je to tudi res, saj lahko uporablja specialne komponente, ki posamično gledano niso primerne za uporabo s strani potrošnikov in posledično tudi CE potrdila nimajo. V takšnih primerih pa je IMHO nujno, da končen izdelek res pridobi CE potrdilo, ker ga "per partes" nekateri deli verjetno res nimajo.

Dokler pa sestavljam lego kocke v skladu z navodili proizvajalcev, toliko časa ni popolnoma nobene logike v temu, da bi karkoli, kar sestavim iz lego kock zahtevalo novo CE potrdilo. Tudi na avte lahko šraufam vse mogoče, pri čemer ga ne rabim peljati na homologizacijo, ampak samo vsake toliko na preverbo, da nisem na njega prišraufal kaj neatestiranega ali v nasprotju z navodili proizvajalcev.

Analogija z računalniki: če podjetje samo sestavlja delujoče računalnike izključno iz standardnih komponent s CE potrdili, potem lahko inšpektor kvečjemu preverja to izvedbo, ne more pa za skupek teh komponent kar iz nič zahtevati novo CE potrdilo. Lahko pa odkrije kršitev, če katera izmed uporabljenih komponent nima CE potrdila, ali pa je uporabljena v nasprotju z navodili proizvajalca, ki so osnova za skladnost.


Eto... to je pa moja kmečka pamet.

BlueRunner ::

Izkušnje pa kažejo, da so inšpektorji TIRS tako ali tako najpametnejši v Sloveniji, potencialno pametnejši od vseh na celotnem planetu. Lokalno gledano pa so njihova mnenja zakon sam po sebi, ustava pa je njihovim odločbam podrejena. Tako vsaj, če bereš nekatere njihove umotovore s katerimi utemeljujejo svojo upravičenost do tega ali onega.

Ah, pa še tako na pamet salomonska rešitev za podjetja: strokovna namestitev na lokaciji. Podjetju prodaš vse potrebne dele, namestitev (in sestavitev) opravi "strokovno usposobljena delovna sila".

Tukaj seveda sledi še en absurd idiotske interpretacije zakona, ki si jo privošči TIRS. Kakšna je razlika med tem, da podjetju sestavim CE komponente na lokaciji in tem, da mu sestavim CE komponente v sestavljalnici podjetja? Kakšna je razlika, če mu sestavljene CE komponente dostavi moja dostavna služba, ali pa če za dostavo poskrbi podjetje samo? Če je eno OK, potem je seveda tudi drugo OK, saj zakon ne velja samo v nekaterih prostorih. Če pa eno ni OK, potem pa tudi drugo ne more in ne sme biti OK. Znova is istega razloga "prostorske veljavnosti" zakonodaje. Logika inšpektorjev je pač polomljena, ker tako ali tako nimajo pojma.

Menim, da je na TIRS-u kar nekaj ne samo gnilih jabolj ampak praktično škart robe iz EF, potem pa si mislijo, da imajo pojma o vsemu, ker so se na pamet naučili ZUP. Če sem koga iz TIRS-a užalil, se moj IP naslov hrani pri upravljalcu tega foruma. Naj malo pomozgajo kakšne so njihove dejanske pristojnosti in domet, medtem ko bodo razmišljali o morebitnih tožbah zaradi razžalitev.

St235 ::

Razlika je enostavna.

Če sestavljaš računalnik kot omenjene lego kocke iz posameznih kock, ki nosijo ustrzne certifikate, potem problema ni. Tisto sekundo, ko pa ta skupek kock, jaz zapečatim z nalepko in uporabniku preprečim, da vidi kaj je v škatli pa gre za samostojen produkt.

Kako naj jaz kot kupec vem, da imajo vse komponenete v škatli CE oznako, če mi je prodajalec preprečil vpogled v kišto? Ko kupim televizijo, dobim na škatli lepo nalepko, ki pravi, da vse kar se čarobnega dogaja v njej je certificirano in ima ustrezno oznako. Ko kupim dele za računalnik ima vsak to oznako in vem, da ko jih sestavim skupaj vse štima. ČE pa kupim že sestavljen računalnik z ogromo nalepko na kateri piše, da je ne smem odstranit potem pa pač zahtevam tudi ustrezno oznako ok skladnosti in ustrezne certifikate.

