» »

Motorola M68HC11xx mikrokontroler

Motorola M68HC11xx mikrokontroler

Zzzzzzz ::

Pozdrav

Zgoraj omenjeni kontroler je postal vzrok mojih "problemov". Kaj je na stvari?
Za fax moram nardit seminarsko na podlagi tega mikrokontrolerja. No, ok, v redu, bom naredu - vendar kako? Glede na to da sem izrazit softveraš mi je to kot ena mala španska vas. No, sej se vse da in mi je sošolc nekej razlagal o tem, tako da sem približen filing za stvar že dobil. V glavnem, seminar moram nardit. Zdej ne vem še, če samo na papirju al tudi tako, v 3D (izdelek prinest tudi pokazat).

Stvar ki se mi pri programiranju teh kontrolerjev sploh ne dopade je ta, da rezultata (napak ipd.) ne moreš videt že med izdelavo (mislm, da obstajajo možnosti obešanja, sesuvanja in skurjevanja čipov). I hate it - si morem vse domišljat in gledat pomnilniške lokacije, stacke in ostale čudne znake :D.

Kaj sm jst sploh mislu naredit? Najprej nisem imel pojma, kaj naj si sploh zmislm. No, polej pa mi je slučajno padlo na pamet (dobro da nism imel kake čelade za obrambo :D), da bi lahko dal pač motorolo, možnost priklopa npr. 4 temp. senzorjev in lcd, na katerem bi imel prikaz temperatur, pa še par gumbkov (up, down, enter, esc za meni nastavitev, če bi dal npr. možnost izklopa prikaza določenega senzorja).

V principu vem, kako bi moglo to bit. Vendar glede na to, da nisem ne vem kak elektronik, pridem do problema tam, kjer ni moje področje (softver) - kateri lcd, kakšne senzorje, kaj (katere komponente) dat med senzorje in vhode kontrolerja, da ne pride do kakih neumnosti ipd.

Kakšna informacija? Pomoč?

Zavo ::

LCD bos verjetno potreboval 4x20, za temp. senzorje pa uporabi KTY10-6...

wince ::

Jao v kaj si se spustil :\ zakaj pa glih 68HC11?! kot prvo si nabavi datasheet od motokariole:D
ce mislis eksperimentirat na tem bi ti priporocal da si naredis (al pa kje nabavis) ''processor board'' (kako se temu drugace rece nevem... uglavnem na tej ploscici ga programiras, lahko priklopis kaj gor... uglavnem dobis vse pine ven na konektorje...)

Program preden ga das gor ga moras prevest (in ti najde napake!!!), zdej s cim in kako ga bos programiral?! (jz sem ga v asemblerju ga prevedes pol pa preprosto copy xyz.boo /b com1) skurul ga s programom ne bos... (meni ga v 8letih se ni uspelo pa se je ze kadilo s ploscice...) ce ga pa zaciklas (obesis) pa ga resetiras...
Pomnilniske lokacije - naslove rabis za nastavit mikrokontroler (datasheet) brat podatke (AD konverter),....

Senzorje bos verjetno obesil na AD konverter :\
malo se sprehodi po google.com :))))

Brane2 ::

A few points:


1. Na elektro faxu so nardil nice samogradnjo s HC11. Dajo ti vse podatke, za tiskanine pa hočjo tistega jurja ali dva, samo zaprosit jih moraš. Mislim, da ima zadeva gor večino tistega kar iščeš, razen drobnih specifik, ki jih boš pač moral dodati.

2. Stvar bo verjetno v celoti objavljena na našem naslednjem CDju. Sedaj nimam pri roki relevantnega kontakta na faxu. Pozanimaj se, ali pa mi pošlji naslov, na kerga ti pošljem CDjko.

