Forum » Omrežja in internet » Filtriranje MAC naslovov
Filtriranje MAC naslovov
PrimozBo ::
Imeli smo debato na temo varnosti WLAN omrežij in nekako se nismo mogli strinjati glede doprinosa MAC filtriranja k varnosti.
Sam vidim MAC filtriranje kot faktor, ki zelo poveča varnost in ne razumem ravno zakaj bi kdo trdil, da je to povsem neučinkovito.
Recimo, da imam jaz MAC filtriranje vklopljeno na svojem routerju in pod dovoljene naprave vnesem samo MAC mojega prenosnika in telefona, potem avtomatsko odpadejo vsi ostali, ki bi se želeli povezat v moje omrežje, ker pač imajo drugi MAC.
Ok MAC se da ponaredit samo, da bi nekdo nastavil enakega mojemu, bi mogel pridobiti fizičen dostop do naprave in prepisat MAC ali pa ga pridobiti preko nekega malware-a, kar pa je oboje zlo malo verjetno.
Sem spregledal še kaj drugega ?
Sam vidim MAC filtriranje kot faktor, ki zelo poveča varnost in ne razumem ravno zakaj bi kdo trdil, da je to povsem neučinkovito.
Recimo, da imam jaz MAC filtriranje vklopljeno na svojem routerju in pod dovoljene naprave vnesem samo MAC mojega prenosnika in telefona, potem avtomatsko odpadejo vsi ostali, ki bi se želeli povezat v moje omrežje, ker pač imajo drugi MAC.
Ok MAC se da ponaredit samo, da bi nekdo nastavil enakega mojemu, bi mogel pridobiti fizičen dostop do naprave in prepisat MAC ali pa ga pridobiti preko nekega malware-a, kar pa je oboje zlo malo verjetno.
Sem spregledal še kaj drugega ?
techfreak :) ::
Spregledal si dejstvo, da lahko kdorkoli, ki je v bližini tvojega omrežja dobi MAC naslove naprav, ki so povezane nanj.
fiction ::
MAC je naslov naprave, kriptira se le "payload". Če kdo prisluškuje vidi tudi MAC naslov tvojega telefona oz. prenosnika.
Potem pač, ko ti uporabljaš prenosnik, napadalec srfa, tako da ponaredi MAC naslov od telefona in obratno. Torej vse skupaj je bolj kot ne security-through-obscurity.
Potem pač, ko ti uporabljaš prenosnik, napadalec srfa, tako da ponaredi MAC naslov od telefona in obratno. Torej vse skupaj je bolj kot ne security-through-obscurity.
PrimozBo ::
Hvala obema za razjasnitev :)
Me pa še neki pol zanima.
Na mnogo wireless routerjih je danes namontiran knofek, ki ga moreš stisnit, da nekoga spustiš v mrežo.
Verjetno potem to tudi dela na podlagi MAC filtriranja in je samo pesek v oči ?
Me pa še neki pol zanima.
Na mnogo wireless routerjih je danes namontiran knofek, ki ga moreš stisnit, da nekoga spustiš v mrežo.
Verjetno potem to tudi dela na podlagi MAC filtriranja in je samo pesek v oči ?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Anketa: Uporaba brezžičnih omrežijOddelek: Loža | 5621 (4886) | Yacked2 |
» | Varnost domačega brezžičnega omrežjaOddelek: Omrežja in internet | 2017 (1516) | Yacked2 |
» | Težava z wirelessom na Sinope modemuOddelek: Pomoč in nasveti | 706 (655) | cikopiko |
» | Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežjaOddelek: Novice / Zasebnost | 6448 (4051) | madviper |
» | router Planet WRT-410 - nastavitev za zaščito WLANOddelek: Omrežja in internet | 3246 (3083) | Spc |