» »

Problem z matično/napajalnikom + servis?

Problem z matično/napajalnikom + servis?

sword ::

Živjo,

računalnik mi je zadnji mesec povzročal kar nekaj težav. Problem se je pojavil, ko sem ga poskušal prižgati - včasih je prišel do boot screena, včasih malo dlje, včasih se še na zaslonu ni nič pojavilo - nato pa se je resetiral in ponovno začel zaganjati. To se je lahko ponavljalo precej časa, nekako mi ga je vedno uspelo nahecati, da se je nato le zagnal - preklapljanje stikala na napajalniku itd. Ko se je zagnal, pa je funkcioniral kot običajno. Vmes sem ga tudi odprl, preveril povezave napajalnih kablov na matično itd. Nato sem ga kakšen teden raje imel skoz prižganega, kot pa vedno znova zaganjal.

Danes pa se je sredi uporabe preprosto ugasnil. Nato sem ga odprl in poskušal na enak način kot ponavadi prižgati, pa se ni zgodilo nič (se ni začel cikel resetiranja), po drugem ali tretjem pritisku na power gumb pa se je zabliskalo, počilo in pokadilo, približno iz območja najvišje PCIe reže v bližini vhodnih lukenj za avdio (najnižje od vhodnih zadev). Zadevo sem razšraufal in matično posebi pregledal - ni nobenih črnih lis, vonj se je večinoma do takrat že razkadil, nekaj pa se voha iz zgoraj opisanega območja. Zadevo sem nato spet povezal skupaj, vendar se ne prižge. Na drugi strani zelena lučka na matični po preklopu stikala na napajalniku zagori.

Sedaj ne vem, kaj naj naredim. Na pamet mi je prišlo, da ne bi bilo slabo preveriti zadeve z drugim napajalnikom, vendar imam doma samo še takega, ki ima za priklop na matično 20 pinov, medtem ko moja matična potrebuje 24 pinov. Kako preveriti, kaj se je zgodilo z matično, se mi tudi ne sanja ...

Kakšni so vaši predlogi? Če je zamenjava matične (+napajalnika?!) edina opcija, nima smisla hodt na servis in še tam trošit denarja, da ugotovijo isto, kar je že meni jasno ... če pa na servisu dejansko lahko ugotovijo, zakaj je do tega prišlo (če je kje drugje problem), če morda zarad tega ne bi blo treba menjat plošče itd. bi bil hvaležen za priporočila in okvirne cene dobrih servisov.

Hvala! :)

Wasted ::

Preveri če ni počilo in se skadilo iz napajalnika, tako je moj umrl pred leti.
When I'm done there will be nothing left of you...

DeeCoy ::

a je slučjno napihnilo samo kak kondenzator?? Je mogoče v bližini kakšen večji čip, lahko bi šel northbridge. A se sploh kaj zgodi ko pritisneš tipko za vklop? z voltmetrom pomeri, če da napajalnik kaj od sebe.

sword ::

Bom jutri še enkrat odprl napajalnik oz. ga poskusil na drug računalnik priklopit ... čeprav sem dokaj prepričan (kljub temu, da me je precej presenetilo), da je blo 10 cm pod napajalnikom :/

Kondenzatorje sem si ogledal po brskanju neke druge teme (iz ocenjenega območja bliska/smradu jih je kar nekaj) in z amaterskim očesom nisem opazil razlike, vsaj od zgoraj ne ... kak naj bi ga sicer prepoznal? In pa - ali taka okvara kondenzatorja lahko povzroči precje glasen pok, blisk, dim itd.? Ter kaj pomeni, če slučajno najdem kakšnega v okvari - se ga da individualno zamenjati? Pa glede na to, da se je problem s prižiganjem pojavljal že nekaj časa, kaj je potem vzrok za to, da je počil (če je)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sword ()

Pyr0Beast ::

Crknila plata zaradi slabega napajalnika.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sword ::

Danes sem torej preveril z drugim napajalnikom, sicer 20 pinskim namesto 24 pinskega, a vseeno. Računalnik se je vžgal, po nekaj sekundah pa začel počasi a vztrajno piskati. Predvidevam, da je bilo krivo pomanjkanje napajanja na grafično, saj stari napajalc nima 6 pinskega priključka.

Kakorkoli, skočil sem po novega (in se ponovno odločil za LC, čeprav je ravno ta crknil :/), postopoma zadeve priklopil nazaj in zgleda, da stvar funkcionira brez dodatnih okvar!

Tako da hvala vsem za pomoč.

Pyr0Beast ::

Ponavadi se ne kadi brezveze.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sword ::

Morda se je lahko iz napajalnika pokadilo?

fron ::

pr men je blo isto - sta šla dva kondenzatorja na matični. (kondenz. sta bla mal napihnjena oz. zgornji del mal odprt)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem nov racunalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19923732 (6489) hojnikb
»

Računalnik se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4317270 (13393) G_mAn
»

napajalnik se užge, matična plošča se odziva neprimerno

Oddelek: Strojna oprema
393753 (3457) Pyr0Beast
»

Pomoč pri sestavi računalnika

Oddelek: Strojna oprema
151540 (1290) Han
»

Napajalnik lc 6550 h je eksplodiral

Oddelek: Pomoč in nasveti
293909 (2970) nokia6310

Več podobnih tem