3. Za komunikacijo se mi zdi bistveno bolj primeren COMport kot LCD, vsaj zate. LCD je še en stvar, ki jo boš moral priklopit gor in se prepričat da dela, COMport pa imaš že gor. Samo povežeš ga na PC, naprej boš pa znal že sam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Zzzzzzz ::

Wince:

M68HC11 zato, ker je to učna stvar na faxu. Če ne bi bilo treba, ne bi. Bi raje naprej delal kar imam za delat (tisto kr imam tudi jaz nekaj od tega).
Datasheet imam; imam tudi eno knjigo s CTK-ja in eno sprintano "Motorola M68HC11 Reference Book" al nekej takga. Tolko gradiva da ajoj, jst pa pojma nemam... ;o)

Hvala za eno pomirjujočo stvar, wince: Da procesorja ne morem skurt s programom. (nism hardveraš tko da to je zame nov svet, v katerem nisem (še) doma ;o). Kako ga pa resetiram? Ga samo s štroma proč dam?


Brane2:
ad. 1: Za tisto samogradnjo vem in sm že vprašal (po emajlu) kdaj, kako in za koliko se da vse skupej dobit.
ad. 2: Lepo bi prosil za CD. Moj naslov je tukaj.
ad. 3: Vidim, kam ciljaš. Pa da ti povem moje stališče. Če je (bo) treba zadevo prinest tudi delujočo, bi bilo lepše in bolj uporabno, če bi imel LCD, saj bi lahko stvar potem priklopil na en 5v vir napetosti in bi delovalo brez kakršnih koli dodatnih stvari (npr. računalnika!!!). Vendar, če je dovolj, da jst stvar prinesem delujočo "na papirju", potem je COM-port odlična izbira - še en simpl softver nardim v C-ju za komunikacijo in voila!


Tko, by-d-mimo:
Ugotovu sm, da so LCD-ji dragi kot žafran. Sm mislu, da bi bil en 20x4 (kot je predlagal Zavo in kakršnega sem tudi sam mislu) par k sit pa je pr Konradu enih 9k al nekej takga... Damn... Kje bi se dalo kej bolj poceni dobit?
Kakšne so pa kej cene tega motorolinega kontrolerja? In kje bi se jih dalo dobit čim ceneje? Jst bi uporabil al verzije M68HC11A8 ali pa M68HC11E1, saj so pini teh dveh enaki - prva je učna v šoli, druga je pa izvedenka z malce več memorije (pol kilobajta se mi zdi), če slučajno nardim prevelik program...

Brane2 ::

Ne kupuj v Konradu, če gre za robo, ki jo lahko dobiš tudi drugje:

-HTE
-IC
-JUST
.
.
.

Zzzzzzz ::

Tisti primer (Konrad) sm dal sam tko by-the-mimo, ker na internetu nisem našel nobenih drugih cen. A imajo te štacune sploh internetne strani? No, za IC sm jo najdu, ma ni cenikov gor. Sej sm mislu dopoldne poklicat, ma sm pozabu - torej čakam pondelk.
V katerih štacunah bi se še dalo dobit to robo (v LJ) - vem samo za IC in HTE; kje je JUST?

Brane2 ::

Pri nas ti verjetno nihče ne bo dal cenikov on-line.

Kot vem, tijo HTE pošlje na zahtevo po emailu, za IC ne vem (najbrž tudi kaj podobnega).
Kar se JUSTa tiče: www.just.si

V BTCju je tudi DELKO, ki pa mislim da ni optimalna izbira za take stvari. DELKO se je specializiral za servisni material (TV, video, radio itd)

Podobno velja za majhno a prijazno štacuno TSP. V glavnem je tam servisni material a se najde še kaj drugega.

tel:01/528-19-84

wince ::

Ma za resetirat mas ponavadi eno tipko, zdej kako bos mel ti narejeno ne vem:D edino kar me je vedno motlo je blo pomankanje ''spomina'' nikoli pa se mi ni tolko dalo, da bi mu prisvasal zraven se kak eeprom... (unih pol kilo jih pa mimogrede zadelas :D ) a ja jz sem delal z A1
Malo nastudiraj naslove in registre
S cim bos programiral? C?

