» »

upor slovenskim spamerjem

upor slovenskim spamerjem

DO_OD ::

izgubljam živce, ker ne najdem forme za prijavo na tržni inšpektorat za spam. Kam za vraga lahko te gliste, ki me posiljujejo s svojim odvratnim nasilnim marketinškim drekom - prijavim? Dajmo v tem threadu zbrati vse naslove za prijavo in potem objavljajmo tule notri slovenske spamerje.

Prijavljam prvega - lyoness.

Poleg tega pozivam vse, ki poleg mene prejemate neželana sporočila od tega prekletega lyonessa, da jih prijavite. Vzemite si 10 minut časa in jih prijavite.

Edit: dodajam naslove za prijavo:

Inšpektorat: tirs.info@gov.si

lp
  • spremenil: DO_OD ()

Bakunin ::

a tirs.info@gov.si ne deluje vec ?

DO_OD ::

... in zdaj so mi odgovorili, da me je priporočil na dan 28.9.2010 nekdo z izmisljenim imenom in mojim priimkom in mi posmehljivo napisejo naj se obrnem na tega cloveka ki ne obstaja haha :D. Dejansko se mi posmehujejo v obraz povrh vsega.

DO_OD ::

sem jih prijavil na ta naslov. Kam jih še lahko prijavimo?

lonz ::

A ni, da morajo po zakonu pri množičnem razpošiljanju vključiti opt-out opcijo? Kaj pa zavod za varstvo potrošnikov?
...arrrrrr, shiver me timbers...

gzibret ::

Jaz pa bi se zgrozil nad turistično agencijo (ali karkoli to že je) Promocija sončnega zahoda. Gnjavijo po telefonu z nekimi anketami in silijo, da pridem na njihovo promocijo pod pretvezo razdeljevanja nekih nagrad, da je že obup. Zraven še dodajo, da bi bilo dobro, da prinesem na promocijo (kao kot nagradno žrebanje) tudi kartico, ker imajo ponudbe, ki se jim človek res ne more upreti. V zadnjih dveh tednih so me klicali že vsaj 10-x (4x so delali anketo, pol pa še neki kao, da sem izžreban za nagrado itd...).
Vse je za neki dobr!

DO_OD ::

lonz je izjavil:

A ni, da morajo po zakonu pri množičnem razpošiljanju vključiti opt-out opcijo? Kaj pa zavod za varstvo potrošnikov?

ja, v sporočilu, ki so mi ga poslali je na dnu link: Odjavi newsletter. Vendar ko klikneš na link padeš na login/registracijsko formo :D Očitno želijo, da se registriraš, da te potem blagovolijo odjavit. Sicer pa je naivno misliti, da ima odjava z njihovega newsletterja kakršni koli smisel, glede na to da se nikoli tudi prijavil nisem. No prijavil sem ji na tržni inšpektorat in pozivam vse ostale, kateri dobivate njihov spam, da storite enako. Vkolikor se še kdo spomni naslova kamor jih lahko prijavim, naj mi napiše v tej temi prosim.

Bakunin ::

DO_OD je izjavil:

... in zdaj so mi odgovorili, da me je priporočil na dan 28.9.2010 nekdo z izmisljenim imenom in mojim priimkom in mi posmehljivo napisejo naj se obrnem na tega cloveka ki ne obstaja haha :D. Dejansko se mi posmehujejo v obraz povrh vsega.


Ce imajo samo prijavo brez potrditve potem je to velik "fail" z njihove strani.
Prijavi na njihovo listo kar e-mail od trznega inspektorja pa bomo videli kako hitro bodo to popravili. >:D

gzibret je izjavil:

Gnjavijo po telefonu z nekimi anketami ...


Osebno vsakega anketarja kmalu po njegovem pozdravnem govoru (kdo je, od kod klice in zakaj) obvestim, da NOCEM sodelovati in ne samo zdaj, ampak naj me NIKOLI vec ne klicejo. Ce se nekaj silijo jim razlozim, da bodo on naslednjem klicu prijavljeni na TIRS. PS: "pogovor se snema tudi pri meni " tudi "pali". >:D

PS: ce se oseba na drugi strani ne predstavi (kdo je ipd...) pa linija nemudoma "pade"....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

BlueRunner ::

DO_OD je izjavil:

... in zdaj so mi odgovorili, da me je priporočil na dan 28.9.2010 nekdo z izmisljenim imenom in mojim priimkom in mi posmehljivo napisejo naj se obrnem na tega cloveka ki ne obstaja haha :D. Dejansko se mi posmehujejo v obraz povrh vsega.