Predvsem pa mešate sestavljanje doma in prodajo sestavljenih. Ti lahko v svoji garaži iz komponent sestaviš karkoli. Tisto sekundo ko boš zadevo hotel prodat naprej pa pride do zapleta z certifikati. Teoretično lahko doma sestaviš kompleten televizor (kakšni konektroji so je irelavantno) in imajo do zadnjega kondezatorja vsi deli oznako CE pa tega ne boš mogel kot celoto prodajat naprej brez ustrzne certifikacije. Namreč tudi če imajo vsi deli določen certifikat je potrebno preverit njihovo medsebojno delovanje.

Računalniki so tukaj zelo specifičen primer, ker so narejeni modularno in jih je mogoče sestavljati in menjavati module brez večjih težav in tehničnega znanja. Do sedaj razen rekla kazala na forumu še nisem slišal za računalniški servis, ki bi mu prepovedali opravljati storitev sestavljanja računalnika. Je bil pa zadnji čas da prepovejo nategovanje kupcev z garancijskimi nalepkami in prodajo računalnikov kot neločljive celote. Po tem pa ugotoviš, da ti nočejo priznati garancije na za disk ker je leto dni mimo. To da ima disk garancijo 3 leta pa njih ne zanima, ker so računalnik prodali kot celoto.
Tukaj pa prodajalcem prav fino odgovarja, da je računalnik neločljiva celota, potem se pa pizdijo ko jih tržna inšpekcija useka, da za takšno mašino rabijo ustrezne certifikate.

Trgovina mora pač izdati ustrezen razčlenjen račun, garancijske liste za posamezne komponente in potem nudit storitev sestavljanja. V navodilih komponent in tudi certifikatih ,ki jih komponente imajo pa je jasno razloženo ,da je komponente mogoče ugraditi brez posebnega znanja ali veščin.

Upam, da bo izvajanje tega zakona omejilo tako neumnosti, kot se je zgodila Tedu in še številnim drugim, ki so jih trgovci nategnili z garancijsko nalepko.

TeoR ::

Lakotnik29 - vse bi bilo super in prav, če bi bilo tako kot ti praviš. Ampak ni, ker se problem zastavlja tudi na ta del:
Če sestavljaš računalnik kot omenjene lego kocke iz posameznih kock, ki nosijo ustrzne certifikate, potem problema ni.

Vsaj tam, kjer sem jaz dobil info, je bilo s strani TIRS-a rečeno tako, da so problematični tudi računalniki, ki so sestavljeni po naročilu. Razen, če ista inšpekcijska služba po Sloveniji dela razlike med podjetji in enim to dovoli, drugim pa ne...

BlueRunner ::

Če sestavljaš računalnik kot omenjene lego kocke iz posameznih kock, ki nosijo ustrzne certifikate, potem problema ni. Tisto sekundo, ko pa ta skupek kock, jaz zapečatim z nalepko in uporabniku preprečim, da vidi kaj je v škatli pa gre za samostojen produkt.

Tukaj se skrivata dve možnosti. Lego kocke, kjer ima vsaka kocka svoj CE načeloma ne bi smele biti problem. Tudi, če je to v interesu dobavitelja zapečateno, to ne spremeni tehnične skladnosti.

Če pa katera izmed kock nima CE potrdila, pa je to nekaj, kar se strinjam, da zahteva inšpekcijske preglede za ugotavljanje dejanskega stanja in iz tega izhajajoče ugotovljeni kršitvi primerene ukrepe.

Predvsem pa mešate sestavljanje doma in prodajo sestavljenih. Ti lahko v svoji garaži iz komponent sestaviš karkoli.

O temu, da nekdo nekaj sam sestavlja doma, ne govorim, ker se te problematike ne tiče, saj zakonodaja v to pravico do domačega brkljanja (še) ne posega.

Kaj pa če mi iz kupljenih delov to sestavi podjetje pri katerih sem te dele kupil? Ali je kakšna tehnična razlika med tem, da mi proda vse kose posamično, mi jih pripelje na lokacijo ter jih na moji lokaciji sestavi napram temu, da jih sestavi na svoji lokaciji ter šele nato dostavi na mojo lokacijo?

Če razlika je, potem me zanima od kje ta razlika. Če razlike ni, in sam menim, da je res ni, potem je nelogično zahtevati CE potrdila za nekaj kar je tehnično identična stvar, samo način prevoza in lokacija sestave se razlikujeta od primera do primera.

