» »

Skurjen napajalec?!

Skurjen napajalec?!

Jebiveter ::

1. Zgodba: Nabavim prejsnji teden novo plato (Epox 8k5a2+), procesor (D1000/morgan), RAMe (256DDR2100) in zacasen hladilnik za procesor (najbolj poceni kar sm dubu - 1.500 sit - dokler ne predelam vodnega BTW: ventic tega coolerja dela pri 5000rpm!8-O ).
Sestavim jest kisto, odklenem procesor, spustim multilier 10->7 in povisam FSB na145MHz (da preverim do koliko grejo rami. Vse deluje, procesor dela na priblizno default frekvenci (zaradi hladilnika ne upam navit). Cel vesel se zmenim z frendi in nardim z vceraj na danes en mini-lanparty pri meni doma. Vse dela normalno in spilamo veselo pozno v noc ko se enkrat ob 2h zjutraj sredi combata v Jedi Knight racunalnik kar sam od sebe ugasne!;(
Pomislim, pac sm ruknu kak kabel on napajalca ali kaj podobnega. Vgasnem napajalec, preverim kable prizgem nazaj in pritisnem gumb za uklop kompa. Nic. Tema.
2. Ugasnem napajalec in ga nazaj prizgem. Ledica v miski zasveti, torej tok do in skozi plato pride. Prva ugotovitev: napajalec ni kriv.
3. spet prizgem komp a spet nic. Pograbi me panika, da ni mogoce sla nova plata v elektronska nebesa! Namrec plata se ploh ne prizge! Ne svetijo ledice na plati niti debug screen ne sveti! A glej ga zlomka, ledica na vgrajeni mrezni kartici veselo utripa! Booo!
4. Po ponovnem poizkusu proziga racunala ugotovim, da ventilator na procesorju le trzne in potem spet nic. Spet posumim napajalec. In tokrat sem imel prav. Izkljucim napajalec iz plate in ga probam vklopit z zickami (sem ze delal in sem imel oznaceni kateri so kontakti! NE DELA!
5. Na sreco sem imel doma se en identicen ATX napajalec in sem ga lahko uporabil. Cudno je, da je potem do konca in ce danes (ta trenutek) delalo vse normalno!

POMEMBNA INFORMACIJA: Oba napajalca sta neka no-name 200W cudi!
Priklopljeno pa je bilo: 1x floppy, 1x CD-ROM, 2x HDD in plata.

Vprasanje1: Ali je mogoce, da je racunalnik zaradi prevelike zahteve po moci skuril 3 dni na istem sistemu (in 2 leti na enem drugem) dobro delujoc napajalec?
Vprasanje2: Ali se ne racunalo le resetira ce ne dobi dovolj moci? Zdi se mi cudno da je kar umru!
Vprasanje3: Kateri 300W napajalec se splaca kupiti pod 7k (omejen budget)?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

morphling1 ::

Ja je možno, meni je tako umrl 300W Macase ki ni bil sposoben laufat moje navite mašine, delal mi je kake dva tedna 24/7, enkrat pa samo ugasne in se ne prižge več. Saj bi se ga dalo verjetno še popravit mogoče je samo kakšna varovalka šla sam se mi ni dalo gledat, ker bi se prej kot slej ponovilo, za resetiranje je pa verjetno krivec kje drugje (pregrevanje -> nestabilnen cpu ali pa spomin)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne zažene (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
535846 (4782) svetetko
»

Računalnik potrebuje 5-10 min za zagon

Oddelek: Strojna oprema
252755 (2247) kratos
»

Kako pogledati, kako obremenjen je napajalnik?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
363498 (2732) Mr.B
»

Antec ali Enermax?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
423052 (2017) tha_man

Več podobnih tem