Ja in?

Tudi, če te bi sam papež iz Rima priporočil, so to:
- tvoji osebni podatki, katerih ne smejo obdelovati brez tvoje privolitve
- osebni podatki, katerih obdelavo morajo prekiniti, ko to zahtevaš
- jih uporabljajo za reklamiranje, kar morajo prenehati takoj, ko to od njih zahtevaš

Če tega ne storijo, potem jim pa res lahko pošlješ inšpekcije na vrat in utemeljeno pričakuješ, da bodo opravile svoje delo.

To, da je nekdo tretji posredoval tvoje podatke, ali pa, da jihe je nekdo vpisal na spletni strani brez potrditve lastništva e-mail naslova je navadno nategovanje in po mojem mnenju tudi kršitev zakona. Druga težava pa je kako nekaterim tumpastim inšpektorjem to vbiti v glavo.

Sam pa imam recimo težave s chiptrade.si. Loleki delajo scraping spletnih strani in si mislijo, da samo zato, ker človek sodeluje v dopisovanju z ostalimi razvojniki daje njim, bottom feederjem, pravico, da ga začno nadlegovati s svojimi reklamami. Na žalost trenutno nisem v Sloveniji, ampak prva stvar, ko se bom vrnil, bo ravno to, da bom poskrbel za zavarovanje svojih pravic.

Ziga Dolhar ::

To, da je nekdo tretji posredoval tvoje podatke, ali pa, da jihe je nekdo vpisal na spletni strani brez potrditve lastništva e-mail naslova je navadno nategovanje in po mojem mnenju tudi kršitev zakona.


I feel your pain. Zato sem se nameraval v prihodnosti temeljito lotiti preizkusa teh "Priporočite prijateljem!" reklamiranj. Ker oglaševalci očitno mislijo, da če ne "obdelujejo" podatkov (jih hranijo v bazi v smislu ZVOP), da potem je pa kar vse "v redu" (in pozabljajo na ZEPT in ostale).
https://dolhar.si/

gzibret ::

Meni je zanimivo leakanje osebnih podatkov iz slovenske javne uprave. Naj podam primer...

Pred letom in pol sem spremenil naslov stalnega prebivališča. Do tedaj nikoli nisem prejemal nikakršnih reklam v moj poštni nabiralnik. Spremembo stalnega prebivališča sem v tisti fazi javil:
- moji mami;
- delodajalcu.

In glej ga zlomka, že čez nekaj dni dobim na dom na moj NOVI naslov reklamo za neko faki** pohištvo. Za delodajalca sem prepričan, da ni mojega novega naslova posredoval nikomur. Prav tako sem isto prepričan za mamo. Ostaja le še ena inštitucija, ki je vedela za to spremembo (spremembo bivališča sem prijavil na UE Ljubljana).

Sicer se zavedam, da je to huda in nepreverjena obtožba, ampak meni je logična le ena razlaga, kako je pohištvena trgovina dobila moj novi naslov....
Vse je za neki dobr!

dragana ::

Najbrž si "zaupal" novi naslov še vsaj banki, zavarovalnicam, raznim drugim operaterjem (elektro, telefon, internet)...

srus ::

Kako se v osnovi že na viru (ne preko raznih MTA ali klient filtrov) znebiti spemanja, ki ga dobivam od uporabnikov PIRS mass mailerja/spamerja?

Da bi se odjavljal vsakemu posebej, ki me zagnjavi s PIRS mailer spamom, mi je malo odveč, na PIRSovih straneh pa ne najdem nobene generalne odjave.

Ima kdo kake izkušnje s tem?

DO_OD ::

vse to je pa izključno zaradi tega, ker se ljudje ne organiziramo in začnemo sistematično prijavljati to podganovje. Morali bi imeti tukaj na slo-techo sticky temo s seznamom slovenskih spamerjev, ki bi jih potem prijavil vsak, katerega so spamali. Tržni inšpektorat morda na odreagira če mu en sam pošlje pritožbo, če pa jih dobi 1000 za eno podjetje je pa druga stvar. Samo to je potrebno - po moje.