Razen, če ista inšpekcijska služba po Sloveniji dela razlike med podjetji in enim to dovoli, drugim pa ne...

Moje izkušnje s TIRS so, da se vsaj nekaj škart ekonomistom, ki so v službi na TIRS, ne sanja ne o tehniki, ne o trgu, ne o zakonodaji. Od tukaj verjetno sledijo razlike v obravnavah oziroma razlike v stopnji stupidnosti posameznih komentarjev, ki jih te uradne osebe podajajo.

St235 ::

Sicer sedaj že malo pogrevamo vodo.

Ravno ko dobavitelj vse skupaj zaprev v škatlo in jo zapečati je problem. Namreč jaz kot kupec moram imeti razvid vse opreme in njihove skladnosti. ČE kupim računalnik potem zahtevam da ima računalnik ustrezne certifikate. Če kupim 10 komponent zahtevam, da ima vsaka svoj CE. In tukaj je tudi bistvena razlika. Potem je pa moja odločitev, če od prodajalca sprejmem storitev sestavljanje ali to raje storim sam. Sam akt sestavljanja ne glede na lokacijo ne zahteva certifikacije. Če pa jaz dobim nekaj v naprej zloženo in mi pri tem celo prepovejo, da pogledam v vsebino potem pa seveda logično sklepam, da gre za enoten izdelek, ki zahteva ustrezno certifikacijo.

BlueRunner ::

Če se inšpektorji ravnajo po tej logiki, ki ji na prvi pogled nič ne manjka, potem je stvar zaključena. Za zaprte škatle (no servicable parts inside) je logična zahteva za CE, za odprte škatle pa samo, če vsebujejo module, ki niso CE.

Kaj več kompliciranja od tega je slab predpis ali pa slaba interpretacija predpisa, obe pa vodita v nelogičnosti in potencialno tudi neenakopravnost posameznih gospodarskih subjektov na notranjem trgu.

fosil ::

Glede na eno drugo temo, kjer ima nekdo težavo z baterijo pri prenosniku, se mi je odprlo eno vprašanje.
Če je torej računalnik komplet kot celota, se torej ne de izključiti baterije iz garancije?
Kot vemo nekateri dajejo pri prenosnikih na baterijo samo pol leta garancije. Sedaj torej to odpade?
Ker minimalna zakonska garancija je 1 leto.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Zheegec ::

zakon striktno ločuje med napravo in potrošnim materialom...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Gregor P ::

BlueRunner je izjavil:

CE potrdilo za vsakega izmed teh produktov zagotavlja, da je varen za uporabo, če se z njim ravna tako, kot to pravila za uporabo predpisujejo.

Dvomim, da ta CE velja za združena produkta skupaj. Namreč lahko sicer imata oba CE certifikat, ampak sestavljena skupaj pa nimata nobenega oz. "stara" certifikata tega verjetno ne pokrivata.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

fosil ::

Zheegec je izjavil:

zakon striktno ločuje med napravo in potrošnim materialom...

Ampak baterija ni ravno potrošni material.
Nisem še slišal da recimo za akumulator v avtu ne bi veljala garancija, oziroma da bi bilo samo pol leta garancije na akumulator.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Zheegec ::

fosil je izjavil:

Zheegec je izjavil:

zakon striktno ločuje med napravo in potrošnim materialom...

Ampak baterija ni ravno potrošni material.
Nisem še slišal da recimo za akumulator v avtu ne bi veljala garancija, oziroma da bi bilo samo pol leta garancije na akumulator.

Baterija je potrošni material. po zakonu mora imeti potrošni material vsaj 3 mesece garancije... Večina proizvajalcev prenosnikov da na baterijo pol leta garancije, HP recimo da eno leto, pri HP Elitebook seriji pa imajo LongLife baterije 3 leta garancije... zakon namreč garancije navzgor ne omejuje. Za akumulator v avtu lahko da proizvajalec tudi 10 let garancije če želi, če da pa 3 mesece si bo pa odgnal 90% strank :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

fosil ::

To da je baterija pri laptopu potrošnji material, je neka teza, ki jo poskušajo vsilit proizvajalci.

Potrošnji material se potroši, baterija pa se ne potroši.
Baterija v laptopu je elektronska komponenta, ki se lahko tudi pokvari. Je neločljiv del prenosnika in običajno zdrži celotno življenjsko dobo.
Tudi če pobrskaš po slovenskih spletnih trgovinah, pod rubriko potrošnji material, ne boš našel baterij za laptope.