PS:mi smo meli na faxu PICe pa mi niso glih prevec disali... zdej grem pa na ATMELe

slawc ::

Zvonko... sj za seminarsko ni treba komplicirat (senzorji, LCDji)

Na zacetku naredi zadevo s samo enim senzorjem, za COMport ti pa tud ni treba pisat program v Cju, ker ima njihov debuger terminal

Ce se bos lotil necesa s tako obseznim zacetkom, se zna po nepotrebnem zakomplicirat :))
LP, Slawc

slawc ::

IC ima komplet cenik on-line. celo narocilnico lahko izpolnis http://www.ic-elect.si/

P.S.
Sm su preverit link in ugotovil, da so prenovili stran, trgovina nekako ne dela hehe
LP, Slawc

Zzzzzzz ::

No, po dolgih mesecih pavze se ponovno oglašam.
Dobil sem nalogo, iz katere moram narediti seminarsko. Naloga je sledeča:
- izpis vrednosti poljubne lokacije v naslovnem prostoru
- vpis vrednosti na poljuben naslov
- odcitavanje vrednosti z AD pretvornika (uporabite kanal 0)

Monitor s PC računalnikom komunicira preko serijskih vrat (rs232 - SCI) in terminalskim programa npr. Hyper Terminal. Ukazi naj bodo naslednji:

R hhll .. vrne vsebino lokacije na naslovu $hhll
W hhll dd .. zapiše $dd na naslov $hhll (ni potrebno preverjati, kaj na tem naslovu je...)
A .. vrne število $00-$ff, ki predstavlja napetost na vhodu 0 AD pretvornika.

ob neveljavnem ukazu naj se izpiše beseda 'error'

Prva pa druga alineja ne bodo kak prevelik problem; malce se poglobim pa bo. Tretja je malce bolj zapletena; še malce bolj se bom poglobil v gradivo in mogoče mi uspe!
V glavnem, asistent me je malce zmedel, ko mi je rekel, da je potrebno v seminarsko (tipkano verzijo) napisati in opisati razlago protokola. A mi lhako kdo malce razloži, kak protokol moram zdaj jaz opisat (in mogoče celo izumit!)?

slawc ::

mogoce je mislil protokol komunikacije

torej... kaj se dogaja ko ti v terminal vneses crko recimo r in potem do tistega da dobis rezultat.
LP, Slawc

Zzzzzzz ::

To mi je pa že bolj razumljivo.

Sem si prow oddahnil, da mi ni treba kakega novega protokola v stilu "HTTP", "TCP/IP" oz. kej podobnega izumljat...

A poznate morda kej tutorialov, ki bi se jih dalo dobit na netu? Sm googlal, pa nisem našel nič uporabnega.

Brane2 ::

google VT100

Zzzzzzz ::

Eno vprašanje, tku by-the-mimo:

Kako string, ki ga dobim preko rs232 in ki predstavlja šestnajstiški naslov (npr. "ab3a"), pretvorim v pravi šestnajstiški naslov, tako da lahko dostopam do tega pomnilniškega naslova?
Ena varianta je, da naredim tabelo, kjer za vsak znak posebej piše odgovarjajoča binarna koda. Ampak to mi ne diši kej preveč.
Obstaja kakšna bolj "poceni" in lažja alternativa?

slawc ::

s sestevanjem in odstevanjem?

ascii kode ki jih posljes imajo dolocen zamik na prave vrednosti. A je 65 decimalno ti bi pa rad imel 10, odstejes 55. B je 66, rad bi imel 11, spet odstejes 55 ... itd.

a je 97 dec in tako naprej

ne pozabi da je Ab3a enako kot aB3a data enaki rezultat.

pa vmes zmeraj gledas ce je znak v stringu v rangu. torej da ne bos poslal znak @ nato ti bo pa skurlo racunalnik :D (joke)

LP, Slawc

Zzzzzzz ::

Če je znak v rangu vem, da je treba pazt in tudi pazm.
Velike in male črke pomenijo isto, itak.