Lonsarg ::

Uporabljajmo gmail in klukujmo označi kot spam, pa bojo Googlovi algoritmi poskrbeli, da na google računih to podjetje ne bo več reklamiralo. Več v levi sloveniji ne boš naredil...

DO_OD ::

Lonsarg je izjavil:

Uporabljajmo gmail in klukujmo označi kot spam, pa bojo Googlovi algoritmi poskrbeli, da na google računih to podjetje ne bo več reklamiralo. Več v levi sloveniji ne boš naredil...

se ne strinjam. Ravno ta odnos spamerji izkoriščajo. Meni se podjetje celo posmehuje ko jim napišem mail .... to je višek. In vzrok tega je naša indiferenca. No jaz sem jih prijavil na inšpektorat, odgovora pa nisem dobil. Kaj naj še storim?

gokky ::

Večine slovenskih "oglaševalcev" se relativno lahko znebiš z navedbo 45.a člena ZVpot-UPB2, še posebej, ko jim pojasniš, kaj je to opt-in in kolikšna je zagrožena kazen. Še enkrat ni mi bilo treba na TIRS, od kar povprašam po dokumentih, s katerimi sem sklenil pogodbeni odnos.

Bakunin ::

http://www.zakonodaja.com/zakoni/vi/6/z...


(1) Podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno.
:)

Phil ::

Meh sem še sam začel dobivate spam od teh lyoness drekačov. Da ne omenim da imam ustvarjen celo ene vrste račun (z napačnim imenom sicer), možnosti za odjavo pa nikjer. Oziroma bi moral dokončati registracijo ali nekaj podobnega, česar se ne grem ...

Sem že poslal vljuden mail na tržni inšpektorat, da vidim če bo kakšen odgovor.

NoName ::

torej, še mojih pet centov, kar se tiče mailov s spamom.. pred časom so mi poslali neko sporočilo komercialne narave, ravno na temo zakonodaje, naj se zaščitim, in seveda obiščem en fajn seminar... sem odpisal:

Spoštovani,

v zvezi z vašo pošto z dne xx.xx.xxxx vam sporočam slednje:

Kakor mi je znano, morate za pošiljanje elektronske pošte komercialne narave od mene pridobiti soglasje, ki ga najverjetneje nimate - in s tem kršite vsaj dva zakona:
- Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2) v točki 45a;
- Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-UPB1) v 109. členu.

Kot upravljalca osebnih podatkov (očitno posedujete moj elektronski naslov) od vas zahtevam, da:
- mi nemudoma posredujete vse podatke, ki jih imate shranjene v vaših bazah, le-te pa nato izbrišete, vaših sporočil ne želim več prejemati
- v primeru, da prvi odstavek ne drži popolnoma, posredujete dokaz o mojem soglasju prejemanja vaših sporočil z namenom neposrednega trženja

Sporočilo v vednost posredovano tudi:
- Uradu za varstvu potrošnikov
- Informacijskemu pooblaščencu
- Agenciji za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije

hkrati pa sporočilo posalal poleg pošiljatelja tudi na
svetovanje.uvp@gov.si
gp.ip@ip-rs.si
gp.iekepp@gov.si

oni so mi pa čez čas sporočilo, da so moj naslov pridobili v javnem imeniku in ga v skladu z mojo zahtevo pobrisali iz baze... dejansko so ga pa le spremenili, kar se je odražalo v dejstvu, da imam na eni določeni domeni wildcard alias na svojem accountu, in sem posledično čez kak mesec vnovič prejel reklamno sporočilo, kateremu je sledila ponovna prijava:

Spoštovani,

upam da razumete razliko med brisanjem in spreminjanjem podatkov v bazi. Kakor mi je, kot laiku, ki se vaših seminarjev ne bo udeležil, jasno, morate po enem členu ZVOP-1 moje podatke na zahtevo *IZBRISATI* in ne *SPREMENITI*.

Želim, da podatke o mojem podjetju *izbrišete* iz vaše baze. Prav tako prosim, da me o *izbrisu* obvestite.