V drugih državah ne poznajo obvezne garancije in zato lahko proizvajalci dajejo poljubno garancijo, pri nas pa je situacija drugačna.
Tako je!

Zheegec ::

Ne, uporaba baterije ne "je", torej je ni vsakič manj na zunaj. Se pa kapaciteta s časom in zunanjimi vplivi manjša.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

fosil ::

Marsikateri stvari se z uporabo zmanjša kapaciteta ali se obrabi, pa zato še ni potrošnji material.
Vemo recimo da se plazma televizorji s časom iztrošijo, so torej potrošnji material?

Tukaj gre za okvare, ko se recimo baterija noče več polnit in podobno. Tukaj kapaciteta nima veze.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

BlueRunner ::

Gregor P je izjavil:

BlueRunner je izjavil:

CE potrdilo za vsakega izmed teh produktov zagotavlja, da je varen za uporabo, če se z njim ravna tako, kot to pravila za uporabo predpisujejo.

Dvomim, da ta CE velja za združena produkta skupaj. Namreč lahko sicer imata oba CE certifikat, ampak sestavljena skupaj pa nimata nobenega oz. "stara" certifikata tega verjetno ne pokrivata.

Ni logike, da ne bi. CE potrdilo je veljavno pod pogojem, da izdelek uporabljaš v skladu z navodili proizvajalca. To pomeni, da ne glede koliko takšnih lego kock sestaviš, skupek končnih izdelkov ne bo prenehal izpolnjevati varnostne predpise. By extension... ne moreš iz CE lego kock sestaviti nekaj, kar inherentno nima CE potrdila, če se držiš vseh določil vseh proizvajalcev za vse lego kocke. Naj bo to računalnik, avto, stolp ali pa karkoli drugega. Tako kot USB-ja ne moreš priključiti tako, da bi postal "nevaren", tako tega tudi ne moreš narediti CE napajalniku, CE grafični kartici, CE matični plošči, CE strešnem prtljažniku, CE avtoradiu, ...

St235 ::

Končen izdelek sestavljen iz komponent, ki imajo CE oznako ne dobi avtomatično CE oznake. pika.

Ti lahko teoretično iz sestavnih delov sestaviš televizijo, pa ji ne moreš pritrdit oznake CE samo zato, ker imajo vsi kondenzatorji oznako CE. Pri avtu je pa z homologacijo še toliko huje. Ne moreš naprimer zamenjat mašine in pričakovat, da je dovolj, da ima mašina certifikat in, da ima certifikat ostanek avta. Že naprimer pri spoilerju, felgah se zatakne. Pa imajo lahko vsi vse oznake.

Namreč oznaka CE se nanaša na končni produkt, ki je v tem primeru več kot celota, saj zahteva določeno delo in postopke, da se skupaj sestavi.

Računalnike smo že večkrat izpostavili kot izjemo, zaradi modularnosti samega sistema.

BlueRunner ::

Končen izdelek sestavljen iz komponent, ki imajo CE oznako ne dobi avtomatično CE oznake. pika.

Ja, to je blesava razlaga pravilnika. Ni pa kar tako logična ali samoumevna.

Ti lahko teoretično iz sestavnih delov sestaviš televizijo, pa ji ne moreš pritrdit oznake CE samo zato, ker imajo vsi kondenzatorji oznako CE.

Ko se premaknem iz teorije v prakso, ugotovim, da to v praksi ni izvedljivo, ker nimaš končnih izdelkov, ki imajo vsi CE, da bi lahko sestavil TV. Pa še marsikaj drugega ne. Teorije na takšnem primeru torej ni možno graditi ali utemeljevati.

Že naprimer pri spoilerju, felgah se zatakne. Pa imajo lahko vsi vse oznake.

Zadeva ni enosmerma, temveč dvosmerna. Ni dovolj, da spojler lahko pritrdiš na karoserijo, tudi karoserija mora vključevati "certificirano funkcijo" montaže spojlerja. Če te nima, potem pač ne počneš enako, kot počneš pri sestavljanju lego kock. Enako feltne in enako tudi vse ostalo. Zmišljuješ se lahko v preseku dopuščenih marametrov kosa A in kosa B, ostalo pa je izven certifikata in kot takšno seveda res potrebuje novo overitev.