Ampak ne razumem jst najbolj tega tvojega nasveta, kako prit do naslova, ki ga črke predstavljajo.
Glej, jst preko rs232 dobim 4 znake: "a35b" (ali "A35b" ali "a35B", whatever). Te potem shranim na naslove npr. $C000-C003. Jst morem iz teh znakov dobit naslov, ki ga predstavljajo, in sicer $A35B (bin: 1010 0011 0101 1011, dec: 41819). Kako dobim ta naslov po tvoji metodi?
Poleg tega moram tudi prebrat podatke iz tega naslova in jih izpisat, ampak to ne predstavlja kakega velikega problema.

Brane2 ::

V čem je problem ?

Če se ne motim, se črke začnejo v ASCII tabeli tik za številkami. Torej lahko najprej ugasneš 7-mi bit vseh kod, nato pa preveriš obseg (38-55 al kok že).

Ko to imaš, pogledaš v tabelo vsake kode njeno binarno vrednost (0-15) in jo zmnožiš z vrednostjo konkretnega hexa mesta, kamor je padla (1,16,256,4096) in imaš polno vrednost lokacije.

Če te zanima kolk je to v desetiškem sistemu, pač pretvori stvari, kot bi to naredu na papirju.

Ker je 16 bitna vrednost (nepredznačena) lahko največ FFFF=65535, te torej zanima ali je vhodna vrednost večja od 10.000 in če je, kolikokrat.
NJbolj gluup način je, da odštevaš 10.000 od cifre tolikokrat, dokler gre in si to pišeš. Število uspelih poskusov si zapišeš na 1. mesto desetiške cifre.
Nato poskusiš od preostanka odštevati 1.000 dokler gre in si število poskusov pišeš itd.

Verjetno obstajajo pametnejše metode a ta sploh ni slaba.

Zzzzzzz ::

Jst sm uporabu naslednjo metodo:
- Tabela znakov od 0...9, A...F in a...f

zanka skozi tabelo; če je pravi znak, od njegovega naslova v tabeli odštejemo naslov začetka tabele; dobljeno shiftamo v levo in prištejemo naslednji znak, ki ga dobimo po istem postopku.
Ker so znaki "a"..."f" (male črke) po vrsti od 16 do 21, moramo ob tem znaku (ko je razlika večja od 15) odšteti 6.

primer:
znak 5 je v tabeli na naslovu $2005; od njega odštejemo začetek tabele ($2000) in dobimo $0005, ki ga potem shiftamo v levo, da dobimo $0050. Ko to naredimo, primerjamo drugi znak (npr. "a"), ga odštejemo po istem postopku, ga prištejemo k $0050, dobimo $005a, shiftamo v levo... in tako še dvakrat odštejemo, dvakrat prištejemo in enkrat shiftamo.

And it's done.

Se prow počutm ponosnega sam nase... :D

Brane2 ::


Ker so znaki "a"..."f" (male črke) po vrsti od 16 do 21, moramo ob tem znaku (ko je razlika večja od 15) odšteti 6.


Nice. Ker pa se mali znaki začnejo za 32 višje od velikih, lahko pred preverjanjem ugasneš 6ti bit.
Tako bodo "prišle skozi" velike črke in številke, male črke pa bodo spremenjene v velike.

Nato te samoše zanima koda.
Če je ta med 48 in 57 (številke) ali med 65 in 70 (A-F), je znak ustrezen...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Zzzzzzz ::

THX za pohvalo... :D

Te tvoje metode zdej pri meni ne bi šel stavit v prakso zaradi preprostega razloga: ker mi vse dela. ;o) Zaenkrat dela še teoretično (v simulatorju); dev. board sm naredu, ampak morem it na fax, da mi sprogramirajo bios gor. In to bo najbolj zgodaj v pondelk. ;(
In kot pravi stara modrost: Dokler dela, nič tikat!
Pa tudi z biti si nismo glih v dobrih odnosih... Ker sem pač vajen programiranja v višjenivojskih jezikih, mi to delo z biti povzroča nemalo težav in če se le da se jim poskušam izognit. Ampak ne gre vedno...:\

Še en nasvet bi potreboval:
Zdej ko imam naslov, rabm vsebino naslova izpisat na rs232. Kako (v kakšni obliki) naj jo izpišem? Kot ascii znak, ki je zapisan na tem naslovu (it's already done! :8)) al naj s pomočjo dodatne procedure (ki bi jo bilo treba seveda napisat) ta ascii znak pretvorim v npr. šestnajstiško ali binarno vrednost?