Ker menim, da se vaše podjetje, ki te stvari trži, ne zaveda ali ne upošteva vseh zakonov, sporočilo v vednost posredovano tudi:
- uradu za varstvu potrošnikov
- informacijskemu pooblaščencu


kakorkoli, glede na zakon (pripeto spodaj) pa ti lahko pošiljatelj oz. podjetje pošlje sporočilo komercialne narave le s tvojim PREDHODNIM soglasjem in ti omogočiti opt-out, ki je ponavadi v obliki replya z besedilom "ODJAVA" na kak mail ali s klikom na kak link spodaj v mailu... ergo, če so ti poslali mail ker so dobl tvoje podatke nekje na netu ali od priporočila prijatelja, ... kakorkoli, so dejansko v kršitvi!

Zakon o varstvu potrošnikov (uradno prečiščeno besedilo) (ZVPot-UPB2)
45.a člen

(1) Podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno.

(2) Pri telefonskih pogovorih mora oseba, ki v imenu podjetja vzpostavi telefonski stik, na začetku vsakega razgovora s potrošnikom razkriti firmo in sedež podjetja in jasno povedati, da gre za klic, ki ima komercialni namen.

(3) V primeru pogodbe o finančnih storitvah je podjetje v telefonskem pogovoru dolžno seznaniti potrošnika tudi s podatki o identiteti osebe, ki je v stiku z njim, in njeni povezavi s podjetjem, s podatki iz 6. točke prvega odstavka 43.b člena ter 1., 5., 7. in 8. točke petega odstavka 43.b člena tega zakona. Hkrati ga mora seznaniti z možnostjo da mu bodo na njegovo zahtevo posredovani dodatni podatki iz prvega in petega odstavka 43.b člena tega zakona. Podjetje mora v vsakem primeru izpolniti svojo obveznost iz 43.c člena tega zakona.

(4) Če potrošnik pri kateremkoli stiku, vzpostavljenim s sredstvom za komunikacijo, ki omogoča osebna sporočila, izjavi, da ne želi več prejemati sporočil na takšen način, mu podjetje ne sme več pošiljati nobenih sporočil, ki so namenjena sklenitvi pogodbe za dobavo kateregakoli blaga ali katerekoli storitve.



Zakon o elektronskih komunikacijah (uradno prečiščeno besedilo) (ZEKom-UPB1)

109. člen
(neželene komunikacije)

(1) Uporaba samodejnih klicnih sistemov za opravljanje klicev na naročnikovo telefonsko številko brez človekovega posredovanja (klicni avtomati), faksimilnih naprav ali elektronske pošte za namene neposrednega trženja je dovoljena samo na podlagi naročnikovega predhodnega soglasja.

(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka lahko fizična ali pravna oseba, ki od kupca svojih izdelkov ali storitev pridobi njegov elektronski naslov za elektronsko pošto, ta naslov uporablja za neposredno trženje svojih podobnih izdelkov ali storitev, vendar mora kupcu dati možnost, da kadarkoli na brezplačen in enostaven način zavrne takšno uporabo njegovega elektronskega naslova.

(3) Uporaba drugačnih sredstev za neposredno trženje s pomočjo elektronskih komunikacij kot so določena v prejšnjih dveh odstavkih, je dovoljena le s soglasjem naročnika.

(4) Elektronske pošte za potrebe neposrednega trženja s skrito ali prikrito identiteto pošiljatelja, v imenu katerega se sporočilo pošilja, ali brez veljavnega naslova, na katerega lahko prejemnik pošlje zahtevo za prekinitev takega neposrednega trženja, ni dovoljeno pošiljati.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

lonz ::

Meni najbol pomaga tole: http://matej.owca.info/spam.html
Se vsi začnejo zelo hitro opravičevat...
...arrrrrr, shiver me timbers...

PacificBlue ::

lonz je izjavil:

Meni najbol pomaga tole: http://matej.owca.info/spam.html
Se vsi začnejo zelo hitro opravičevat...


Tole je pa zelo uporabno in koristno.:) Hvala, gre pod zaznamke.

NoName ::

mnja, tale spam.html na owci je sicer lepo spisan, vendar je glede na točke zakona in valuto malce 'deprecated'.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

bzp ::

Jaz se ponavadi potrudim in če ni opcije opt-out (ali pa ta ne deluje) pošljem še reply mail kjer prosim za odstranitev mojega maila iz baze. Človeško, ni treba takoj "na barikade". Do sedaj v enem primeru to ni zaleglo, tam je pa posredoval inšpektor. Je sicer nekaj časa trajalo, spama pa ni več :)

RockyS ::

Lep primer takšne prakse je Rolan, ne odjavi pa če se na glavo postaviš, poslal mail vse... nič.