Namreč oznaka CE se nanaša na končni produkt, ki je v tem primeru več kot celota, saj zahteva določeno delo in postopke, da se skupaj sestavi.

Vse našteto so končni produkti in, če so uporabljeni v skladu z navodili porizvajalca, ne morejo biti sestavljeni v nekaj, kar bi samo iz tega razloga potrebovalo ločen CE.

Računalnike smo že večkrat izpostavili kot izjemo, zaradi modularnosti samega sistema.

Modularnih sistemov je še kar precej. Tudi osebno vozilo je modularen sistem, saj si samo s feltnami ali pa samo z vozilom brez koles ne boš čisto nič pomagal. Oboje skupaj pa ne rabiš homologizirati, če ne odstopiš od tega kaj je dovoljeno (oziroma posamično homologizirano) za feltne in za vozilo.

Ko greš pa izven okvira tega, kar ti je proizvajalec certificiral za končen izdelek, pa valjda potrebuješ certifikat za prodajo na trgu.

Zgodovina sprememb…

_Denny_ ::

Zdaj sem dobil mail od ene izmed slovenskih trgovin:

Sporočilo visoke prioritete!

Pojasnilo k novo sprejeti zakonodaji na področju proizvodnje računalniških sistemov.

Cenjenje stranke obveščamo o nastali radiklani spremembi na tehničen področu, ki se dotika predvsem sestavljanja računalnikov.Dne 9.3.2011 je Državni zbor RS izdal nov zakon o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti (ZTZPUS-1) (uradni list št 17/2011) ali http://www.uradni-list.si/1/content?id=...

Ena od bistvenih zadev v zakonu, govori o sestavi računalnikov narejenih po željah strank. Glede na zakon ni več dovoljeno sestavljati računalniških sistemov po želji stranke, brez ustreznih certifikatov in predvsem potrebnega testa skladnosti. Za vas in nas, bi to pomenilo konec računalniških sistemov sestavljenih po vaših željah.

Ker je naše podjetje znano po tem, da znamo prisluhniti in svetovati svojim strankam, smo tako našo proizvodnjo sistemov po želji stranke premaknili v tujino. Vsi sistemi bodo tako sestavljeni in testirani znotraj EU. Tako bomo zagotovili najvišjo kakovost po vseh EU standardih s vsemi potrebnimi skladnostnimi zahtevami. V podjetju bomo tako še naprej za vas pripravljali sisteme po vaših željah in zahtevah.

S tem izključite možnost, da bi kupili računalniški sistem, ki je lahko potenacialno navaren za vas in vašo okolico. Ta postopek za vas ne predstavljadodatnega dela ali rizika, da bi se poškodovali ob sestavi računalniških komponent doma, prav tako izključite tveganje, da komponente mehansko poškudujete ob sestavi.

Za kakršnakoli dodatna pojasnila smo na voljo na naših telefonskih številkah in e-mail naslovih.

Če smatrate to obvestilo kot nepotrebno, se vam opravčijemo za vzeti čas.


Mogoče pa se zaradi tega pri nas sedaj odpira nov trg za "sestavljalce računalnikov", ki ti kupijo komponente po tvoji želji in zadevo sestavijo...ali pa ravno obratno (kot v mailu) - sestavljanje se bo preselilo v tujino in tako bo še več delavcev zgubilo delo
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

zavajon ::

Po mojem ne bo nihče izgubil dela zaradi tega, le pošte ga bodo imele več.
Ne vem sicer, kako bodo pri AGT izpeljali to, a meni se zdi najbolj smiselno ustanoviti firmo v A ali I z naslovom tik ob meji, računalnike sestaviti tukaj, jih odpeljati čez mejo (npr. na Opčine) svoji firmi in jih od tam dostaviti kupcu.
««
6 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CE certifikat

Oddelek: Loža
2410399 (3065) fikus_
»

Nakup sestavljenega računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
131233 (1045) ziga1990
»

sp za sestavljanje računalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9314579 (10805) zee
»

Računalniške trgovine, kjer ti sestavijo izbrane komponente

Oddelek: Kaj kupiti
427629 (6136) zagi555555
»

So mi dali ohišje z napako?

Oddelek: Strojna oprema
374504 (2777) solatko

Več podobnih tem