» »

Ventilator prihodnosti.

Ventilator prihodnosti.

Bevcan ::

Ko mi je nekega nde ropot mojega "zračnega kanala" začel že malo najedati sem razmišljal o naslednji rešitvi. Ventilator bi gnal brezkrtačni elektromotor ki bi bil z ventilatorjem vred vpet v "magnetni ležaj" čeprav sem na koncu prišel do dejstva da bi bil dober že dober tekočinski ležaj. Kaj menite o tej varjanti? Ali bi magnetno polje motilo diske. Kako močno magnetno polje je potrebno da v zraku drži kakih 200g? Toda dejansko bi se pri tej zadevi slišal le še šum zraka, ki je v "pospravljenem" računalniku zelo nizek. Zadeva tudi nebi bila predraga: Brezkrtačni motor cca 4000sit, za ležaje ne vem, vetrnico pa bi zlepil iz pleksija.

msmiha ::

Dobra ideja samo potem bi moglo biti magnatno polje kar precej močno in ne vem če ne bi res uviralo diske ipd. Čudi me samo da se tega ni spomnalo že kako podjetje ala Thermaltak...
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

R-S-LoVe ::

Magnetno sevanje bi znalo biti velik probem, saj če imaš svoje diske rad, veš, da diskim, ne paše sevanje, kaj pa misliš, zakaj dajo PC seaker tko daluč od diskov, zravn pa še diske oblečejo v kletke!

Boško ::

Pumpe od vodnega hlajenja oddajo bistveno več EM sevanja, pa je vse OK! Prvi ki ti bo pokazal preveliko sevanja je monitor!!!

L.p.:)

smilyxx ::

Ja pri monitorju se hitro pozna. Tudi monitorji z vgrajenimi zvočniki lahko povzročajo preglavice z brisanjem kotov. tako da odsvetujem nakup monitorjev z zvočniki.....

Lp
Save water.
drink beer.

CaqKa ::

http://www.slo-tech.com/script/news/izp...
http://www.ipkonfig.com/Reviews/Heatsin...
:D
kaj te natolcujete o tem o čemer smo že kdaj razpravljali :)

Boeing ::

zanimiva ideja, ampak... za brezkrtačnik rabiš še krmilnik, ki pa je cca 15 jurjev, če vzameš kakšno modelarsko varianto, drugače pa so okoli 20... to so taki do ene 20, 25A pri 8.6V in podobni.

kakorkoli že, tudi zdaj v bistvu slišiš "samo" šum lopatic... isti problem se pojavlja tudi pri letalskih turbinah, ko konice lopatic povzročajo mikroturbolenco, ta pa je vir tipičnega "turbinskega" zvoka oz. v našem primeru šuma...

Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Highlag ::

Zanimiva ideja samo nisi prvi ki jo je dobil.

Proizvajalec Sunon ima ventilatorje , ki držijo zračno režo s pomočjo magnetov že v proizvodnji in jih lahko kupiš. Sunon

TESKAn ::

Akhem, do sedaj še nisem videl krtačk v nobenem ventilatorju, namenjenem za vgradnjo v računalnik...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Bevcan ::

TESKAn, krtačke so v elektomotorju ventilatorja. To so tiste "ploščice", ki dovajajo tok v rotor.
Boeing kar se tiče cene sem videl neke Graupnerjeve motorčke tipa 200 z že prigrajenim krmilnikom za cca 4000sit .Ni mi jasno zakaj bi bil kupček elektronike za krmljenje brezkrtačnega motorčka 15K sit. Al mogoče ti misliš krmilnik vrtljajev, tega pa ne potrebuješ saj lahko preprosto do motorčka napelješ majšo napetost. Ni mi jasno zakaj bi bil kupček elektronike za krmljenje brezkrtačnega motorčka 15K sit.
Sicer pa izgleda da me je že negdo prehitel.

TESKAn ::

Ja, vem, kaj so krtačke in kot sem že povedal, v ventilatorjih v računalniku krtačk NI. Lahko enega odpreš in si sam pogledaš, če mi ne verjameš. Na rotor ventilatorja pa je pritrjen trajen magnet.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Highlag ::

Bevcan je mal mem useku.

Krtačke imajo motorji v vrtalnih strojih in podobnih zadevah. Ventilatorja še nobenega nisem videl z krtačkami. Ne ventilatorja, ki gre na enosmerni tok (za PC-je) ne tistih, ki grejo na izmeničen tok.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj to ne deluje (perpetuum mobile again) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5812510 (4325) cvalsr
»

asinhronski elektromotor kot generator (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8123733 (9199) A. Smith
»

Thermaltake M9D in blokada ventilatorja

Oddelek: Strojna oprema
9754 (724) Engineer_SLO
»

Disk blizu napajlnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
243716 (3252) Pyr0Beast
»

220V ventilator je močno preglasen

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
164279 (4148) Jackal

Več podobnih tem