Brane2 ::

Jaz bi naredu oboje. Lahko te zanima eno ali drugo. V prvem primeru boš v opazovanem fileu zlahka videl stringe, v drugem pa numerične vrednosti. Saj proceduro za prtvorbo zdaj bolj ali manj že imaš :D

Zzzzzzz ::

Ja, bolj ali manj je procedura zdej narejena. Treba bi jo samo še spravt v "rikverc". Ampak naj bo zdej za enkrat to zadost, ker moram naredt še A/D pretvornik in morem še to najprej preštudirat in predelat. Bom pa naredu tudi ta alternativni izpis ascii znaka, ampak ko bo že več al manj vse narejeno, da se ne igram z malenkostmi, pol mi pa zmanka cajta za stvari, ki morajo bit narejene.

Samo kaj ki me zajebava pomanjkanje registrov. Je tolk tega prenašanja registrov v RAM in v sklad da ajoj... Zakaj ima motorola samo 4 registre???? :\

Brane2 ::

Zato, da je čimenostavnejša in porabi čimmanj štroma. Zato vso matematiko delaj v osnovnem registru, RAM lokacije pa uporabljaj kot sekundarne registre.
Ko jih rabiš, jih na brzino preneseš v akumulator in opraviš svoje, nato pa spraviš nazaj...

Zzzzzzz ::

Spet sm jst tle... In spet se mi je nekej čudnega zgodilo...

Tisti program v assemblerju sem skoraj končal (manka sam še ena procedura hex->ascii binarno); tko sem se lotu mal preverjat na devboardu. In glej za zlomka, ki mi ne deluje prow. Včeraj sem ga dal sprogramirat (eprom, bios) na faxu in že tam nekej ni delalo. Kao da se ne odziva. Sm mal tm pregledou z enim že narjenim, ma ni blo opazt kke vidne razlike (se pravi sm naredu prow :\). Pol sm ga vzel domov in pr prjatlu (ki obvlada to mal bl ko jst) preveru uro, kontakte, očistu vso stvar z alkoholom in jo spihal s kompresorjem, da ni slučajno kkga "nevidnega" stika v podnožju. In ga tudi NI (preverjeno).

In naprej sm si reku, da glede na to da bi moglu delat, dajmo dat en program gor. In sm dal enga takga simp, ki v vsak akumulator nekaj napiše. In dela! Pol dam pa še svoj cel program in se obesi na pol poti, in sicer na naslovu rama, kjer definiram plac za spravljat bitke... Če to zbrišem, dela ok. Pa tudi acc. A mi ne naloži ko hočem. Če dam LDAA #nekej, LDAB #nekej, je nekej v B-ju, ni ga pa v A-ju, čeprow bi mogu bit.

Še nekej, brane: V enmu postu si pravu nekej od ersinga plinskega spajkalnika. A se plinski na splošno dobro obnesejo za elektroniko? Kr se mi tako dopade, da bi ga šou kr kupt. Po kolk so pa bombice s plinom?

Brane2 ::


Sm mal tm pregledou z enim že narjenim, ma ni blo opazt kke vidne razlike (se pravi sm naredu prow ). Pol sm ga vzel domov in pr prjatlu (ki obvlada to mal bl ko jst) preveru uro, kontakte, očistu vso stvar z alkoholom in jo spihal s kompresorjem, da ni slučajno kkga "nevidnega" stika v podnožju. In ga tudi NI (preverjeno).


Kaj to pomeni "z enim že narjenim" ? Vsi ste naredili isto vezje ?

Če je to res, pač probaj svoj EPROM v obeh vezjih...