BlueRunner ::

Verjetno pošiljaš na napačen naslov. Pravilen naslov za odjavo je gp.tirs@gov.si, v subject napišeš "Rolan - odjava od neželjenih komercialnih sporočil ne deluje"

V sporočilu na kratko navedeš dneve kdaj si jim na kakšen način poslal zahtevo, da te prenehajo nadlegovati in pripneš kakšen primerek njihovega nezaželjenega smetja.

Sicer procesiranje zahtevka traja nekaj časa, ampak praviloma odjava uspe. >:D

Pri chiptrade so tudi že obrnili ploščo... kao "niso oni spammerji". Mrgolazen nemarna.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

BR, največji problem (ki si IMHO zasluži pozornost v resnem kritičnem članku) sam vidim v potuhi Informacijske pooblaščenke, ki jo nudi spammerskim mehanizmom tipa "Povej prijatelju! / Povabi prijatelja!".
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

Ali lahko malo bolje definiraš to "potuho"?

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

BlueRunner: odločbe :-). Ti sporočim konkretne linke, ko jih najdem.
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

Če je govora o e-mail naslovih, ki so vezani na podjetje (ali izobraževalno ustanovo) oziroma e-mail naslovih, ki jih ni možno enostavno povezati z določeno osebo, potem tudi IP-RS verjetno nima kaj veliko manevrskega prostora. Sivo območje, kjer v prvem primeru (službeni naslovi) v zakonodaji ni neposrednega odgovora, na drugem (domišljijska imena) pa je stvar lažje pregonljiva preko TIRS-a.

Nekaj tovrstnih odločb poznam in ti jih ni potrebno posebej iskati.

Če pa so kje bolj "dela potuho" odločbe, se pa vsekakor priporočam.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Gre za odločbe, ki pravijo, da ni nič narobe, če ti podjetje pošlje email "Pozdravljen Žiga Dolhar! Jožica Novak te vabi k sodelovanju v nagradni igri ... To sporočilo ti pošilja Jožica!!!"
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

V tem primeru najbrž ravnanje podjetja niti ni sporno, saj je Jožica tista, ki preko njihove strani vnaša tuj naslov. Ali pač?

Ziga Dolhar ::

Takšen je reasoning, da.
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

Hm. Da, eno je to razmišljanje, da je spletna stran "razpoložljivo orodje", Jožica pa tista, ki tvoj osebni podatek obdeluje. Nekako tako, kot FB + tagganje oseb na slikah. Sivo področje, kjer bi včasih želel videti nadzor nad "orodji", včasih pa bi bil nadzor pravzaprav neproduktiven.

Dodaten razmišljanje pri teh primerih pa je lahko tudi ta, da ZVOP pokriva samo podatke, ki so v zbirki osebnih podatkov ali se jih obdeluje s ciljem vpisa v zbirko osebnih podatkov. Če so ta sporočila enkraten "fire and forget" in niso nikoli vnešena v nobeno zbirko, potem jih ZVOP ne pokriva in IP-RS nima pravne podlage za ukrepanje.

Torej, če a) podjetje ne zbira aktivno podatkov in b) se pri jožičinem vpisu ne gradi zbirka, potem je podjetje glede ZVOP-a na čistem.

Sedaj, ko razmišljam o temu, jim je še celo po ZEKom-u netrivialno dokazati prekršek oziroma bi to lahko bila "višja matematika" za naše inšpektorje.

Hmpf...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Baza, email naslovi

Oddelek: Omrežja in internet
102140 (1733) SeMiNeSanja
»

Ambasada zdravja in podobni spamerji

Oddelek: Omrežja in internet
142804 (2559) AndrejO
»

Sprememba zakona o elektronskem poslovanju na trgu

Oddelek: Omrežja in internet
102589 (2122) stb
»

pošiljanje elektronske pošte brez dovoljenja

Oddelek: Loža
263703 (2967) enxtip
»

email marketing

Oddelek: Pomoč in nasveti
51230 (1194) nobodyelse

Več podobnih tem