» »

GPS sledilci

GPS sledilci

dronyx ::

Čedalje več firm se odloča vgraditi v službene avtomobile GPS sledilce. Vem da obstajajo jammerji, ki onemogočijo delovanje teh naprav, me pa zanima, ali obstaja tudi kakšna naprava, ki bi simulirala delovanje GPS sistema in oddajala napačno lokacijo (sprejemnik bi mislil, da se nahajaš drugje, kot dejansko si)?

OmegaBlue ::

Uf, da bi mel napravico ki bi to naredila na sprejemniku, ne, oz zelo zelo težko. Če bi želel javljati napačno lokacijo bi se bilo lažje usest med sprejemnikom in komunikacijskim modulom.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

dronyx ::

Našel sem tale članek. Očitno je zadeva tehnično izvedljiva. Kaj bi rekla ameriška vojska, če bi Iran imel tehnologijo, da preusmeri GPS vodene rakete ali bombe JDAM. 8-O

Edit: Ne bo šlo čisto tako lahko. GPS za civilne namene ne uporablja enkripcije ali avtentikacije, medtem ko ameriška vojska to uporablja za zaščito.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

St235 ::

Teoretično je možno. Rabil bi generator fake signala, ki bi ga montiral na avto in bi GPS sprejemniku v avtu pošiljal lažne podatke.

Fora je v tem, da je sprejemnik v bistvu pasivna zadeva, ki butasto gleda v nebo in shranjuje signale, ki prihajajo. Civilni signal ni kodiran tako, da bi gps modulu lahko posredoval napačne podatke.

To o čemur piše onyx je čist drug nivo, tam bi šlo za to da dejansko celotnemu omrežu pošiljaš napačne podatke.V bistvu hackaš satelit in pošilaš napačne koordinate. to recimo počne ameriška vojska kadar izvaja vojaške operacije. Zato pa tudi Rusija in EU težita k vzpostavitvi svojega satelitskega sistema. Kar ti rabiš je pa zelo lokalna zadeva usmejena neposredno v tvoj sprejemnik.

Šlo bi verjetno tudi tako, da v gps modul neposreno preneseš podatke preko računalnika. Kako to tehnično izpeljat ti pa lahko pomaga samo google.

OmegaBlue ::

Teoretično bi se seveda dalo, koliko je pa to časovno, tehnično in cenovno izvedljivo je pa druga.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Kakor sem bral, so v laboratorijih to dejansko že uspešno izvedli. Torej je samo še vprašanje časa, kdaj se bo dalo Kitajske GPS spooferje dobiti na Bolhi za 100 USD. Upam da Galilejo predvideva tudi za civilni del kakšno kriptografijo oz sistem ključev za kodiranje signalov.

St235 ::

ne rabiš laboratorijev in ne vem česa, sploh ker gre za goljufanje LOKALNE naprave. Tukaj ne gre za to, da ti globalno vplivaš na sistem, ampak da indvidualni naravi podtakneš napačne podatke. Teoretično bi lahko enkrat prevozil zahtevano pot, in naložil to pot na računalnik, zamenal time stamp in potem zadevo uplodal nazaj na napravo.

Nalažje je to naredit z softwarom ,ki simulira gps (za naprimer testne namene). GPS sledilnik pa tudi mora imet nek computer interface s katerim se da dostopat do podatkov. Seveda, če GPS sledilnik podatke konstantno sporoča bazi je to toliko težje. Če gre pa za pasivno igračko, ki jo enkrat mesečno šef priklopi na računalnik e vse toliko lažje:

Link:
http://mac.softpedia.com/get/Utilities/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

dronyx ::

GPS spooferji so dosti bolj sofisticirane naprave, kot pa če ti v računalnik GPS modula podtakneš neke svoje podatke. Signal iz satelitov je zelo šibek, tako da se ga da verjetno enostavno povozit z močnejšim (to dela domnevam jammer). Če ti uspe pravilno ponarediti signal iz GPS satelitov, potem naprava napačno izračuna lokacijo in (ali) čas. Nisem pa študiral podrobnosti, kaj je tu najtežji del, očitno pa zadeva ni enostavna. Seveda pa ni mišljeno, da bi lahko tak spoofer zmedel cel svet, ampak samo posamezno GPS napravo.

Se pa sprašujem, zakaj v zakonu o varstvu osebnih podatkov ni notri zahteva, da mora imeti vozilo z vgrajenim GPS sledilcem na vidnem mestu nalepko, da je taka naprava vgrajena. Recimo v primeru video nadzora je to nedvoumno zapisano v 74. členu, pa gre dejansko za isti primer posega v zasebnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Avenger ::

A to kdo ima in ali mu je kdo poskušal avto opremljen s tem ukrast?

Tudi jaz berem, da obstajajo jammerji, ne samo za GPS, tudi za GSM. Če bo tat imel vsaj enega od obeh, je že zmagal, a ni tko? Zakaj bi potem sploh kdo kupoval sledilec??
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

jype ::

onyx> Našel sem tale članek. Očitno je zadeva tehnično izvedljiva. Kaj bi rekla ameriška vojska, če bi Iran imel tehnologijo, da preusmeri GPS vodene rakete ali bombe JDAM. 8-O

They do :)

gendale ::

Avenger je izjavil:

A to kdo ima in ali mu je kdo poskušal avto opremljen s tem ukrast?

Tudi jaz berem, da obstajajo jammerji, ne samo za GPS, tudi za GSM. Če bo tat imel vsaj enega od obeh, je že zmagal, a ni tko? Zakaj bi potem sploh kdo kupoval sledilec??

jaz vem, da je dealextreme poln teh motilcev
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

pikpok ::

Pozdravljeni!

Znanec je od nekoga kupil GPS PORTABLE TRACKER H08. V navodilih piše,da je za ogled lokacije sledilca potrebno uporabiti spletno platformo na povezavi http://www.txtkj.com. Nima uporabniškega računa za dostop. V navodilih piše,da je potrebno kontaktirati prodajalca,ki uredi upor. račun. Kdo je dealer,ne ve.

Ima kdo kaj več informacij o napravi ali jo je že celo preizkusil?

Hvala in lep pozdrav!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Putinova navzočnost vpliva na signal GPS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
349239 (5885) 7982884e
»

Kako dobiti tatu?

Oddelek: Loža
193323 (2301) koyotee
»

Potres na Japonskem povzročil globalne spremembe (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5219578 (12952) Jst
»

Brez signala GPS vlada kaos

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3310901 (8916) OmegaBlue
»

FBI z GPS-om sledi avtomobilom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7719818 (17192) ABX

Več podobnih tem