...zbrišem, dela ok. Pa tudi acc. A mi ne naloži ko hočem. Če dam LDAA #nekej, LDAB #nekej, je nekej v B-ju, ni ga pa v A-ju, čeprow bi mogu bit.


Preveč me vprašaš. Nisem se poglabljal v HC11. Vem samo to, da je približno podoben 6502, le da ima extra akumulator in eš ene par pritiklin...



Še nekej, brane: V enmu postu si pravu nekej od ersinga plinskega spajkalnika. A se plinski na splošno dobro obnesejo za elektroniko? Kr se mi tako dopade, da bi ga šou kr kupt. Po kolk so pa bombice s plinom?


Tista ERSA je super. Če te zenima prenosljivost in nimaš vedno 220V v bližini, si jo vsekakor oglej. Ker uporablja plin za vžigalnike, se pozanimaj o ceni goriva sam :D. IIRC je flaška nekako 300 SIT. ERSA dela tudi en mini baterijski lotkolm, ki ga pa nikar ne vzet.
Sicer zgleda zelo lepo, a baterije žre ko nor. Zanimiva stvar za pogledat, samo ne za delo.
Tisti plinc se imenujeIndependent (75W ali 130W- dva modela)
Tudi Weller ima svojega plinca- Pyropen, ki ga sam uporabljam. Tudi fina stvar, a ne dosega ERSA-e, nekaj dražja in brez dodatkov v osnovnem kompletu.

ERSAo dobiš pri Belmetu, Weller pa pri Avtotehni.


Če pa dela na terenu načeloma ne rabiš (je zmeri štrom v bližini), vzemi kak mali ERSAin ali Wellerjev lotkolm, lahko z magnetno termostatsko konico in ni nujno, da ima regulacijo temperature.
ERSA dela neke nore modele z majhno konico in mikrovalovnim gretjem same konice, ki jih bom testiral enkrat v bližnji prihodnosti, upam...

Zzzzzzz ::

Kaj to pomeni "z enim že narjenim" ? Vsi ste naredili isto vezje ?
Če je to res, pač probaj svoj EPROM v obeh vezjih...


Tisto vezje, s katerim sem primerjal svojega, je blo eno že narjeno vezje, ki so ga slučajno imeli v laboratoriju na faxu. Vidnih razlik ni blo, razn tega, da sm jst nekje uporabu 1/2W upor namesto 1/4W. In to vezje je development board, plošča na kateri se testira in preizkuša program, da dela. Se pravi imamo/imajo vsi enakega, ja?:\

Kratk opis mojga problema (zakaj ta prekl*** stvar ne dela):
Ko downloadam program, ki v akumulator A in B da le dve vrednosti, dela v redu. Ko pa dam svojo seminarsko gor, mi pri naslovu $C000 (RAM) vrne napako "Invalid Data from HC11 Board" in potem še "No response from HC11 Board", tako da sumim, da bi bilo kaj z biosom narobe. Na naslov $C000 se z ukazom FCB in FDB zapišejo le naslovi za vrednosti spremenljivk, ki so uporabljene v programu in tabela šestnajstiških znakov. Če izpustim rezervacijo placa za spremenljivke, se stvar naloži prow.
Morda sm tudi jst kej narobe prklopu, ker ko sem bil v laboratoriju, da mi naloži bios, mi je tm dal en kup kablov, naj jih priklopm na J-TAG port; upam, da sm vse prav prklopu, ker J-TAG porta v svojem življenju še nikoli nisem vidu... Pol je pa po teh kablih flashal bios na PSD834.

Tista ERSA se tudi mni tku dopade... Bom riskiral 17k (profi set) in jo kupu. Čeprow nism profi, se mi dopadejo extra nastavki, ki so notr (brener, za vroč zrak, za stiskanje tistih termičnih cevk...). Dns sm tudi klical tje in mi je prodajalc reku, da b se dalo tud kej zment za kakih 10% off...:D (sem ga vprašal, če dajo kak študentski popust...:\ )
Štrom bo drgač zmerej v bližini, ampak sm alergičn na kable, ker če morm kej nerodnga cint so zmerej problemi s kablom. Pa pazt treba da ga ne zažgem, pa podaljšek zmerej rabm, ker imam vtičnco enmal s poti.
Sej v bistvu spajkalnika sploh nism mislu kupt, ker sm ga do zdej uporabljal enkrat na vsake kvatre... Zdej pa je pršla v igro ta ploščica (sm si sposodu spajkalnik), pol pa smo se še tle pr nas (v Il. Bistrici) zmisnli, da bi nardili svoj PR (packet radio) širokopasovni internet dostop (1.2 megabita, vse po zraku, radioamaterstvo) in bo treba enih par postaj naredt in SCC/DMA kartic za v računalnike. Pol pa nemam s čim stvari delat. Tku da bom šel kr kupt to ERSO. Računam da če ne prej (vreme) v petek, ko grem spet na fax. Bom še kej sporočil svoje mnenje, kko se mi dopade ipd, ok?

Zvonko


Brane2 ::

Jaz bi se poglobil v shemo vezja, datasheet 68HC11 in predvsem datasheet WSIjevega PSDja. Mogoče maš na tistem naslovu kak čuden register, ne pa RAM.

Možno je tudi, da si čip narobe skonfiguriral (če se da nastavljat naslove vdelanega RAMa, FLASHa itd), lahko pa da imaš nezaspajkano ali kratkosklenjeno kako adresno linijo na plati.
Efekti že kažejo na to možnost...

Kar se Erse tiče, le poročaj. me zanimajo vtisi drugih... :D

Zzzzzzz ::

Kratkosklenjena adresna linija se mi zdi še najboljši odgovor... Tku da se bom kr lotu vsakga pina posebej. Čeprav zamudno delo, upam, da bo obrodilo sadove. Podnožje sem že pogledal, če ima kak stik, a razen tistih očitnih, ki morajo bit, drugih ni. Morda je kej z PSDxxx, ker je res, da mi javlja napake pri pisanju v RAM, ta pa se mi zdi, da je tm notr... No, ja, bomo vidli, kaj bo.

Na naslovu $C000-$DFFF je RAM, na $E000-$FFFF pa ROM. Piše v navodilih za to ploščo, ki sm jo sestavu. In to bi moglo tako delat. Ostali deli $0000-$BFFF so več al manj registri in i/o naprave.

Zzzzzzz ::

Sam tku by-d-mimo, en "report":
-> ERSO plinca sm kupu. Zdaj sem že dobro uro (takrat sem prišel iz LJ) njen ponosen lastnik. Takoj k sm jo prvič uzel v roko, mi je tako lepo sedla vanjo, da sm jo kr obdržal. Vzel sem profi set (čeprow nism nevem kak profi :D) in dal zanj okroglih 20k (računano s popustom). Zdej morem še mal sprobat vso zadevo, sm pa že uspešno odlotal en SMD čip... So very easy!
Morm reč še nekej glede firme. Pa da ne delam reklame, firme ne bom omenjal. Takoj prvič k sm klicu na "firmo", sem imel tak občutek, da so full prijazni tm gor. In ko sem včeraj ponovno klical, mi je g. prodajalec reku, da ni problema, naj ga pokličem ko bom v LJ, pa se bova vse zmenla in me povabu še na kavico. Prijazna gesta, ki je marsikje spregledana in ki da kupcu dober vtis, tako da imaš občutek, da sploh nisi tistih "nekaj" tisočakov lažji.

-> Aja, pa za seminarsko sm dobil 9 (bi dobil 10, ma nisem znal enga teoretičnega vprašanja :\)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoč za shadow11

Oddelek: Programiranje
6783 (716) sirotka
»

Izbira mikrokrmilnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
313362 (2959) BluPhenix
»

Zbirnik-program

Oddelek: Programiranje
162102 (2008) Bockor
»

Par problemčkov (sinhronizacija, if stavek)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132043 (1907) Zzzzzzz
»

74HC**** logična vezja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
261573 (1404) Boky

Več podobnih tem